Sakarya'nın Gözbebeği Kocaali Bisiklet Festivali 15-16-17 Temmuz 2022
15-16-17 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleşen "Sakarya'nın Gözbebeği Kocaali Bisiklet Festivali" unutulmaz anılarla sona erdi.
Kocaali İlçemizde ilk defa gerçekleşen ve geleceğe umut ile bakan dop dolu bir festivali daha geride bıraktık.
Festivalin 1 gününde Kocaali Halk Plajından yola çıkarak toplamda 48 km. yol kat ederek sırasıyla Küçükboğaz, 32 Evler Plajı, Karasu Sahili, Liman ve Karasu Yenimahalle (Sakarya Nehri'nin Denize Döküldüğü Yer)'i ziyaret ettik.
Katılım güzel ve sürüş keyifliydi. Karasu sahilinde mola vererek çevreyi dolaştık. Daha sonra Yenimahalle'ye hareket ettik. Yenimahalle'de muz ve fındık ikramı yapıldı. Serbest zaman bırakılarak sahil bandı dolaşıldı. Deniz fenerinin önünde toplu fotoğraflar çekildi. Daha sonra geldiğimiz noktadan geri dönüş gerçekleştirerek festival alanına döndük.
Festival boyunca Jandarma ve Emniyet ekipleri bizlere eşlik ederek güvenliğimizi sağladı. Buradan tüm kolluk kuvvetlerine güler yüz ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Yine festival boyunca tüm kahvaltı, öğlen ve akşam yemeklerini Büyükşehir Belediyesi karşıladı. Buradan Büyükşehir Belediyesine de teşekkür ediyoruz.
Kocaali Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü büyük bir özveri ile çalıştı, bizlerin için ellerin geleni yaptılar. Çok samimi ve içtendiler. Organizasyon boyunca başta festival olmak üzere ücretsiz mat, tulum ve 1.sınıf çadırlar verdiler. Ayrıca araç ile ulaşımı olmayan tüm katılımcılara Adapazarı'ndan ücretsiz minibüs ve kamyonet ayarladılar. Sabah akşam bizler için çay demlediler. Müzik sistemi getirdiler. Yöresel bağlamacı davet ederek sazın bam tellerine vurdular. Ateşler yakılarak şarkılar söyledi. Ellerinden geldiğince elektrik çekmeye çalıştılar. Yine festival boyunca minibüs ve kamyonet olası durumlara karşı sürekli olarak bizimle beraberdi. Herhangi bir sıkıntı ve ihtiyaç halinde bizler için çabaladılar. Onlara da buradan teşekkür ediyoruz.
Festival alanında, bay-bayan tuvalet, duş, içme suyu, süper marketler, alış veriş merkezleri ve kafeler vardı.Ayrıca akşamları sahil bandında yürüyüşlerin yapıldığı renkli görüntüler vardı. Bölgenin en büyük özelliklerinden birisi de bu bölgenin endemik bitki olan Kum Zambakları ile çevrili olmasıydı. Kokusuyla kum zambakları bizi bizden aldı.
Sezonun yaz olması münasebetiyle sahiller renkli, özellikle Karasu sahili tıklım tıkdım doluydu. İlk gün dalgalı olan Karadeniz diğer günlerde kollarını bize açtı. Bizde bu nimetten faydalanarak kendimizi bu serin sulara bıraktık. Denize girmek için Antalya'ya gitmeye gerek yok bize Karadeniz yeter. Özellikle Kocaali sahilinin uzunluğunun yanı sıra eşsiz kumsalıyla da her türlü övgüyü hak ediyor. Gerçekten böyle güzelliklerimizin kıymetini bilmek gerekiyor.
Özellikle gün doğumu ve gün batımı için eşsiz görüntüler vardı. Renk cümbüşünün yanı sıra huzur vardı.
Festivalin 2 gününde Kocaali Halk Plajından yola çıkarak toplamda 65 km. yol kat ederek sırasıyla Melenağzı, Karaburun Plajı, Akçakoca ve Ceneviz Kalesi'ydi. Yolculuk boyunca su ve gıda ikramları yapıldı. Belirlenen noktalarda molalar verdik. Parkur genel itibariyle yokuşluydu. Tüm bu zorluklara rağmen katılımcılar ellerinden geleni yaparak parkuru tamamlamaya çalıştı. Akçakoca'da serbest zaman bırakılarak katılımcıların çevreyi dolaşarak keşfetmesine olanak sağlandı. Saat 14.00 gibi bir araya gelinerek Ceneviz Kalesine gidildi. Burada da serbest zaman bırakılarak tarihi ve doğal güzelliklerin görülmesi sağlandı.
Gezilerin ardından aynı yoldan geri dönüş yapılarak tur kazasız belasız bir şekilde tamamlandı. Önemli olanda buydu zaten. Turdan dönüşte katılımcılar denizin tadını doyasıya çıkardı. Gençlik merkezi tarafından isteyen tüm katılımcılara sıcak su duş imkanı sağlanarak araç tahsis edildi.
Festivalin 3 gününde Kocaali Halk Plajından yola çıkarak toplamda 30 km. yol kat ederek sırasıyla Kuyumcullu ve Maden Deresi Antik Kentini ziyaret ederek festivali ölümsüzleştirdik. Bu gün diğer günler farklı 3 günün stresinin atıldığı olağan üstü bir turdu. Bu turda bisikletin yanı sıra doğa yürüyüşü (traking) vardı.
Maden Deresine vardığımızda kısaca tarihi bilgilendirme yapıldı ve ardından dere yatağı takip edilerek eşsiz yeşilliklerin ve vadinin içerisinde Maden Deresi Şelalesine gidildi. Dünya gözüyle burayı görmeyen ve bu anı yaşamayanların çok şeyler kaçırdığı unutulmaz anılar bıraktı. Ayaklarımız bir ısındı, bir üşüdü. Bir ıslandık, bir kurulandık. Bir terledik, bir serinledik. Dileyen katılımcılar şelalenin üstünde ve altıda yer alan dere üstü yerel işletmelerde çaylarını yudumladı. Dileyenler ise günün yorgunluğunu atmak için kendisini şelalelin serin sularına bıraktı.
Şelaleden sonra traking başlangıç noktasına gelinerek yemek ikramı yapıldı. Daha sonra kolluk kuvvetlerinin desteği ile festival alanına geri dönüş gerçekleştirildi. Festival alanında vedalaşma yapılarak etkinlik sonlandırıldı. Yetkililer tarafından olumlu ve olumsuz geri dönüşlerin mutlaka bildirilmesi istenildi.
Sonuç olarak bakarsak eğer eksikleriyle, artılarıyla ve ilk defa gerçekleştirilmiş olması sebebiyle çok güzel bir etkinlikti. İnşallah bu ve buna benzer festivallerin devamı gelir ve bu güzel ülkemizin güzelliklerinden hepimiz nasipleniriz.
Emeği geçenlere ve tüm katılımcılara çok teşekkür ediyoruz.
Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği





































