Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

Size bir konuda katılıyorum @aeneskral . Çünkü organlarımız bize gerçekten hesap soracak.

Mesela diyecekler yatmadan önce neden yemek yedin diyecekler. Uyurken bari dinleseydik. Yada oruç açarken neden bir anda sanki yıllardır hiç yemek görmemiş gibi herşeye saldırdın diyecekler. Biz kamyon muyuz bu kadar dolduruyorsun?
Bu kadar yapay tatlandırıcılı tatlılar şekerler içecekler ile neden beni zehirledin diyecek o organlar...
Neden beni yeterinden fazla besledin, beni yordun da diyecekler.
Diyecekler işte.

Scudo
Herşeyi "Yaratıcı" bizim için gönderdi düşüncesinden ve kendi kibir ve bencilliğini "yaratıcıya" atıp dünya insan için yaratıldı gibi dogmalardan kurtulamayanlara , hayvanlarında insan ile ortak atalardan geldiğine ve akrabalarımız olduğuna ikna edemedikten sonra dünyada hayvana saygı göstermelerini beklemek zor ve büyük uğraş gerektiren birşey.Düşünün kurban diye bişey var ya hayvan kurban ediliyor canlı öldürülüyor neyse bu konuda durduk yere kitlenmesin.Şimdi işin temeline inmeden bu konunun anlaşılamacağını düşünemeyen bir yönetici kilitler, düzenleme diye konunun adını "vegan beslenme için sağlıklı yemek tarifleri" diye değiştirip bu mesajıda siler banada konuya engeli bırak foruma bile girmeme cezası verir.

@aeneskral

dini külliyatım yoktur o açıdan cevap veremem ama bilen biri varsa söyleyin topraktan çıkan meyve, sebze, baklagil mi nimettir yoksa fabrikada kimyasallarla yapılmış yoğurt, peynir mi?

sadece başlığa bakıp okumadan mı yazdın bilmiyorum çünkü 1-2 sayfadır endüstriyel ürünlerin ne kadar sağlıksız olduğunu, bitkisel beslenmenin vücudumuza faydalarını konuşuyoruz.

aslında biz muhafazakar bakıyoruz ve diyoruz ki dünyayı, bedenimizi, ahlakımızı koruyabilmek için bu tür bir beslenmeye geçmemiz gerekiyor.

insan artık sadece beslenmek için değil bir padişah gibi zevk almak için yemek yiyor, bir şükran duymuyor. siz et yediğinizde acı çeken ve sofranıza gelen o hayvan için şükredip dua ediyor musunuz? benim bildiğim dini hikayelerde edilirdi. o fabrikalarda hayvanlara teşekkür değil zulüm ediliyor.

yukarda saydığınız hiçbir ürün size bir fayda sağlamıyor biz allahın nimetleri olan bitkileri tüketmenizin, buğdayın mercimeğin, pirincin yerine işkence görmüş hayvanları açgözlülükle tüketmenin ahlaksız olduğunu savunuyoruz.

ayrıca bal yerine pekmez, çikolataların da siyah olanıı ya da soya sütlü olanını yiyebilirsiniz, arapların nohut köftesi vardır müthiştir, sütü zaten annenizden içtiniz gidip ineğin memesinden emmek ne kadar saçma geliyor değil mi o yüzden bitkisel süt içebilirsiniz.

@Enver Hoxha hayvanlara saygı göstermek önemlidir. ama insanada saygı göstermek önemlidir. Dine de saygı göstermek önemlidir. İnsanların dini görüşleri ile ilgili böyle konuşmanız doğru değil. İslam dininde Kurban vardır. bunu kaul etmek için müslüman olmak lazım. müslüman değilsek müslümanlara saaygılı olabilmek lazım. canlı sınıfı sadece hayvanlardan oluşmaz. bitkide canlıdır hayvanda. islam dininde hayvanlar bizlere emanet edilmiştir. hayvanları nasıl keseceğimiz tarif edilmiştir. onlara acı çektirmeden canlarını almak tavsiye edilmiştir.

tartışmayı bilmek önemlidir.lütfen insanların kişilikleri, inançları ve dini değerleri üzerinden küçümser, eleştirel ve aşağılar şekilde yorum yapmayalım.

@Murat.Bagci

Ne güzel yazmışsın "En kaliteli b12 kaynagi da acik alanda ki cimlerden beslenmis buyuk bas hayvanlardan, deniz canlilari, karaciger ve yumurtadan ve gunluk ciftlik urunlerinden elde edilir."

Şu anki durumda hangi hayvan doğada beslenip hak ettiği yaşamı yaşayor? Her bir ineği küçücük yere hapsedip hareket etmesini engelleyip 20 yıllık ömürlerinin 4. yılına kadar süni yolla ust üste defarca dölleyerek işkence edip 4 yaşında daha çocuk veya genç yaşında kesime yolluyoruz. Bi de bize B12 kaynağı olsun diye onlara B12 ENJEKTE EDİYORUZ. E madem enjekte edilen b12'yi o hayvanın etinden alacaktık neden direkt b12 ilacı kullanmıyoruz? Ya da illa doğal b12 olsun diyorsak neden o hayvanı otlaması için çayıra çimene salmak yerine kendisinin zor sığdığı alana ölüm vaktine kadar hapsediyoruz?

İslamiyette bir hayvana böyle işkence etmek ne kadar doğru?

Ha bir de vegan sporcu, diyetisyen falan soran olmuş
Buyrun: (link)

@Atahan Dümer
Bir şeyin dînî olması o şeyin eleştirilemez olduğunu göstermez. Ben çıkıp da, benim dinim "top sakallı adamların çocuklarını kaçırıp kurban etmemi emrediyor." dersem, siz çıkıp bana saygı duyar mısınız mesela? Ya da benim dinim, "bisiklet sürenler şeytanın çocuklarıdır, onları gördüğünüz yerde öldürün" diyor dersem, buna da saygı duymanız gerekir mi? Sonuçta bunlar benim dini kurallarım.
Akla-mantığa ve vicdana sığmayan her şey eleştirilebilir ve kınanabilir.

@Erelest mükemmel cevap.ben şahsen kendi beslediğim inek ve koyundan sağdığım sütten ve yetiştirdiğim tavuk dan yoğurt,peynir,yumurta elde edersem ve onları yaşaması gerektiği gibi özgür dağ bayır doğal ortamda beslersem bunlardan elde ettiğim ürünleri et hariç (çünkü ben beslerim öldürmem) kullanmakta sakınca görmüyorum.Köyde komşularımın hayvanlarının güneş bile görmemesini kaç kere eleştirdim onları uyardım ama nafile.Marketlerden alınan bütün gıdalar insan ve hayvanlara zararlı.Şİmdi köyde değilim ne yapayım diyenler olacaktır iki seçenek var ya köyde yaşayacaksın kendin üreteceksin yada yemeyeceksin hayvansal gıdalardan.Birde bal konusu var bizde de bir kaç kovan vardı sonra hastalık yüzünden öldüler onlara da kışın kendilerine yetecek kadar balı bırakıp geri kalanı alıyorduk buda zaten sadece bize yetiyordu.Et leri hariç diğer ürünlerini bu şekilde elde etmek veganlığa aykırı olmadığını düşünüyorum sonuçta hayvana zarar veren hiçbir yaptırım yok.Ha bu halde bile ben yemem diyen insanada nasıl yemezsin ya bunlar bizim için yaratıldı deyip bencillik taslamam.

@Enver Hoxha

Normal olan da canlı ve sağlıklı hayvanı öldürüp onu yemek. Tüberküloz, veba, çeşitli parazitler veya başka bulaşıcı bi hastalık sebebiyle ölen hayvanları yiyip, hem kendimiz hasta olup hem de topluma mı yayalım? Biraz mantık.

@firestone size ölen hayvanı yiyin diye birşey mi söylemişim anlamadım? ölse de yemeyeceksin yemek içinde öldürmeyeceksin.Hadi bunları yapıyorsun yapabilirsin ama bari dini ,yaratıcıyı referans gösterip kendi bencilliğinizi yaratıcınızın üstüne atmayın.

@hayatçokgarip Olayı değişik yerlere çekmeyelim. dinler insanlara doğruyu göstermek içindir. islam dininde böle saçmalıklar yoktur. inanmayabilirsiniz. saygı duyarım. arkadaşın yaptığı eleştiri değil. insanların dini değerlerini eleştirmek doğru değildir. konu veganlık iken başka yerlere çekmek doğru değil. verdiğiniz örnekler gibi bende saçma örnekler verebilirim ve bu böyle gider. dini eleştirmek ne sizin ne benim işim. bu sitede bunun için kurulmuş bir site değil. işin beslenme kısmı, sağlık kısmı ve sporcu üstüne faydalarını tartışmak daha doğru olur.

• Beğen
Tepkiler: aeneskral
Tüm mesajları tek tek okuyamasamda kaba taslak bir göz attım, bende kendimce fikrimi belirteyim,
Veganlığı modern çağın bir dayatması olarak görüyorum, yani bu kadar teknolojik bir çağda yaşamasak kimse hayvan yeyip yememenin doğruluğunu tartışmazdı.
Hayvanlarda av yapar, bazı vegan arkadaşlar şöyle der; biz avlanmaya karşı değiliz eğer tavuk yiyeceksen kendin avlamalısın, marketten almamalısın. Bende merak ederim o tavuk benim gibi amatör ellerde mi daha az acı çeker yoksa fabrikada mı.
Birçok araştırma bitkilerinde hisleri olduğunu doğruluyor, vejeteryanlık evresinde bunu çoğu kişi kabul eder, fakat veganlığa geçiş dönemlerinde bunun aksini savunurlar.
Vegan olarak yaşayabilene çok saygı duyarım, gerçekten zor ve kolay alınamayan bir karar, kendilerini tebrik ederim ve elimden gelebildiğince saygıyla yaklaşırım bu felsefelerine, fakat lütfen vegan arkadaşlarda hayatın tek gerçek kuralı buymuş gibi davranmasın.
Son olarak tüm dünya nüfüsunun topraktan besleneceğini düşünürsek -bilimsel bir araştırma var mı bu konuda bilgim yok- şahsi düşüncem toprak bu nüfüsu karşılamaz. Tarım yapmayı, ekip biçmeyi lütfen basite almayın.
Ve ek olarak bunu dini tartışmaya çevirmeye çalışan kişilere prim vermeyin.
Saygılar.

@Enver Hoxha

Ben farklı inançlardan kişileri de göz önünde bulundurarak, bu konudaki ilk mesajımda olayı çok basit "besin zinciri" üzerinden yorumladım. İstedğimi yerim, kimseye hesap vermem. Güzel bi balık ya da güzel pişmiş bi bonfile olsa da gömsem şimdi hatta, gece gece karnım acıktı.:)

@firestone senden hesap soran olmadı ye ne istersen.Demediğim şeyleri kendi kafana göre yorumlayıp sırf laf söylemek içinde yazmazsan sevinirim sanki ölü hayvan yiyin dedim de çıkmışsın laf atıyorsun.
@abdullahgurel92 dünya üzerinde ekilen toprakalrın çoğu hayvanları beslemek için kullanılıyor bunlar büyük çiftlikler siz bunları devre dışı bırakırsanız dünya üzerinde ekilen topraklar insanları çok da güzel besler bu konu hakkında Leonardo di Caprio'nun Natgeo için yaptığı küresel ısınma konulu belgeseli izlemeni tavsiye ederim orada hayvan çiftliklerinin küresel ısınmaya ne kadar fazla katkı yaptığını besi hayvanlarının oluşturduğu metan gazının CO2 dan daha tehlikeli olduğunu ve bunun trafikteki araçlardan daha fazla sera etkisine neden olduğunu bilimsel olarak ortaya koyuyorlar . Ayrıca hiçbir veganın hayvanı avlayın diyeceğini sanmıyorum.

@turin

Siz olayı baya yanlış yorumlamışsınız. Anadolu mutfağındaki farklılıklar coğrafi özelliklerden dolayıdır. Avokado demişsiniz orada tüm samimiyeti kaybetmişsiniz, insan bir yeşil mercimek falan der bari.

düzeltem: Alıntalıdığım mesaj bu değildi, neyse bu vesileyle @turin e bir selam çakalım.

@Enver Hoxha Hayvanlar için ekilen alanlarda iki yağmur yağsın, yada iki sulama yapılsın biraz ot bitsin oldu bitti. İnsan için aynı şekilde olması söz konusu değil, basit bir meyve ağacı için bile kaç sene mahsül almayı bekliyorsun. Köy ortamı gördüyseniz bilirsiniz, tüm sene emek verirsiniz, iki domuz gelir bir senenin emeğini yok eder, veya bir don olur topraktan o sene verim alamazsınız. Ayrıca hayvanların serbest dolaşımını varsayarsak, hayvanların yine otlayacak alanlara ihtiyacı olacak, ki belki şuankinin kat ve kat fazlası.
Söylediğiniz belgeselide ilk fırsatta izliycem :)
Hayvan avlama konusana gelirsek en yakın arkadaşım vegan olduğunda onla olan tartışmamdan bir örnekti, belki tüm veganlar o şekilde düşünmüyordur. Topu topu 2 vegan arkadaşım var :)

hiçbir zaman "her şey benim için yaratıldı" düşüncesine sahip olmadım, olmam da.
isteyen vegan olabilir, kimseyi veganlıktan çevirme gibi bir derdim olmaz. ama veganların da kendi düşüncelerini mutlak doğru olarak görmeleri, hele ki şu konuda IŞİD benzetmesine varacak kadar bunu teröre dökmeleri beni rahatsız ediyor.

evinzide beslediğiniz kedi, köpek bile evrimsel süreçte insanın ihtiyaçları nedeniyle doğal sürecinden ayrışmış hayvanlar yahu! geçenlerde ekşi'de "evcil hayvanlarımız için vegan mama istiyoruz" gibi bir başlık gördüm. HAH! bir kulak arkası kalmıştı. iyi misiniz? insan egosu için eve hapsedilen evcil hayvanını beslemek için vegan mama arayan bir aktivist hayvansever! bol miktarda kavram kargaşası içerisindeyiz! sağlığı için et yemeye mecbur olan kendisini vegan besleme kafasındaki insanlar var bu ülkede. tamam da kardeşim sen vegan ol da, hayvanını niye doğasındaki eğilimlerinden koparmaya çalışıyorsun?

neyse konu bu değil.
endüstriyel hayvancılığa karşı olmak, "kendim ihtiyacım için eti doğadan sağlamıyorsam para verip onu almam", "bu da bir cinayet" gibi söylemler.
bakın. bilgi birikimi arttıkça toplumsal yaşam gelişmeye başladı.
bir insan hem evini yapıp, hem mızrağını bileyip avını yakalayarak hayatını geçindirip, tarım vs her işi kendisi yapamaz günümüz toplumunda. çiftçi benim için domates eker, hayvancı koyunlarını otlatır, ben evler köprülerini yaparım, doktor sağlıklarını kontrol eder. sonunda hepsi, yaptığı işlerin sonucu olarak diğer hizmetlere ulaşır. bu, yönetim sisteminin adaletine göre herkesin eşit olması sonucunu da doğurabilir, bazılarının daha eşit olmasını da. bu farklı bir tartışmanın konusu. yani ben ete ulaşmak istiyorum, ama hayvancılık yapacak durumda değilim. benim için bunu başkaları yapıyor. siz et yemeyebilirsiniz, ancak çokça yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuç şu, bugünkü iri beyinlerimizi et yiyen atalarımıza borçluyuz. ben de et yemek istiyorum ve birileri benim için hayvancılık yapıyor.
(link)

gereksiz duyar kasılmasına varıyor bu veganlık meselesinin tartışılması.
bugünkü zeka seviyemize varmamız da devam eden doğal bir evrim sürecinin sonuçlarındandır. nasıl ki ilkel dönemlerimizde hayvanları taşla, sopayla, mızrakla avlıyor olmamız besin zincirinin bir yerinde olmamızın sonucuysa; zekamızın ve bilgi birikimimizin bugüne varmasıyla toplumsal iş bölümünün bu raddeye gelmesi sonucu ihtiyaçlarımızı karşılamamız da o kadar doğaldır. aslana yem olan zebra da evriminin sonucunda ölüyorsa, hayvancılığımızda kullanılan türler de bizim fiziksel ve toplumsal evrimimizin sonucunda ölüyor.

siz kabul edin veya etmeyin. bazı türlerin hayatını devam ettirebilmesi için diğer bazı türlerin ölmesi gerekiyor. buna cinayet değil, hayatta kalmak denir. saldırganlaşmayın yönelimlerinizi savunacaksınız diye.

ayrıca, bitkiler de yenildiklerini anlıyorlar.
(link)

@abdullahgurel92 bakın siz diyorsunuz ki hayvanlar ot yiyor, siz hiç kesif yem nedir neden kullanılır nasıl yapılır bunu bilmiyorsunuz.Siz çiftlik dediğiniz hayvan üretim ve öldürme merkezlerine 10.000-20.000 hayvan koyarsanız ufacık yere o hayvanlara ot vermezsiniz ot ile kısa sürede kesilecek hale gelmezler ve süt verimleri olmaz bunun için soya fasülyesinden arpa ya kadar uzanan tahıllar ekersiniz.Dönüm dönüm mısır,pancar,soya,arpa,buğday,yonca,reygrass vs bunları sılaj veya kesif yem olarak hayvana verirsiniz hatta o yemlerin içinde protein olarak mezhabada kesilen hayvanların kanı ve kemikleri bile konulur ve hayvanlar yamyam olur sizin düşündüğünüz gibi otla yağmurla olmuyor o işler.

Geri