150 tl çok fazla. Eğer bu tarz fiyat çeken ustalar varsa uzaklaşın oradan. Az önce 20 tl ye vites ve fren ayarını yaptırdım.
100-150 den fazla tutmaz dedim.
Kulak 40₺ civarı
Kaliteli yağ kullansa 10₺ yazar
Ayarlar için çok uğraşmadı diyelim 25-30 alsın. Toplam 75-80 gibi düşündüm.
Kulak çıkma da takılabilir. Fiyat iner.
Mevcut kulak düzeltilebilir. İkisinin arası olur bu sefer.
Daha kaliteli bir kulak olsa 100₺ bandına gelir toplamı.
Bir de ayarlar için bayağı bir zaman harcadığını düşünelim. Yani normalde 5dk diyebileceğimiz bir iş için 25-30 dk harcasa bir sebepten ayar tutmasa. İlave 50₺ işçilik yazsa ne diyebiliriz. 😜
Oldu mu 75-80 iken 125-130₺.
Kimisi lastik hava basmaya para almazken kimisi 5₺, 2₺ hatta 10₺ isteyenini de gördüm. Doğru yanlış onu tartışmıyorum.
Vites ayarı bisikletin en önemli ayarlarından birisi aslında. Bunun için 10₺ veriliyorsa bir yerden sonra cazibesini yitireceğinden dikkat azalması da olabilir.
Fren ile birlikte 20₺ derken nasıl fren? V-brake mi, geleneksel düz fren mi? Mekanik disc fren mi ? Hidrolik disc fren mi?
Misal disc fren havasını almak ve yağını tamamlamak için kullanılan yağ sadece 30-40₺ olabilir. Bol bol dökülüyor çünkü ve pahalı bir yağ. Ayrıca iyi kanalize olup ciddi ciddi yarım saat 40dk vakit ayırması gerekir tamircinin. Mutlaka bir aksilik çıkıp da yeniden de başlar süreç.
100-150 derken bunları göz önüne alarak demiştim.
Yoksa yalnızca kulağı çekip düzeltti, vites ayarı 2 ya da 3 denemede düzeldi, fren geleneksel ve kol önündeki ayar somunundan ayarladı ya da pabucu accuk yaklaitırdı janta. Bundan bahsetmedim tabi. Bu evet 20₺ belki 30₺ edebilir.
Bazı ustalar dan uzak durmak gerekir doğrudur. Ama hangilerinden uzak duracağımızı bilmek için yapılan iş ile istenilen ücreti teraziye doğru koyuyor olmak gerkir diye düşünüyorum.