Uçuk fiyat olan özel okulları bilmem ama "normal" özel okullar çok problemli. Benim özel okul ile veliden öte bir ilişkim var da, bazı şeyleri içeriden görebiliyorum. 3-4 yıldan beri enflasyon uçarken özel okulların zamları %36-%64-%55 rakamları ile kısıtlandı, oysa ki memur maaş zamları kümülatif olarak 3 sene üst üste %80-90 civarında oldu, hatta tabanda ve asgari ücrette zam daha bile çok oldu.
Bugün sıradan bir özel okulda çalışan öğretmenler asgari ücrete çalışıyor, devlette çalışan öğretmen ek dersini vs aldıktan sonra 3 kat maaş alıyor. Bazı okullar öğretmen maaşlarını ödeyebilmek için binalarını ipotek ettirdi. Geleceğe dönük eğitim ve yemek hakkı satan oldu. Pandemi başlı başına başına başka bir problemdi. Devlette çalışan çocuklu bayan öğretmen 2 sene işe gitmeden maaş aldı, özel okullarda ise asgari ücrete deli gibi çalıştırlar (Eşit işe eşit maaş hakkı olmalı, biri hazineye vergi ödüyor, diğeri ise hazineden maaş alıyor ama vergi veren cezalandırılıyor).
2023-2024 yılı için Anadolu'da büyük kentlerin meşhur okullarına gitmediğiniz sürece fiyatlar 50 bin TL civarında, bu sadece eğitim ücreti. Yemek ve servis ile bu ücret 80-90 bin TLye çıkıyor. Dersaneden dönme özel okullarda bazı öğrenciler servis kullanmıyor ve yemek de yemiyor, bu çocukları inanın 30-40 bin liraya kayıt yaptırıyorsunuz. Bu okulların kalitesi tartışılır ama ücretleri uygun (Dersane mantığı ile çocuğu sınava hazırladıkları için veliler memnun).
Benim ilişikli olduğum okul hep devletin belirlediği oranlarda zam yaptı ama işler kilitlendi, maaş ödeyemez duruma geldi. Bu sene daha yüksek zam yaptılar. Benim bakış açım şöyle, bu fiyat Ocak 2024'te ilan edildi ama bu esasında Eylül 2024 fiyatı. Millet erken ödeme indirimi almaya çalışıyor ama ben ödemem gereken en son gün ödeyeceğim, enflasyon bunun bir kısmını götürecek. Geçen yıl 8-9 taksit yaptırdık, hala ödüyorum ama rakam şu an beni rahatsız etmiyor.
Yani olay dışarıdan gözüktüğü gibi değil. Bu işten gerçekten de kar eden okullar vardır ama çoğunluk için son yıllar problemli.