Scudo Sports

Vegan beslenme

@moennig Çok teşekkür ederim böylesine detaylı mesaj için.Avokado fikrini deneyeceğim.Fermente olayı ne yazık ki pek mümkün değil durumumda.Tekrar tekrar teşekkür ederim. :srnsml:
 
  • Beğen
Tepkiler: moennig
Scudo
@I am the Uptown R. Öncelikle süt ve ürünlerini bırakmakta zorlanmamızın asıl nedeni alışmış olmanın yanında içeriklerinde bulunan kazeomorfin adılı bağışıklık yapıcı bir kimyasalın bulunması. Bu madde yavrularının annelerinden etrafından ayrılmasını engelliyor normalde, e haliyle insanların tüketmesiyle birlikte aynı bağımlılık süt ve süt ürünlerine oluyor ki peynir gibi ürünlerde çok daha fazla bulunuyor bu maddeden süt bakımından daha yoğun olması nedeniyle.

Öneri olarak ben de kajudan yapıyorum sürme bir peynir türevi, halen geliştirmeye çalışıyorum birçok farklı tarif var internet üzerinde, siz de deneyebilirsiniz. Ben 10 saat civarı suda beklettiğim çiğ kajuyu zeytin yağı, dere otu, sarımsak ve bir miktar tuz ile rondodan geçiriyorum, severek tüketiyorum. İstanbulda yaşıyorsanız Bi Nevi Deli isimli vegan kafe son zamanlarda epey iddialı bir peynir alternatifi yaptığını söylüyor, yine internet üzerinden kaju peyniri diye aratırsanız birçok yerde online satış linkleri ve tariflerini bulabilirsiniz.
 
@charlieselim
elma ile armutlar karışmaya başlamış :)

@charlieselim
elma ile armutlar karışmaya başlamış :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Serrchi
Tamam da, bitkileri öldürünce katletmiş olmuyor muyuz ?

hahahahahahahah, bunu diyen kafalar aynen şunun gibi. " E madem maymundan geldik, neden maymunlar şimdi insan değil??111" Bu kafa ile devam.

Veganlık, vejetaryenlik vs insanların ve sporcuların yapabileceği en faydalı şeylerden biridir.
 
Onyillarca gelişmiş, elestirilerek ve tartışılarak süzülmüş, araştırmalarla desteklenmiş, ve saygın kesimlerce kabul görmüş bilgileri okuyan forum üyesi iki saniye düşünüp yahu o öyle olur mu yağmur yağar hayvan ot yer falan diye saçmalayabiliyor.
Aklı başında, makul ve mantıklı birisi bilmediği konuda çok konuşmak istemez. Şimdi yıllardır vegan olan birine iki saniyede aklına gelen fikirle cevap vermeye kalkarsan komik olursun.

Veganlik iyidir kötüdür demiyorum ama karbon izi, endüstriyel hayvancılık vs konularında bilgili değilseniz bence boşa tartismayin. İşin felsefî yanına dair tartışmalara lafım yok ama veriler, sayılar ve gerçeklere ellemeyin lütfen. İçtiğiniz sütü üreten ineğin ot yediğini saniyorsaniz işimiz var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ilter Elmas
benim anlamadığım vegancı güzel kardeşlerimiz hayvansal gıdalar hakkında inanılmaz yanlışlarla dolu ve bilim dışı iddialar ortaya koyarak, sadece kendi beslenmelerinin sağlıklı olduğu görüntüsünü oluşturmaya çabalıyorlar. yani misal adamın biri(normal olarak) et, hayvan ürünleri tükettiği için neredeyse böcek muamelesi yapılıyor. onlara göre hem hayvanlara binbir türlü işkence yapılıyor, hem de zaten hayvani besinler yediğimiz için sanki birkaç senelik ömrümüz varmış gibi anlatılıyor, aktarılıyor. yukarıda parantez içinde yazdım ama aslında parantezlik bir durum yok. açık ve net bir ifadedir. normal olan onları tüketmektir. anormal olan vegan tarzı bir yaşamı istemektir. ama bu güzel kardeşlerimize göre anormal bizleriz normal olanlar onlar. buda ilginçtir.
daha ilginci allah'ın bizler için yarattığı ve biz insanların faydalanması dahası "ye"mesi için yarattığı çoğu hayvanı yememeyi onun derisinden, sütünden faydalanmamayı normal saymak. bu daha ilginç bence.

bu fıtratta vardır; insan bir işi(haklı-haksız, faydalı-faydasız, yararlı-zararlı) yapmadan önce mutlaka o işin haklılığı, doğruluğu yönünde kendini inandırır yani kendi oluşturduğu sebeplere inanır sonra onu ifa eder yani gerçekleştirir. durum böyle olunca çokta bir şey söyleyemiyorum. her şeyin hayırlısı.

o değilde hakikaten bal yemiyor musunuz şimdi. mis gibi şöyle oh.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@aeneskral şimdi burada elle tutulur ne söylediniz? Hayvansal proteinin yararlı olduğuna dair ne kanıt sundunuz?
İşiniz gücünüz laf atmak. Atayizler kaza geçirince Allah diye bağırıyor diye dalga geçersiniz, veganlar mangal görünce canı çeker sanirsiniz. Aslı sıra dalga geçiyor. Bravo örnek Müslümansin. İnsanları dinimize ozendiriyorsun, büyük sevabın var. Böyle devam et...
 
@aeneskral dediginiz gibi insan kendini inandirdiktan sonra yaptıkları hakkında pişmanlık duymak yerine kendini mutlu hissedip ve dahi vazifesini yerine getirmiş insanın huzurunu bile yaşayabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: 07yusuf
@Ozan k.

ozan k. bey bayağı sıkıntılandınız hatta o kadar ki konunun manipüle olması diyeceğim ama sizin niyetiniz tabi ki bu değildir değişmesi anlamında diyelim lafı önce ateyize sonra müslümana bile getirmişsiniz ışıd. ben şahsınıza bir şey söylemedim. vegansınız da demedim. veganlar şöyle böyle de demedim. sadece anlamadığım bir noktayı yazmak istedim. sizin bence başka sıkıntılarınız var tabi ilgilendirmez. allah yardımcınız olsun ne diyeyim.

birde mantık hatası var onu düzeltelim. benim kanıt sunmama ne hacet. ben olması gereken taraftayım. yani normal diğer insanlar gibi, sizin de muhtemel anneniz-babanız-akrabalarınız gibi hayvanların etinden, sütünden, derisinden, balından, peteğinden faydalanmaya çalışıyorum. anlatmaya çalıştığım normal olanı yapıyorum. normal dışında yapılanlar için kanıt istenir, veri istenir. örnekle izahını yapmakta fayda var. misal ben elimde tuttuğum patlıcana bu patlıcandır desem. biride gelip hayır bu patatestir dese, bu patatestir diyenin benden benim patlıcandır sözüme kanıt-delil istemesi ne kadar saçmaysa bu yorumunuz da o kadar saçma ve anlamsız oldu. ama olsun her şeyin hayırlısı. sıkıntı yok.
 
@aeneskral
Konu farketmeksizin dine çekiliyor sohbetler. Sonra aksi bir cevap geldiğinde savunma halleri. Gerçekten gerek yok. Vegan beslenme konusunda elle tutulur veriler, gözlemler varsa elinizde paylaşır fayda/zarar yorumunuzu yaparsınız. Ya da sorunuz vardır sorar cevap alırsınız. Forumda açılan konuların çoğu din tartışmalarına kurban gidiyor. Neden buna ihtiyaç duyuyorsunuz?
 
@BerkEvren

berkevren bey. ben dine çekmedim. müslümanlık demedim islam demedim. bir yaratıcıdan bahsettim. bunu söylemem gerekti yoksa cümleme devam edemezdim. yani hayvanların yaratıldığını inkar edende yoktur herhalde aramızda. neyse sonuç olarak saçma sapan muhabbetler bunlar. insanlar anlamak için değilde karşılık olsun diye bir şeyler söylüyorlar. sizinde dediğiniz gibi devam ettirmemekte fayda var.
 
@aeneskral
Bu bölümde kendinizden bahsettiğinizi bilmenizde fayda var.

İnandıktan sonra her şey normal gelir. İnsanların doğan ilk çocuklarını kaynatıp yemeleri ve bu yolla kötü ruhlardan arınacağına inandığınız anda, doğan ilk çocuğunuzu yersiniz ve bu size çok normal gelir.

Kör inanç dünyadaki en tehlikeli şeydir. Bütün her şeyin insanlara hizmet etmesi için var olduğuna inanmak da çok tehlikeli bir inanıştır.

@aeneskral
ve elbette ki dine ve hatta İslam'a çekmişsiniz konuyu. Allah yazmışsınız. Allah sonuç olarak İslam dininin tanrısı. Allah diyip Budizm'den bahsedemezsiniz.
 
Bir laf vardır; içki içen ölüyorda su içen ölmüyormu diye. Evet arkadaşlar veganlarda ölümlüdür hatta yerine göre erken bile dünyayı terkedebilirler (Harun kolçak). Bağışıklık sistemi için gerekli b12, folik asit vs den mahrum kalırlar, bir sürü hastalığı tetikler. Vegan bir beslenme kültürü olmayan-ki veganlık her türlü hayvani kökenli beslenmenin terkidir- avrupanın (bu fikre neredenmi vardım çünkü hayvani ürün tüketimleri bizden fazla) yaş ortalaması ortadadır. Veganlık bir uzun yaşama veya sağlıklı yaşama sırrrına erme olayı değildir (böyle olduğunu doğrulayan bir sonuç yok). Bence daha çok psikososyal bir tercih meselesidir. En iyisimi siz ne bulursanız onu yiyin. Tabi uç noktalardan (ifrat/tefrit) kaçınarak.
 
Avlanarak yaşıyor olsak sıkıntı olmaz ancak bu et yeme meselesi milyonlarca kişiyi sistematik olarak ilgilendirdiğinden et elde etmek için kurulan mezbahalar, fabrikalar sistemler oldukça mide bulandırıcı. Olay artık sistematik işliyor bu nedenle de etik unutuluyor. Ben de et tüketiyorum ancak o etin önüme geliş süreci aklıma geldiğinde ağzımdaki lokmayı yutamıyorum. Bu sorun çözülemez diye düşünüyorum. Yoksa dediğim gibi daha ilkel ortamlarda topluluklar olarak ihtiyaç duyduğumuz kadar avlansak ve et tüketsek et yemenin bana göre hiç bir sakıncası olmaz. Kabul edilse de edilmese de dünyanın ilkel düzeni canlıların birbirini avlaması üzerine kurulu. Bizler kendimizi hayvanlardan apayrı bir yere koyarak kafamızı karıştırıyoruz. Doğruyu arıyorsanız doğayı inceleyin ve işleyişini anlamaya çalışın. Bunun dışında tüm canlıların insanlar için yaratılmış olması konusu bu süreç ile yakından uzaktan alakalı olmayan ve sadece inanç sahiplerini ilgilendiren bir konu.
 
Selamlar..
Konu takibimde..
Vegan değilim .. henüz :) .
Veganlığın sadece "diyet" olarak görülmemesi gerektiğini, zorunlu kalmadıkça "hayvan öldürülmemesi" yönünde bir tüketim tercihi olduğunu düşünüyorum. Tabii bu tercihin farklı amaçları olabilir. Kimisi inancından , kimisi sadece sağlığına faydasından yada her ikisinden dolayı seçmiş olabilir.
Benim konuya ilgi duymamın sebebi; bu canlıların (hayvanların) , insanların yemesi için beslenip, yetiştirililerek en sonunda öldürülmelerine içten içe duyduğun bir empati. Bununla ilgili aklıma hep Matrix filminde ; enerji üretimi için kullanılan insan bedenlerinin , işi bittiğinde öğütülerek tekrar diğer insanlara besin yapıldığı insan tarlası sahnesi geliyor :) . Günümüz tavuk ve besi çiftliklerinin çok da o sahneden farkı yok.

Sağlığa faydaları - yararları ile ilgili Vegan beslenen arkadaşlarımızdan , spor ve yaşam tarzlarında önceki dönemlerine göre nasıl değişiklikler olduğunu daha da detaylı dinlemek isterim..
 
Cevremde son zamanlarda 2-3 kisi kalp krizi geçirince vegan beslenme konusu ilgimi cekti ama konu yine sacma sapan yerlere gelmiş. Vegan beslenme başlığı altında, veganlık nedir, Veganlar neler yaşamıştır. Zorluklari, getirileri nelerdir vs vs görmek umuyor insan.
Benim takıldığım noktalar; tamam hayvan yemeyelim sagliksiz kosullarda besleniyorlar, vahşice kesim yöntemleri var vb. Ama mesela balık neden yemiyoruz. Hele deniz baligi hem lezzetli hem temiz hem sağlıklı. Veya yedigimiz bitkiler cok mu dogal? Genetigiyle oynanmis tohumlar, yetisirken veya sonrasinda kimyasal ilaclara maruz kalmaları. Günümüzde hic bir bitki maaum degil bence.
Muhalefet olsun diye değil gerçekten merak ettiğim için soruyorum. :)
 
@Abdullah ozturk Öncelikle bu şekilde düşünüyor olmanızdan ötürü çok mutlu oldum bir vegan olarak. 3 yıllık vejetaryenlik dönemi ardına 1 seneyi geçen bir süredir de vegan olarak yaşıyorum ve özellikle son 1 sene içerisinde aktivitelerimi çok daha yoğun olarak yapmaktayım, protein vb. ürünlerin eksikliğini çekmek bir yana performansımın ve kas kütlemin de arttığını çok rahat bir şekilde dile getirebilirim. Öncelikle hayvansal protein yanında mecburen alınan kolesterolden uzaklaşılacağı için dolaşım sisteminizi çok rahatlatacaksınız, yine beraberinde alınan sinir-kas-damar parçaları da sindiriminize girmeyeceği için sindirim sisteminizi rahatlatacaksınız, sadece midede sindirimi olan proteinin kas-sinir gibi sindirimi zor ürünlerle beraber sindirilemeden barsaklara geçmesi ile oluşacak sindirim zorluğu nedeniyle barsak floranızın bozulmasını engelleyecek ve vücutların ikinci beyni olarak geçen barsak sağlığınızı koruyarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olacaksınız. Bunun yanında daha çokça faydası var hayvansal ürün tüketmemenin sağlığımıza örneğin hormonlarla, antibiyotiklerle dolu, doğru düzgün hareket edemeyen bir tavuktan (41 günde sofralara gelen), tecavüze zorlanarak (nasıl gebe bırakıldıklarını biraz incelerseniz bu kelimenin yanlış olmadığını anlayabilirsiniz) gebe bırakılan bir canlının GDO lar ile dolu yine hareket edemeden sofralarımıza gelen inek etinden ne kadar fayda gelebilir?

Her şeyi geçelim zaten empati kurabilen bir insanın diğer canlıların kendileri için yaratıldığını, çektikleri eziyetin normal olduğunu düşünmesi çok zor. Bu çelişkilerden kurtararak kendinizi akıl ve ruh sağlığınızda da çokça iyileşmeler göreceksiniz emin olun. Daha detaylı konuşmak isterseniz elimden geldiğince, bilgim dahilinde yardımcı olmak isterim size.
 
Vegan olan veya sempati duyan veya karşı olan yani fikriniz ne olursa olsun size bir önerim var.

"What The Health" adlı belgeseli izleyin. Ondan sonra konuşalım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Pureal
Vejeteryan beslenmeye geçmeyi düşündüm bir ara . Fakat, demir, çinko, B2 ve B12 vitamin eksikliğinin vejeteryan beslenmede en önemli problem olduğunu ve dışarıdan mutlaka takviye alınması gerektiğini okudum bir çok makalede. Getirdiği sağlık kadar götürüsü var. Vejeteryan beslenmenin tek başına ömrü uzattığı bence doğru değil. Sanırım vejeteryanler sağlıklarına ve beslenmelerine daha dikkat ediyorlar. Ayrıca, hazır ve işlenmemiş gıdalar ile beslenebilirse insan, vejeteryan olmasa bile sağlıklı ve uzun ömürlü olacaktır kanımca.
Felsefi ve ahlaki olarak et yememek, hayvansal gıda tüketmemek ayrıca tartışılmalı. Önemli olan sağlık en başta.
 
Bu arada spor ve vegan beslenmenin bir arada olmayacağını düşünen arkadaşlar varsa Transcontinental yarışçımız Berk Okyay vegan. Vegan besleme spora engel değil yani. Ironman kategorisinde yarışan Nevşin Mengü de vegan. Türk sporcular içinde bunlar ilk aklıma gelenler.

Berk Okyay: (link)

Nevşin Mengü: (link)
 
Geri