Çok üst seviye pro değilseniz hiçbir şey değişmez.
Ben senelerce 9lu sistem kullandım, zinciri ucuz, parçası ucuz, basınca da gidiyor. Ağırlık farkı da Max 250-350 gram kadar 105 ile.
Bizim ulkemizde bu konuların boku çıktı maalesef. Ekim ayında warmshowers kanalıyla bir hafta Fransız bir arkadaş ağırladım, 70li yıllardan kalma çelik bir yol bisikleti (Peugeot), jantlar düz standart, grupset isimsiz ne olduğu belli değil, lastikler alelade bir lastik, yani bisiklette vay be diyeceğiniz hiçbir unsur yok, adam günlük 150-200 km arası yaparak dağları, kıtayı aşmış gelmiş. Bir de yüklü bisiklet. Her yerinde bir şekilde tutturulmuş çantaları var.
Ben sırf stravada verisi yüksek çıksın diye ağırlıktan kurtulma odaklı olarak alyan seti, iç lastik taşımayan adam gördüm. Ondan sonra lastik patlayınca ya taksiyle dönüyor, ya da yol kenarinda milletten iç lastik dileniyor. Nereden baksan saçmalık, mallık.
Biz bu grupset işini çok abartiyoruz. İnanılmaz abartiyoruz ve ben buna gıcık oluyorum.
50 yaşındayım, 35 senedir yol bisikleti kullanıyorum ve 10'lu sisteme daha yeni geçtim. Ve fazlasıyla yeterli oluyor. Hatta gereksiz bile. 8'li claris bile yeterliydi.
Yarış koşarsın anlarım bak. Ama haftasonu 50 km düzde Sarıyer Beşiktaş arası kullanacak adamın bisikletinde ultegra olsa ne olur, claris olsa ne olur?
Bunlar sırf özenti, başkasına kendini beğendirme, millete hava atma vs. Başka birşey değil. Şehirde 4x4 araçla gezen adamın vizyonsuzlugundan bir farkı yok bunların.