Can Çelik
🛠 🛠 🛠
- Tepki
- 7.313
- İsim
- Can Çelik
- Başlangıç
- 1995—96
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Fixed Gear
Ustam valla sen de olmasan herhalde kimse yardım etmeyecek. Çeliğe takılmayacağını bilsem sorar mıyım teşekkür ederim :d Tamam yarın gidip alacağım fakat bu bozulan konik somunlarını da değiştirmek istiyorum. Çanağa uyumlu herhangi konik somun alsam mile uyar mı? Direkt mil seti mi alayım yoksa?Bu göbek çelik. Çelik göbeklere rulman takılamıyor. Dün yazdığım gibi, sadece çanakları değiştireceksin. Direkt bisikletçiden alacaksan, bu göbek için "şapkalı çanak" olmalı. Yani çanakların dış çapı en az 31 mm gelmeli. Dün verdiğim linktekiler öyleydi.
Koniklerin birinin yatağının içerisinde ciddi şekilde deformasyon var usta. Fotoğrafta bilyelerin gezdiği yerdeki siyah nokta baya baya içeri doğru çökmüş ve kürdanla içinde gezdirince çok hissediliyor. Ya acaba diyorum mili de götürüp direkt mil takımı mı alsam? Bisiklete yanlış parça alıp yolda kalmakta istemiyorum gerçi ama :d mildeki ufak yamukluğu es geçeceğim sanırım. Fiyatına bakar ona göre olmazsa mil ile beraber konikli set alırım. Bir dahakine düzenli bakım yapacağım için amacım bu göbekteki sorunu en aza indirmek.Koniklerde bi bozukluk yoktu neden değiştirmek istiyosun? Almak istiyosan toz kapaklı olanlardan alman lazım. Toz kapakları bazılarında göbekte bazılarında milde (koniklerde) oluyor. Seninkinde koniklerde.
Bilyelerin oturduğu yere tersinden vurursan çıkar onun yerine uygun ölçüde rulman çakman lazım . O uygun ölçüde rulmanı bulamadım rulmanlı göbek aldım.Yardım lazım, benim arka göbek vidalı ve dizmeli türden. Göbekteki bilye çanağı çıkabilenlerden olduğu için göbeği rulmana çevirebilir miyim acaba? Ayrıca ben bu rulmanlı-bilyeli göbekteki farkı halen anlamadım. Kimisi dizmeli göbeği rulmana çevirebileceğimizi söylüyor, kimisi tamamen göbek değişmeli diyor, kimisi sadece mil değişsen yeter diyor. Ben acemi biriyim bana bunu şöyle detaylı şekilde anlatabilecek var mıdır? Ayrıca ben göbeğimin markasını bulamıyorum ya yazmıyor hiçbir yerde ben ne yapacağım şimdi? Göbek şu şekilde:
315740 dosyayı görüntüle
Rulmanlı çelik göbek yok, onu yapamaz. Söylediğin çanak çıkartıp yerine rulman takma olayı da her alüminyum göbekte yok. Bilyalı göbeklerin çanak yuvası 29.5 milimetredir ve rulman takılamaz. Hem bilyalı hem rulmanlı kullanım için özel göbekler var, bunların çanak yuvasının çapı 30 milimetredir ve rulman takılabilir. Onların da eksi yanı, yedek çanak bulunamıyor çünkü piyasadaki harici çanaklar 29.5 milimetre.Bilyelerin oturduğu yere tersinden vurursan çıkar onun yerine uygun ölçüde rulman çakman lazım . O uygun ölçüde rulmanı bulamadım rulmanlı göbek aldım.
Ben zor olsa da buldum ön göbek için 26 mm rulmanı var dış çap 28.3 mm geliyor. Arkayı nereye koyduğumu şu an hatırlamıyorum . Yakında taktıracağım .Rulmanlı çelik göbek yok, onu yapamaz. Söylediğin çanak çıkartıp yerine rulman takma olayı da her alüminyum göbekte yok. Bilyalı göbeklerin çanak yuvası 29.5 milimetredir ve rulman takılamaz. Hem bilyalı hem rulmanlı kullanım için özel göbekler var, bunların çanak yuvasının çapı 30 milimetredir ve rulman takılabilir. Onların da eksi yanı, yedek çanak bulunamıyor çünkü piyasadaki harici çanaklar 29.5 milimetre.
Ben zor olsa da buldum ön göbek için 26 mm rulmanı var dış çap 28.3 mm geliyor.
Çelik göbeklerin yuvası rulmana uygun değil. Yapmışsan rulmanı çok zorlayarak sokmuşsundur, rulman çok sıkışık olacağından rulmanın verimini alamazsın, akıcı bir göbek olmaz. Yanlış bir hareket olmuş. Gösterdiğin arka göbek alüminyum, onun yuvası 30 olabilir. Ama çeliğin yuvası 26 olamaz kesinlikle.Arkayı da buldum rulman 30 mm geliyor , dış kısmı 34.70 civarı geliyor .
Anlamadım Bu bilyelerin gezdiği kısım aslında toz kapağına doğru içeri girebiliyor mu demek istiyorsunuz?Toz kapağı hizalı değil. Konik üzerinde kaydırarak o yalpayı düzeltebilirsin.
Etrafımda yakın bir demirci yok maalesef. Uzun kalsa arka göbeğe zarar vermez değil mi ustam?Mil uzun olunca uçları bi yerlere takılır
Ben yapmadım hazır aldım. Kumpasla ölçtüm deneyip göreceğiz@Wilhelm_LAS Toz kapağı hizalı değil. Konik üzerinde kaydırarak o yalpayı düzeltebilirsin. Mil uzun olunca uçları bi yerlere takılır, bisikletin çevresinde dolanırken bacaklarına sürtebilir. Tekeri bisiklete sabitledikten sonra bi demirciye gidip somundan sonrasını kestirebilirsin.
Çelik göbeklerin yuvası rulmana uygun değil. Yapmışsan rulmanı çok zorlayarak sokmuşsundur, rulman çok sıkışık olacağından rulmanın verimini alamazsın, akıcı bir göbek olmaz. Yanlış bir hareket olmuş. Gösterdiğin arka göbek alüminyum, onun yuvası 30 olabilir. Ama çeliğin yuvası 26 olamaz kesinlikle.
Evet, toz kapağı konik üstünde kayabiliyor. Eski mili kullanmaya devam et bence. Onun işi iyice bitince yeni mili kullanırsın.Anlamadım Bu bilyelerin gezdiği kısım aslında toz kapağına doğru içeri girebiliyor mu demek istiyorsunuz?
Bir numarasın ustam koniğin toz kapağına azar azar hasar vermeden vurdum kendine gelmeye başladı.Evet, toz kapağı konik üstünde kayabiliyor. Eski mili kullanmaya devam et bence. Onun işi iyice bitince yeni mili kullanırsın.
Aynısını ahanda yaşıyorum onun için mili felan değiştim ama halen de var. Bence buna fazla takma. Bilyeler düzgün hareket ediyorsa, yani boşluk olsa bile düzgün hareket ettiğinde elleme bence. Bugün yine 3-5 saat denedim ve en sonunda bisikleti havaya kaldırdığımda araya böyle takılma hissi gelmiyor ama az da olsa boşluk var. Tabii şu yatakları değiştirmen iyi olur biraz da olsa sorunu yok ediyor çünkü.bisikleti kaldırıp tekerleği çevirdiğimde çok hafif düzensiz bir titreşim hissediyorum
Aynısını ahanda yaşıyorum onun için mili felan değiştim ama halen de var. Bence buna fazla takma. Bilyeler düzgün hareket ediyorsa, yani boşluk olsa bile düzgün hareket ettiğinde elleme bence. Bugün yine 3-5 saat denedim ve en sonunda bisikleti havaya kaldırdığımda araya böyle takılma hissi gelmiyor ama az da olsa boşluk var. Tabii şu yatakları değiştirmen iyi olur biraz da olsa sorunu yok ediyor çünkü.
Xt göbeğin bilyeleri yatakları aşırı sağlamdır. yatağa çukur acmak xt göbekte cok zor.mesele o takılma ve titreşim değil, sadece o olsa takmazdım ama yatakların bu derece aşınmış olması canımı sıkıyor. bir de o aşınmayı göreli epeyce zaman geçti, şu andaki durumlarını bilmiyorum açmaya da korkuyorum açıkçası :d
Xt göbeğin bilyeleri yatakları aşırı sağlamdır. yatağa çukur acmak xt göbekte cok zor.
Downhillde bile sıkıntısız kullanan var.
Cok eski bir xt mi .seri no sunu atsana