Bacak kaslarım, eğlencem, gezme ihtiyacım için bisiklet almaya karar verdim. Spor yaparken bacaklar için kombin yapmak istiyorum. Bacak kasları üst vücudumuz için çok fazla gelişim sağladığı bilgisine istinaden bisikleti tercih ediyorum. Benim için başlangıç sözcüğünü kapsayan hiç bir şey yok ... Yani iyi olmalı. Bir kere almalıyım ölene kadar kullanmalıyım.
Bazen rahat, bazen ağır, bazen asfaltta, bazen dağda, bayırda ... Kısacası sınır olsun istemem.
Yük taşıması önemli değil, beni taşısın yeter. Gel gelelim kadro sağlam olsa iyi olur. Katlamalı, ya da kadronun eğri olmasını hiç istemiyorum. Düz, mat veya asil renkler içersin ve fazla süslü püslü olsun istemem, merhaba kısmında belirtmiştim. Elektrikli bisiklet için rahatlık tabanlı olduğunu düşünüyorum. Ben tembellik yapmak için değil ayakları patlatmak ve kondisyonumu arttırmak için bisiklet sürmek ve hayatıma katmak istiyorum. Gel gelelim istemekle kalmasın diye çok detaylı bir araştırmaya girme niyetiyle bu yazıyı, okumayı sevenler ve yardımcı olmak konusunda üst düzey kalori harcayacak, samimi, gerçekçi bir üslupla geri dönüşlerinizi almak isterim.
Görüntü benim çok önem verdiğim bir tercihtir. Gel gelelim, fiyat konusu da çok değişken olabiliyor. Her zaman yüksek maliyetli olan iyi olmuyor. Tüm bu sebepler dolayısıyla siz bisiklet aşıkları veya kullanıcıları olarak tecrübelerinizden faydalanmak ve ortamınıza katılmak eğer istediğim şekilde bir bisiklet toplayabilirsem sizinle gittiğiniz yollarda refakat etmek isterim.
Genelde isteklerim hep dağ bisikleti kategorisine hizmet ediyor görünüyor. Kalın tekerler, düz veya geniş gidon, kaliteli hidrolik fren sistemi ve vites sisteminin çok dişli olması değilde mantıklı sayıda vites sayısına sahip olması gibi özellikler bana yakın özellikler. Koltuk anlamındaysa ince olanlar, sert olanlar üst düzey bir ağrı yaratıyor. Bilinmesi gerekir mi bilmiyorum ''1.84 boy'' a sahibim.
Dağ bisikletlerindeki gibi yukarı eğimli kadro sevmiyorum, yol bisikletlerindeki gibi düz olsun isterim kesinlikle. Toplarken bunu karma bir bisiklet yapmak anlamında nasıl halledebiliriz bilmiyorum. Aksesuarları bu gibi verdiğim bilgilere göre toplarsak sanırım çok daha sağlıklı olur.
Kesinlikle tercih etmediklerim,
* Katlanabilir, elektrikli bisikletler
* Amortisör ve Amortisörlü Maşa
* ''Fat Bike'' da kesinlikle hiç tarzım değil.
* Gravel tipinin hiç bana göre olmadığını rehberlerden anlamış bulundum.
* ( BEN TEMBELLİKTEN YANA DEĞİLİM - AMCAOĞLUMDA BİANCHİ'NİN VARDI )
İstediklerim,
* Görüntü, kalite
* Arazi Kabiliyeti, Sağlamlık
* ''Sele ve Gidon''anlamında ''Ergonomi'' arıyorum.
* Saatlerce üstünden inmeden gidebilmeliyim.
* Boy oranıma göre hesap edilmeli. Kollar da uzun haliyle, gidon çok alçak olmamalı.
* VİTES VE FREN SİSTEMİ ''KLAS'' VE KALİTELİ OLMALI. Çok Plastik olmamalı !!
Aksesuar anlamında isteklerim,
* Kırılamayan Kilit Sistemi
* Gözlerime ve Yüz Şeklime Uygun Gözlük
* Alarm Sistemi - Güvenlik Çok Önemli Benim İçin.
* Kilometre için ölçer cihaz - Telefona Entegreli olabilir - Çıkartılabilir olmalıdır.
* Eldiven - Rüzgar - Su Geçirmez ( Uzun ve Kısa - Temizlenebilir - Koku Yapmayan )
* Stop Lambası - Ya da fosforlu ( BEN BURDAYIM - BEN DE BİR TAŞITIM ANLAMINDA )
* Yol ekleyip istediğim yola navigasyon sayesinde gidebileceğim cihaz ( Var mı bilmiyorum )
* Bisikletin çalınmaması için bisikletin içerisine ( sellenin içinde değil ) yerleştirebileceğim şekilde ''gps'' takip sistemi '' Telefondan an be an takip edilecek.
Önceliği Olmayanlar, ( Fikrimce )
* Bisiklet Kadro Çantasıyla beraber;
* Pompa
* Yama Seti
* İç Lastik
* Zincir Anahtarı
* Çakı Alyan
* Lamba
* Ön Arka Çamurluk
* Arka Çakarı Işık - Sabit
* Telefon veya Navigasyon Tutucu
* Su Matarası - Detaylı Araştırılmalı - Sağlık Önemli
* GoPro ve Üstüne Sabitleyebileceğiniz Kayışımsı Zamazingo
* Ayna Kollarını Korumak İçin Kauçuk Korumalıklar ( ÖNEMLİ MİDİR ? )
NOT: KESİNLİKLE GÜNCELLENECEKTİR. AMACIM BİLGİ ALMAK VE YENİDEN DÜZENLEMEKTİR.
Önceliklerim,
* Fiyat Açık Tutulabilir.
* Jantların kalitesi önemli,
* Teker Kabının Kalitesi Önemli,
* Ağırlık istediği kadar yükselebilir,
( Gereksiz Harcama Harici - Örnek Piyasanın Çok Üstünde Özel Bir Malzeme)
* Kadronun kalitesi ve duruşu önemli,
* Vites Seti de Kaliteli ve Üst Seviye Olabilir,
* Maşa Zaten Belirttim - Düz ve Kaliteli Maşa Olacak,
* Pertim sadece ayakların çalışması açısından çıkmalı,
* Oturma rahatlığımdan ya da duruşumdan ödün vermemek çok daha önemli.
* Pedalların kilitlenebilir, takılabilir, çıkarılabilir olması ( Ayakkabıların da ona özel olması )
* Önemli olan görünüş, hız değil kondisyon ve bacak çalışması için olacağından bahsetmiştim.
Bütçe anlamında tercihim,
* Bana uygun olan parçaların seçimi
* Kaliteden ziyade fiyatına göre kalitesi de önemli.
* Ne kadar benim için önemli özellik o kadar fiyat arttırabilirim.
* Extra aksesuarlar çok gerekmedikçe alınmasından yana değilim.
( Tek tek - Toplama amaçlı - Daha Ucuza Gelmesi ve Kişiselleştirmek Amacıyla)
* İkinci El kesinlikle almam. ( HİÇ TARZIM DEĞİL - ESKİTTİĞİM HER ŞEY - YENİDEN FARKSIZ )
Bisiklet karşılaştırmak değil de her parçayı ayrı ayrı karşılaştırmak daha sağlıklı olacak sanırım.
Bisiklet aşıkları haricinde, kendine özel bisiklet hazırlayan arkadaşlar hangi parçaları ilk etapta düşünmeli ? Bilgisayar toplamak istesem örnek,
* Anakart
* İşlemci
* Ram
* Ekran Kartı
gibi parçaların birbirine uyumlu ve hangi parçaların birbirinden daha çok verim aldığına bakarım. Bisiklet toplarken de aynı mantığı benimsememde bir sakınca var mı ? Kişisel ergonomi anlayışım, rahatlığım, stabilitesi haricinde tabi ki ...
Süreç nasıl işler ?
Yine teknoloji tarafından örnek vermem gerekirse, hiç bir ürün tam olarak bizlere hitap etmiyor, biraz üreticilerin birbirleri arasındaki anlaşmalarıyla bağlantılı olarak birinde olan özellik diğerinde olmuyor. Bir ötekinde olan da bir diğerinde bulunmuyor maalesef. Bu sebeple de alım sırasında çok zorlanacağımı, bütün her şeyi kendi keyfime ya da isteğime göre sıralamam gerektiğinin farkındayım. Anladığım kadarıyla yukarıda verdiğim örnek gibi bir bakış açısıyla en önem verilmesi gereken componentler ''Kadro'' gibi önem arzeden parçalar.
Peki ya kaliteleri diğer pahalı markalarla birebir olduğunu nasıl anlıyoruz ?
Siz kullanıcıların tecrübeleriyle mi sabit yoksa büyük bir çoğunluk bunun farkında mı ? Kullandığım bisikletler genelde 1 vites ''Bianchi''lerdi. Tabi ki başka arkadaşlarımın bisikletlerini de kullandım marka ve bilgi olmaksızın, rastgeldikçe ... Bunlara dağ bisikleti ve elektirkli bisiklet de dahil. Sırf o yüzden zaten istediğim kriterlerde bisiklet seçmek inşallah o yüzden çok zor olmayacak. Öyle bilgiler veriliyor ki araştırma ve karar vermek konusunda çok bocaladığımız oluyor. Sanki bir ''hisse, btc'' satın alıyormuşcasına ''whitepaper'' dökümanını detaylı inceleme gerektiriyor gibi bir algı oluşuyor. Şirketin ne şekilde bir gelişim, arge sağladığını takip edecek kadar hayran kalacağım bir tercih mi bisiklet tercihi inanın bilemiyorum.
Toplama almak istediğimden dolayı bisiklet firmalarını karşılaştırmam gerekiyor mu ?
Ben parçaları karşılaştırmak isterim. Her kadroyu ya da aksesuarı, parçayı birbiriyle kombin edebiliyor muyuz bilmiyorum ?
Fikri olan söylerse güzel olur. Bayilerin adreslerini bana verirseniz çok sevinirim. İnternetteki çok tercih ettiğiniz siteler de olabilir.
Bütün bunlara istinaden sadece toplama aşamasında nasıl karşılaştırma yapıp tercihlerimin gerçekten neler olduğunu bulabiliriz ?
Fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Geri dönüş yaparsanız, üstünde istişare edip ''backtest'' alıp ona göre bir yol çizmiş olurum. Teşekkürler, kolaylıklar olsun.
NOT: Neyin ihtiyaç olup olmadığını herkesin fikrine ve önerisine göre güncellemek niyetindeyim.
Ani karar verilen bir durum olmayacak, bisiklet toplama sürecim, belirtmekte fayda vardır.