Scudo Sports

Sadece Türkiye'de bir öğrencinin sitemi

@Ali Menemen

ya zaten adamlar mantıklı bakmıyor bu olaya...

teknik liseden mezun biri mühendislik seçebilmeli...
ama
adamlar imamhatipleri de işin içine aldıkları için kasıp duruyorlar ve böyle saçma sapan şeyler yapıyorlar..
amaçları örümcek kafada olanların sayısını arttırmak
 
Scudo
@gvenc
Seçebilmeli en doğal hakkı ne güzel kalkmıştı niye tekrar yürürlüğe girdi anlamadım.
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
Ben Haydarpaşa Anadolu Teknik Lisesinde 11. sınıf makina teknolojileri-endüstriyel kalıp bölümündeyim.

Düz liselerde haftada 36 saat ders varken benim haftada 44 saat dersim var.

Ve onların gördüğü bütün dersleri + meslek derslerini görüyorum ayriyetten ders programının biraz şansı birazda azizliği yüzünden pazartesi günlerim boş yani haftada 44 dersi 4 gün de goruyorum ve haftanın bir günü 13 bir günü 12 diğer günler 10 ders görüyorum.

Okulumuzda öğretmenlerle beraber fuarlara katılınıyor.

Öğrencilerin yaptığı press kalıpları sergileniyor hatta okulumuzdaki öğrenci ve öğretmenlerin yaptığı bir CNC torna makinası var, ve bunları fuarlarda sergiledikleri zaman iş yeri sahipleri gülüp geçiyorlarmış bunları siz yapmış olmazsınız diye ancak öyle değil biraz muhabbet edip konuştuktan sonra kartlarını verip bana mezun olunca şu sayıda öğrenci göndermenizi istiyorum diyorlarmış yani daha liseden mezun olmadan iş sahibi oluyorlar.

Ancak ne mi oluyor ? üniversitede mühendis olmaıyoruz niye? çünkü meslekte çok başarılıyız üniversiteye gidersek diğer liseliler meslek edinemez üniversiteye gidip..

Bizim önümüz engellendikçe ne ülkenin durumu nede bu işsizlik felan filan olayları değişir.

Ali arkadaşım sonuna kadar yanındayım böyle bir konuya değindiğin için çok teşekkür ediyorum...
 
@Ali Menemen

- öyle bakarsak düz liseli de "madem üniversite okumak istiyorsun ve girerken katsayı farkından haberin var, niye şimdi bu sorun oldu?" der, tamam senin için katsayı sorun olabilir ama diğer insanların açısından da bak bence olaya, adam madem risk alıyor karşılığını da almayı bekleyecek.

- kompresöre çok takmışsın da bu kömpresörü bilmeyen hangi bölüm kacıncı sınıf cok merak ettim, çünkü makineyse bölümü o üniversite bitmiştir

- ben diyorum sistemi takır takır işleyen yerde de durum aynı, sen hala 4 sene boşuna mı okuyorum diyorsun. E Türkiye'deki üniversitelerin %60'ında okuyanlar da bence boşuna oluyor, çünkü firmalar birkaç üniversiteden adam seçip gerisine bakmıyor, eğitime yatırım yapılmadığı için de boşuna okunuyor evet, bu meslek lisesinde de üniversite de aynı ve katsayı eşitlenmesi buna çözüm olmaktan çok uzak

- en gelişmiş konulardan kasıt ne, elektronikten örnek Nyquist stabilite analizi yapıyor musunuz, makineden örnek sonlu elemanlar yöntemiyle stres analizi yapıyor musunuz? HEX kodu yazmak değil sorun olan, olayın işine görüntü işleme gibi konuları katan abuk parkurlarda yarışan adamları kastediyorum, yoksa elektrik bandıyla yere çizilen çizgiyi takip eden robotlardan değil.

Meslek liselerinin önünün açılması korkusu düz liselilerde vardır evet, ama benim için şahsen sorun değil, zaten piyasada bir ton işsiz mühendis var bu haliyle bile. Hoş okulda mezun olmakla mühendis olunmuyor, sonuçta Sütçü İmam Üniversitesi makina mezunu bir tanıdığımla konuşurken F1 arabaları maksimum 10 kilodur pittekiler nasıl da kaldırıveriyor gibi yorumlar duymuşluğum da var.

Almanya'yla Türkiye zaten uyuşmayacak, ben onu örnek alınması gerektiği için söyledim, çünkü eminim MYO 'lar geliştirilip mezunlarının mühendis ünvanı ve yetkisi olsaydı, piyasada rağbet görselerdi meslek lisesi mezunlarının da üniversiteye geçme derdi olmayacaktı.

Türkiye'nin halini biliyorum merak etme 3 ayda unutmadık herhalde:D ama verdiğin örneklerin hepsi saha mühendisliği örneği olduğu için masabaşı işlerini de öyle küçümseme bence
 
@onur demirer

Nyquist Stabilite üniversite dengi bir konudur katsayı kalkarsa emin olun onuda yaparız:cool: ;)

Hâla üniversiteyi bitirdiğiniz için çok rahatlıkla yorum yapabildiğinizi düşünüyorum...
(Ailemizin bizden beklentileri var)

 
@Ali Menemen

MYO'da okuyorsun sandım bi an o yüzden sordum, başkasının dedikleriyle karıştırmışım herhalde.

Evet doğru diyorsun katsayı uygulaması da bir problem, hatta lisedekilerin en büyük problemi ve ben dışarıdan konuşuyorum ama inşallah istediğin üniversiteyi kazanınca eğitimde bundan çok daha önemli sorunlar olduğunu göreceksin.
 
@gvenc

Niye İmamhatiptekiler insan değil mi?
Onların da Ali'nin,Ayşe'nin ki gibi iyi bi mesleğe sahip olması gerekmez mi?
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
@N.Erdem TUGRAHAN

polemik yaratmak için söylemedim ilk önce bu lafı gerçekleri söyledim...

insan olabilirler beni ilgilendirmez beni düşünceleri kafa yapıları ilgilendirir...

imam hatipten tanıdığım bir iki kişi var
ve okulda ki anlayış şekli olaylara yaklaşım ve bencillikleri beni inannılmaz etkiledi...

kusura bakmayın ama bana göre çoğunluğu örümcek beyinli...

insanın giyim kuşamına göre veya düşünce şekline göre insanlara farkı gözle yada hoş olmayan şekilde bakmaları ve tanımadan bilmeden hakkında kötü düşünmeleri bence hiç ama hiç hoş bi davranış değil...

özelliklede hepsinin aslında Allah'ı kandırmaları...

benim karşıma çıkanların hepsi bu kafadaydı.
belki aralarında vardır iyi niyetli olan iyi insanlar... bilemem onlara değil bu laflarım...

hoş durum değil ve böyle tiplerin bi mesleğinin olmaması benim daha işime gelir.



biliyorum biraz fazla ağır oldu ama gördüğüm rasladığım kişiler ve olayları beni böyle düşündürmeme neden oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
@N.Erdem TUGRAHAN
2 sayfadır konuştugunuz konu bu degil mi zaten?????

teknik egitm almış adamın mühendis olması!!ya da haberleşme egitmi almış olan adamın konu ile ilgili mühendislikte okuması......


bu durmda imam-hatip liseleri meslek lisesiyse(ki öyledir ve öyle olmalı), burdan mezun olan arkadaşilar uzamanlaştıkları alana yönelmeli,yani imam-hatip olmalı....

imam-hatipler meslek lisesi statüsünde oldukça,ki bu degiştirelemez bi kavramdır(anayasa'nın degiştirelemez maddelerine dayandıırldıgından..) katsayı engeli ortadan kalkmıycaktır...

oyüzden bu konuyla ilgili bi umut beslemekten vazgecmelerini tavsiye edin etrafınızdakilere bana kalırsa...

yapılması gereken tek düzenleme bence,teknik ve meslek liselerinin alanlarıyla ilgili mühendislik secebilmeleridir...bunun dışında magdur olan kimse oldugunu düşünmüyorum.

teknik lisede okuyan ve mezun arkadaşlar için üzülsem de, imam-hatip mezunu olup, sonradan doktor,hakim savcı avukat,kaymakaam olmak isteyen insanlara maalesef zerre kadar hak vermiyorum..

aldıkları egitmle ilgili uzmanlaşmalarını diliyorum:)
 
@Ali Menemen

arkadaşım tamamen demogoji yapıyorsunuz. elma ile armudu birbirine karıştırıyorsunuz. "mühendis " diyorsunuz ama tamirci olmasını bekliyorsunuz, tamir işini mühendis değil teknisyen yani end. mes. lisesi mezunu yapar. önce görev tanımlarını öğrenmenizi tavsiye edeceğim. meslek liselerine girerken katsayı olayını biliyordunuz. meslek liselerindeki ders programlarını biliyor olmalısınız . matematik yok fizik yok kimya hiç yok biyoloji o neki. katsayı kalktığında meslek lisesi mezunları kazanacaklarmı mühendislikleri? dünyanın en pahalı eğitimini alıyorsunuz bunun maliyetini tüm millet çekmekte. ben vazgeçtim meslekten siyasal okuyacam deyip aldığınız eğitimi bir yana itmek ne derece doğru? dünyada çeşitli uygulamalar var eğitim konusunda . türkiyedeki sistem doğrumu? tartışılır. ama savunduğunuz konu geniş anlamda bakıldığında bizleri bu hale getirdi zaten.
her öğrenci ünv. okuyacak diye bir şart yok. mesleki ve teknik eğitim alan insanların mesleklerini icra edebilecekleri iş alanlarına sahip olmaları gerekir . ne iş olsa yaparım abi devri bitti, bitmek zorunda. eğitiminize yön verirken ( gerek kendiniz gerek aile baskısı) elim havya tutsun, lamba değiştirmeyi öğreneyim, hatta tv mide tamir edeyim, ama ben üstüne birde hukuk okuyayım dedinizmi orada duracaksın. bu millet senin hobi zevklerin için senin eğitimini sırtlamak zorunda değil. sizin katsayınızın yüksek uygulandığı teknik eğitim fakülteleri mevcut. eğitim düzeyleri mühendisliklerden aşşağı kalır değil. hatta pek çok konuda ( tamircilikgibi ) mühendisleri cebinden çıkarır. eğitim fena değilki sizi yetiştirebilmişler projeleriniz mühendislerinkilerle boy ölçüşmüş.

sonuç olarak; siyasallaşmış bir din eğitiminin verildiği bunun yanında meslek liselerinde olmayan matematik-fizik-kimya-biyoloji okuyan, beyinleri yıkanıp hedeflere yöneltilen, bunu uygularkende her türlü maddi manevi desteği bulabilen ( etrafınızdaki özel yurtlar, dersanelerin büyük kısmı hani şu abilerin etütler verdiği dersane ve yurtlar anladınız siz onu) bir gurup var. şuan kamuda göreve başlayanları bir takip edin. yöneticileri bir inceleyin yüzde kaçı imamhatipli. biryerlere atanmanın yolu imamhatipli olmaktan geçiyor artık. burada kimseyi yargılamıyorum ama eğer bir meslek seçip eğitimini almaya başladıysan mesleğinde devam edebileceğin yollar açık. yok eğer alan değiştireceksen ozaman dur bakalım ben senin hobi eğitimini yada bellibir zümre oluşturmana zemin hazırlayacak eğtimi sübvanse etmek zorunda değilim. biraz araştırın elinizde internet var iptal edilen polis koleji sınavının iptal nedeni neymiş. bu arada ben mühendis değilim, arkadaşımın beğenmediği teknik eğitim fakültesi elektronik bölümü mezunuyum. biraz uzun oldu sanırım kusura bakmayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
@Onur Kula

walla hocam bende sizi ayakta alkışlıyorum. bende gütef elektronik mezunuyum. 2 sınıf vardı bizim dönemde. içimizden sadece 5-6 kişi öğretmenlik için başvurmuştu. yarıdan fazlamız daha okul bitmeden işlerimizi bulmuş ve çalışmaya başlamıştık ( o nedenle okul 11 yılda bitti benim ) arkadaşlarınım bir kısmı yurtdışına açıldı,şuan japonyada yaşayan var. özel sektör kapışıyordu bizleri. endüstri stajım sırasında almıştım ilk iş teklifini önerilen ücret mühendis maaşıydı ( yer kayseri birlik mensucat fabrikası ) henüz mezun olmadığım için haftada 2 günde okula göndereceklerdi, 2 yılda bitirirsin okulu diyorlardı. adı teknik öğretmen olupta iş bulamıyorum - ben ne iş yapacam tarzı konuşmalar duyunca tansiyonum yükseliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
@Ahmet Bolgi

Ben sizi amutta alkışlıyorum.

Dediğim gibi Kocaeli Elektrik Öğretmenliği mezunuyum. Bizim sınıf 40 kişi civarıydı. Üniversite bitmeden çoğumuz lise düzeyinde memurluklara başvurdu (Ben başvurmadım çünkü hiç düşünmüyordum) Çünkü mezun olunca ne öğretmen olabiliyorduk ne de özel sektörde layığımız işler.

Özel sektörde iş mi aramadım? Aylarca... Ne oldu? 8 ay sonra mesleğime yakın bir iş buldum. 500 lira maaşla teknik çizimci oldum, sabahtan akşama kadar Autocad'da kabin tasarımı yaptım.

Aramızdan kendini çok çok iyi yetiştiren bir kaç arkadaş özel sektörde yer buldu. Gerisi lise düzeyinde memurluklar, üniversitede memurluklar, tren vagonu şefliği, ve sgk (ben) da memur olduk.

Yani bizi kapış kapış kaptılar da biz mi gitmedik. Çok boş konuşuyorsunuz ve çok canımı sıkıyorsunuz. Ben hayallerim olan bölümlerde okuyamamın acısını çekiyorum, yıllarımın heba olduğunu unutmaya çalışıyorum. Bu piyasada iş bulamamaktan yakınıyor. Memur olduğuma şükrediyorum. Siz, yok bizi kapışıtlar da, bizi ne mühnedisler ne doktorlar istedi de....

Geçin bunları. Türkiye'den haberiniz yok sizin.


(Yaşınızı sonradan farkettim, uslubum sert oldu kusura bakmayın ama; o zamanın mezunlarının iş bulma imkanlarıyla şimdiki zaman çok farklı. Bunun farkında olmamanız da üzücü.)
 
@Onur Kula

türkiyenin gerçeklerini sanırım sizden daha iyi biliyorum bunu söylerken bir bildiğim var.( işim gereğide) bu yakınmaların kaynağı birazda sizler değilmisiniz? eğitim sürenizi ne kadar verimli geçirdiğinizi düşünün biraz. bu türden şikayetlerle daha öncede karşılaştım. gütef makina mezunu bir gençle karşılaştım okulda sohbet esnasında ben işsizim ve ne yapacağım diyordu ben aval aval yüzüne bakarken. eleman teknik öğretmen hemde makinacı işsizim diyor ve ne yapacağını bilmiyor. boğazını sıkasım geldi desem yeri var.
meslek lisesinde torna tesviye okuyup teknik öğretmende elektronik okuyan bir arkadaşım var, devrem . öğretmenlikten istifa edip kendi torna tezgahını kendi üretip şuanda dünyanın ileri gelen hidrolik makina üreticileri ile biraz başı belaya girmiş ( bu arada ülkemize bol döviz kazandırmış ) patent olayını da çözümleyerek yolun devam eden abileriniz var. güvenin biraz kendinize. siz gençleri çok kötü yetiştirdiğimizin farkındayım. herşeyin önünüze hazır getirilmesine alıştınız malesef. malesef 12 eylülden sonra yetişen gençliğin gözüne at gözlüğü takıldı ( bunu siyasi yada ideolojik olarak yazmadım yanlış anlaşılmasın) düşünmek çıkartıldı eğitim sistemimizden . buna öğrenci olarak bizlerde uyduk sizler daha bi hazıra kondunuz malesef. hocam etrafınıza bir bakın özellikle özel sektör, esnaf, usta vs vs vs . işini adam gibi yapan kaç kişi var? mesleğinin sorumluluklarını bilen iş, ahlakına sahip ve işinin erbabı denen kişilerden kaç kişi var. inanın tüm bu vasıflar sizlere kazandırıldı iş bunun farkına varmakta. güvenin kendinize artık ne olduğunuzun farkına varın . iyi forumlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
@Ahmet Bolgi

Ben ve benim dönmimdekiler bilmiyordu. Biz liseye başladıktan sonra bu katsayı oldu. Ve üniversitede sadece Elektrik öğretmenliği olmamız istendi.
%95'imiz öğretmen olamadık!
Asıl emek, zaman, teknoloji, eğitim ve para kaybı budur ülkenin. Bunları söylemek demagoji değil, gerçeklerin ta kendisidir.

Eskişehir Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde ilk 3 yıl matematiği de, fiziği de, kimyayı da, biyolojiyi de, felsefeyi de aldık. 4. sene ise daha çok meslek dersleri aldık.

Olmayan bir eğitim sistemi ise tartışılamaz. Cumhuriyetin ilk yıllarında Dünya'nın sayılı eğitim kalitesine sahip ülkelerden biriyken. Özellikle 1945'lerden sonra, Köy enstitülerinin kaldırılması gibi önemli hatalarla başlayan sistem çürümesi, 1973 de kabul edilen milli eğitim temel kanunuyla iyice ezberci bir hal almış, bugün Türkiye'deki eğitim sisteminin içi boş bir hale gelmesine sebep olmuştur. Dünyanın en iyi 500 üniversitesinde Türkiye'den hiç bir üniversite girememektedir.(Bir kaç sene hariç). Dediğim gibi tartışmaya gerek yok...

Bunları iç karartmak için mi söylüyorum. Hayır, bizi eğitemeyen, bilim ürettiremeyen bu sistemin farkında olmazsak, şikayetçi ve istekçi de olamayız. O yüzden acı gerçekleri farkedip ona göre tepkimizi ortaya koymalıyız. Özellikle okuyan gençler, bu konuda ufuklarını genişletip hocalarına ve çevresine yeni talepler getirebilmeli. Bir kamuoyu oluşturup yeni kanunlar düzenlenmesini sağlayabilmeliyiz.
 
@Ahmet Bolgi

Geçen yıl Seviye Belirleme Sınavından 400 alarak açıkta kaldım ve Meslek Lisesi ve Düz Lise arasından seçim yapmak zorunda kaldım.Diploma notum 90 olduğu için Teknik Liseye geçme şansım olduğundan Meslek Lisesi'ni tercih ettim.Tercih etmemin diğer sebebi ise katsayı'nın kalkmış olmasıydı.Yani ben meslek lisesini tercih ettiğimde katsayı kalkmıştı.Diğer bir konu ise Meslek lisesi öğrencilerini niye bu kadar küçük gördünüz onu anlıyamadım?İnanın mühendisliği hak eden(ve kazanabilecek kapasitesi olan) çok sayıda Meslek/Teknik lise öğrencisi var
 
@Ahmet Bolgi

Sayın Ahmet Bolgi ben teknik lisedeyim ve bütün dersleri anadolu lisesi düzeyinde görüyoruz bu nedenle istediğim bölüme gidememek beni üzüyor. Belki ben gidemeyeceğim ama mutlaka gidenler ve işlerinde başarılı olanlar olacaktır. Zaten alanında kendini yetiştirmişsen gayet rahat iş bulursun amaç mühendislikleri bişeyle kıyaslamak değil, eşitlik Ben mühendisliğe gitmesem bile yinede onlarla aynı eşitlikte olmayı tercih ediyorum. Ben ne teknisyenler gördüm mühendisten çok maaş alan, ama ben hem mühendis olup hep kendimi geliştirip daha büyük yerlere gitmek istiyorsam bu engellenmemeli.
 
  • Beğen
Tepkiler: YıGıT_KaRa
İMAM HATİP LİSELERİ'ni meslek lisesi sıfatına soktular !
Daha sonra katsayıyı kaldırdılar !
Daha sonra tepkiler büyüdü imam hatip mezunlarının önünü açdılar dendi !
Şimdi 2 yıllık direk geçişimizi elimizden aldılar !
Katsayıyı geri getirdiler !
Şimdi devlet öğrencilerin eylemlerinin büyümesini bekliyor ! Neden mi ?

Eylemler olacak, devlet çözüm önerisi sunacak ve katsayı kalkacak ! Sonuç itibariyle imam hatiplilerin önünü devlet değil halk,vatandaş ve öğrenciler açmış olacak ! ! !

Sonra ne mi olacak !

İmam hatip mezunları öğretmen olacak ! İmam hatip mezunları müdür olacak ! İmam hatip mezunları başımıza erdoğan gibi gelip oturacak başbakan, cumhurbaşkanı olacak !

Biz meslek liselerinin önünün açılmasını istiyoruz ! 4 sene bilgisayar egitimi alıp veya 4 sene elektirik/elektronik egitimi alıp mühendis olmak istiyoruz ! Bilgisayardan hiç anlamayan kişilerin bilgisayar mühendisliği kazanması bizim zorumuza gidiyor ! Tek şansımızın öğretmenlik olmasını istemiyoruz !

ATATÜRK BU ÜLKEDE ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK İSTERDİ ŞİMDİ BİR ATATÜRK LAZIM Kİ BUNLARI GÖRSÜN, HAKSIZLIĞA DUR DESİN !

Yazan: Bir meslek lisesi esiri !

:boese157:
 
Geri