Arkadaşlar, geldik yerli-ithal ayrımına. Bizim Arçelik'imiz, Vestel'imiz var. Bu bölüm su tüketimi üzerine. Ben ithal markalardan daha rekabetçi bir durum farkettim.
Arçelik, Eco 40-60 ayarında iken en az su harcayan makine, Arçelik gibi 4 kiloyu 27.6 litre su ile yıkayabilen bir başka makine yok. Vestel ise pamuklu 60 ayarında çok düşük su sarfiyatı sağlıyor. Tam bir yükü, o da 8 kilogram, 38 litre su ile yıkayabiliyor. Yarım yükü ise 1 saat programında 32 litre ile yıkayabiliyor, yani tasarruflular.
Bunun yanında bu kadar az su tüketen makineleri iyi durulatabilmek için iyi bir deterjan kullanmanız gerekli. Deterjan kirleri askıda tuttuğu için, eksik bırakırsak makinenin içi kirleniyor, çok zararlı. Aksi takdirde makineniz erken yıpranır, biriken tortular paslanmaya neden olacağı için. Her 4.5 kilograma 1 ölçek toz, 2.5 kilograma 1 doz sıvı şeklinde hesaplayabiliriz. Vestel'in sıcak durulama seçeneğinin olması da bir avantaj.
Çamaşır makinelerinin kullandığı su miktarından bahsettik, şimdi de sıra yıkama temizliği derecesine geldi. Geçmişte en etkili yıkama 60°C'deki yıkamaydı. Şimdiki makineler ise 20° ve 40°C'lerde de yıkıyor.
En iyi uygulamaları bir araya getirdiğinizde(en iyi çamaşır makinesi, en iyi deterjan, 40°C, makine çamaşır ağırlığı derecesinin yarısı kadar doldurma) yıkama sonucunuz, 60°C'deki programın %10 ilerisine geçiyor. Artık 40°C'de, aşağıdaki listeye uymaya çabalamasanız bile makineler, deterjanlar eskiden 60°C'de yıkadıkları gibi yıkayabiliyor.
- Piyasanın en iyi yıkayan çamaşır makinesi,
- En iyi deterjanı,
- 40°C,
- Makinenin üstünde yazan çamaşır ağırlığının yarısı kadar çamaşır yükü) ile eskiden 60°C'dekinin %10 daha iyisi,
Ya da,
- Tam yükte, 40°C'de piyasanın ortalaması deterjan/makine ikilisiyle 60°C'nin aynısı.
Ya da,
- Piyasanın en iyi yıkayan çamaşır makinesi,
- En iyi deterjanı,
- 20°C,
- Makinenin üstünde yazan çamaşır ağırlığının yarısı kadar çamaşır yükü) ile,
- Ayrıca, leke çıkarıcı kullanmak şartıyla sonuç eskiden 60°C'dekinin aynısı oluyor.
Peki, yanlış yıkarsak ne oluyor? Bu 20°C oluyor, bu takdirde herşeyin en iyi şartlarda olması ve leke çıkarıcı ile uğraşmanız gerekiyor ki, 60°C'deki neticeye ulaşabilesiniz; halbuki 40°C'de hiçbir şarta gerek kalmadan, tam yükte ortalama bir beyazlatıcı etkili deterjan ve ortalama bir makine ile bunu koşulsuz başarabiliyorsunuz.
Bir diğer durum da, bu testteki 3 deterjan da ağartıcılı deterjan. Ağartıcısız hiçbir deterjanın bu testte adı geçmiyor, sıvı deterjanın adı geçmiyor diye vurguluyorum: biri ortalama temizleyen bir ağartıcı deterjan, biri satıştan kaldırılmış fosfatlı standart test deterjanı, biri de en ileri düzey temizlik sağlayan deterjan denmiş.
Dolayısıyla, beyazlar için olan renkliler için de kullanılabilen soldurmayan ağartıcı etkili bir deterjan kullanmadığınızda temizlik olmuyor diyebiliriz.
Not: bu dediklerim pamuklular için, sentetikleri toz deterjanla asla yıkamıyoruz.