Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

@alcest
Dikkat çekmek istediğim nokta b12 eksikliği değildi o haplarda hayvansal şeyler olduğu ki eminim bi çok b12 hapı kesinlikle hayvanlardan elde ediliyor ilaç sektöründe olur her türlü iş vegan yazanda bile olur hatta
 
Scudo
@Kovalski Bu konuda nasıl emin oluyorsunuz? İlaç endüstrisi ile ilgili kimsenin bilmediği gizli bir şey mi biliyorsunuz veya üzerinde vegan yazan ama aslında vegan olmayan ürünlerle ilgili bir araştırma mı yaptınız? Konuyla ilgili bilimsel bir makale varsa ve paylaşırsanız sevinirim.
 
@Kovalski
Bakın for vegans yazıyor. Ayrıca B12 sadece hayvanlarda yok. Sebze, meyvelerde mevcut fakat yıkayarak yediğimiz ve yetiştirilme aşamasında bir sürü işlemden geçirdiğimiz için yok ediyoruz.

Hayvanlarda yedikleri sebzeden elde ediyorlar.

20151102112948_3230_T1_W275_H.jpeg
 
Et, süt, peynir, yumurta vs. ürünleri tüketen biri olarak Vegan insanlara saygı duyuyorum ve takdir de ediyorum. Çünkü her insan kolay kolay bu gıdalardan uzak kalamaz. Ayrıca, sanki son yıllarda büyüyen bir akım gibi duruyor. Belki yanılıyorumdur ama öyle gibime geldi. Ama tabii bunu da en iyi Veganlar bilir sanırım.
 
@Anonim
Evet Türkiye'de son yıllarda ilgi çok arttı. En büyük vegan nüfus ise Almanya'da diye biliyorum. Avrupa'nın çoğu ülkesinde sırf veganlar için açılmış büyük marketler var.
 
Konuyu okudum, ettim alakasız olacak biliyorum :)

Eskiden vegan mı vardı ya :) millet bulduğunu yerdi.

Bence problemin kaynağı vegan, megan değil insanların yedikleri her şeyi ile oynadılar. Ne için... hepsi ticaret için daha fazla verim almak, para kazanmak vs.vs.
Şimdi de o vegan bu vegan diye millete ürün çakıyorlar :)

Bu Japonlar her türlü deniz ürünlerini yiyorlar, pirinçte tüketiyorlar vs. ömür olarak bayağı yüksekler.

Amaç sağlık ise, oynamamış ne buluyorsan yiyeceksin :)

Unutmadan, tüm işlenmiş gıdalar, gıda takviyeleri, probiyotikler, vitaminler, protein tozları, haplar vs. hiç birisi besinden aldığınız gibi yerini tutmaz...
Diyeceksiniz doktorlarda vitamin veriyor, evet veriyor çünkü sen eksik olanı hangi besinden kaynaklandığını biliyorsun veya bilmiyorsun ama tüketmiyorsun yeterince.
Al sana hazırı hap oldu bitti heyooo ne güzel bir dünya... Her şey bu kadar basit mi sizce? eee o zaman her şeyin hazırını alalım ne uğraşıyoruz ki... Bakın bakalım o zaman ömür uzuyor mu, yoksa kısalıp bir çok hastalığa maruz mu kalınıyor.

vs.vs. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: darkdream
Amaç sağlık değil. İlk başta etik olarak doğru olmadığı için bu yolu seçiyor insanlar. Ayrıca takviye olarak sadece B12 kullanıyoruz. Onu kullanmayan veganlar da var.
 
@alcest anladım, bir tercih yani. Saygı duyarım elbet.

Ben sadece sağlık açısından çok iyi olmadığı için demiştim.

Peki insan sağlık açısından kötü olduğunu bile bile neden vegan olmak ister ki? (merak)
 
@Taner James
İnsan sağlığı için kötü değil :D Sadece çoğu vegan tanıdığım sağlık için değil etik sebeplerden ötürü yani vicdanen rahatsız hissettiği için vegan oluyor. Ha belki şunu diyordur ''vegan oldum ve ister istemez sağlıklı beslenmek zorunda kaldım'' Bitkisel beslenen insanların uzun ömürlü olduğuna dair çalışmalar okumuştum. Veganlık sağlıksız değil yani yanlış anlaşılmayayım.

Şu da var mesela, vejetaryen bir kız arkadaşımı etkileyip vegan olmasına sebep olmuştum. Arkadaşım yemek yapmayı bilmediği ve bütün gün patates, makarna yediği için iyi hissetmediğini söyleyerek vejetaryenliğe geri dönmüştü.

Ben her türlü yemeği yapabiliyorum. Sucuk, vegan peynir, sebze köftesi, falafel.

Kuruyemiş ve chia, keten gibi tohumlarla destekliyorum. Günde 70 km bisiklet sürüyorum bu aralar. Gayet iyiyim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Taner James
insanlar hayvanları oldurup yemeyı reddedıyor gercekten saygı duyulası ancak sut urunlerı hayana zarar vermez kı.paztorıze fabrıkasyon verıyordur ancak kendı ınegımızı sagsak ne zararı olur onu da reddedenler var .
 
@alcest benim bir arkadaşım var o da iki bacaklı hayvanları tüketmiyor :)
 
@bayırniyazi
Şöyle; veganlar hayvan kullanımına tamamen karşı. Sen kendi beslediğin ineğin sütünü aldığında onu metalaştırmış ve sömürmüş oluyorsun.

Süt konusunda, zaten her insan doğduktan sonra bir süre anne sütü ile beslenir.Bir süre sonrada bırakır bildiğimiz gibi.Zaten yavruyken anneden almışken neden sonradan başka bir canlıdan alalım? İhtiyacımız olan bir şey olsaydı başka bir canlıdan almazdık zaten.Siz hiç gördünüz mü büyüdükten sonra süt içen bizden başka bir canlı?
 
  • Beğen
Tepkiler: bayırniyazi
inegın yavrusu sutten kesılse dahı gunde 30lt hatta 40 lt sut ureten cınsler var.
 
@bayırniyazi
Çok süt salgılamaları bizim yüzümüzden oldu, ve bu hatayı gidermek için bu melez türlerin çiftleşmesini engellemeliyiz çünkü göz göre göre acı çekiyorlar.

Bazı inek türleri de genleriyle oynanarak aşırı kilolu doğurtuluyor ki daha çok et alınabilsin. Buzağı doğunca o kadar kilolu oluyor ki bacakları kırılıyor kendi ağırlığından.
Bu durumda yapmamız gereken, insanlar yüzünden bu hale gelmiş o buzağıyı öldürüp yemek midir? Ve ayrıca o anne ineğin bir daha dünyaya bu şekilde insana muhtaç köle bebekler getirmesine göz yummalı mıyız?

Aynı şekilde inekler de bizim yüzümüzden acı çekecek kadar süt veriyor, bu durumda yapmamız gereken o sütü içmek ve annesinin yeniden hamile kalmasını sağlamak mıdır?

Kısırlaştırma tek çözüm, memelerine ellemekten kaynaklanmıyor diye biliyorum, dünyada süt alınan tüm inekler melez
saf ırk türleri ise ormanlarda yaşıyor
mesela izmirde var, kendi yavrularına yetecek kadar süt salgılıyorlar sadece.


Bu konu çok derin bir konu. Alakır'da yaşayan, şehirden kaçıp köye yerleşmiş bir çift vardı mesela. Onlar vegan yaşıyorlar. Şu postlarına göz atabilirsiniz.

(link)



''Herşeyi sorgulayan şehirliler olarak ve annesinden ayırdığımız bebeğin annesine ve annesininde yavrusuna yakarışlarına daha fazla dayanamayıp sorduk yereldeki amca ve teyzelerimize "Anneden sütü sağmaz ve yavrusunu ayırmazsak ne olur?" diye.
Cevap sarsıcıydı.
"Annenin memesi patlar ve ölür!"
Demek ki iyi birşey yapıyoruz, anneyi ölümden, yavruyu öksüz kalmaktan kurtarıyoruz inancı bizim anne ve yavruyu her ayırışımızdaki haykırışlarını duymazdan gelmemizi sağladıysa da, bir süre sonra, bir şehirli eğitimi almış olanlar olarak sorgulayıcı yanımız deneysel ve araştırmacı yönümüzü tetikledi ve bir gün patlayarak infilak edecek olan meme risklerini göze alarak, ayırmadık yavrusunu annesinden ve hiç sağmadık kendimiz için.
Günler geçiyor, ne bir infilak ne de bir patlama oluyordu memelerde.
Ne annenin yavrusunu arayan acılı melemeleri ne de annesini emmek için arayan yavrunun haykırışları vardı artık.''
 
okudum...ben de koyde yasıyorum.burada ınekler dogumdan sonra yavrularını emzırıyor 6 ay kadar ne kadarı anneden alınıyor nasıl bır uygulama var yarın sabah sorup ogreneyım barı.cunku burda dramlar acılar yaşanmıyor hocam.annesınden ayrılmıyor yavru.tabı bu kucuk ahırlar ıcın.serı uretımde o annenın ılıgını somrurler emınım tesekkurler guzel yazıymıs.ama ne kadar hayvanlara yapılanı onarlı kesıp yememızı aklım alamasa da abla benden bırkac level yuksek geldı gozume cunku tarımı da savas aletlerı ıle topraga yapılan tahakkum olarak nıtelemıs.
 
Olayın hiç detaylarına girmeden, farklı bir açıdan bakarsak:

İnek, keçi, kuzu vb. otçul olan hayvanların dişleri düz olur. Bu dişler sayesinde otları rahat koparırlar vs. Bu hayvanlar sadece sebze, bitki - ot yerler.

Aslan, kaplan, çita vb. etçil olan hayvanların ise dişleri sivri olur. Kesici dişlere sahip olur. Bu dişler sayesinde etleri rahatlıkla parçalar vs. Bu hayvanlar sadece etli besinler tüketirler.

İnsanlara bakarsak, hem düz hemde kesici dişlerimiz var.

Soru: İnsanlar hem düz hemde kesici sivri dişlere sahip olduğuna göre, neden sadece bitkisel veya tersi etli besinleri tüketsin?


Otçul hayvanların sindirim sistemleri sadece bitkisel besinleri sindirebilir, etli besinleri sindiremez.

Etçil hayvanlar ise sadece etli besinleri sindirebilir, bitkisel besinleri sindiremez.

İnsanların sindirim sistemleri, hem bitkisel hemde etli besinleri sindirebilir.

Soru: İnsanların sindirim sistemi hem bitkisel, hemde etli besinleri sindirebilme özelliğine sahipse eğer, neden sadece bitkisel besinleri tüketsin?


Sonuca gelirsek... her canlı, bitki vs. bir sistem çerçevesinde tasarlanmış.

Bundan yola çıkarsak, insanlarda bitkisel ve et besinleri için tasarlanmıştır.


Ortaya bunu atar ve kaçarım :) Haydi eyvallah
 
Ahlaki olarak hayvansal tüketimi(yeme, içme, giyim...) yanlış bulan veganlara bir sorum olacak. Bitkilerin canı yok mu? Bitkinin yenilmek/tüketilmek istediğini bitkiye sordunuz mu?
 
@gezgin gezer
Bu konuda bazı bilimsel noktalar: Bitkilerin beyinleri, sinir sistemleri, sinir uçları yok. Bilinçli ve hissedebilen canlıların acıyı hissedebilmelerine neden olan hiçbir algıya veya sinirsel sisteme, bitkiler sahip değil.
(link)
Tarıma elverişli toprakların çok büyük çoğunluğunu kullanan hayvansal tarımcılık, bitkisel biyoçeşitliliği ve yeşil alanları geri dönülmez biçimde tahrip ediyor. Canlı hayvan yetiştiriciliği için milyarca bitki hayvanlara yediriliyor. Bu hayvanları yemek üzere öldürmek, çok daha fazla bitkinin ‘katledilmesine’ yol açıyor.
veganlik.org
Bitkiler için herhangi bir sebeple kaygılananlar, hayvansal ürünler yerine doğrudan bitkileri tüketerek çok daha az sayıda bitkinin zarar görmesini sağlayabilir. Aynı zamanda çevre katliamına karşı da bir adım atmış olur: (link)
 
@gezgin gezer Çözümü basit. Bitkiler konusunda bu kadar kaygılanıyorsanız hem vegan hem de frutaryen olabilirsiniz ;) Kısaca özetlemek gerekirse; meyvenin dalından koparılırken çok acı çektiğine inanırlar bu yüzden sadece yere düşmüş meyveleri yerler.

(link)
 
@alcest * Bitkilerin bilinçlerinin olmadığı tartışmalı bir konu. Birçok bitki zehirli maddeler üretiyor. Bu onların diğer canlılar tarafından yenilmemek istediğini gösterir. Hatta bazı bitkiler bir hayvan tarafından hasar gördüğünde bazı kimyasallar salgılıyor ve çevredeki diğer bitkileri de uyarıyor. Kimi bitkilerin dnası insanın dnasından daha komplex. Kendisini koruyan her varlığın bir bilince sahip olduğunu söylemek mümkün.

* Her canlı bir başka canlıyı yiyor. İnsan bile öldüğünde bakteriler böceklere yem oluyor. Hayatın döngüsü bu.

* Sorun hayvansal tüketim değil. Aşırı tüketim. Diyelimki herkes vegan oldu. Şuan aşırı tükenlerin aynı tavırla/kişilikle devam ettiğini düşün. bu sefer de aşırı soya sütü, soya yoğurdu, soya "eti" üretimi/tüketimi olacak. Bir oturmada 3 tam ekmek arası köfte tüketen biri bu sefer 3 tam ekmek arası soya eti tüketecek.

* Tüketim azaldığında birçok sorun zaten kendiliğinden düzelecektir. Fırsat bulduğumuzda otomobil yerine bisiklete binmemizin nedenlerinden biri de bu değil mi :)
 
Geri