Gerizekalı gibi disk sürtüyor diye freni kurcalarken kaliperin yağ vanasını açıp frene basınca
birden fışkıran yağı görüp eyvah! napıcam şimdi derken internetteki araştırmalarım sonucu bu konuya cevap yazıyorum.
Hidrolik yağlar ile ilgili detaylı araştırma yaptım. İhtiyacımız olan viskozite değeri 32 ve HL ya da HM tipi bir yağ olabilir.
Ayrıca direksiyon yağları sanırım hidrolik yağ sınıfında değil üzerlerinde HH,HL,HM,Hv bunlardan biri yazmıyorsa o yağ hidrolik değildir. bunlar hidrolik yağın ISO standartlarında viskozitesini belirtiyor.
Yağın viskozitesi yüksek olursa fren kollarındaki pompaya zarar verebilir, çok düşük olursa da yağ kaçma ihtimali olabilir veya çok yumuşak fren olabilir tahminimce. yüksek viskozitede ise tam tersi fren sert olur ve geri bırakması geç olabilir.
Hidrolik yağlar hakkında bilgi için link
(link)
Edit: benim daha çok merak ettiim elinde shimanonun yağı olan varsa yağın viskozite değerine ya da türüne ait yazıların olduğu kısımın fotoğrafı. çoğu yağın üzerinde sıcaklığa göre akışkanlık değeri yazar. shimanonun yağı mineral yağ okay ama yağın incelik değeri nedir?