Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sigarayı Bırakma Denemeleri Vol. 7

@alperK

Kur'an-ı Kerim nail olduğunda bugün olan bir çok şey yoktu. o nedenle, o zamanki, referanslar ile aklı harmanlamamız lazım. mesela, 120 kmden hızla giderken kaza geçirip ölürseniz intihar etmiş olursunuz diyenler var. düşünürseniz haklı bir yaklaşım. 100 yıl sonra belki taşıt güvenliği insanları 250km ile taşıyacak ve bu sınır anlamını yitirecek o zamanda 300km ile gider ve ölürseniz intihar etmiş olursunuz diyecekler.

sigara, gerek içerdiği yüzlerce zehre, kayif verip bağımlılık yapmasına, çoluk çocuğu olan insanın, evlatlarının rizkını bu merete yatırmasına ve duman, izmarit gibi atıklarla insanı rahatsız etmesine bakarak, yekten haramdır ama tamam mekruh olsun. ne diyeyim.

Scudo
Arkadaşlar 3,5 ayı geride bıraktım sigarasız. Kesinlikle bu kadar kolay olacağını düşünemezdim. Çok zor olacak sağ elim giderken sol elim tutacak hayır içme diyecek gibi bir döngü vardı aklımda. Ama Alan Carr - Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu kitabı çok ciddi etki yaptı bende. Tabi ki sadece kitap değil önce kendinizle yüzleşip bu kararı almalısınız ama o dönemde bu kitabı kesinlikle okuyun %100 etkisi var ve aklınıza sigara içme zevkinin getirdiği cevapsız soruların cevapları bu kitapta var. Tek yapmanız gereken patronun siz olduğunuzu bilmek o kadar.

Ben sigarıyı bırakalı 3. yıla yaklaşıyorum Size tavsiyem sigara braktıgınızda canınız sigara istiyorsa sigara yerine ve hatta yemek yeri çay su. Kahve tüketin. Sinirlendiginizde sigara yerine su için. Emin olun faydasını görürsünüz

• Beğen
Tepkiler: Yusuf G.
Sigarayı ASLA BIRAKMAYIN. ama ASLA...

Bırakırsanız o parfümle gizlediğiniz iğrenç tütün kokusu ortaya çıkar.
Ağzınız artık tütün leşi kokusu barınmaz.
Evlerinizdeki tül perdeler KAHVEHANE sarısı olmaz.
Çocuğunuz, sevdiklerini o kokudan tiksinmez.
Çiğerleriniz bayram yapar, şifa bulur.
50 yaşında merdivenlerde tırtlamazsın.

Daha sayılacak yüzlerce örnek var.
Tüm bu olumsuzluklara karşı gelin ve BİR SİGARA DAHA YAKIN.

Sigara yakarken bebeklerden, çocuklardan sakınmayın. onlara da alıştırınki, ileride onlarda içsin.
Kesmezse vurun kendinizi Nargileye olmadı pipo var daha iyisi kolum kadar Havana Puro galiba en iyisi. Bir fırt alıyorsun DERİN DERİN o missss ciğerlere oksijen harici ne kadar lezzet varsa dolsun.

Olmadı Balıkadam oksijen tüpüne elmalı, tarçınlı nargile dumanı doldurdunlar. Nasılsa bu tarafta vadeli hesap erken kapanacak gari ötede devam diyesiniz.

ben yaklaşık 30 yıldır içiyorum yaklaşık 5 yıldır bisiklet kullanıyorum bisiklet kullandığım süre içinde haftada 200km yol yapıp ortalama hızım da 25 civarı bu sigaraya karşı çıkanlar yaşamları boyunca kaç saat dışarı çıkıp açık alanda ve doğayla ne kadar içiçe olduklarını niye görmezden geliyorlar ki asıl oraya bakmak gerekli ne kadar alıyorsan o kadar da atmak gerekli gerisi hikaye

@metin küçük biz sadece sonucu konusuruz onun icin cozum uretemeyiz. Sigara kotu birakin. Aaa siskomu kilo versin. Sanki zayif olmak saglikli yapiyor insani. Bakin etrafiniza uzun yillar sisko olan insanlarda bel boyun fitigi olmaz

Sigara içmedim, bırakmadım (En azından aklım yetiyorken) ama sigarayı azaltarak bırakabilen bir insan evladı ben görmedim, bir anda bırakanlar bırakabiliyorlar. Birçok tanıdığım azaltmayı denedi, indirmeyi denedi olmadı, hepsi sonradan tekrar eski günlerine döndü. Ama ben bunu içmeyeceğim diyen insanlar gördüm ve büyük bir çoğunluğu da bırakabildi. Babamdan örnek vereyim babam 12 yaşından beri içiyormuş, günde 1-2 paket içerdi, 30 yıldan fazla oluyor içeli ve ben bırakacam, bırakacam göreceksiniz deyip duruyordu. Bir akşam eve bir geldim, babam sigara içmiyorum dedi, iyi dedim güzel. Ve ondan sonra başladı asıl olay, 1 hafta mı dersin 2 hafta mı hatırlayamıyorum her gece sabahlara kadar ayaktaydı, uyuyamıyordu, stresliydi ama sonunda bıraktı. Klasik olacak ama herşey kafada bitiyor, iradeyi koyarsan yaparsın. Benim uğruna bırakacak birşeyim yok diyenler, kendiniz değmez misiniz buna?

@metin küçük @oktayakgoz Çok yazık, hala sigarayı övenler, kötü olmadığını söyleyenler var.

• Beğen
Tepkiler: Yıldıray55
Konuyu baştan okumadım fakat konu sigara bırakmak olunca bende kendi hikayemi anlatmak istedim.
15 sene günde en az 1.5 paket sigara içtim. ne zaman sigara bırakma muhabbet olsa yahu ben sigara içmeyi seviyorum neden bırakayım ki diyordum. Allah nasip etti Ümreye gitme şansım oldu. giderken uçaga binmeden sigara paketime baktım içinde tam 12 tane sigara vardı. arabistanda sigara satışı yasak el altında satıyolar. ulen dedim kendime zaten ibadet etmeye gidiyorsun 11 gün kalacaksın hergün bi tane içsen sana yeter dedim. Ümredeyken sadece aksam yemeklerinde sonra 1 tane sigara içtim ve baktım ki akşam yemegi olmadan aklıma sigara hiç gelmiyor. Ümre dönüşünde sigarayı bırakmaya karar verdim. ilk 3-4 ay çok sıkıntılı sinirli ve agresif geçti. konuyla alakalı bir sürü makale okudum sigarayı bırakmış insanları dinledim. nikotin sakızı, nikotin bandı, yalancı pilli elektronik sigara hiç bişeye bulaşmadan sigarayı bıraktım. fakat çok fazla yemek ve abur cubur yemeye başlamıştım. bu süreçte 10 kilo aldım. ve en güzel tarafı o kiloları vermek için tekrardan spora ve bisiklete başladım.
2,5 senedir sigara içmiyor. sigarayı bırakmış insanlar anlatırlar ya sigarayı bırakınca söle oldu böle oldu falan filan diye. hiç lafı uzatmaya gerek yok. 32 yaşındayım ve 2,5 senedir hayatı yaşıyorum. bu kadar net. sigarasız günler dilerim :)

Sigara'yı keyif aldığımı düşünerek yaklaşık 15 yıl içtim. Önceleri hafta da 2-3 paket içerken, bu sayıyı son 5-6 yıl içerisinde 1 pakete kadar düşürdüm. Gün de 2-3 paket içenlere göre iyi sayılabilir, ancak bu pisliğin bir tanesi veya daha fazlası aynı.

Son 5 yıl sigara içerken kendime sigara içme saatleri belirledim. Sabah 10, Öğlen 1, Akşam üstü 5 gibi. Bu saatler dışında canım sigara istese de içmemeye çalıştım. Sigara ile mutlaka çay, kahve, asitli içecekler, bazen alkol tükettim. Sigara'yı tek başına yani yanında bir şey içmeden tüketmemeye başladım.

Bu süre zarfında bir çok kez bırakma denemelerim oldu. En uzun bırakma sürem 15 gün veya 1 ay sürdü. Sigarayı bırakıp az da olsa tekrar içmeye başlıyordum. Bir süre sonra paket taşımamaya ancak iş yerimdeki arkadaşlarımdan (otlakçılık) yaparak sigara içmeye başladım.

İş yerimde beraber sigara içtiğim 5 kişiden 2 tanesi sigarayı bıraktı. Onları görünce bunu ben de başarabilirim diyerek tekrar bırakma girişiminde bulundum.

15 Mart 2015 tarihine kadar anlattıklarım bu şekilde devam etti. 15 Mart'dan bu yana sigara içmiyorum. Kokusunu duyarsam rahatsız oluyorum. Yoğun sigara dumanına maruz kalırsam midem bulanıyor ve bu pisliği bunca yıl nasıl içtim diye kendime kızıyorum. Tekrardan başlamayı hiç ama hiç düşün müyorum.

Sigara'nın yerine şeker, sakız, çerez ve benzeri şeyleri koymadım. Canım sigara istediği zaman su içiyorum, imkanım varsa o an dişlerimi fırçalıyorum. Gün içerisinde en az 3-4 litre su tüketiyorum. Suyun vermiş olduğu tokluk hissi sigara içme isteğimi azaltıyor.

Benim hikayem de bu şekilde. :)

@metin küçük
çok büyük bir yanılgı içindesin ben 15 yıl sigara kullandım, bırakmadan önceki dönemde epey azaltıp spora da başladım ama öyle spor yaparsam sigaranın zararı azalır diye bir şey kesinlikle yok hatta daha da tehlikeli olabilir kalp krizi riskini arttırır, spordan sonra dinlenmeye geçtiğimde kalbim ritimsiz bir şekilde atıyordu sigarayı bıraktıktan sonra bu geçti , tabii artan performasımdan hiç bahsetmeye bile gerek yok,ayrıca çağın vebası kanser riski de cabası yani hiç kendini kandırma bir an önce bu illetten kurtul spor yapıyorsan daha da kolay çünkü yaptığın spordaki ilerlemeye şahit olunca bir daha asla sigaraya başlamak istemeyeceksin

• Beğen
Artık obez, sigara içen, aşırı alkol tüketen, uyuşturucu kullanan Vücuduna iyi bakmayan, iyi bakıyorum diye protein tozu ilaç alan, gereksiz- cips kola paket meyve suyu kötü yiyecekler 2,5 tl ye tavuk döner yiyenler- iki hatta üçüncü sınıf insanlar benim için.
Öyle bir denklemde yok aldığın kadar vereceksin 25 km ortalamayla 100 km sürüyorum atıyorum içtiğim sıgaraları yok öyle bir şey. Ha 25 km ortalam ile 100 km sürüyorum dün yediğim tatlıyı, fazla kalorili öğünü atıyorum de o olur ama sigara atılmaz.
Bir genç 25 km ortalam ile 100 km gider sigara içmediğinden 60 Yaşında da yapar sen bir gün 25 km ile giderken 15. Km de düşersin sonra değil bisiklete binmek yürüyemezsin.
Sigara hiç bir ortamda, hiç bir şartta ve durumda light değildir tolare edilemez Şirin gösterilemez. Sanki spor yapınca sigara içilirse hiç bir şey olmaz dermiş gibi bir Söylem ancak kaz kafalı birinin üreteceği ve yine kaz kafalı birilerinin inanacağı bir çıkarımdır.
Buna göre sigara içmeyenin spor yapmasına gerek yoktur diye bir durum ortaya çıkar ki doğru olsa sigara içmeyenlerin 100 yaşlarını görmeleri ve hiç spor yapmadan hüseyin bolt un yanında koşmaları gerekir.
Ne yapıyorsan osun. Sigara içiyorsan- kokan,tıkanan, dişleri çarşı kuburu gibi olan, bir mekanda yaz kış dışarı oturmak zorunda olan, plazalarda alaışveriş merkezlerinin önünde kül tabağının başına üşüşmüş benzi atık insanlar walking death deki zombiler gibi.
Sigara içen taraftaysan oradasındır içmeyen tarafta gibi davranmak sadece avuntudur. Yangında duman soluyan itfaiye tarafından kurtarılıyor ama sokakta duman soluyana müdahale yok. Ayrıca hiç bir doktorun yangından kurtulmuş kaza zedeye bisiklete bin bir şeyin kalmaz dediğini hiç sanmıyorum. Sen bir kaz kafalı olarak buraya kadar okuyamazsın ama olsun bir gence katkımız olur.

15/03/2008 de bırakmıştım :) Cebimde 4 dal sigara vardı işten eve geldiğimde. Bugün bana yeter dedim yetmedi tabi :) 5 katta oturuyodum alttada bakkal vardı. Saat 22 olmuştu canım çok sigara istiyordu. Şöyle düşündüğümü hatırlıyorum. '' Ben sırf inat uğruna arkadaşımla 10 yıl konuşmadım sanamı boyun bükücem'' dedim kendi kendime. Kafamda bitirdim. Bi daha içmedim. Keşke hiç içmeseydim. Sigarada arkadaşla küsmek kötü tabi :)
İnsanlar sigaranın zararından bahsederken sigarayı sevdiğimi herhangi bir konuya konsatre olurken önce sigara yaktığımı böylece daha başarılı olduğumu düşünüyordum. Üstünden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen bazen beynimin tekrar sigara istemesi tuhaf gelse de bu düşüncelerin aslında yanılgı olduğunu daha iyi anlıyorum.
Ee ne demişler '' dumanını yel parasını el alır'' :)

12 sene boyunca içtim. Dönem dönem 3 aylık, 6 aylık uzun süreli bırakma girişimlerim oldu. Ama her seferinde, diğer sayfalarda bir arkadaşın bahsettiği gibi "nasıl olsa bıraktın, yine bırakırsın. Bir kereden bir şey olmaz" vs avuntularıyla nefsimin tuzağına düşüp tekrar başlamıştım. Şimdi yine dönmemecesine bıraktım ve 15 gündür içmiyorum. Zaten düzenli koşuyordum, bu sene yanına yüzme ve bisikleti de ekledim. İlk hedefim inşallah seneye Alanya triatlonuna sprint veya olimpik mesafede katılmak. :)

Aslında bu sene Ekim ayında katılmak isterdim ancak kondüsyonuma güvensem de nefesime güvenemiyorum ve dolayısıyla kalbime... :( 2 haftada nefesim ancak düzelebildi; içmediğim halde her sabah nefes darlığı ile kalkıyordum, bugün çok şükür o durumu yaşamadım. Yavaş yavaş daha da iyi olacağıma inanıyorum. Belki akciğerlerim ilk günkü haline gelmez ancak en azından artık cepten yemeyeceğimi ve spor yaparak kalbimi ve genel sağlık durumumu iyileştireceğimi bilmek, Allah ne kadar ömür takdir eder bilinmez ama daha sağlıklı yaşlanacağımı, yaşlandığımda daha diri olacağımı hayal etmek bana keyif veriyor. Hasta, miskin, her daim uyusa da yorgun, iki adım atsa bunalan, iki dakika boş kalsa canı sıkılıp eli sigaraya giden düşüncesiz bir adam olmak istemiyorum artık.

Bir de bıraktığım sigaranın parasıyla da güzel bir yol bisikleti çekeceğim altıma inşallah (nasip olursa Cannondale Synapse), oh mis...

• Beğen
@taner07 yanlış anlamışsın kardeş. ben sigarayı övmüyorum. elbette ki sigara kötü bunu konuşmak zaten anlamsız. fakat insanlar kendilerini öyle bir kaptırmışlar ki sanki sigarayı bırakan sağlıklı oluyor. dahası bence konu sadece sigara etrafında dönmesi de anlamsız.

spor yapmayan ama sigara içmeyen ile sigara içen ve spor yapanı karşılaştırma şansım yok fakat şu bir gerçek ki sigarayı bırakmakla sağlıklı olmuyor. nice sigara içmeyen ama ne bulsa yiğen insanlar var. evet sigara kanser yapıyor ama etrafınıza bakın kanser yapmayan çok az şey var.

kısaca sigara içmemek gerek. fakat sırf sigara içmediği için insan sağlıklı olmuyor

• Beğen
Tepkiler: Hiko
İnsanın irade gücü adale gibidir. Antrenman yaptıkça irade gelişir. İradeyi geliştiren antrenmanlar alışkanlıkları değiştirmekle ilgili çalışmalardır. Sigara bağımlılığı güçlü bir alışkanlıktır. Eğer iradeniz zayıf ise bu alışkanlığı değiştirebilmek uzun vadede zor olacaktır. Bunun çözümü de daha küçük alışkanlıkları değiştirerek hem özgüven artırmak hem de iradeyi kuvvetlendirmekten geçiyor. Örneğin oturuşunuzda bir kamburluk varsa önce bu alışkanlığı değiştirmek için çalışın ve başarın. Devamında sigarayı bırakmak daha kolay hale gelecektir.

Bu konuyla ilgili iki kitap öneririm:

Alışkanlıkların Gücü (Duhigg)
İrade (Baumeister)

eski zamanların birinde ünlü bir alim duymuş ki yaşadıkları yerde göl üzerindeki bir adacıkta gariban birisi sürekli zikir yapıyormuş. bu kadar konuşulduğunu gören medrese hocası bu alim, sürekli birşeyler söylendiğini duyduğu bu garibanı görmeye gitmiş.
gittiğinde uzaktan sesleri duymuş. merak ederek sandal kiralayıp dervişin yanına gitmiş. yaklaştığında görmüş ki adam "ya hu" yerine "u ya hu" falan gibi ne dediği tam belli olmayan birşeyler söylüyormuş.
alim iyi niyetli olduğuna inandığı bu fakirin zikrini düzelterek alacağı sevabına katkıda bulunarak bir faydasının olacağını düşünüp sevinmiş. yanına varmış ve "arkadaşım yanlış zikir yapıyorsun. onu öyle değil şöyle şöyle söylemelisin yapmalısın." diyerek uyarmış. ardından eklemiş, "sana bunu söylüyorum çünkü tavsiye veren de alan da erdemlidir."
daha sonra sandalına atlayarak geri dönüş için küreklere asılmış. biraz uzaklaştıktan sonra birden kulağına gelen seslerle hiddetlenmiş. çünkü gariban derviş uyarmasına rağmen hala yanlış zikir yapmaya devam ediyormuş. dikkatini çeken esas şey ise bu sesin gittikçe yükselmesiymiş. hemen geri dönüp hatasını birkez daha düzeltmek istemiş.
sandalı geri çevirdiğinde dervişin suyun üzerinde kendisine doğru geldiğini görmüş. şaşkınlık içinde bakarken, garip derviş sandaldaki alime yaklaşarak "kusura bakma hoca efendi, şu kelimeleri nasıl söyleyeceğimi bir kez daha söyleyebilir misin?" demiş.

@Fırat Y. ben yalnızca yaşıyor olduğum şeyden bahsettim bu yanılgıysa yanılgımdan çok memnunum

@Zekeriya Çab
işte benim de bahsettiğim bu AVM ahmaklığından kurtulamadığınız müddetçe benim 51 yaşımda yapabildiğim şeylerin 10 da 1 ini bile yapamazsınız ben İzmir den İstanbul a gidebilirim ya sen bisikletle İzmir e gelebilir misin?

Sigarayı spor yapmadan bırakamayacağımı biliyordum. Bu yüzden gittim bütçemi aşan bir fiyata bisiklet aldım(Öderken zorlanayım ki, aklım başıma gelsin diye). Kısa bir tur yaptım ve bisikletin üzerinde neredeyse ağlıyordum. "Ne olmuşum böyle.? Onca yıllık futbolcu geçmişim nereye gitti.? Nerede bu yorulmak bilmeyen Can.?" diye kendi kendimi yedim, bitirdim. Bir karar aldım ve 1 ay içinde sigarayı bırakacağıma, hem kendime hem de kız arkadaşıma söz verdim ve 10 gün sonrasında, 11 Nisan 2015'te bıraktım.
"Dertten, kederden" sigara içen arkadaşlara sesleniyorum.! 3 sene boyunca, aramızda "hiçbir" sorun olmayan kız arkadaşımla, ailesinin yüzünden 2 hafta önce ayrıldık. Yani, şu an çok da güzel günler geçirmiyorum. Siz, siz olun, kendinize bahaneler üretip, bu tarz kötü alışkanlıklara başlamayın.

@soul_boy Bravo, bu işte.

8 yaşından beri sigarayı yakınen tanıyan ve 9 sene ( vay be :) 9 yıl ) önce arkadaşımın şakalaşmasına karşılık laneti boşadım.
Günde 2 paket çok sinirli ortamlarda 3 paket içipte ben "asla sigarayı bırakmam " derdim. evet sigarayı çok severdim ama boşadım gitti geberesice.

Sağlıkla kal ( ben ne badireler atlattım da yine içmedim.)

Geri