Ben bu kadar güzel bir sporla uğraşan aynı zamanda şuraya bir sürü okuma ve izleme tavsiyeleri sunulmasına, bilgiler paylaşılmasına rağmen hiç birini okumadan, izlemeden geçerek fikirlerinin doğruluğunu biraz bile tartmayan din, her şey bizim için yaratıldı kisvesi altında düşünen, "bitkisel proteinle hayatınızı sürdüremezsiniz", "veganlık çok pahalı", "veganlık garip insanların kendilerini toplum içinde gösterme şeklidir" gibi söylemlere sahip kişilerin bulunduğu yerde olduğuma çok şaşırıyorum. Hemen okuyun değişin, bırakın hayvansal ürünleri demiyoruz, diyemez de kimse illaki herkesin bu şekilde bir yaşam sürdürmesi beklenemez ama saçma sapan cevaplar vermeniz bana ancak kendi düşünceleriniz dışında olan fikirlere verdiğiniz değeri gösteriyor. Çoğunuz için dalga konusu olmuş bu başlık altında bir nebze olsun birilerine fikir, bilgi verebilmişsem ne mutlu. Dünya çapında vegan olup çok ağır sporlarda başarılı olan insanları da (Frank Medrano, Torre Washington, Nevşin Mengü vb.) görmezden gelebilenlere de hayret etmeye devam edeceğim
Ankara'da vegan yemek bulmanın zorluğu ile de yazısı geçmişken bilgi vermeye çalışayım, neredeyse 10 adet yer var vegan opsiyonlar bulabileceğiniz hem çok uygun fiyatlara hem de gayet sağlıklı olacak şekilde, gece saat 00:00'a kadar sipariş verebiliyorsunuz ayrıca. Ha ben elimden geldiğince kendim evde hazırlayarak çıkıyorum veya evde yiyip öyle çıkıyorum, bir zaman sonrasında da alışmış oluyorsunuz istek olduktan sonra. Kadıköy'de de bir adet yer var falan denilmiş, Kadıköy belki de dünyada en dar alanda en fazla vegan opsiyonun olduğu yerdir 04:00'e kadar eve servis bile verebiliyorsunuz, dilerseniz tek tek paylaşabilirim iletişim adresleri ile yerlerin bilgilerini.
Pahalılığı ile alakalı konulara gelecek olursak, nihayetinde yeni gelişen bir sektör bitkisel süt bazlı, bitkisel protein bazlı ürünlerin üretimi, dolayısıyla biraz zaman geçecek ürünlerin gerçek fiyatlarını bulması. Bu zamana kadar eğer cidden istekliysek ve tek sorun maddi konularsa veganlığa geçmek veya devam ettirmek adına indirim zamanlarını kovalamak, kendi imkanlarınız ile yapmak ki kesinlikle önerim bu yöndedir vaktiniz varsa ve biraz mutfak işlerinden anlıyorsanız veya çoğu zaten çok gerekli olmayan ürünleri hayatınıza sokmamak olabilir.
Bitkisel proteinlerin tamamının sindirilemediği söylenmiş, bu da tamamen hatalı bir paylaşımdır, zira bitkisel proteinlerin çoğu gayet sindirilebilirken asıl hayvansal proteinlerin sindirimi çok zor olmakta ve bu nedenle çoğu sindirilemeden dışkılanmakta ve bu zor sindirim sürecinde sindirim sisteminize ve dolaylı olarak bağışıklık sisteminize zarar vermektedir yaşadığımız şişkinlik de cabası bu süreçte. Annem bağışıklık sisteminin çok güçlü olmaması nedeniyle her ay soğuk algınlığı yaşayan ve antibiyotik almadan da iyileşemeyen birisiyken benimle beraber başlarda mecburen bitkisel ürünlere geçip geriye dönüp baktığında 10 aydır antibiyotik kullanmadığını ve hasta olmadığını fark ederek hayvansal ürünlerin bağışıklık sistemine verdiği zararı görmüş ve veganlığa bakış açısı değişmiştir.
Dolayısı ile kulaktan dolma bilgiler ile şu şöyledir, bu böyledir, bu olamaz gibi söylemleri bırakıp biraz merak ederek araştırın lütfen, korkmayın vegan olunca bir şey kaybetmiyorsunuz. Din ile konuyu bağdaştırıp onlar bizim için yaratıldı diyecekler için saygı duyuyorum kendilerine, kutsal kitaplar içerisinde tüm yaratılanlara eziyet edilmemesine bir çok yerde vurgu yapılarak hadislerde canlılara yaptığı yardımlara karşılık kişilere cennetin kapılarının sonuna kadar açılacağı müjdelenmiştir. Ayrıca ilk emri oku olan bir dine mensup kişilerin araştırmadan kendi bilgilerinin en doğrusu olduğunu öne sürmesi de ne kadar garip bir çelişkidir?
Lütfen rica ediyorum sadece bu konu için değil, araştırmaya çalışalım, elde edeceğimiz bilgiler ışığında kendi bilgimizin doğru olduğunu bulmamız bile bize farklı bakış açıları kazandıracaktır.
Sevgiyle.