Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

Scudo
@alcest

Benim SAÇMALADIĞIM falan yok. Eğer 2-3 sayfada yazdıklarımı okumadıysanız tekrar okuyun lütfen. Ve iyi okuyun lütfen. Verdiğim videoları da izleyin lütfen.

Bir kere ben ineğe “işkence biterse "ET YEMEYE" DEVAM EDERİZ” demedim. İYİ OKU lütfen.
Son postumda aynen şunu yazdım: Hayvanlara işkence ortadan kalkınca tüm veganlar vicdanı rahat bir şekilde işkence edilmeden elde edilmiş hayvansal gıdayı tüketir.

Buradaki ayrım: ET YEMEK / HAYVANSAL GIDA TÜKETMEK

Yani VEGANlığı bırakır dedim. Vejetaryenliğe devam edebilir.
Eğer bilmiyorsan kısa ve öz:
VEGAN: Herhangi bir hayvansal ürünü yemeyen, kullanmayan ve tüketmeyen.
VEJETARYEN: Sadece ET yemeyen.

Yani benim dediğim hayvanların sütü, peyniri, yumurtası vs.’den daha daha fazla üretmek için onlara işkence yapılmazsa Veganlar Veganlığı bırakır.
Ama tabi ki ETİ için öldürülmesini istemeyebilirler. O zaman da Vejetaryen olarak devam edebilirler.

Ha dersin ki “Kardeşim ne olursa olsun ben veganlığa devam ederim”… Evet buna saygı duyarım.

Ama genelleme yaparak olarak “işkenceler ortadan kalkınca da vegan olmaya devam ederiz diyemezsin. Çünkü Veganlığın ortaya çıkmasının asıl nedeni Hayvanlara yapılan işkenceler.

Ben kendim bir çok vegan arkadaşım adına şunu düşünüyoruz:
Düşün ki bir çiftliğin var, inekler yılın belli ayında doğal yollardan doğum yapıyorlar ve fazla fazla süt veriyorlar; içmeyelim mi? Tavuklar hemen her gün doğal yollardan yumurtluyorlar; yumurtaları çöpe mi atalım? Koyunların tüyleri uzuyor da uzuyor; insani bir şekilde kırpıp yün elde etmeyelim mi? Vesaire vesaire…

Tüm bu düşüncelerin nesi SAÇMALIK?

• Beğen
Tepkiler: furkanbr
@Abdullah ozturk ben ve birkaç arkadaşta,bu konuda ''saygı'' ifadesini kullandı..:)
Ben ne demek istediğinizi anlıyorum ama bizim saygı kelimesini kullanmamızın nedeni,veganlara Canan Karatay gibi insanların saygısızlık yapmasından ötürüdür..Yani birileri size kötü gözle baktığı için,biz sizlere saygı duyduğumuzu belirtmek ihtiyacı duyuyoruz..
iyi bişey yapmak istiyorsanız tabaklarınızdaki ölü hayvanlar için yapın ve et yemeği bırakın .
Burada sıkıntı var..Et yemek size göre kötü bir şey,bize göre değil..Et yememenin iyi bir şey olduğunu iddia edemezsiniz..Bu size göre iyi bir şey..Tamamen subjektif/öznel bir tavır bu..
Bu tarz et yemeği bırakın gibi cümleler kurarsanız,ciddi tepki alırsınız..Bu ifadeler yanlış..Et yemenin ne anlama geldiğini bilimsel olarak ortaya koyarsınız sadece..Gerisi insanlara kalmış..İsteyen yer,istemeyen yemez..
Bir teşbih yapayım..Fenerbahçeli birisinin Galatasaraylı birisine ''bırak artık şu takımı'' demesi doğru mu?!

@mithgor

Hayır tabi ki. :) Hayvanlara işkence etmeden doğal yollardan elde edilen ürünlerini kullanırsınız. Sadece etini yemezsiniz. Bu durumda siz vejetaryensiniz.;)
VEGAN: Herhangi bir hayvansal ürünü yemeyen, kullanmayan ve tüketmeyen.
VEJETARYEN: Sadece ET yemeyen.

Mecburen zorunlu veganım beni veganlıktan kurtaracak bir hayır sahibi arıyorum.

@asibol
6 senedir vegan yaşayan birine veganlık öğretmeye kalkmayın yahu. Yazdığınız apaçık ortada.

Hayvanlara işkence ortadan kalkınca tüm veganlar vicdanı rahat bir şekilde işkence edilmeden elde edilmiş hayvansal gıdayı tüketir.

Ben de diyorum ki hayır tüketemez. İster hayvanın bedeni olsun ister salgıladığı sıvısı. Hala gelip veganlık işkenceler sonucu ortaya çıkmıştır diyorsun. İşkence sadece durumun vehametini arttıran bir olgu. İşkence üzerinden veganlığı anlatmaya kalktığınızda birisi çıkıp ''acısız öldürelim'' argümanını ortaya atar. Veganlık hayvanın özüne, kendisine, yaşamına değer vermektir. İnsanlara verildiği gibi. Çünkü onlar da insanlar gibi yaşamın öznesidirler. Bu yüzden ne sebeple olursa olsun hayvansal ürün kullanmayız.

Veganlığı kavramadığınız son yazdıklarınızdan belli. Bir hayvan fazla süt verirse veganlar onu içmez. Mesele de bu zaten. O süt bizim için değil. Ve biz o sütü içtiğimizde hayvanı kullanmış oluruz. O süte ihtiyacımız olmadığından bahsetmiyorum bile.

@mithgor
Evet veganlığa ters oluyor. Vejetaryen oluyorsunuz.

@asibol
Bu nasıl çelişkili bir cümle?

• Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
@ahlaksız

@ahlaksız
Ahlaksız dostum (ilginç oldu):) , forumda seni takip ediyorum, paylaşımlarını beğeniyorum ve açık görüşlü birisi olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple ben de açık konuşacağım.
Hayvan ölüsü yiyen ve hayvan sömüren senin gibiler için ; hayvan dokusunun insan sağlılığa zararı ile ilgili bilimsel olarak fazlaca kanıt olmasına rağmen burada iki sebepten sunmayacağım. Kanıt sunmamamın birinci sebebi ; daha üstteki yazılarımda yazdığım gibi özetle ; Veganlık hayvanlar ve dünya için vicdani bir yaşam tercihidir, sağlıksal kazanımları bizim için ikinci plandadır. Amacımız hayvanların sömürülmemesidir. Asıl senin gibi hayvan ölüsü yiyenlerin ve sömürenlerin , insanlığa kanıt sunması lazımdır.

Komik gelebilir ama hayvan sömürmek ile insan sömürmenin bizce çok farkı yoktur. İnsanlığın tarihinde onbinlerce yıldır var olan ve neredeyse iki yüz yıl öncesine kadar devam eden kölelik düzeni bilimsel kanıt sunulduğu için yok edilmemiştir, bilimsel kanıt sunmamamın ikinci sebebi de budur. Köleliği dinler ve bilimsel çalışmalar değil , medeni insanlar yenmiştir. Hayvan sömürüsüne de yine İnsanlık son verecektir. Er yada geç .

Son iki yıldır ölü hayvan dokusu ve hayvan sömürü ürünleri olan tavuk regli, hayvan sütü yemeden yaşayabiliyorsam. Asıl senin gibi ölü hayvan sevicilerin Veganlara hayvanları öldürmek ve sömürmek için kanıt sunması lazım. O gün de yaklaşıyor bilesin :))

SYG ve SVG

Vegan kelimesi 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan (link) tarafından ortaya atıldı.(link) Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür."(link)

@alcest

Ben de 10 senelik veganım. Ne olacak şimdi? Kim kime öğretmiş olacakmış? "YAHU!"

Ne diyeyim ki başka. Her şeyi yazdık.

"TAMAM" diyeyim.

@asibol
''Ben kendim bir çok vegan arkadaşım adına şunu düşünüyoruz:
Düşün ki bir çiftliğin var, inekler yılın belli ayında doğal yollardan doğum yapıyorlar ve fazla fazla süt veriyorlar; içmeyelim mi? Tavuklar hemen her gün doğal yollardan yumurtluyorlar; yumurtaları çöpe mi atalım? Koyunların tüyleri uzuyor da uzuyor; insani bir şekilde kırpıp yün elde etmeyelim mi? Vesaire vesaire…''

Vegan olduğunuza emin misiniz? Veganlık eğilip bükülecek, herkesin kendine göre yorumladığı bir şey değildir.

@Abdullah ozturk düşünceleriniz için sağolun..
Bu konular çok HASSAS konular..O yüzden sizin gibi hareket etmeyen insanların,sizi hemencecik anlamasını filan beklemeyin..Hele böyle ''et yemeği bırakın'' tarzında emir verir gibi cümleler kurmak,sizleri antipatik yapar..

Bir koyun yemekle,bir insan yemek arasında gerçekten bir fark var mı?YOK..!
Yiyiyor muyuz?EVET..Hem de ne biçim..!

Ben sizi anladığımı söylemiştim..Yalnız şöyle bir şey var..Siz yemek seçebilme konumunda olduğunuz için vegansınız..Bu nüansı es geçip,yemek seçmeyenleri hor görmek hoş değil..Bugün mesela Yemen'de inanılmaz bir açlık var..Oradaki insanların birşeyler yemeye ihtiyacı var..Yemek seçme gibi bir lüksleri yok..Ne bulurlarsa yemek zorundalar..
Türkiye'deki insanlar ve hatta Dünya'nın büyük çoğunluğu da,Yemen'deki insanlar gibi aslında..Herkes ne bulursa yiyor..Seçim şansı olan insanlar,inanılmaz bir azınlıktalar..

Ben de yemek konusuna takılmıyorum,ne bulursam yiyiyorum..Yediğimin et mi,yoksa ot mu olduğuna pek dikkat etmiyorum..
Umurunda mı?Değil..
Hiçbir hayvansal gıda yemeden yaşayabilecek olsam,vegan olur muydum?Olurdum..

Sömürü konusunda yanılıyorsunuz..Sömürü asla bitmeyecek,ASLA..!
İnsanlar sömürülecek,hayvanlar sömürülecek..Bu süreç hep böyleydi,hep böyle kalacak..

onu bunu bilmemde her gün sabahları üç yumurta yiyorum şöyle kararında kaynatma şeklinde. onunla beraber hanımın yaptığı bol yumuşak beyaz peynirli, domatesli, yağlı üç çeyrek ekmek arası yiyorum. çay adetimiz olmadığı için bunları genellikle süt kimi zaman su ile tüketiyorum. çay, asitli içecekler, meyve suları tüketmiyoruz. kırk yılın bir başı zaruri durumlar hariç(misafir, davet vb.). ayda bir mutlaka midyeci ahmet'e gideriz. köpüklü açık ayranı severiz. hazırını tüketmemeye gayret ederiz. bir ara ölümüne jelibon tüketiyorduk böyle öğün gibi ama sonra hanımın saolsun diyetisyen bir arkadaşı var tuttu bu dedi ki işte onlar hep karnınıza yapışır şöyle kötü böyle kötü hadiiii jelibon olayını da sonlandırdık. bu arada otuzbir yıldır veganless'ım. eşimde veganless. eti şöyle kallavi yapan herkesin bilmediği çok efsane mekanlar biliyorum söz etmeden geçemeyeceğim bunda kayınbiraderin rolü büyük emmi okuyorsan selamlar ayağın daha iyi olmuştur inşallah(motor kazası geçirdi ayağı kırıldı). eti seviyoruz bulduk mu bol bol gömmeye çalışıyoruz bulamadık mı allah'ın bize verdiği başka nimetler için şükrediyoruz. öyle güzel güzel takılıyoruz işte dostlar çok şükür. birde kız beybi bekliyoruz hadi onuda buradan duyurmuş olalım. herkese cümleten saygılar.

Bu konu başlığı 19 sayfaya ulaştı , lakin yazılanların %80-90 ı Vegan Beslenmeyen kişilerin yumurtayı rafadan mı yağdamı yediği, eti kuşbaşı değilde köfte yediği, sabah Lor akşam Ezine yediği peynirle ile doldu taştı ..
Bu tarz etçil olan Aslan Yürekli Richard vari beslenen arkadaşlar yemek tariflerini ve öğün içeriklerini kendilerine uygun olan başlıklarda paylaşırsa, Vegan arkadaşlarımızın paylaşım ve kendilerine gelen sorulara cevap vermesi için yer açılmış olur.

Arkadaşımız soru soruyor; bu veganlar ne yiyip ne içiyor diye merak ediyor. Ben de anlatacağım şunu yiyorum , bunu içiyorum , işte şu kadar kilo verdim, şu kadar km kesintisiz sürüşlere çıkıyorum, rahat uyuyorum , fiziksel performansım şu kadar arttı diye anlatacağım ama Aslan Yürekli Richardlar gelip , burada cızbız köfte, şarküterideki peynir çeştlerinin muhabbetini yapıyor, çoluğuyla çocuğuyle yediği etleri köfteleri yazıyor. Bizim B12 eksikliğinden önce Kültür eksikliğini konuşuyor olmamız lazım
Syg

@Abdullah ozturkKesinlikle haklisiniz hocam , oncelikle belirtmek isterim vegan beslenen biri degilim ama ilgimi ceken merak ettigim bir konu denk geldikce de basligi okuyorum yeni seyler ogrenmis oluyorum merak ettigim bisey var simdi aklima geldi ,vegan beslenme ile ilgili veya hayvansal urun tuketimiyle ilgili islamda herhangi bir bilgi var mi yada soylenmis bisey? Aramizda daha once arastirmis yada biyerde okumus biri var midir?

@furkanbr
Mü’minûn Suresi 21.ayet: "Yine, evcil hayvanlarda da sizin için elbet bir ibret vardır: onların karınlarında bulunan sütten size içiriyoruz; ve sizin için onlarda birçok yarar bulunuyor; üstelik onlar sayesinde besleniyorsunuz."
Maide Suresi 4.ayet: "Sana, kendilerine neyin helal kılındığını sorarlar. De ki: "Bütün temiz şeyler size helal kılındı." Allah'ın size öğrettiği gibi öğretip yetiştirdiğiniz avcı hayvanların yakalayıverdiklerinden de -üzerine Allah'ın adını anarak- yiyin. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir."
Nahl Suresi 5. ayet: "Ve hayvanları da yarattı; sizin için onlarda ısınma ve yararlar vardır ve onlardan yemektesiniz."

furkan kardeşim ben senin soruna naçizane cevap vermek istiyorum. mukaddes kitapla ne kadar haşır neşirsin bilmem lakin yukarıda belirttiğim ayetler gibi daha birçok ayetler. dünya ve içindekiler ancak insanlar için yaratılmıştır. bizim altından-üstünden-içinden faydalanmamız için yaratmıştır allah. burası bir imtihan yeridir. her insan için geçerlidir. bu imtihan genel itibariyle hayatını nasıl harcadığın ile ilgilidir. allah'ın ölçülerini gözeterek o'nu razı ederek mi bir hayat geçirdin yoksa nefsinin egemenliğinde keyfince bir hayat mı. hayvanları, bitkileri yaratan ve insanın hizmetine sunan allah'dır. insana gıda olarak haram olanlar bellidir. leş, kan, domuz hayvanı. bakara 173, maide 3. tek tek ayetleri alıntı yapmıyorum ilk fırsatta bakarsın ki sadece o iki ayetle de sınırlı değildir haram olan gıdalar mevzu. allah'ın yasakladığı şeyler hariç hepsi helaldir. midye'de yiyebilirsin, kanatta kemirebilirsin. vegan beslenme ile ilgili herhangi bir islami kural-kaide yoktur. kişinin kendi bileceği iştir. nasıl ben çayı sevmiyorsam sende tavuğu sevmeyebilirsin veya komple etleri sevmeyebilirsin. bu tercih meselesidir. ama sen tutup da hayvan ve hayvansal gıda tüketenlere;

şöyle zararlar var böyle zararlar var, işte hayvan tüketimi yakın zamanda bitecek sonlanacak herkes bıraksın sakın yemeyin, gibi deli saçması sözler söylersen işte sıkıntı burada başlar.

kuran'da sureler-ayetler hep birbirleriyle bağlantılıdır. okurken dikkat et şunları yiyin bunları yemeyin der ayetin sonunda veya devam eden ayetlerde "allah aşırıya kaçanları sevmez" der. yani allah diyor ki israf etmeyin. israf hem haramdır hemde madden insan için zararlıdır. yani sen hristiyan olsan da maydanoza tapsan da israf senin için zararlı. bak adamın biri su içme rekoru kırmak için bilmem kaç litre su içmiş ve rekoru kırmış. ama bir müddet sonra su içme denemesinden kaynaklı rahatsızlıktan ölmüş. bak görüyor musun suyun bile fazlası zararlı. her şeyin kararınca olacak. allah ölçüyü koyuyor. her şeyde bu böyledir. davranışta, hal-harekette, sözde. bütün muhatap olduğumuz birimlerde allah'ın ölçüsü vardır. o kadar ki kuran'da yolda nasıl yürüyeceğinin izahını yapıyor allah. düşünebiliyor musun. yürümek dediğin nedir ki. insan ilk öyle düşünüyor değil mi. işte bu kadar hassas bir allah'ımız var bizim. o'nun ölçüleri-nizamları var. tabi bu kuran ile ne kadar ilgilendiğimizle doğru orantılıdır. yani mensubu olduğumuz islamı ne kadar ve ne şekilde yaşayabildiğimiz. islamı ne kadar çok bilirsek olaylara bakış açımız o kadar genişler, ufkumuz artar ve durumlara allah'ın penceresinden bakmış oluruz.

adam veganım diyor ama alkol ürünleri tüketiyor, sigara içiyor. çünkü benim güzel kardeşim medeni ve çağdaş. çelişkiyi görebiliyor musun.

olay şudur. allah'ın helal ettiği bir şeyi tercih edersin veya etmezsin. ama tercih eden kişiye;

hııııııııımm sen çok kötü bir şey yapıyorsun, sakın et yemeyin, zaten bir gün herkes et yemeyi bırakacak,

dersen o zaman en iyi tabirle komik olursun. gülmüyorum ama komik. hani o şekil komik. o ne öyle bir gün herkes fenerbahçeli olacak der gibi. ne olursa olsun bir müslüman olarak karşı karşıya kaldığın durumlarda mutlaka kuran'ı kullan. yardım al. çünkü kuran allah'ın sözüdür ve bizim için var. allah'ın izni de yasağı da kitap'tadır. bu sayede ancak onun razı olduğu insanlar olabiliriz. dünyaya getiriliş amacımızda budur. o'nun bizler için yarattığı nimetlerden istifade edip, sakının dediği birimlerden uzak durmak ve o'nun razı olacağı şekilde dünya hayatını sonlandırmak.

son tahlilde bu söylediklerimin çoğu "müslüman kimliği" kapsamında geçerlidir. yani islam seni ilgilendiriyor mu, islam hayatında mı. kıstasın nedir. kendini islam mensubu olarak görmüyorsan zaten selamun aleykum, hayvan sömürüsüne insanlık bir gün son verecek kafasıyla devam. cümleten saygılar.

@aeneskralAyrintili cevabiniz icin de tesekkur ederim [emoji4]

@furkanbr
Açıkçası araştırdığım bir konu değil fakat şöyle bir yazı buldum.
Belki işinize yarar.
(link)

@alcestAslinda tam da merak ettigim konulara deginmis tesekkurler cunku islamda kurban bayrami diye her yil yapilan bir ibadet var ,gunumuzde her ne kadar yapilan seklini dogru bulmasam da sadece bir ticaret firsatina cevrildigini dusunsem de islamda boyle bisey var bu konu hakkinda vegan olan muslumanlar ne yapiyorlar veya ne dusunuyorlar?

@furkanbr
Çok farklı yorumlayanlar var bu konuları. Kimisi kitapta anlatılanların yanlış anlaşıldığını söyleyerek hayvanların öldürülmesinin islam dinine uygun olmadığını savunuyor.

Facebook vegan gruplarında çok sık tartışılıyor; çünkü vegan olan veya olmak isteyip bu konuya takılan müslümanlar epey fazla. Hatta benim müslüman bir arkadaşım vejetaryen ve vegan olmak istiyor.

Belki o grupları takip edip bilgi alabilirsiniz. Bir de şöyle bir haber buldum.

(link)

• Beğen
Tepkiler: 9magiko
@Pawcraft

Beslenme programınızı (eğer bir program dahilindeyse) paylaşabilir misiniz? Eğer herhangi bir rutinde gitmiyorsanız edindiğiniz tecrübeleri ve gün içinde hangi besinleri daha çok birlikte ya da ayrı tükettiğinizi yazabilirseniz sevinirim. Bu kadar alakasız muhabbet içerisinde faydalı bir içerik olur en azından konuyla gerçekten ilgilenenler için. Vegan olmayan ya da olmayı düşünmeyen arkadaşlar da "neden vegan olmayalım" gibi bir başlık açıp oraya geçsin bir zahmet.

• Beğen
Tepkiler: BveP ve BerkEvren
Geri