Scudo Sports

Vegan beslenme

Avukat vegan arkadaşım var, ev dışında çok zorlanıyor, baya sorun oluyor çünkü günün tamamı ev dışında, dışarıda ne zaman görsem aç oluyor, sürekli çantasında çerez vb.pratik şeyler taşıyor, ama sağlık açısından bir zararını görmedim.

Gözlemlediğim kadarıyla iş gereği zaten stresli bir yaşamı var, dışarıdaki bu yemek sorunu da ayrıca bir stres kaynağı oluyor, psikolojik durumu çok iyi gelmiyor bana.

Veganlık gibi felsefeleri yaşama geçirmek için psikolojik durumunuz ve yaşam şartlarınızın da uygun olması kolaylaştırıcı olur diye düşünüyorum. Sağlık açısından psikolojik durum gıdalar kadar önemli.

Scudo
hocam kararınıza destekliyorum ama
bir mangal keyfinden mahrum kalmak yada şöyle bir buçuk adanayı soluksuz götürmek , güzel bir lahmacunu indirmek dururuken yapmayın etmeyin. :)
böyle diyen çok olanacaktır size işin şaka tarafı tabi bu.
@Barış TURAN

@alierkanimrek bende onu diyorum. Bir Keşiş gibi sabah Kalkıp vegan kahvaltı edip hiç bir zorluğunuz olmadan hiç bir ciddi vücut eforunuz olmadan yaşarsınız. Öyle sizi bağlayan bir işiniz olmadığından yeme işine bolca vakit artırabilirsiniz. 1 elmayı yemek en az 10 dakika 1 Hamburger ne yazıkki 2 dakika elma 20 kalori Hamburger 400 kalori 20 kalori ile 20 dakika bilgisayar kullanırsınız 400 kalori ile 3 saat bilgisayar kullanır üzerine yarım saat bisiklete gezersiniz.
Hani günlük kalori ihtiyacı var ya işte o da arttı. Eskiden cep telefonu yoktu ama şimdi bir bilgisayar kader geniş kabiliyete sahip telefonları hiç Aralıksız kullanıyorsunuz. Beyin direk olarak en çok enerjiyi çeken organ. Kol bacak oynatmak okadar enerji çekmiyor.
Vegan beslenlenmeye Yalın beslenme de denebilir ama hayat yalın olmayınca yeterli değil. En çok ve rahat ete ulaşan topluluklar bile tarihte biz modern insan kadar et yemedi evet biz çok yiyoruz. Avrupa ortalaması senede 200 kg nin üzerinde.
Tabiki mide yapımıza baktığımızda ot sindirmek için olmadığı aşikâr. Ineklerde 4 koyunlarda 3 mide mevcut. PH 4-5 lerde insan midesi 2 pH a kadar sıvı üretiyor. Ilk insan Çene yapısı geniş beyin kısmı küçükken şimdi tam tersi Çene küçülüyor ve beyin kısmı büyüdü.
Eski insan çoğu zamanını çiğneyerek geçiriyor ama şimdi daha çok düşünerek geçiriyoruz. Yemek kültürümüz katıp karıştırma ile ilgili iken şimdi sadece pişirmeye geçti. Özellikle yenilikler pişirme teknikleri ile artıyor.
Tabi sebze ve meyve için toplumdan saklanan koca bir yalanda var. Senelerce sebze ve meyveden vitamin ve mineraller aldığımız söylendi ama öyle değil sebze ve meyve dalından koparıldıktan sonra saatler içinde besin değerleri çok hızlı Düşüyor. Tarımın ve pazarının zarar görmemesi için insanlardan saklıyorlar ama sebze ve meyvenin potansiyelinin sadece %15-20 sofraya geliyor yani vejeteryan beslenme zaten ete göre avantajı düşük birde ayrıca dalından koparılan meyvenin en iyi şarlarda sofraya gelmesi 4 gün olduğunda Vitaminsiz bir besin olarak yetersiz oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Barış TURAN
@ziyainal Bir Artvin'li olarak Uludağ'a vs. gibi piknik alanlarına gittigimizde bile kendi cağ dönerimizi kendimiz yapan birisi olarak bu tip şölenlerin eksikliği kesinlikle can acıtacak biliyorum.Ama bakalım zaten henüz başlamadım.Giyim kuşam işine kadar abartmaya da hiç niyetim yok.Kafamda fikir oluşması acısından actım zaten konuyu.Baktım ki çok zulüm gibi olacak bi ayar çekicez artık.Yoksa ben de biliyorum hiçbir şeyin sulu sulu mühürlenmiş bloody bir steak'in yerini tutmayacağını.OFfff

Merhaba.Öncelikle almış olduğunuz karardan ötürü sizi kutluyorum.Veganlık ahlaki olarak insan olmanın bir gereğidir.Bu gezegeni paylaştığımız canlılar bizim malımız değil, onlarla eşit yaşam hakkına sahibiz, ne eksik ne fazla.Özellikle memeli sınıfı yani bizim de dahil olduğumuz canlı türleri acı, korku, sevinç gibi bütün hisleri aynı insan gibi yaşıyor.Aileleri ve arkadaşları var.Sinir sistemleri insanlarla aynı.Bir insanı kesip yemekle ineği kesip yemek biyolojik açıdan eşit.Kültürel farklılıklara göre et kaynakları da farklı.Kimi yerde köpek yada kemirgenler yenilebilirken başka yerde yamyamlık dahi kabul görmüş.Dar bir coğrafyadan dünyaya bakınca bizim dışımızdaki herkes yanlış gibi görünebilir.O yüzden kendimizi dünyanın merkezine koymak yerine düşünmek, sorgulamak, okumak öğrenmek gerekir.İnternet bir akıl devrimi.Vakit ayırıp bilgiye ulaşmanın kolaylığı kullanılmalı

Bize faydalı diye öğretilen hayvansal gıdaların tamamı insan sindirim sistemine yük.İnsan hepcil de değil, otçul bir primat türü.Çok zorda kaldığı zamanlarda atalarımızın küçük böcekleri yediği de olmuş ancak bu zorlu süreç hastalıklara neden olmuş.O yüzden hepçil olarak evrilen primat türü çok az. Bildiğiniz gibi etçil tüm canlılar eti çiğ olarak yer.Ağızdan başlamak üzere, dişler, mide, bağırsaklar gibi sindirim organları etçil hayvanlara göre insan hayvanında tıpkı otçul türdeşlerinde olduğu gibi gelişmiş.Eti çiğ yiyemeyen, çeşitli soslarla, baharatlarla, formunu değiştirerek ancak yiyebilen insanın etçil olduğunu iddia etmek gerçek dışı.Dişleri tıpkı otçullarda olduğu gibi önlerde kesici arkalarda öğütücü.Ortak atadan evrildiğimiz için neredeyse körelmiş halde bulunan köpek dişleri etçil olmak için yeterli değil.Etçillere göre uzun olan bağırsaklarımız içinde et çürür ve sindirim problemleri yaratır.Et tüketen insanların dışkısı da normalden çok daha pis kokar.

Gergedan, fil, zürafa, at gibi otçul beslenen pek çok maymun türünde de beslenme eksikliğine rastlayamazsınız.Evrim sürecinde tıpkı bizim gibi bu hayvanlar da ihtiyaçları olan gıdayı bitkilerden alacak şekilde gelişmiş.Bunlar gayet hızlı, güçlü ve gayet zeki hayvanlar.Yaşamsal tüm gıdaların kaynağı toprak.Bitkiler bu kaynakları canlıların tüketebileceği forma getiriyor.

Bir elma ile pişmemiş et parçasını yanyana koyduğumuzda hiçbir insan çiğ eti alıp yemeye çalışmaz.Çünkü yiyeyemez.Çünkü etçil değildir.

Bunlar bir yana hayvanları sömürmemek ahlaki açıdan yapmamız gereken davranış biçimi olmalı.Et tüketmek kültürel bir tercih, gereklilik değil.

Doğada şeker birçok farklı biçimde bulunur.Bal da bunlardan birisi.Büyük oranda şekerin bir çeşidi.İçinde çok az, sadece arı için gerekli olan, besin öğeleri var.Bunlar da insana faydalı değil, tam tersine sindirim sistemi bunları işleyebilmek için vücudun özkaynaklarını kullanıyor.Bal tüketen kendini bir süre sonra daha zinde değil daha güçsüz hissedecektir.Süt de aynı şekilde iddia edilenin tersine vücudun kalsiyum kaynaklarını azaltır.Balın, sütün yada yoğurdun insan için faydalı olduğu bilgisi, zorlu coğrafyalarda yaşamış veya tarım toplumuna geçememiş eski insanların zorunluluktan yarattığı alışkanlıkların doğru sanılmasından ve son yüz yıldan beri de şirketlerin ürün satmak için desteklediği bir yalandır.Hayvansal gıdaların dünya çapında üretim hacmini, bunun üzerine kurulmuş sanayi tesislerini, fabrikaları, buralarda çalışan milyonlarca insanı düşünün.

Alışkanlıkları değiştirmek zordur. Basmakalıp cümleler kurmak, ortama uymak, kimselerle ters düşmemek kolaydır.Elinizin altında internet denilen bir bilgi hazinesi var.Merak edenler araştırabilir.Ben de okudum sonradan öğrendim bunları.

İki örnek:

(link)

@M.Burak KARADAĞ Protein vitamin karbonhidrat genel besin yapıtaşları olduğundan zaten topraktan hali hazırda çıkıyor o yüzden beslenme uzmanına da danışarak çok sağlıklı bir beslenme programı yapılabilir.

Bir vegan da benden olsun:)

(link)

@volkert
Evrim hakkında detaylı araştırmalar yapmadım, bana sorarsanız düz-mantık bir yazı yazmışsınız. Bahsettiğiniz türlerde zaten bahsettiğiniz yeterlilikler olduğu için biz bu türlerden haberdarız, yani bu teoriye göre bizim tanıyıp bildiklerimiz buzdağının görünen kısmı. Dolayısıyla onların doğal-seçilimden galip gelmiş olması etçil veya otçul olmalarından değil, metabolizmalarına uygun besinler tüketmesinden kaynaklanıyor. Çiğ elmayı yiyebilip çiğ eti yiyemiyen insanın otçul olduğu açıklaması da bence yanlış bir değerlendirme. Siz şu anki doğa ile insanı aynı bağlamda değerlendirirseniz hataya düşersiniz çünkü insan doğada yaşayan bir canlı değil. Böyle bir değerlendirmenin yapılabileceği şartlar çağlar öncesinde geride kaldı. Metabolizmanın et sindirimine ne kadar uygun olduğu, dişlerin yapısı şu anki durumda karşılaştırmak da bu sebeten dolayı gene yanlış olur. Bu karşılaştırmaların hepsinin insanın hiç bir hayvandan farkı olmadan avlandığı, yaşadığı dönemlerde yapılması gerekir. İnsan bünyesi şu anda otçul olmaya sindirim kolaylığı açısından daha yakın derseniz evet diyebilirim ama kompile otçul olduğunu iddia etmek bence yanlış olur.

Veganlık hakkında da, ben antepten gelen lahmacunu, kebabı yerken aldığım zevki 2000 tane elma armut yesem gene alamam derim :)

Vegan değilim tersine mangal, fırın, kızartma vs her şeye hastayım.
Ama hayvansal gıda almadığım günler daha iyi gidiyorum, daha iyi uyuyorum ve daha canlı hissediyorum. Bu acı bir gerçek...

Hayvansal gıdaları sindirmek çok daha zorlu bir iş ve vücudu yoruyor. Maalesef bir kısmı da bağırsakta çürüyüp daha da büyük yük getiriyor .

Protein ise vegan beslenmede problem değil. Protein sadece ette yok...

Durianrider YouTube'da arayabilirsiniz kendisi vegan bir bisikletçi ve koşucu.

Ha Ben galiba hiç bir zaman vegan olmayacağım ancak eti ve hayvansal gıdaları azalttım ve farkını gördüm, bu şekilde devam etmeye kararlıyım.

Bir gün deneyin farkı görmemeniz mümkün değil.

• Beğen
Tepkiler: tanerhosgor
peki cocuklarinizi da vegan yapabilecekmisiniz ?

oncelikle vegan oldugunuzde nelerden mahrum kaldiginizi kisaca ozetle belirtelim.

B12 .. B12 iceren herhangi bir bitki yoktur ya da henuz bulunmamistir diyelim. Hayvanlarin bagirsaklarinda uretlir ve bitkilerde depo edilmez. (link) buradan bilimsel makaleyi okuyabilirsiniz eger cocugunuzda b12 eksikligi ile ilgili. b12 eksikligi ile ilgili verilern cogunluguda vegan olan annelerin logusa donemlerinden toplanmis. (Plant foods are not a high-quality source of vitamin B12. Thus, it is not surprising that studies have shown low serum concentrations of vitamin B12 in children on vegan and macrobiotic diets without supplementation (4). Vitamin B12 deficiency is not a benign condition; it may lead to megaloblastic anemia and neurological disorders. Mild vitamin B12 deficiency in infancy, with or without hematological signs of deficiency, may be associated with impaired cognitive performance in adolescence, specifically, fluid intelligence (which involves reasoning, the capacity to solve complex problems, abstract thinking ability and the ability to learn), spatial ability and short-term memory (17). Moreover, lack of cobalamin may lead to long-term neurological disorders in infants and toddlers fed vegetarian diets (18). In addition, recent data indicate that the adverse effects of cobalamin deficiency in the macrobiotic community may not be restricted to just early childhood, but may also cause symptoms related to impaired cobalamin status later in life. Even a change to a lacto-ovo-vegetarian or omnivorous diet at six years of age is not sufficient to restore normal cobalamin status in previously strict macrobiotic adolescents (19).)

en kaliteli b12 kaynagi da acik alanda ki cimlerden beslenmis buyuk bas hayvanlardan, deniz canlilari, karaciger ve yumurtadan ve gunluk ciftlik urunlerinden elde edilir.

A vitamini .. A vitaminin havuc gibi turuncu besinler ile yeterince alabiliecginizi dusunebilirsiniz fakat bu besinler A vitamini icin kimyasal mekanizmasinda indikator olarak rol alan beta karotene bulundurur sadece. Gercek A vitamini aslinda retinol kimyasalidir ve beta karotene ile yalnizca cok dusuk bir miktar beta karoteni retinole donusturebilirsiniz. cocuklarda ise bu mekanizma neredeyse imkansizdir. ve A vitamini eksikligini olusur ki bu da gorme kusurlarina enfeksyion kapmaya ve ayrica b12 vitamini eksikligi ile beraber oldugunda ise olume kadar goturebilir.

en kaliteli gercek A vitamini alabileceginiz besin balik karaciger yagidir. fermented cod liver oil diye gecer. , ve yine acik alanda otlamis buyuk bas hayvanlarin etleri ve yagli baliklarda gunluk ciftlik urunlerinde bulunur yani gunluk sut peynir vs gibi..

Demir demirin iki kimyasal formu var heme ve non-heme seklinde. heme formu kolayca vucuda emilir ve buyukbas hayvanlardan alinabilir ancak. demir eksikliginde ise istah azligi ki bebek ve cocuklarda oldukca tehlikelidir. solmus ve benzi atmis seklinde ki bir yuz tirnaklarda kirilma , zayiflik, yorgunluk gibi hastaliklara neden olur.

D vitamini ozellikle hamilelik doneminde ve gelisme cagindaki cocuklarda oldukca onemlidir. dis ve kemik gelisiminden sinirsel hastaliklara kadar kemiklerin gelismini tamamlayamadan yumusak olarak kalmasi olan ricket hastaligi depresyon diabet hatta kansere kadar giden hastaliklara neden olabilir d vitamin eksikligi. peki en kaliteli d vitamini nerden elde temin edebilirsiniz yine balik karaciger yagi yagli baliklardan karacier ve yumuratnin beyazinnda. (link) 12 yasindaki bir cocugun vegan olarak zorla beslenmesi durumunda hastaneye kaldirilmasi ile ilgili bir haber.

EPA ve DHA bu iki omega 3 yag asitlerini de ozellikle ilk 6 aylik bebeklerde oldukca onemli beyin gelisimi sinir sistemini ve hafiza gelisimi icin. vejeteryanlar flax ve chia denilen bazi bitkilerden bu tur yag asitlerinin alabilecegini dusunurler fakat bilmedikleri sey o bitkilerde ALA alfa linoleic acid vardir ve bebekler ve APA yi EPA ve DHA formuna donusturemezler. EPA ve DHA nin sentezi poliplakton ve hayvanlarda olur bitkilerde olmaz . ve ceviz kuruyemis gibi bitkisel urunlerde ise ve yaglarinda bulunmaz ki sut ve ciftlik urunlerde dahi oldukca dusuk miktardadirlar. en kalitesini ise ancak balik ve deniz urunlerinde ve az miktarda ise yumurtadan elde edilir . ayrica EPA ve DHA eksikliginde depresyon sinirsel durumlar, kalp damar hastaliklari otizm otoimmun hastaliklar ve kanser olusabilir.

Yag ozellikle bebeklerin yaga ihtiyaci vardir. vucuddaki hucre ceperlerinin doymus yaglardan olusur ve beyinde de 60%dan fazla yag bulunur eger bebekkten yeterince yag alinmazsa vucda, buyumesini etkileyip hastalnmaaya neden olacaktir. cunku yagda cozunen vitaminler olan A D E K yi yeterince temin edememis olacaklar. en kaliteli saglikli yaglar ise hayvansal yaglar ve yumurta balik yagi, balik karaciger yagi hindistan cevizi avokado ve zeytinyagidir.

simdide biraz bilimsel gerceklerin disinda diger acidan da yaklasalim. daha gecen aksam vegan hintli bir kac arkadasla konusutumuzda neden vegan oldun ya da ne icin bu tur gidalari yemiyorsun diye sordugumuzda soyledikleri sey hep ayni o gidalarin icerisinde birer tanri olduguna inandiklarinda yemedigini soylemislerdi. . yani bilirsiniz inek en cok tapilan hayvanlardan orada. cok tanrili dinleri oldugu icin neredeyse butun hayvanlara tapiyorlar . o yuzden de onlardan elde edilen giysileri de giymiyorlar yani sonucta kutsallari oldugu icin ve onlara gore o besinler yenmemesi gerekiyor.

islam inanci gore ise varlıklar insanlara hizmet ederek ibadet ederler. Rabbimiz kâinattaki bütün canlıları birbirine yardım halinde yaratmıştır. Kainata baktığımızda bunu ekolojik denge olarak apaçık görüyoruz. Mesela bitkiler, insanların ve hayvanların kendilerini yiyip beslenmelerini ister, bu yolla yardımlaşırlar. Hayvanlar da insanların kendilerinin etlerini yemelerini, sütlerinden, yumurtalarından ve yünlerinden yararlanmalarını çok isterler ve bu şekilde kâinattaki yardımlaşmaya dâhil olurlar. İşte tüm varlıklar netice itibariyle insanoğluna hizmet ederler. Bu yolla Rablerine karşı vazifelerini yerine getirmiş ve ibadetlerini sunmuş olurlar. Kuran-i Kerim'de En'am suresi 142. ayette Cenabi Hakk soyle buyuruyor: Sağmal hayvanlardan yük taşıyanı ve (kesilmek için) yere yatırılanı da (sizin için yaratan O’dur). Allah’ın sizi rızıklandırdığı şeylerden yiyin ve şeytanın adımlarına uymayın! Çünki o, size apaçık bir düşmandır.

Afiyet olsun.

Saglikli gunler :)

Benim gibi mangalcılarda da b12 eksikliği var. Uzun zamandır ara ara b12 almak durumunda kaldım. Şimdi eti azalttım (ama yumurta ve peynire deli gibi devam, et de yiyorum) b12 seviyem tam sınırda.
Maalesef sebzelerde b12 yok gibi bir şey ancak b12'nin emilimi bambaşka bir hikaye... 20 yıllık vegan çift arkadaşım b12 eksikliği çekmezken benim b12 taksiyesi almak zorunda kalmam ilginç değil mı?

Son YDS ingilizce sınavında paragraf olan sınav sorusudur

Vegan beslenme çeşitleri ile ilgili bir soru vardı kimisi yumurtasını yer et yemez kimisi balık yer kırmızı ete karşı çıkar kimisi ise tümüne çıkar şeklinde bir paragraf sorusuydu

Arkadaşlar, özellikle sporcu beslenme biçimiyle alakalı vegan ya da vejeteryan beslenne ilgili kafanızdaki soru işaretlerini belirtirseniz hepsine cevap vermek isterim.

3 nedenle bitkisel beslenmeye yönebilirsiniz.

Bireysel- sağlık, temiz beslenme
Hayvanlar- sömürü ve köleliğe karşı ve türcülüğü benimsemediğiniz için
Çevresel-dünyanın sürdürülebilir bir yaşam alanı olması ve hayvan endüstirisinin bunun önündeki en büyük engel olması

Kısaca mesele sadece hayvan sevmek değil. Birçok insan aslında bu fikre çok yakın ama alışkanlıklar ve yanlış öğrenmişliklet sonucu zorlanıyorlar.

Bugün bir zehirlenme vakası üzerine türkiyedeki tüm çiğ köfteciler etsiz bulgurdan üretim yapar. Bu duruma sizi ne kadar zorluyor kaç kişi etsiz diye çiğ köfteden zevk almıyor?

Bu başlığı tekrar ateşlemek istedim, veganlık hızla görülür hale geliyor, birçoğujuzun soru işaretleri vardır eminim, yardımcı olmak isterim bu konuda.

özellikle bisikletsever çoğu insan doğay ve çevreye hassasiyeti olan insanlardır, veganlık sadece hayvanlara saygı türcülüğe karşılıkla alakalı bir durum değil, dünyanın sürdürülebilirliği için kaçınılmaz olarak ulaşmamız gereken bir sistem bu iki olayı da önemseyen biriyseniz de sadece kendi sağlığınızı düşünerek de bu geçişi sağlayabilirsiniz.

veganlık bir din değildir, insan aç kalırsa her şeyiyiyebilir, eti tamamen bırakamıyorsanız bırakabildiğiniz kadar bıraksanız bile bir katkı sağlamış olursunuz. tavuk yememek sadece haftada 1 et tüketmek, vejeteryan olmak bile adı veganlık olmasa da bir adımdır ve katkı sağlar.günümüzde aç kalma gibi bi durum yok, her şey önümüzdeyken etin bu kadar ulaşılabilir ve günlük hayatımıza dağılmasının tek sebebi endüstri pompalaması.

Geri