Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Spd avantaj ve dezavantajları

SPD kullanmayıp düz pedal kullansak ileride menisküs vs sorun olur mu?
(SPD bence performans için )
 
Scudo
SPD kullanmayıp düz pedal kullansak ileride menisküs vs sorun olur mu?
(SPD bence performans için )
Sadece SPD kullanmamanın öyle bir soruna neden olacağını sanmam ama sadece performans için değildir.
 
Ben elektrikli bisiklet kullanıyorum. Haftasonu sadece 1-2 saat. Galiba SPD ye gerek yok gibi ..
 
  • Beğen
Tepkiler: Clal ve Cemal Ç.
Ben elektrikli bisiklet kullanıyorum. Haftasonu sadece 1-2 saat. Galiba SPD ye gerek yok gibi ..
Düzenli spor yapmıyorsanız gerek yok. SPD, SPD SL pedallar sürüş esnasında ayağında pedaldan kayarak farklı pozisyonda kullanılmasını engelliyor. Mesela örnek olarak; platform pedalda bir süre sonra farkına varmadan basım açıları değişebiliyor. Sol ayak ile ayak ucunu kullanırken, sağ ayak ile ayağında topuk kısmını kullanabiliyor insan. SPD veya SPD SL pedal böyle bir hatanın oluşmasını engelliyor ama bu demek değil ki SPD yada SPD SL pedal çok faydalı, aksine düzgün kal ayarları yapılmaz ise sakatlığa bile yol açabilir.
 
Şu spd'ye geçiş konusunda yıllardır kendimi bir türlü ikna edemedim. Geçenlerde yine ayakkabı-pedal bakmaya başlamışken ne getirecek diye güncel birkaç video izleyip yine vazgeçtim.

SPD kullanımının en önemli getirisi olarak hep verim artışı gösterildi. +%25-30 gibi rakamlardan bahsedildi. Fakat bunun tamamen hikaye olup, hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı netleşti gibi. Oturarak sürüş yaparken hiç getirisi olmadığını gösteren testler var. Bir bacağı çekerek sürmeye odaklanıldığında; o pozisyonda çekmeden pek bir getiri olmadığı gibi bu sefer bastığınız bacakta güç kaybı oluyormuş sanırım. Zaten güç kazancını eleyince geriye pek bir esprisi kalmıyor.

Sadece sprinte kalkıp deliler (finişe yakın abartılı kapışmalar) gibi abandığınızda güç katkısı var, ve bu esnada ayağın sabit olması güvenlik sağlıyor. Benimde bununla hiç işim yok. Pedala doğru noktadan basma, ayağın kaymaması gibi + sayılan şeylerin bence pek önemi yok. Nereden basacağımı zaten biliyorum, ayrıca düzgün bir flat pedaldan ayak kaymaz. Adamlar flat pedal ile downhill yapıyor, biz yol sürüyoruz.

Şehir içi trafikte zırt pırt tak çıkar sıkıntı. Ani gelişen ve hızlı tepki gerektiren bazı senaryolarda ayağı çıkarana kadar iş işten geçecek, sıkıntı.

Hadi spd'ye geçiyoruz diyelim. Bu sefer mtb mi, yol mu ikilemi çıkıyor. Mtb için günlük kullanıma uygun ayakkabılar var. Bu güzel. Fakat pedal-ayakkabı temas yüzey alanı küçücük. Yol sürüşünde güç aktarımı için bunun hiç iyi bir şey olmadığı söyleniyor. Yol ayakkabısını ise evden çık, sür, eve dön şeklinde kullanabiliyoruz. Yürüyemiyoruz, komik görünüyor, zemine göre kayıp düşüp kafayı gözü dağıtma riski var. Buralardan kaybediyor.

Başta dediğim gibi güç kazancı yok ya da marjinal seviyede ise ilgimi çekmiyor. Sıradan sürücüye spd benimsetilmesi büyük ölçüde ticari zeka işi gibi geliyor bana.

Çok güzel ve haklı bir serzeniş :D
Eskiden olsa daha detaylı açıklayabilirdim ama artık paslandık tabi. Yine de heveslendim birşeyler yazmaya :ssrtcbya: Eskiden beri soruluyor, bisiklet üzerine yıllardır sorulan efsane sorulardan bunlar:SPD'ye geçmeli mi? veya MTB spd ile YOL spd arasındaki fark ne? Onda bunu, bunda onu kullanabilir miyim? soruları çook soruluyor ve kullanıcılar sormakta haklılar da!
Temel farkla başlayayım: MTB spdsinde amaç bisikleti kontrol etmektir ve basış noktası ayağın ortasına biraz daha (YOL'a kıyasla) yakındır. YOL spd'sinde ise amaç kesinlikle GÜÇ'tür ve basış noktası tam olarak tarak kemiğinin altıdır. Çünkü maksimum verim, bu basışla elde edilir. Unutmayın, MTB spdsinde amaç maksimum bisiklet kontrolü, manevra vs.dir. YOL spd'sinde ise amaç keslinlikle güçtür! Bunun dışındaki ayrıntıları sizler de biliyorsunuz, MTB ile daha kolay yüründüğünü vesaire :D
ASIL KONU: SPD'ye geçilmeli mi? Eğer bu soruyu kendinize soruyorsanız, cevap kesinlikle koca bir HAYIR'dır :snzdglsn: Geçmeyin! Çünkü neden SPD kullanmanız gerektiğiyle ilgil ibir fikriniz, beklentiniz yok. Daha açık konuşayım:Eğer bir performans delisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsanız zaten bu sormaz, ve SPD'ye geçersiniz :D Evet, internette bile ufak bir aramayla hemencecik ulaşabileceğiniz tonla bilgi mevcut SPD verimi konusunda. Kesinlikle katkısı var. Ama neye? Daha iyi düşmenize mi? :snzdglsn: ŞEhir içi trafikte dahakötü kazalar yapmanıza mı? :snzdglsn: Yoksa hayatınızı riske atmanıza mı? :snzdglsn:
SPD pedal kesinlikle çok büyük bir risk arkadaşlar. Bu tartışmaya bile kapalı... Normal şartlarda asla düşmeyeceğiniz bası durumlarda, sırf ayağınızda SPD var diye ve siz ayağınızın "bağlı" olduğunu bir saniyeliğine unuttunuz diye öyle bir düşüyorsunuz ki, hayatınız bile tehlikeye girebiliyor. Ya düştüğünüz yerde gerçekten çok büyük bir risk varsa? Ya "devrildiğiniz" noktadan araçlar geçiyorsa? Allah korusun...
SPD'ye geçmeyi düşünen herkes lütfen bu çok ciddi riskleri göze alsın, heleki trafiğin giderek daha da keşmekeşleştiği, martı terörü gibi yeni terörlerin doğduğu bir ortamda, çoğumuzun da şehirde yaşadığını göz önüne alırsak, bizler antrenmanlarımızı ve sürüşlerimizi direk olarak şehiriçi trafiğin ortasında yapıyoruz ve SPD bu durumda büyük bi risk.
Söylemek ve dikkat çekmek istediğim aslında sadece bu çok ciddi risk. SPD'nin belli kazanımları olduğundan, SPD'siz atılan sprintlerin sprint olmadığından ve asla olamayacağından bahsetmiyorum bile. Efendim ayağın SPD ile oval hareketinden verim sağlayışımızdan tutun da yokuşta pedalın tam ayağımızın altında oluşundan, pürüzlü pütürlü yol şartlarında pedalın ayağımızın altından kaymama olasılığı vermesi gibi durumlardan bahsetmiyorum zaten, gerek yok.

Sadece ve sadece bu çok ciddi kaza tehlikesinin farkına varılıp, göze alınmasından bahsediyorum. Lütfen dikkat ediniz sevgili forumdaşlar :harika:
 
SPD pedal kesinlikle çok büyük bir risk arkadaşlar.
Selam, spd nin risk olduğu dönemler yalnızca ilk takıldığı ve alışma süreci. Bu süre zarfında yazdıklarınıza katılırım lakin sonrası için hiç bir koşul altında "spd var aman ne zaman ayağımı çıkartayım" ya da "zamanlamayı nasıl yapayım" gibi bir soru asla gündeme gelmiyor. Nasıl önünüze bir şey çıktığında düşünmeden fren yapıyorsanız aynı şekilde hiç düşünmeden otomatik bir şekilde spd ile ilgili tak çıkar işleri yürüyor. NOT: yol bisikleti spd si hiç kullanmadım onu bilmiyorum mtb spd si yaklaşık 22 yıldır kullanıyorum. Spd siz düz pedallı bisiklete bindiğimde ise kar lastiksiz araba ile karda gezmeye çıkmışım gibi sürekli kendime "spd yok dikkat et" diyerek ilerliyorum. Her an pedaldan ayağım kayabilir ve kaza geçirebilirim diye. Tek bir risk var düşününce, o da araba çarparsa o esnada spd pedalı çıkaramama durumu otomatik olarak da olsa gerçekleşmez ise, kayak yaparken kaza yapmış gibi sıkıntılara gebe bir durum oluşturabilir. Araba çarptığında Allah korusun bundan çok daha büyük sorunlar gündeme gelir gerçi ama olsun bu da bir sıkıntı.

Yol bisikletimde kullandığım mtb spd si tek yönlü, sadece bir tarafında spd bağlantı var diğer tarafında yok. Bu işte sıkıntı yaratabilir, çünkü her bisiklete binişte pedalın arka ucunu yakalayıp ayağın ucu ile arka yüzünü çevirip spd bağlantı kısmına ayağı oturtmak için extra bir çaba ve dikkat vermek gerekiyor. Bu sırada dikkat dağılabilir ve sıkıntı çıkabilir. Bunun dışında yukarıda yazdığım gibi, Yeni geçiş döneminde hareketler otomatik hale gelene kadar çok ama çok dikkatli olmak gerekir. Sonrası kolay aslında.
 
bir süredir spd pedala geçmeyi düşünüyordum ama bisiklet fiyatında ayakkabılara para vermek ve numara bulamamak yüzünden vazgeçtim
 
2. el spd ayakkabısı alınır mı ? yoksa ayak mantarı beraberinde mi geliyor ayakkabının
 
- MTB tipi SPD pedal kullanmak isteyip çıkarmayı unuturum diye çekinenler çok yönlü (link) kaller ile rahat bir alışma süreci yaşayabilirler. Ayağı panik halde çekmek (kilitli olduğunu unutup yere basmaya çalışmak) bile kilitten kurtulması için yeterli oluyor. Bu kaller Shimano Click'r pedallar (örneğin (link)) ile birlikte de geliyor, Click'r + SM-SH56 ikilisi trekking/tur/şehir kullanımı için oldukça rahat.


- Bir tarafı platform, bir tarafı kililtli pedallarda (en azından Shimano'nunkilerde) pedal yönünü bulmak için aramanıza gerek yok. Boşta beklerken pedallar ağırlık düzenlerinden dolayı kilitli tarafları arkaya bakarak bekliyor. Ayağınızı pedal çevirmeye başlarken pedalın üst kenarından hafifçe ittirerek basacak şekilde alıştırırsanız doğrudan kilitli tarafta başlıyorsunuz. Ayağınızın altına yanlış taraf geldiğinde (genelde pedallamaya başlarken ikinci ayak geç pedala konursa ters geliyor) diğer tarafla basarken ters gelen taraftan ayağınızı kaldırıp o pedal yukarı geldiğinde tekrar bastığınızda ayağınıza kilitli taraf gelmiş oluyor.
 
2. el spd ayakkabısı alınır mı ? yoksa ayak mantarı beraberinde mi geliyor ayakkabının
Çok az kullanılmış ve çok iyi marka ise alınabilir. Alınca iyice temizlik yapılmalı tabi. Raf ömrü de dolmamış olsa iyi olur.
- MTB tipi SPD pedal kullanmak isteyip çıkarmayı unuturum diye çekinenler çok yönlü (link) kaller ile rahat bir alışma süreci yaşayabilirler. Ayağı panik halde çekmek (kilitli olduğunu unutup yere basmaya çalışmak) bile kilitten kurtulması için yeterli oluyor. Bu kaller Shimano Click'r pedallar (örneğin (link)) ile birlikte de geliyor, Click'r + SM-SH56 ikilisi trekking/tur/şehir kullanımı için oldukça rahat.


- Bir tarafı platform, bir tarafı kililtli pedallarda (en azından Shimano'nunkilerde) pedal yönünü bulmak için aramanıza gerek yok. Boşta beklerken pedallar ağırlık düzenlerinden dolayı kilitli tarafları arkaya bakarak bekliyor. Ayağınızı pedal çevirmeye başlarken pedalın üst kenarından hafifçe ittirerek basacak şekilde alıştırırsanız doğrudan kilitli tarafta başlıyorsunuz. Ayağınızın altına yanlış taraf geldiğinde (genelde pedallamaya başlarken ikinci ayak geç pedala konursa ters geliyor) diğer tarafla basarken ters gelen taraftan ayağınızı kaldırıp o pedal yukarı geldiğinde tekrar bastığınızda ayağınıza kilitli taraf gelmiş oluyor.
Screenshot_20221224_112007_com.google.android.apps.photos.jpgScreenshot_20221224_111950_com.google.android.apps.photos.jpg

Bu pedallar da hiç bir koşul altında spd kilitlenecek kısım yukarı bakar durumda olmuyor. İlk ayağı pedalı ayak ucu ile çevirip kilitleyip binmeye başlayınca diğerine de aynısını yapmak zorundasınız.
 
...
Bu pedallar da hiç bir koşul altında spd kilitlenecek kısım yukarı bakar durumda olmuyor. İlk ayağı pedalı ayak ucu ile çevirip kilitleyip binmeye başlayınca diğerine de aynısını yapmak zorundasınız.

Bu pedalların modeli nedir? Tek tarafı kilitli ama diğer tarafı platform olmayan bir modele benziyor, PD-A520 gibi tek taraftan kilitli tur modellerinden biri sanırım. "Bir tarafı platform, bir tarafı kilitli" pedallardan kastım bu tek tarafı kilitli modeller değil, PD-T420, PD-T421, PD-EH500 gibi bir tarafı kilitliyken diğer tarafı platform olanlar, yani hem kilitli hem kilitsiz olarak kullanmak için üretilenler.

Sizdeki bu tür:
shimano-pd-a520-pedal-spd.jpg


Benim "Bir tarafı platform, bir tarafı kilitli" diye tarif ettiklerim bunlar, yani kilitli olmayan tarafı normal ayakkabıyla kullanılabilenler:
shimano-xt-pd-t8000-spd-pedal-seti.png


shimano-pd-t421-clickr-spd-pedal-seti-siyah.jpeg


shimano-pd-a530-pedal-siyah-spd.jpg
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Burak Uğurlu
Çok az kullanılmış ve çok iyi marka ise alınabilir. Alınca iyice temizlik yapılmalı tabi. Raf ömrü de dolmamış olsa iyi olur.
Aykkabının raf ömrü nasıl oluyor acaba ilk defa duydum bunu.. Durdukça malzemesi falan mı eskiyor ?
 
- MTB tipi SPD pedal kullanmak isteyip çıkarmayı unuturum diye çekinenler çok yönlü (link) kaller ile rahat bir alışma süreci yaşayabilirler. Ayağı panik halde çekmek (kilitli olduğunu unutup yere basmaya çalışmak) bile kilitten kurtulması için yeterli oluyor. Bu kaller Shimano Click'r pedallar (örneğin (link)) ile birlikte de geliyor, Click'r + SM-SH56 ikilisi trekking/tur/şehir kullanımı için oldukça rahat.


- Bir tarafı platform, bir tarafı kililtli pedallarda (en azından Shimano'nunkilerde) pedal yönünü bulmak için aramanıza gerek yok. Boşta beklerken pedallar ağırlık düzenlerinden dolayı kilitli tarafları arkaya bakarak bekliyor. Ayağınızı pedal çevirmeye başlarken pedalın üst kenarından hafifçe ittirerek basacak şekilde alıştırırsanız doğrudan kilitli tarafta başlıyorsunuz. Ayağınızın altına yanlış taraf geldiğinde (genelde pedallamaya başlarken ikinci ayak geç pedala konursa ters geliyor) diğer tarafla basarken ters gelen taraftan ayağınızı kaldırıp o pedal yukarı geldiğinde tekrar bastığınızda ayağınıza kilitli taraf gelmiş oluyor.
Hocam krampondan kendi spd ayakkabı mızı yapabilir miyiz peki?
 
  • Hahaha
Tepkiler: necmeddin
Aykkabının raf ömrü nasıl oluyor acaba ilk defa duydum bunu.. Durdukça malzemesi falan mı eskiyor ?
Kesinlikle taban ve üst kauçuk ve plastikleri parçalanmaya başlıyor. Bende 1999 dan kalma shimano ayakkabı var görseniz, her dokunduğumda bir iki parça dökülüyor. Hatıra diye saklıyorum. Araba lastiği gibi düşünün. 5 yıllık sıfır lastik kullanılır mı?
 
Hocam krampondan kendi spd ayakkabı mızı yapabilir miyiz peki?

Krampon ne?

Şaka tabii. Ben futboldan nefret ederim, o nedenle hiç kramponla temasım olmadı. Tabanı sert diye sorduğunuzu tahmin ediyorum. Bence uğraşmaya değmez, sağlam bir ürün çıkmaz. Çok fazla deneme yapmak, bir sürü kramponu çöpe atmak gerekebilir. Kali vidalayacak kadar sağlam yuvaların oluşturulmasının kolay olacağını sanmıyorum. Bundan yarı yarıya ucuza üretilemeyecek her deneme boşa uğraş bence: (link)
 
Kesinlikle taban ve üst kauçuk ve plastikleri parçalanmaya başlıyor. Bende 1999 dan kalma shimano ayakkabı var görseniz, her dokunduğumda bir iki parça dökülüyor. Hatıra diye saklıyorum. Araba lastiği gibi düşünün. 5 yıllık sıfır lastik kullanılır mı?
Neredeyse 24 senelik bir ayakkabıdan bahsediyorsunuz. Herhalde kimse 24 senelik bir modeli gidip alacak kadar bilgisiz değildir. Araba konusunda ise, arabalara ilgim olmadığı için bilimiyorum malesef :)
 
Neredeyse 24 senelik bir ayakkabıdan bahsediyorsunuz. Herhalde kimse 24 senelik bir modeli gidip alacak kadar bilgisiz değildir. Araba konusunda ise, arabalara ilgim olmadığı için bilimiyorum malesef :)
6-7 sene sonra dökülmeye başlamıştı. Mtb ayakkabısı olduğu için betona temas etmemesi sebebi ile tabanında aşınma olmuyor tabi, o behsettiğim 24 yıllık ayakkabıyı 16 yıldır falan giymiyorum zaten 🙂

Bana göre 1-2 yıldan fazla beklemiş ayakkabıyı almamak lazım. 2. El olarak da max 3 yıl diyelim.

Hediye veren varsa alınır ama para verilmez.
Neredeyse 24 senelik bir ayakkabıdan bahsediyorsunuz. Herhalde kimse 24 senelik bir modeli gidip alacak kadar bilgisiz değildir. Araba konusunda ise, arabalara ilgim olmadığı için bilimiyorum malesef :)
Bizim bisiklet lastikleri için de aynı konu geçerli aslında. İmalat tarihinden belli bir süre sonra çatlaklar oluşmaya başlıyor ve kullanılmaz ise zamanla sertleşmeye başladığı için yol tutuşu da elastikiyet olmadığı için kayboluyor. Araba lastiğinde de aynı bu konu 👍🏻
 
Sadece SPD kullanmamanın öyle bir soruna neden olacağını sanmam ama sadece performans için değildir.
SPD menisküs değil ama iliotibial bant iltihabı olasılığınızı arttırır. Bir kere kilitli bir mekanizmada geliyor, sizin tüm isteklerinize rağmen, çalışan yanlış ayarladı mı, diziniz içe veya dışa basabiliyor.
Ben SPD'ye geçtiğim gün kaza yaptım, 2 hafta yoğun bakımda kaldım. Kaldı ki, SPD'ye geçince bisiklet sürmenin tüm faydaları tersine dönüyor, kaslarınızı kasma hareketinde kullanıyorken açma hareketi yapabildiğiniz için aynakolu 360° kullanmaya başlıyorsunuz. Eskiden çalışmayan kaslarınız çalışmaya başlıyor ve ilk günler hele de kilit yay ayarı sertken bacağınızı pedaldan serbestleştirememenizin böyle sonuçları olabiliyor.
Not: normal pedalla biraz hızlı pedal çevirdiğinizde seleden zıplayacak gibi oluyorsanız, bikefit ayarınız yanlıştır. Lütfen gerek yokken yapmayın.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Sayın @Mete Can Karahasan siz
SPD kullanmayın.
Sizin kötü tecrübeleriniz var diye herkes kötü tecrübe yaşamak zorunda değil. Ben ilk kullanmamı gece ve git-gel 100 km yol yaptım.
İlk zamanlar ellerimi bırakma ve dengede biraz sorun yaşadım ama çabuk alıştım.
Bikefit için özel bir yere gitmedim ve daha sorun yaşamadım.
Saygılar...
 
  • Beğen
Tepkiler: oscak41
Geri