Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sigarayı Bırakma Denemeleri Vol. 7

@BF Okuru

Teşekkür ederim. Şimdi hesapladım da, ben de 9 sene(2006-2015), günde 1 paket -hafta sonları 2 paket- içmişim. Söylüyorlardı da inanmazdım; uykularım düzene girdi, ağzıma tat geldi.

Hepimize sigarasız bol sağlıklı günler...

Scudo
Sigarayı değerlendirirken sigara içen insanla içmeyen insanı karşılaştırma hatasına düşmemek lazım.
Karşılaştırma sigara içen insan ile içmeyen insan arasında yapılacaksa ben öyle örnekler bulurum ki sigara içen kişi performans olarak daha üstün çıkabilir. Sigara içmeyen ise daha kötü durumda olabilir bu bizi yanıltır.
Yapılması gereken sigara içen insanın içmediği durumda kendisinde oluşacak iyilik halidir.

• Beğen
Tepkiler: metin küçük
16 yıl içmiş biri olarak söyleyebilirim ki, bu işin bir doğrusu yok. Herkesin kendine göre bir yol, yöntem bulması gerekiyor. Kimisi için bu kanser korkusu iken, kimisi için kötü kokmak, kimisi için çocuğunun eleştrisi, kimisi için irade zayıflığından rahatsız olmak vs. vs..

Özetle, kendinize inanacağınız bir sebep seçin ve bunu bir irade meselesi haline getirin. Bir sinema yıldızına alkol kullanıp kullanmadığı sorulmuş, kesinlikle hayır demiş sebebi sorulmuş, irademe hükmedememe düşüncesi beni rahatsız ediyor demiş. Bu yanıt çok sevimli gelmiştir bana yıllardır.

Evet sigara bir irade meselesidir tıpkı tüm bağımlılıklar gibi.. Bırakmanın en güzel tarafı ise sabah uyandığınızda ağzınızda kültabağı yalamış hissinin olmaması bence.

@metin küçük bisiklet üzerinde koyduğum hedeflere ulaşırım genelde bir gün İzmir hedefim olursa o gün gelirim.
Bu günden yarına ne olacağını bilemeyiz, sigara içmiyorum ama sigarasını yakmaya çalışan bir araç şöförü tarafından ezilebilirim. Sen sigara içiyorsun ama 90 Yaşında 70 senedir sigara içen adamda var bunların hiç biri garanti değil.
Doktorlar hep söylüyor sigarayı bırakmak kalp krizi riskini %50 düşürüyor kanser riski %20-40 arasında azalıyor. Ama bu risk neye göre olduğu hiç açıklanmıyor içmeyen adama mı yoksa içmeye devam eden adama mı.
Garanti olan tek şey içtiğin sürece içmediğin bir hayattan daha az kaliteli bir hayat yaşayacaksın.
19-20 yaşlarına hiç sigara içmeden gelseydiniz belki Eddy Merckx' in takım arakadaşıydınız. ABD de ilk sigara reklamlarında gayet boynunda stetoskop olana doktor fotoğrafı vardı. Sigaranın nefes açtığını ve zindelik verdiği bile söylendi. Dünya'nın 1/3 ü Bağımlı. Sigara bağımlısı yani bağlı yani özgür değil yanında sigara paketi olmadan 3-5 saat bisiklet bile süremez.

Arkadaşla o kadar zevkle okudum ki yazdiklarinizi...
Ben de bir iki otlaktan sonra bulastim bu lanete. Baslarda para cok tabi Marlboro iciyorum. Sonra baba parasi azaldikca ben once Winston'a sonra Samsun'a, sarmaya pipoya ve en sonunda da Birinci'ye duserek inatla ictim ama sonra bir gogus agrisi ile acile basvurdugum gun bu nahaleti cope attim ve biraktim. Tam 10 yil gecmis ne guzel... Bir de Gogus Hastalillari doktoruyum iyi mi? Ne akilsizlik ne aptallik...
Neyse sonunda biraktim. Arkadaslar bu sigarayi satan Serefsizler birakma ilaci da satiyorlar tabi... Fayda goren de gormeyen de var.... Ancak benim bu konuyu tumden okuyup iradenin gucunu gormemis olan, sigarayi icen ancak illa da birakmak isteyenlerinize iki onemli tavsiyem var:
Birincisi yarattigi fikiael bagimliligin yaninda sigara ortam isidir. Sigarayi yakip dumani icinize cektiginizde aldiginiz 1000e yakin zehirin yaninda, aslinda kendisi direkt zehir olmayan ancak vucutta cok farkli etkilere sahip bir molekul olan Nikotini de alirsiniz. Bu Truva ati size mutluluk verecek noktalari uyararak etki gosterir. Buna bagimlilik fizikseldir yani molekuler olarak bir sure sonra gereksinim hissedersiniz. Yani padişah ya da timsah dahi olsaniz bu olur. Sigarayi birakanlar bu karabasanla mucadele ederler ve iradesi guclu olan cektigi cefayi kalbine gomer ve magrur bir savasci gibi bu illetten kurtulur. Ama burada bir sikinti gundeme gelir. Ortam... Sigara hayatinizda cok onemli bir yere sahiptir. Sabah kalkar Bismillah bi yakarsiniz. Afedersiniz ifrazat aonrasi hos olur. Yemekten sonra hele de cayla super. Gun icinde sikintilarda ilk yaniniza gelen dost(!) odur. Arkadas ortaminda sigara icmezsen olmaz. Güne gidenlerde, camiden sonra ya da kahvede batakta vazgecilmezdir. Sinavlara calisirken ya da sinavdan sonra zevk icin yakilir. Diger ortamlara girmeyecegim. Demem o ki, basarili olmak icin bu ortaminizi da degistirmelisiniz. Aranizda altin gunu yapan ciksin. Yemekten sonra cayinizi alip TV karsisina oturmayin. Stres kaynaklarinizi sorgulayin. Ben 65 yildir sigara icip tek bir dal kibrit kullanmamis adam da gordum. Arka arkaya yakarmis eleman. Corbayi sigarayla icermis artik dogru yalan bilmiyorum. Zaten yanimda duramamisti cikti sigara yakti (2 ay icinde kanserden öldü bu arada). Boyle bir amcaysaniz zaten iminci konuyu okuyun.
Ikincisi ya bu mereti birakin ya da en az 4-5 paket icin. Sonucta kronik bronsit, kalp hastasi, inme veya kanser falan olacaksiniz. Bari 4-5 paket icin de vergi verin. Tedavi masraflari ciksin. Yoksa icmeyenleri hem paaif maruziyetle hasta edeceksiniz hem de tedavi masraflarini onlara odeteceksiniz. Insan icine cikmayin. Gizli sakli mersiven alti kopru kenari izbe balkon ve bilimum ikinci sinif alanlarda tutturun ziftlenin, artik ne zikkimsa...
Ha sonra hasta oldum diye doktora gitmeyin. Zamanimizi almayin...

@metin küçük ben sigara kullanmıyorum çok şükür yaşım 19 .benim sigara içen sporcu arkadaşlarımla aynı aktiviteyi yaptığımızda benden 3 kat çabuk yoruluyorlar. Hiçbir spor sigaranın etkisini tam anlamıyla silemez

8 sene oldu bırakalı Allah c.c. herkese irade vermiş inşaallah içenler bırakmak için yine kendi iradelerine sahip çıkmak olduğunu farkeder.

Benim sigarayı bırakmam şak diye bir anda oldu. Geçen sene 9 haziranda her gün olduğu gibi bir buçuk paket sigaramı içtim ve paketimi bitirdikten sonra bidaha da içmiycem arkadaş diyerek sigarayı bıraktım. Tam 12 sene bir gün dahi aralık vermeden içtiğim sigarayı şükürler olsun ki hiçbir sağlık sorunum olmamasına rağmen 10 Haziran 2014 de bıraktım. Şu anda bir seneyi aştı ve ağzıma tek bir dal dahi koymadım. Allah'a şükürler olsun. Hatta şu anda inanılmaz nefret ediyorum sigaradan. Bazen içenlerin üzerlerine ellerine vs. sinen kokuyu alıyorum da Allah'ım diyorum ben de mi böyle kokuyordum. Ben de mi böyle insanları rahatsız ediyordum ve gerçekten geçmiş zamanlara binayen utanıyorum.

Arkadaşlar sigarayı bıraktıktan sonra üç gün canınız inanılmaz sigara istiyor. Hatta ben yerlerde yuvarlanarak "sigara istiyoruuuuuuummmm" diye haykırıyordum. :D :D Halıları bile kemirmişliğim oldu o üç günde. :D Ama inanın üç günü aştıktan sonra olay bitiyor ve o nefis denen şeyi mağlup etmeye çok ama çok yaklaşıyorsunuz. Çünkü üç gün sonra krizlerde inanılmaz bir azalma oluyor. Tabiki canınız istiyor ama kendinize çok az hakim olsanız dahi alt edebiliyorsunuz. Sigarayı bırakan insanlarda kırılma noktaları olan günler ve aylar var. Mesela ilk üç gün, 14, 15 ve 16. gün, 3. ay, 10. ay vs. gibi. İşte bu kırılma noktalarını atlatırsanız olay biter. İnşallah bırakmak isteyen herkes bırakır.

Sigarayı bırakmak mükemmel birşey arkadaşlar. Vücudumdaki olumlu etkilerinden biraz bahsetmek isterim. Mesela sabah uyandığımda ağzımda o acı tat kesinlikle olmuyor. Üstüm başım her daim temiz kokuyor. Vücudum içtiğim zamanlara göre çok daha zinde. Yersiz vücut ağrıları kesinlikle olmuyor. Çok daha az uyuyarak çok daha aktif olabiliyorum. Daha az yeme isteği oluyor. Çok çok çok daha iyi koku alabiliyorum. Çok daha iyi tat alabiliyorum. Daha sağlıklı nefes alıp verdiğimi çok net hissedebiliyorum. Her gece çektiğim baş ağrıları bıçak gibi kesildi. Her ay 400 TL sigaraya bayılmaktan kurtuldum ve en en en önemlisi kanser olma riskimi çok çok ciddi oranda azalttım. Daha yazsam varya emin olun roman olur. :D Tek eksi yönü biraz kilo almam oldu. Bu kadar artısının yanında hiç kalır. O kiloyu da şu anda bisikletim sayesinde vermeye başladım. 3 kg gitti bile. :)

İşte böyle arkadaşlar. Yarın demeyin bugün bırakın. Sağlıcakla kalın. ;)

Ekleme: Baktım ki konu geçen sene 4 Haziranda açılmış. Ben o günlerde günde bir buçuk paket içiyordum ya. :) İnanamıyorum kendimden iğrendim resmen. :hasta::hasta::booo::booo::ckkmk::ckkmk::eek:ops::suspus:

• Beğen
Tepkiler: tugrulboraerkil
Arkadaslar gunde 2 paket icen birisiydim. Sigara icmekten de cok buyuk keyif aliyordum. Ancak birakma zamani gelmisti ki surekli oksurukler ve nefes nefese kalmalar ile kendini belli etmeye baslamisti.

Champix kullandim. Mental olarak da birakmaya karar vermistim. Ilaci duzenli kullandim. Sonucta birakmak gercekten de bekledigimden daha kolay oldu. Gozumde buyutmusum :)

Biraktiktan sonra bisiklete ve kosulara kaldigim yerden devam ettim. Performansimin her gecen gun iyilestigini gordum. Oksuruklerim kesildi. Butun bu guzel seyleri yasadiginiz zaman otomatikmen zaten bir daha baslamak istemiyorsunuz.

* Sigarayi Birakmak - Birakmamak
* Sigarayi Birakip Sigaraya Yeniden Baslamak - Baslamamak

Bunlarin hepsi sizin elinizde.

Ek not : Sigarayi birakmak bunyede kilo yapiyor :) Biraktiginizda yogun spor aktivitelerine baslayin. Metabolizma sanirim sigarayi birakinca yavasliyor. Tabii extradan yenilen abur cuburlar da cabasi

2016 yılında hiç bu konuya yazılmamış, bence aktif tutulması gerek konuyu sigarayı bırakmayanlar için

Pakette Kalan 10 Tane Sigarayı Bir Anda Kırmamla Başladı Bırakma Serüvenim 5 Ay Geçti. Gayet Mutluyum :D

• Beğen
Tepkiler: bforummurat
Vay be. Ustteki yazimi yazali tam bir sene gecmis sigarayi birakali da iki sene. Halen igreniyorum sigaradan. Ve aldim dedigim kilolari coktan verdim Allah a sukur. Cok mutluyum ve kendimle gurur duyuyorum. :)

• Beğen
Tepkiler: bforummurat
yaş 32 gerçi yaşlı durmuyoruz ama neredeyse 20 seneden fazla içtim küçük yaşla alıştırdılar işte .... Bu yıl ocak ayında spor salonuna başladım.. ilk olarak genelde koşu bandı şle başlatırlar ısınma hareketi ilk 5 dakika içinde nefes nefes kalıyordum koşuda bir gün öksürük ve aşırı göğüs ağrısı sanki öksürürken göğsüm yerinden çıkacak gibiydi.. 4 gün hastanede yattım.. doktor acilen bırakıcaksın sigarayı dedi zaten hastane özel olduğu için içemedim salmıyorlardı dışarıya 4. kattan.. neyse hastaneden taburcu oldum o 4-5 gün hastanede zaten içememiştim sonra evde yattığımdada içmedim boğaz ağrısından dolayı birde ilaç kullanıyordum... başkasının içtiği sigara o kadar pis geldi ki mide bulandırıcı bir oku haline dönüştü benim için.. beyse iyileştik spor salonuna devam etmeye başladım ilk yen başladığımda sigara içiyordum ve 5 10 dakikada nefes nefese kalıyordum koşu bandında şimdi hiç durmadan hızlı tempolu şekilde 30 dakika koşuyorum ve banamısın demiyorum vücut açılıyor hemen..daha önce derin nefes alamıyordum boğulacak gibi oluyordum şimdi çok şükür içime rahat rahat nefes çekebiliyorum... aa bu arada cebimde kalan parada cabası .. tek sıkıntısı benim için ben diyette yapıyorum 110 kilodan 75 kiloya düştüm sigarayı bırakınca deli gibi acıkma hissi geliyor.. onunlada mücadele etme zorunda kaldım ama spor salonunda ter atmak unutturuyor sigarayı.. kendime kuş üzümü aldım sigara isteği gelince ağzıma ondan attım... 5 aydır içmiyorum çok şükür.. ne illet birşeymiş anladım cepte para bırakmıyor .. insanda da sağlık... ha aklıma geliyor mu hayır.. sadece birşeyler tıkınasım geliyor o...

Geri