Scudo Sports

Rulmanlı ve bilyalı göbek farkı

bunların yerinden sökülüp değişmesi veya torna gibi bir şey ile düzeltilmesi mümkün mü acaba?
Çanakların değişmesi basit bir işlem. Dikkat edilecek şey, alınacak çanak tırnaksız olmalı. Fotoğraftaki tırnaklı/şapkalı denen tipte. Tırnak çıkıntısını işaretlemeye çalıştım. Böyle olmamalı alınacak çanak. Risk almamak için çanakları yakındaki bir bisikletçiden almakta fayda var. İnternette alınca tırnaklı gelebilir.

4173.jpg

• Muhteşem
Tepkiler: phrygian
Scudo
Çanakların değişmesi basit bir işlem. Dikkat edilecek şey, alınacak çanak tırnaksız olmalı. Fotoğraftaki tırnaklı/şapkalı denen tipte. Tırnak çıkıntısını işaretlemeye çalıştım. Böyle olmamalı alınacak çanak. Risk almamak için çanakları yakındaki bir bisikletçiden almakta fayda var. İnternette alınca tırnaklı gelebilir.

315835 dosyayı görüntüle

hah, işte tam olarak bunların değişip değişmediğini merak ediyordum. çok teşekkür ederim.

315835 dosyayı görüntüle
Ya ustam çanağı ve konikleri yenilememize rağmen ben bu boşluğu aldığımda tekerlek dönerken sanki bilyenin bir tanesi takılıyor gibi oluyor. Niye ki acaba? Çanaklar yerine tam oturmuş gibi duruyor. Konik somunların ikisi de hizalı şekilde. Jantta düz gibi duruyor. Bilyeler de eşit.

hah, işte tam olarak bunların değişip değişmediğini merak ediyordum. çok teşekkür ederim.
Bişey değil phyrgian. Karşılık olarak bir phyrgian şarkı öner de dinleyeyim.

Ya ustam çanağı ve konikleri yenilememize rağmen ben bu boşluğu aldığımda tekerlek dönerken sanki bilyenin bir tanesi takılıyor gibi oluyor. Niye ki acaba? Çanaklar yerine tam oturmuş gibi duruyor. Konik somunların ikisi de hizalı şekilde. Jantta düz gibi duruyor. Bilyeler de eşit.
Biraz boşaltınca düzeliyorsa sorun yok. Koniği tutmak için yaprak anahtar aldın mı bu arada? O olmadan boşluk ayarını yapamazsın.

Biraz boşaltınca düzeliyorsa sorun yok. Koniği tutmak için yaprak anahtar aldın mı bu arada? O olmadan boşluk ayarını yapamazsın.
Evet (link) anahtarı aldım işimi çok iyi görüyor. Yaklaşık 1 haftadır ayarını yapmaya çalışıyorum 😂 Ama uğraşmak o kadar zevkli ki zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum bile. En sonunda kusursuzluğa pes deyip iki tekeri de sorunsuzca döndürdükten sonra sabitledim. Sıra orta göbekte sonrasında ise şu öndeki amörtisöre bakacağım benimki kitlenmiş resmen içinden her şey çıkabilir açmaya korkuyorum 😭

Bişey değil phyrgian. Karşılık olarak bir phyrgian şarkı öner de dinleyeyim.

white rabbit, wherever I may roam, set the controls for the heart of the sun, a place for my heart, artık sevmeyeceğim, birçok sezen aksu şarkısı ve kürdi makamlı şarkılar. :d

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
arkadaşlar, öğrenmek istediğim konu; mtb için shimano slx fh m675 göbek ile arc mt009 göbeği karşılaştırırsanız,hangisi daha mantıklı. mt009 poe değeri 114, slx 32. benim eski göbek rulmanlı ve poe değeri 18. sırf poe düşük olduğu için değiştirmek istiyordum. ancak bu slx bildiğin kadarıyla bilyeli. sizce uzun ömürlü olur mu, göbek bilyeler dağılır mı? mtb yi dağlık arazilerde kullanıyorum. Ve gravel tipi yollardan iniş yapıyorum. aşırı bozuk yerlerde, küçük zıplamalı mtb parkurlarında kullanmıyorum. göbekte ses aramıyorum. istediğim şey akıcılık ve yüksek poe değeri

nasıl göbek değiştirmeye karar verdim: btwin rr560 bisikletimin arka jantın kanalı boydan boya çatladı. Yeni jant çemberine geçmek şart oldu. ancak 28 delik bir çember bulmak çok zor. çıkma var sadece bisikletçilerde. kendim örsem bile, akordu bisikletçiye yaptırırsam 1200 - 1500 arası bir şeye mal olacak. arka göbeğim akıcı rulmanlı ancak poe değeri 18 yani pedal 20 derece. Bu direkt hissediliyor ve beni rahatsız ediyor. Bu yüzden zaten göbeği yükseltmek istiyordum. arc mt039 düşünüyordum ama gümrük dolayısıyla artık mümkün görünmüyor. hassns pro 7 ve arc mt009(anca indirimle) ulaşılabilir görünüyor ancak hassns pro 7 göbeklerin flibberları dağılıyormuş.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Teker göbeklerini çöpe çıkartan 2 adet durum bulunuyor.

1 - Tel deliklerinden birinin kopması.
2 - Bilyalı kaset ve bilyalı/rulmanlı vidalı göbeklerde ruble yalpalamasının anormal bir seviyeye gelmesi.

Yapacağınız en uzun ömürlü (evladiyelik) göbek yatırımı, rulmanlı bir "kaset göbek" almaktır. Bilyalı göbekler, kaset de olsa zamanla yalpalar. Ayrıca, bilyalı göbekler sert kullanım türlerine gelmezler. Sadece asfaltta sürüş için kullanılabilirler, görüşümce.

Son düzenleme:
Teker göbeklerini çöpe çıkartan 2 adet durum bulunuyor.

1 - Tel deliklerinden birinin kopması.
2 - Bilyalı kaset ve bilyalı/rulmanlı vidalı göbeklerde ruble yalpalamasının anormal bir seviyeye gelmesi.

Yapacağınız en uzun ömürlü (evladiyelik) göbek yatırımı, rulmanlı bir "kaset göbek" almaktır. Bilyalı göbekler, kaset de olsa zamanla yalpalar. Ayrıca, bilyalı göbekler sert kullanım türlerine gelmezler. Sadece asfaltta sürüş için kullanılabilirler, görüşümce.
peki shimanonun cup n cone bearing olması. Ne derece farkediyor.

bir de shimano cues rulmanlı göbekleri var.
1000026628.jpg
Üst seviye olanlar qc/tc500 (engagement angle 15) - tc600 (eng. angle 10) . daha altında qc400 başlangıç düzey (eng angle ~22.5)

qc500 iyi çok güzel ama 135mm(bisiklete uygun) ancak microspline. tc600 hg var ama boosted 148. Yani qc500 e neden hg koymamışlar anlamadım.
qc400 modelinde 135mm ve hg var ama agresif sürüşe uygun değil.

acaba qc400 flibber ı qc500 e takılır mı?
(link)
(link)
burada da freehub ları karşılaştırmış
(link)
en son yaptığım araştırmama göre qc500 yanında tc500 de HG modeli var. ancak tc500 142mm.

qc500 microspline kullanıyor ve bu modelin kullandığı freehub ile tc500 de kullanılan microspline hub birebir aynı. tc500 için HG freehub kullanmış. yani ben tc500 deki freehub ı qc500 freehub a takabilirim. tabi emin olamadığım şey bunu yaptığım zaman boyutuna uyacak mı? şayet qc500 135mm. belki de MS daha kısa olduğu için qc500 yani 135mm e HG koymadılar.
(link)
(link)

içimden bir ses sıkıntısız uyacak diyor ama bir yandan da madem uyacak neden qc500 e koymadılar diyor
EV-FH-QC500-4939-1.png

Son düzenleme:
peki shimanonun cup n cone bearing olması. Ne derece farkediyor.

bir de shimano cues rulmanlı göbekleri var.
Cup n Cone "bilyalı" nın ingilizcesi. Bildiğimiz bilyalı yani. Cues göbekler rulmanlı ise alınabilir fakat Shimano'nun marka fiyat şişirmesi mevcuttur kesin.

Cup n Cone "bilyalı" nın ingilizcesi. Bildiğimiz bilyalı yani. Cues göbekler rulmanlı ise alınabilir fakat Shimano'nun marka fiyat şişirmesi mevcuttur kesin.
(link)şu kısmından:
1728136077538.png
rulmanların sadece göbekte olduğunu, freehub tarafında rulman olmadığını anlamalı mıyız? Yani üst kalite rulmanlı göbeklerdeki gibi yalpalamaya izin vermeyen freehub tarafı rulmanlar yok bunlarda diye anlıyorum.
1728136241431.png

2 adet göbek gövdesinde, 2 adet freehub'da olacak şekilde 4 rulmanı mevcut.

1728136241431.jpg

Hub'ın içini açma videosunu görmedikten sonra ne desek boş. Ben bu tablodan bişey anlamadım.
1728146657071.png

Freehub tarafında rulman olsa orada da onu korumak için seal/conta/kapak/mühür, Türkçesi neyse ondan kullanmışlardır diye düşündüm, belki yanlış düşünmüşümdür.
Yukarıda örnek olarak attığım göbekte "Bearings: Enduro™ 6902 (rear), Enduro™ 6802 (freehub)" diye belirtmişler, Shimano'da detaysız olarak
1728150167795.png
şeklinde verilmiş.

Cartridge yazdığına göre 2+2 rulmanlı bir göbek bu. Göbekte rulman, freehub'da bilyalı sistem göbek ben hiç görmedim. Olsa, yapı gereksiz yere karmaşıklaştırılmış olur.

Cartridge yazdığına göre 2+2 rulmanlı bir göbek bu. Göbekte rulman, freehub'da bilyalı sistem göbek ben hiç görmedim. Olsa, yapı gereksiz yere karmaşıklaştırılmış olur.
Freewheel altı bilye ya da rulman her göbekte var mı? O zaman sehim veren kaset göbekler niye veriyor?
Ve madem freehub'da rulman var, hani onun contaları? Varsa niye tabloda çizik atmışlar?
Mesela bu rulmanlı göbekte 2 ve 5 rulman, freehub tarafında, freehub ile mil arasında ne rulman ne bilye var:
1728151100497.png

resim_2024-10-05_210251633.png
videodan görsel, bu freehub içinde. dökümanlarda disk kısmında bir tane görünüor.
1728151618340.png
ama bu görselde iç kısımda da rulman var. hubın içinde de 2 tane varmış. Disk kısmındaki rulman aşağıda. diğeri içine gömülü herhalde şayet mil videoda ortada görünüyor.
1728151818436.png
mili çıkardıktan sonra bu halde. oradaki rulman mı emin değilim. video rusça ama eleman milin rulmandan kolayca çıktığını söylüyor tam bu anda.
1728152438141.png
dökümanda Y3JV98040 kodlu inner unit olarak geçiyor. rulman bu çeneleri tutan sisteme gömülmüş. aşağıdaki görselde çenelerin takılı olduğu sistem huba birleşik konulmuş. zaten videoda bu sistemi mili çıkardıktan sonra böyle gösteriyor
1728153352049.png
1728152600930.png
ek olarak görselde hubın kodu yazıyor. ama inner unitin hub a takılı olduğu bir görsel koymuşlar.

video:

shimano uyumluluk dökümanlarına bakarken rulmanlı olanlar şu şekilde görünüyor
1728152100457.png
labyrinth + contact . bu shimanonun yatalı rulmanlar için isimlendirmesi olabilir.
üstteki görsel buna ait : (link)
1728152755929.png

fakat hepsi için geçerli değilmiş
(link)
1728152885444.png
bunda da aynı şekilde yazıyor ama teknik dökümana bakınca yataklı rulman değil
1728152918424.png
en son mesajlarda gördüm, dediğiniz gibi burada yazıyormuş
1728152993174.png

Dosyalar

• 1728152702195.png
    1728152702195.png
    551,4 KB · Okunma: 1
  • 1728152214101.png
    1728152214101.png
    326,5 KB · Okunma: 1
  • Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Freewheel altı bilye ya da rulman her göbekte var mı? O zaman sehim veren kaset göbekler niye veriyor?
Bilyalı kaset göbeklerde ruble+göbek tümleşik yapısı sadece 2 ucundan yataklanıyor. Böyle olunca da, zincir özellikle büyük dişlilerdeyken bu yapı sehim veriyor çünkü o hizada yataklanmıyor.

Mesela bu rulmanlı göbekte 2 ve 5 rulman, freehub tarafında, freehub ile mil arasında ne rulman ne bilye var:
12 no'lu parçanın içinde 2 adet rulman olması zorunlu. Yoksa bu sistem çalışamaz. (Bunu bir sonraki screenshot olmasaydı da söylerdim). Bu, kullanıcı göbeği toplarken bakacağı montaj resmi olduğu için freehub'ın rulmanlarını ayrık olarak göstermemişler. ("Freehub'ın yalpalayarak mı dönüyor? O zaman yeni freehub almalısın" için bence). Freehub'ın rulmanlarını çıkartmanın kolay olmadığını da söylemeliyim. Kör rulman yuvası çektirmesi gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: potato3d
Bilyalı kaset göbeklerde ruble+göbek tümleşik yapısı sadece 2 ucundan yataklanıyor. Böyle olunca da, zincir özellikle büyük dişlilerdeyken bu yapı sehim veriyor çünkü o hizada yataklanmıyor.

12 no'lu parçanın içinde 2 adet rulman olması zorunlu. Yoksa bu sistem çalışamaz. (Bunu bir sonraki screenshot olmasaydı da söylerdim). Bu, kullanıcı göbeği toplarken bakacağı montaj resmi olduğu için freehub'ın rulmanlarını ayrık olarak göstermemişler. ("Freehub'ın yalpalayarak mı dönüyor? O zaman yeni freehub almalısın" için bence). Freehub'ın rulmanlarını çıkartmanın kolay olmadığını da söylemeliyim. Kör rulman yuvası çektirmesi gerekiyor.
Bu kör rulman çektirmesi linki ya da fotoğrafı var mı?

Geri