konu baya uzun ama 3 ve 4. sayfalarda gördüğüm kadarıyla
@alcest ve
@moennig olayı sakince anlatmışlar, ve çok doğru yerlerinden çok haklı bi şekilde savunmuşlar. Ne dediklerine kulak vermek lazım, ben et yiyorum, ama kesinlikle etobur değilim oldukça az tüketiyorum. Benim baktığım noktadan canlı yemek ve yememek var, yani herhangi bir mantar, pırasa ya da tavuğu birbirinden üstün görmüyorum, ama... Gerçeklikte olan şekline baktığınızda endüstriyel hayvancılığın kabul edilebilir tarafı yok, köyde hayvanını seven besleyen ve doğal yollarla (suni dölleme, tamamen kapalı bi alanda tutma, ve yavrularına süt vermememe vs.) sütünden yününden yararlanıp yaşlandığında kesip yemesiyle, ya da zaruri ihtiyacın olarak avladığın hayvanla endüstriyel üretim arasında çok büyük fark var. İnekler sütaş reklamlarındaki kadar mutlu olmayabilirler...
Gerçekten çok düzgün ve haklı bi şekilde konuyu anlatan insanlar var, bence "tipik vegan" yaftası yapıştırmadan ve ilgili görselleri paylaşmadan önce, dediklerine kulak verip katılmadığımız, mantıksız bulduğumuz noktaları sorabiliriz.
Zaten tamamen organik beslenecek kadar durumunuz yerinde değilse hayvansal gıda tüketmek insan içinde zararlı, tavuk sandığınız şey tavuk değil, fazla yumurta almak için kapalı alanda sanal gün uzunluklarında (1 gün = 8 saat) yumurtlatıyorlar, balıktaki ve tavuktaki antibiyotiklerde vücudumuza geçiyor ama balık ve tavuğun bulundukları ortamda hayatta kalabilmek için tonlarca antibiyotiğe ihtiyacı var.
İsterseniz et yemekten vazgeçmeyin, ama bunun ne demek olduğunun farkında olarak yapın bunu denmek istenmiş. Eski, japon savaş yolunda "karşındakini öldürmeye karar verdiğinde bundan emin ol, kararlı bi şekilde en can alıcı hamleyi yaparak acıyı kısa tut ve bunu karşındakinin gözlerinin içine bakarak yap" (ki hissettiklerine ortak olasın) der, yani bizim normalde öldüremeyeceğimiz bi hayvanı birisi bizim için kesip servis ederse biz masum mu oluyoruz ? Bence çogu insan tavşan öldürmektense kurufasulye ıslamayı yeğ tutar.
Tamamen vegan beslenerek ihtiyacım olan besini hesaplayıp alacak kadar düzenli yaşamıyorum, dışarıda sebze yemeği bulmak zaten baya zor, evet arada kahvaltılık ürünlerde oldukça hayvansal gıda tüketiyorum ama en azından paketli paketli market markaları yerine doğal ve küçük üreticilerden almaya çalışıyorum. ya da şansınız varsa yakınlardaki köy pazarlarına gidebilirsiniz, sütü de hayatımdan çıkardım, lezzet için kahve ve içeceklere koyuyorum ama artık yetişkinler için yararlı olup olmadığından emin değilim. o yüzden evde bulundurmuyorum ya da sek olarak tüketmiyorum .
Artık bu tüketimi durdurmak mümkün değil ama en azından azaltabilir ya da üreticilerin daha insani davranması için çaba gösterebiliriz, o da olmazsa yediğimiz içtiğimiz nerden geliyor araştıralım bilelim, reklamlara güvenmeyelim.
Suni dölleme ve direk olarak mideden beslenme için açılan delikler.
@Pureal
Ben etin zor sindirilebilir olduğuna söyleselerde pek inanmamıştım, ancak ağır bi hastalık ve 2 haftadan uzun sürdüğünde bütün rezervleriniz bittiğinde yiyebileceğiniz besin oldukça azalıyor, çok hastayken et yemek imkansız, ancak düzelme etkileri başladıktan sonra yiyebilir hale geliyorsunuz.