Amacım tartışma çıkarmak değil ama merak etmiyorda değilim. Beni bu konuda vegan bir dostumuz aydınlatabilirse çok sevineceğim
Ben vegan değilim. İnanılmaz bir hayvan severim. Bunun yanı sıra ilginçtir ki damak zevkim dışarıdan gelen yorumlara kapalıdır. Örneğin midye dolma, ıstakoz vs vs. gibi yiyecekler konuştuğum herkes ıyy, iğrenç yenilmez bu, şuna baksana gibi tümcelerle uzaklaştırmaya çalışır. Ben kulak asmam illa ki denemem gerekli damak zevkime uyarsa yerim, uymazsa onu yiyecek listemden elerim. Istakoz denemeyi düşünüyorum yıllardır nasip olmadı, çok pahalı
Genellikle küçük baş hayvan tercih ederim lezetti açısından. Herneyse konumuz bu değil.
Ben merak ettiğim soruya döneyim. Şimdi vegan ve vejeteryan dostlarımın çoğu hayvan besleyiyor ve hay-sev derneğine üye. Büyük bir kısmı da vegan veya vejeteryan. Besledikleri hayvanlar ise insana en yakın olan kedi ve köpek türleri. Hepsine mama veriyorlar yaş veya kuru fakat içeriklerine göz attığımızda ise tavuk, kuzu, dana vs bir çok hayvan etinden ibaret olduğu görünüyor. Hayvanlara yazık, hayvanlar öldürülüyor, kurban bayramları yasaklanmalı bu katliama dur demeliyiz vs gibi tümceler ile kimine göre haklı, kimisine göre haksız şekilde dile getiriyorlar.
Bu tümceleri dile getiren dostlarımız kendi evcil hayvanları veya sokaktaki canlar için başka bir hayvanın ölmesini neden göz ardı ediyor tepki göstermiyorlar, normal olarak karşılıyorlar?
Kendi hayvanları ve sokaktaki canlar için başka hayvanların öldürülmesi ve etlerinin bu şekilde sunulması normal, fakat et seven bir bireyin yemesi, ama dini ama ihityaç olarak hayvanların kesilmesi büyük bir olay gibi empoze ediyorlar?
Burada bir kavram karmaşsı , bir çelişki yok mu?
Dediğim gibi çok merak ettiğim bir konu bir kaç hayvan sever dostumla bu konuyu konuştum fakat ciddi anlamda net bir cevap alamadım.
DİP NOT : "Kedi, köpek etçil hayvanlar o yüzden" gibi sığ bir cevap vermeyip detaylı olarak açıklarsanız sevinirim.
Kısacası kendi benimsedikleri canlılar için başka canlının öldürülmesi mutluluk, insan için başka bir canlının öldürülmesi üzüntü... Anlamak istediğim olay budur.
Sevgilerimle & Saygılarımla