Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Üyelik sorunları

Arkadaşlar konuyu takip ediyoruz, farklı fikirler çıkıyor ortaya. Ancak üyelerden sembolik bile olsa ücret toplanması söz konusu bile olamaz.
Ancak bir an aklıma şu geldi;
Bir vakıf belirlenir (benim gönlümde TEMA yatar). Bu vakfa aylık X YTL bağış yapan üyeler "Premium üye" sıfatı alır.
Ancak bu söylediklerim kesinlikle yönetimi bağlayıcı bir açıklama niteliğinde değildir, sadece aklıma gelen bir fikirdir. Ben de paylaşmak istedim.
Böyle bir oluşumu uzun uzun değerlendirmek gerekir.

Scudo
İşin içine para girerse üye sayısında azalma olacağı gibi bu tip iğrenç şeylerde olur sinto'nun dediği gibi. Adamlar çıkar da derse ki: "Paramızla rezil oluyoruz!" ozaman işte kötü olur. Ama şu yapılabilinir. "bisikletforum.com" uzantılı mail satışı ve nickin yanında yıldızcık v.s..@sinto

uygulanabilirliği belki imkansız ama çok hoş fikirler çıkıyor, ilgi ile konuyu izliyorum..
fikir üreten, emek verenlere teşekkürler..

arkadaşlar sembolik dedim yanlış anlamayın olayı ticari hale getirmek değil burdaki ücret kelimesi ..Halil'in deiği gibi çeşitli hayır kuruluşlarına yapılacak bağış tarzı birşeyler olabilir..
TEMA-DenizFeneri-Kimse yok mu?
Mesela sadece premium üye hakklarına bi tane daha konu açma hakkına sahip olabilsinler normal üye sadece açılmış olan konulara yorum yazabilecekler

@veterinerhekim

Bence soru sorulmasına engel olan bir sınırlama, zararlı olacaktır.
İyi niyeti teşvik etmek ve ön plana çıkarılmalı, ödül-ceza sistemlerini, hiyerarşik yapılanmayı azaltılmalı.
Yeni üyeler kıdemli olanlardan daha bilgili, daha iyi fikirlere sahip de olabilir. Tanıdığımız her yeni kişi (hatta varlık) bize birşeyler katabilir.

Fakat yeni üyelerin ilk mesajlarının genellikle forumda kirlilik yarattığını görüyoruz. Örneğin daha önce sorulmuş soruları tekrar tekrar gündeme getiriyorlar.
Başlangıçta bir kaç saatlik bir mesaj sınırlaması bunu iyleştirebilir.

Bunun dışında forum kurallarında yazılı olmayan bir "forum kültürü" var. Örneğin Türkçe kullanımına özen göstermek, laf olsun diye konu açmamak, admini eleştirmemek gibi. Bu konuda da yeni üyelere kısa bir mail gönderilebilir.

• Beğen
Tepkiler: Murat CER
ısınma bölümü diye bir bölüm bence biraz ağır olur,bisikletle ilgilenen birisinin 1 hafta yada 1 ay boyunca ısınma bölümü diye bir bölümde zaman geçirmek isteyeceğini sanmıyorum,üye sayısında azalmaya yol açacaktır.
yöneteciler zaten forum düzeninin sağlanması ve gönderilmesi gerekenleri gönderme konusunda gayet titiz.bağış yapan üyelerin premium üye sınıfına girecek olması arkadaşların da dediği gibi bazı çirkinliklere yol açabilir. nuri abi nicklere isim yazılmasını önermiş ki bence çok güzel olur,ayrıca üyeler avatar kısmına kendi resimlerini koyarsa buradaki yazışmalarımız biraz daha sanaldan gerçeğe yaklaşır ve bu da forum ciddiyeti konusunda faydalı olur diye düşünüyorum

para konusu insanları biraz soğutur gibi. Çünkü burda bilgilerini paylaşan insanlar bunu para karşılığı veya para vermek için yapmıyorlar. Bence para mevzusunu bu foruma hiç sokmayalım.

ısınma bölümü olursa iyi olabilir.Yeni üyeler 1 hafta(ya da bir süre) sadece orda konu açabilir, diğer bölümlerde ise açılan konulara cvp yazabilir ama konu açamaz gibi bir kısıtlama olabilir. Isınma bölümünü, adminler ve diğer üyeler de takip eder, eski bir konu tekrar sorulmuşsa "bu konu şu linkte var" diyerek, yeni arkadaşlarımızı foruma alıştırır.

yaş konusu çok gereksiz, o zaman bir güvensizlik ortamı olacak ve sonuçta banlanan insanların yaşları hep 20 yaş altı değil ki...

Nick yerine isim yazılması, ciddiyeti artırır, bazı forumlarda bu mecburi ve hiç de sorun olmuyor. Ben de nick kullanmayı severim ama biraz daha iyi bir forum için bundan vazgeçebilirim.

son olarak yönetim duy sesimizi :D :D :D

Bence forumda seviyeyi korumak adına bir takım kurulabilir. Bu takım kendini kanıtlamış üyelerden özenle seçilir ve bu insanların tek yetkisi de seviyesiz bir şekilde tartışan insanları engellemek olur. Mesela bu takım üyeleri bir tuşla seviyesiz mesajını tespit ettiği kullanıcın birkaç saat boyunca mesaj atmasını engeller (bu sayede tartışma yöneticiler gelene kadar uzayıp gitmez ve biz de rahatsız olmayız) bu zaman zarfında da asıl yönetici gelir ilk mesaja göre karar verir banlanması gerekiyorsa (takım üyesi tarafından mesaj atması engellenen üyeyi) banlar.

hiç muhalif fikir ortaya atılmamış bari ben bir şeyler karalıyayım: :)

ne türlü kural koyulursa koyulsun, "sorunlu insan", zaten sorunludur!
her ne isim verilirse verilsin "geçici üyelik" yada "kefil üyelik" gibi,
sorunlu insanların foruma üye olmaya devam edeceğini düşünüyorum.
1 hafta yada 1 ay iyi davranır, mesaj yazmaz, üyelik kabulünden sonra tozu damana katar.
oldu olacak kefilliğin yanısıra üye olmak isteyenleri mülakata çağırıp, savcılıktan da iyi hal kağıdı getirmesini isteyelim. :D
dolayısıyla bu tür uygulamalara gerek yok kanaatindeyim.

yapılması gereken bir şey varsa zaten forum yönetimi tarafından yapılıyor.

eğer amaç banlanan bir üyenin tekrardan üye olmasını engellemekse geçici olarak "ısınma bölümü" bu süreci sadece geçiktirecektir.
ancak üyelik kabulünden sonra gene eski günlere dönülecektir.

kefil üyelik konusuna gelince,
en yakın arkadaşın dahi olsa neden bir insan başkasının fikirlerinden, fikirlerini ifade ediş şeklinden yada sorumsuzca davranmasından dolayı cezalandırılsın.

bağış konusuna gelince Halil'in önerdiği gibi sembolikte olsa TEMA ve benzeri bir vakfa bağışı kendi adıma desteklerim.

şu anda 11.843 üye var.
her üye foruma başvuru yaparken 1 YTL (1.000.000 TL) bağış yapmış olsaydı bugün 11.843 YTL ( 11.843.000.000 TL) bağış yapılmış olurdu.
ne kadar güzel...

kim bilir belki bir yerlerde "bisiklet ormanı" bile yapılabilirdi...

Merhaba Lütfü Çolak. Kefil olan da banlanacak. Sözde kefil olmayacak "kefil" olan. Umarım orasını anlamışsınızdır.

Ayrıca muhalefet etmek için muhalefet etmenin de bir anlamı yok. Bu kadar muhafazakar bir tutum içinde olmanın ne faydası var ki? Görünen o ki belli şeylerde değişikliğe gidilmeli. Ki bunu forum yönetimi de istiyor; üyeler de.

• Beğen
Tepkiler: Lütfü Çolak
@Selim Çam

birincisi kefil olanında banlanacağını gayet iyi anladım.
eğer yazdıklarımı okuduysanız "neden cezalandırılsın" diye biten bir cümle yazmıştım.
sanırım siz benim yazdıklarımı anlamamışsınız.

ikincisi muhalif olmak için muhalif davranmıyorum. yazdıklarımda fikirlerimdir.
beğenirsiniz yada beğenmezsiniz sizlerin bileceği bir konu.
kaldıki ilk cümlemin sonunda :) var.
:) nün anlamı dalga geçmek değil tebessüm yaratmaktı.

üçüncüsü forum yönetiminin yada üyelerin henüz birşey istediği yok.
yönetim "izliyoruz" diyor, üyelerde fikirlerini beyan ediyor.

bu konuyu uzatmayada hiç niyetim yok.
konuyla ilgili fikrimi beyan ettim.

herkese iyi forumlar diliyorum.

• Beğen
Tepkiler: msconfig ve mutu88
Her zaman sorunlu insan olur ben de buna katılıyorum. Böyle insanların foruma üye olmasını engelleyemeyiz çünkü üye olurken kimse pisikolojik teste tabi tutulmuyor bu yüzden kimin nasıl davranabileceğinin kestirilmesi imkansız. Bu yüzden de bulmamız gereken çözüm sorunlu insanların foruma üye olmasını engellemek değil de onların sorunlu mesajlarına nasıl anında müdahale edebileceğimizi olmalı.

• Beğen
Tepkiler: Lütfü Çolak
Her neyse lafı son söyleyen üste çıkar haklı olur psikolojisine girecek biri değilim; burada bir şey yarıştırmaya gerek yok. Bu yüzden de Lütfü Çolak arkadaşımıza bir cevap vermiyorum. Kendisinin de efendiliğinden şüphe etmiyorum. İstenirse başka bir platformda tartışılabilinirdi; forumu yorduğum için afedersiniz. Konuyu baltalamıyalım; bu kadar açıklama kafi.

Ayrıca bir an durup düşündüm; sanırım bizler bu bisikletforum'u fazla ciddiye alıyoruz. Bozulan ortam düzülene kadar bisikletforum'un sadece bisikletle ilgili bölümlerine girersem giricem.

İyi geceler diliyorum.

Foruma üye olurken doldurulan form bile bana ağır geliyor açıkçası,üstelik birde ısınma dönemi yada bağış gibi ekstralar olursa üye sayısında fazlasıyla düşüş olacağı kanaatindeyim.Kendi adıma örnek vermek gerekirse ben şans eseri bulduğum bu sitede birkaç konu okuyabilmek adına üye oldum,uzun bir süre de paylaşımım olmadan sadece konulara göz attım.Forumlardan çok haz alan biriside değildim.Değil avatara fotoğraf koymak, sanal ortamda ad soyad yazmayı bile garipserim dolayısıyla üyelik formu dışında başka kriterlerde aransaydı,bugün bu forumdan yararlanamayacaktım.

Verilen fikirler bana kalırsa da nezih bir ortam için zemin hazırlayıcı olacaktır,hatta tema vakfına katkı harika birşey olacaktır ancak bunlar sadece gereksiz insanları değil değerli kişileride tanıma fırsatını elimizden alabilir düşüncesindeyim.

Benim fikrimce bu haliyle kalması daha iyi olacaktır.Yine de takrar söylemek gereği hissettim, paylaşılan fikir ve önerilerin asla nezih bir ortam yaratmayacağını savunmuyorum,sadece benim gibi belirli bir süre paylaşımı olmayan üyelerin forumdan mahrum kalmasından korkuyorum.

• Beğen
Tepkiler: yunusgibiyim
Ben "deneme" işinin yönetimi oldukça yoracağı fikrindeyim.. Yeni üyeler için bir alışma sistemine hem katılıyorum hem katılmıyorum.. Yeni üyeler arasında forumu iyi bilenler var bu kişileri çeşitli mülakatlara sokmak onları forumdan kaçırır.. Katıldığım yönü ise konu açmak, arama butonunu kullansam da bazen aradığımı bulamıyorum yada başlıklar "lütfen yardım" gibi açıldığı için göremiyorum..

Ben birçok teknik terimi burada öğrendim kadro ne deseniz onu bile bilmezdim onun için yenimisiniz ?? gibi bir bölüm olabilir yeni gelen üyeler için yada Vites - Çekiş Sistemi bölümü için örnek olarak : Vites nedir çekiş sistemi ne demektir gibi sabit bir başlık olsa ve o başlıkta vites türlerini yada markaları tanıtılınabilir.. Yeni üyelere çok faydalı olur diye düşünüyorum

Onun haricinde 5 senedir internetteyim gördüğüm en seviyeli forum burası yönetim(hatta üyeler) gerçekten işini iyi yapıyor.. Şu ana kadar seviyesiz birini görmedim... Forum bu kadar iyi olduğu halde birde mülakat yapıp hem yönetimi hem üyeleri zora sokmakta bir anlam göremiyorum..

iyi forumlar

foruma, kullanılacak dil, nick'in yanında kişiyi tanımamız için alt kısımda isim ve yaş, kişilerle diyalog kurarken çok önemli bir konumda bulunmakta. avatarlar da kimle konuştuğumuzu bilmemize yardımcı olmakta. hele ki Türkçe'yi düzgün kullanma, Türkçe harf ve kelimeler seçme şartı baştaki forma bir sözleşme şeklinde eklenebilir ve uyulmaması durumunda gereken yapılmabilir. forum kuralları üyelik kısmına eklenebilir, okunduktan sonra onay ve üyelik gerçekleşebilir. yeni üyelerin yanı sıra aktif üyelere de forum kuraları elektronik posta ile hatırlatılabilir... ama paralı ve özel üyelik forumdaki iletişim ve kullanıcı kalitesini bozacaktır. bu yüzden kesinlikle katılmıyorum

bir de önceki konuların gündeme gelmemesi için yeni üyeleri başlangıçta belirli bir zaman dilimi içerisinde sadece forumu ve forumdaki bilgileri tanıması; terimler sözlüğü, bilgi veren başlıklar ve konuların bir arada olup, yeni üyelerin de sadece bu bölümlerden faydalanması şeklinde olabilir. yani yeni üye sadece bilgi alcağı başlıkları açar. diğer konuları izler ve yorum yazamaz. ya da günlük yorum ve mesaj sayısı ile kısıtlandırılabilir.

Burada bağışla yada asgari bir ücretle özellikli , premium yada başka bir sıfatla bireylerin özelleştirilmesi çok komik geldi bana.Paranın insanlar arasında eşitliği bozduğu koşullarda bilgi alışverişininolduğu sporla alakalı bir sitede gündeme gelmesi çok garip.Bireylerin fikirleri ile yine bireylerin kafasında özellikli olması kaçınılmaz ve engüzeli.kroyum ama para bende gibilerinden ticari yada maddi konularla burada bir yer edinmek isteyen insanlara prim verilmesi hiç hoş değil.ben zaten bağışş yapmak istersem yaptığım yardımın bana özel kalmasını isterim xxxxxxxx ytl. lik bağışla premium üyeyim; bunlar gereksiz diye düşünüyorum.
Ancak bir bağış vb. butonu konulup bireylerin yönlendirilmesine katkı sağlanabilir ama bu bağışında siteyle alakası olmadığı bariz açık olmalı...

internetin populer olmasının tek nedeni internet üzerinde her türlü fikrin neredeyse sansürsüzce yayınlanabilecek ve kitlelere ulaşabilecek olmasıdır. hatırlayın time dergsinin ocak sayısında kapaktaki aynanın nedeni buydu. "güç sizsiniz". çünkü internet üzerinden her türlü engellemeyi aşmanın yolu elbet bulunur. eğer "düzeyli forum" edinebilecek için bir takım kurallar konacaksa bu kuralları da usulüne uygun delmenin bir yolu olacaktır.
- kefil sistemi: neden bir başkasının yaptıklarından sorumlu olayım. ve cezalandırılayım
-üyelik ücreti: tamamen karşıyım. ücretli üyelik kaliteyi artırmak bir tarafa üyelik sayısını azaltacak ve sınırlı sayıda dolayısıyla sınırlı çeşitlilikte bir foruma yol açacaktır. tema veya başka bir vakfa bağış yapmak isteyen mecburiyet olmadan yine yapacaktır. bu tür bir vakfı desteklemek istiyorsak bir aktivite düzenleyerek yapılması fikrindeyim. mesela bir pazar hep birlikte ağaç dikmeye gitmek vs. 10 larca(keşke yüzlerce) bisikletlinin hep birlikte bu tip bir aktivite yaptığını düşünsenize.hem bağış yapmak mecburi olmaktan çıkar hem de bisiklet forum adına gerçek bir reklam olur. insanların bisiklete ve bisikletliye bakış açısında değişiklik olmasa bile arada bir akıllarına hoş bir aktiviteyle gelir.hatta bunu gelenekselleştirsek filan. neyse konu dağılıyor..
-denetim için bir takım haklara sahip deneyimli kullanıcı takımı(mesaj atılmasını bir kaç saatliğine engelleme vs): forumda güçlü bir grubun olması bunun kötüye kullanılabilmesi olasılığını doğurur. engellenen kişileri de forumdan soğutur. zaten engelleme gerçek bir cezalandırma değildir. aynı kişiler başka nicklerle üye olabilirler:)zaten bu tarz bir üst denetim adminler tarafından yapılmakta.
-yeni üyeler için ısınma dönemi veya ısınma forumu: yeni üye mesajları kirlilik yaratıyor evet fakat aynı kirliliği çoğu kez foruma ilk katıldığımızda hepimiz yaptık. o yüzden deneyimlilerin çömezlere biraz katlanması gerek:)ayrıca internet demek biraz da bilgi kirliliği demek. sansürleme yoluyla düzenlemeye kalkmak bilgilendirme ve bilgi alma özgürlüğünü kısıtlamak olur. saf bilgi isteseydik kütüphanede olurduk:)-ki orası da çok parlak değil:)
-bir de zaten gerektiğince banlama yapılıyor. arada farklı fikirde olanlar da bırakalım demokratik olarak tartışabilsinler. her zaman çok kalıiteli tartışmalar olmasa da ben şimdiye kadar bisikletforumda hakarete varan kavgalar vs görmedim. ama insanlar birbirleriyle rahatlıkla tartışabliyorlar. demek ki adminler işlerini hiç de fena yapmıyorlar. zaten barınamayan kullanıcı bir süre sonra kendisi uzaklaşıyor.
-kullanıcılara katılımları ölçüsünde hak tanımak. ne bileyim kaç konu açtıysa veya kaç mesaj yazdıysa o kadar güç vermek. bazı üyeler mesaj yazmasa da forumu takip ediyorlar. bir çok arkadaşım var sadece bisikletleriyle ilgili teknik yazıları takip ediyorlar. onları cezalandırmak olmaz mı. herkes istediği konuda istediği zaman yazabilme özgürlüğüne sahip olmalı.

sonuç olarak bisiklet forum internette izlediğim pek çok forum arasında oldukça seviyeli. üstelik kullanıcı sayısı oldukça fazla. umarım daha da artar.

arkadaşlar amacımız bisikleti sevmek ve sevdirmek değilmi forumda uygun hareket etmeyen kişilerin üyeliklerini iptal etmek zaten yönetimin elinde olan bişey sırf bu deneme veya adı her ne olucaksa bu yöntem yüzünden burası nasıl bir forum deyip belkide aramıza katılmasından büyük keyif alacağımız kişilerden mahrumda kalabiliriz diye düşünüyorum

Geri