Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sele baskısı ve zararı

Yol biskleti almak için bisikletleri deniyorum. İlk hissettiğim sele ön taraflarındaki baskı. Gidon üstüne yatınca birde daha da hissediliyor baskı. İster istemez düşündürüyor adamı :) . Güzel konu olmuş. Güncel bilgiler varsa bu konuda paylaşılabilir.

Scudo
Arkadaşlar sele üzerinde Malum yere baskıyı azltmak için, Ortası oluklu olan Seleler tercih edilebilirmi? Yahut Daha geniş bir selemi almak gerekir? Malum yeni başladım, belki alışık olmadığımdan garip geliyor, Jelli tayt kullanıyorum, taytı iç çamaşırı olmadan kullanıyorum, Sürüş bittikten sonra , pOPODA BİR ağrı sızı olmuyor, ( İlk sürüşten kalan bir acı var az birşey o geçmedi henüz, ilk bindiğimde az hisediyorum sonra geçiyor) Fakat, yumurtalıklarda değilde, nasıl söylesem bilemedim Lütfen yanlış anlamayın :D Malum organda sanki uyuşukluk gibi, sanki hala tayt üzerimdeymiş gibi bir his oluşuyor...
Bunu nasıl önleyebilirim, yada bu Normalmidir?

@Adrenalin26
Sele açılarıyla oynamayı deneyin ucu fazla kalkık ise o bahsettiğiniz durum olabilir. Biraz aşağı indirin çok indirirseniz de öne kaydırır bu söylediklerim ile hala sorun yaşarsanız ortası açık kaliteli sele (selle smp) tarzı ve benzeri sele deneyin.

• Beğen
Tepkiler: Adrenalin26
@Adrenalin26
Sele seçimi hakkında yardımcı olacaktır.
Doğru seleyi kullanmak için forumda çok konu var isterseniz bir de onlara bakın.

@Kerim BEŞER
Selem şuan Tam paralel, daha önce biraz eğilti, el bileklerime çok yük binmişti, o yüzden tam paralel yaptım, Biraz eğerek deneyim önce..

@mühendis
Endurance kadro için +2 mi koyucaz , İngilizceden tam anlamdığım da..

Dağ bisikleti kullanıyorum. Bende uzun rampalar çıkarken toto da ağrı değil ama acayip uyuşma oluyor kan dolaşımı aksıyor gibi 5 dakikada bir ayağa kalkmasam resmen bitiyorum. Kiloya bağlıyorum (115 kg) ama başka sebebi ne olabilir acaba

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
İlk önce kullandığınız sele size uygunmu onu araştırın derim.
Çağrı Terzioğlu youtube kanalında sele seçimi ile ilgili bilgiler veriyordu.

Selenizin açısı ve genişliği kadar sele profilinizde çok çok önemli. Ve bu sele profili boyunuz ve kilonuzla değil sizin esnekliğinizle alakalı bir durum. Bu konuda Fizik firmasının ölçüm sistemi çok başarılı. Bir ton sele denedikten sonra bu yöntemle doğru seleye ulaştım bende.

İlk bakmanız gereken ne kadar esnek olduğunuz;

fizik_spine.jpg

Snake, Chameleon ve Bull olarak 3 tipe ayırıyor Fizik kullanıcıları.
Sonra size bu esnekliği baz alarak hangi tip sele bakmanız gerektiğini söylüyor;

fizik_sele_seçim.jpg

Snake tip vücut için dar ve düz profil, chameleon için geniş ve düz profil, bull için geniş ve kavisli profil öneriyor.

Çoğu kişinin pahalı düz profil seleler alıp memnun kalmaması veya geniş ve kavisli selelerle acı çekme sebebi tam olarak bu. Bu sırt esnekliği kalça kemiğinizin seleye hangi açıyla oturduğunu belirliyor.
Sele profilini belirledikten sonra kalça kemiklerinizin ölçüsüne göre doğru genişliği bulmanız ve iç bacak boyunuza göre selenizi ayarlamanız yeterli olacaktır.

Ek;
Aynı ölçümle yol bisikleti için gidon tiplerini belirlemede de yardımcı oluyor Fizik;
230183_fizik_spinesnake.jpg

(Model belirledikten sonra Fizik almanıza gerek yok tabi, ama seçim için en başarılı bulduğum yöntem bu Spine Concept olayı)

51zCrxLF0lL._SY463_.jpg

(link)
Şöyle bir şeyde denenebilir.

@Raptor8
:D Yolbisikletine, Kelebek konmuş gibi olur :D Kamyonuma asla takmam şahsen :D Ama konforlu gibi duruyor...

• Beğen
Tepkiler: makifir
@Adrenalin26
Aynen, görüntüsü malesef bir öyle :D Ama 3 saatlik turda 15-20dk gözükeceği için sıkıntı olmaz herhalde. Selelerde neden burun bölgesi olurki, pelvis kemikleri sağlam bir şekilde tutuktan sonra buruna gerek yok bence.Hani aero dinamik açıdan dersek,zaten rüzgara karşı kapı gibi vücudumuz var,onun baltalaması yeter. :)Sele olayı bir kıl bir mevzu.Elektrik alamadığı sürece bin tlde versen boşa gidiyor.200tllik sele yatarken 60tl sele çok rahat geliyor mesala.:)

@Raptor8
1-2 mesaj yukarıda bahsettiğim olay işte bu :)
@Raptor8
Pelvis her duruş açısında zeminle aynı bölgeden aynı açıyı yapmaz. Gidona doğru yatarsanız kemikler birbirlerine en yakın olduğu noktada seleyle dar açı yapacak şekle gelir. Tüm dünyada selelerin arkadan öne inceliyor olma sebebi bu. (Zaten gereksiz olsa ağırlık takıntılı sektör çoktan baltayı indirirdi selelerin burun bölümüne :D )

@BerkEvren
Doğrudurda hocam,bazı selelerin burun kısmı harbiden çok uzun...
Kimi selelerde ortada boşluk bulunuyor,amaç penisin alt bölgesindeki sinirlerin etkilenmesi engellemek.Yalnız bu durumda bahsettiğiniz oturuş pozisyonun,pelvis kemikleri bu boşluğa sıkışıp gene baskı oluşturabiliyor.(kavis kısmından dolayı kemiğin yanlara eşit baskı oluşturamaması)Kimi doktor öner miyor bu boşluklu seleleri.Facebookta,bisikletçi bir doktorun bir yorumunda okumuştum. Ama teoride bahsettikleri şeylerde mantıklı geliyor..

her ölçünün, her ölçme şeklinin yol üzerinden tarifi de bir sektör dayatması, almayacağız o yolları:)

Bike fit yaptırdıktan sonra selem 1.5 cm daha yukarı kalktı. Normal sürüşte hiç sorun yaşamıyorum ama gidonun üstüne yatıp alttan tutunca selenin uc kısmı ezmeye başlıyor ve rahatsızlık veriyor. Kısa süre sonra tekrar gidonu üstten tutuyorum. @BerkEvren bahsettiğin 3 selenin de uç kısmı aynı uzunlukta, yani hangisini alırsam alayım bu ezilme sorununu yine yaşayacağım diye düşünüyorum. Vücudumun baskısı yüzünden selenin uc kısmı yani yumurtalıkların tam olarak arka kısmında baskıya bağlı ezilme hissediyorum.

@soulless Profilleri farklı kavisli bir sele belki bu öne eğildiğin zaman oluşan baskıyı kurtarabilir.
Şu iki sele tipi aynı etkide olmayacaktır;
74022_01_d.jpg
fabric-line-elite-saddle.jpg

Geri