Bisiklet konusunda şahsen saçmalık olduğunu düşündüğüm türleri yazacağım. Kimse hakaret gibi algılamasın lütfen. Herkesin tercihine saygım var. Sadece kendi fikrimi söylüyorum. Gravel hariç, bunlardan birini tercih etmek zorunda bırakılsaydım bisiklete binmeyi tamamen terk ederdim. Bazıları özellikle ilk kez bisikletle tanışanların çevresinin gazıyla ya da gözüne hoş geldiği için tercih edip sonra pişman olduğu türler.
Fatbike : Genelde havalı göründüğü yanılgısıyla alınıyor sanırım. Siz havalı göründüğünü düşünürken bisiklet deneyimi olan gözler asfaltta giderken halinize üzülüyor. Kendine eziyetten başka bir şey değil.
Fixie: Uzak olsun. En ufak sempatim yok. Bunca nimetin içinde şu zamanda ağır saçma buluyorum.
Katlanır: Katllanıp az yer tutma avantajına gerçekten ihtiyaç yok ise tamamen lüzumsuz bir tür. Hiç kullanmadım ama normal bisiklet dinamiklerinden uzak ve keyifsiz bir sürüş olacağından adım gibi eminim.
Elektrikli Bisiklet: Ağırlığı 13-14 kiloyu geçen herhangi bir araca bisiklet diyesim gelmiyor.
Ucuz Elektrikli Bisiklet: Düzenli kullanılıyorsa 1 yılda pert olup bataryası ölecek, her eklemi yalama olacak 40+ kiloluk saçma kütle. Bir de bunları elektrik desteği olmadan kullandığı ile (heybesinde yedek batarya taşıdığı halde) övünenler var. Strava kayıtlarına bakıyorum. Çok net yalan söylüyorlar.
Klasik merakı: Bence kendi zamanının revaçta olan nadide makineleri hariç hurda yığınıdır. Sadece bisiklet değil, pek çok konuda eskiye olan ilgiyi bir türlü anlayamamışımdır zaten. Sadece klasik merakı olduğu için seven, sahip olan ve arada sırana binenlere saygım var fakat sohbetlerde bunların şimdiki modellere göre ne kadar üstün olduğunu ballandıra ballandıra anlatanlara illa ki denk gelmişsinizdir. Ya sessiz kalırım, ya da oradan uzaklaşırım.
Gravel: Uzun bir süre beni de cezbetse de şimdilerde şaçma olduğunu düşündüğüm ara tür. Arazide MTB olmaktan, asfaltta yol gibi gitmekten epey uzak. Giant gravel alıp youtube a video çeken biri vardı. Aklınca reklam yapıyordu. Fakat Gravel ile öyle yerlere girdi ki resmen süründü adam. Yemin ediyorum bırak reklamı, almaya niyeti olanı vazgeçirir.
Yaldır yaldır kıpkırmızı parlayan ultra donanımlı TREK vb. : Giyimi, fiziği, fitliği ile tam bir bisikletçi gibi görünen ve bu sporu ciddiye alarak yapanlar dışında Aşırı gösterişli ve pahalı makinelerden kesinlikle uzak durmak gerektiğini düşünüyorum. Pek çok kişi üstüne çıktığında tam bir görgüsüzlük abidesi gibi dolaştığının farkında değil. Kendime kesinlikle yakıştırmıyorum, bedava verseler hemen elden çıkarırım mesela.
İçimi döktüm kurtuldum...