Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vites ve dişli hakkında teknik bilgiler

@denizt Aslında kaset rubleye geçmek uzun vadede daha hesaplı. Vidalılarda göbek zamanla yamuluyor ve sıfır ruble bile takılsa yalpalama kaçınılmaz oluyor. Sonra jantı dağıtıp yeni göbeğe örme işi/masrafı çıkıyor.

Scudo
Bisikletçiden buldum gibi 12-28 vidalı ruble. Sanırım onu taktıracağım. Bu arada bu göbek-jant ilişkisi konusunda biraz bihaberim. Standart vidalı ruble çok mu sıkıntı yaşattırır uzun vadede? Misal kaç km sorunsuz gider var mıdır böyle bir ömür tahmininiz? Aslında vidalı ruble bulamasam kaset göbekle, CS-HG200-7 12-32T Kaset rubleleri var, o baya makul geldi. Böyle bir değişiklik sizce daha mı uygundur?
Can hocam, aynakol en büyük dişli 48T zaten, onla ne kadar oynanabilir bilmiyorum. Şuan bisikletimde en yüksek oran 48/14=3,42.

Arka rublede 12 dişli olursa en yüksek oranım 48/12=4,0 olacak, Bu da %17 gibi bir hız artışına tekabül edecektir diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
@Prestor Tesadüfen bakınırken gördüm bana bişey sorduğunu. Forumda etiketleme diye bir özellik var, benim seni etiketlediğim gibi.

Vidalı ruble sıkıntı çıkarır, geleceği olmayan bir sistem. Hem ağır, hem zamanla göbeği yamultuyor (rublenin yalpalamasına sebep oluyor), hem de dişli varyasyonları kısıtlı.

• Beğen
Tepkiler: Emre Tuna Mirliva
Selamlar hocam. Açıkçası 11 li ya da 12 li sistemde vidalı ruble pek bulamadım gobekle beraber kaset sisteme geçtim. Ama bu iş baya bağımlılık yapıyor. Bakalım bu sene iyi form tutup surersem seneye direk yol bisikleti alayım diyorum :)

@can_celik deneme amaçlıdir :)

Arkadaşlar merhaba siteye yeni üye oldum yeni bir konu açıp meşgul etmek istemedim, oğlum için daha önce Salcano Ng750 V fren 26 jant 18 kadro bisiket almıştım arka aktarıcı bozuldu..Bozulan aktarıcının üzerinde bir tarafında Shimano TourneyaTX Sis İndex diğer tarafında Shimano RD-TX35 yazıyor..Arka aktarıcı tamir olamayacak şekilde eğilip plastik dişlilerinden biri de kırıldı.. Arka büyük dişli de sanırım gerçek adı rubleymiş araştırınca öğrendim..Daha kolay pedal atması için arka rubleyi Shimano Shımano Mf-tz500 Multıple 7-vites 14-34t Ruble Gümüş ile değiştirmek istiyorum ve daha kaliteli ve uyumlu bir arka aktarıcı almak istiyorum...Yeni alacağım rubleye uyumlu..Hatta öneriniz varsa çok daha kolay pedal atması için yani birinci vitesi çok daha kolay atması için nasıl bir sistem almalıyım..Bisiklet V fren ve 21 vites 3 önde 7 arkada..Elim yatkındır kendim değiştiririm fakat teknik olarak yardımınıza ihtiyacım var..İlgilenecek dostlara şimdiden teşekkür ederim..

Ruble olarak bisikletedairhersey kanalının sahibi arkadaşın tavsiyesi ile shimano megarance mf-tz500 aldım aktarıcı olarak ise shimano altus rd-m310 aldım..Ürünler henüz gelmedi..Bir de ruble anahtarı aldım, montajı yapınca yazarım tekrar..

Ufak bir ekleme de ben yapayim..
Dogru aynakol/ruble secimi ile cok daha efektiv vites oranlarina sahip olmak mumkun. Soyle ki: kendi kullandigim (ve en yaygin kullanilan seceneklerden olan) 22-44 3`lu aynakol ve 11-32 9`lu ruble icin tum vites oranlarini hesapladim; bu kombinasyon icin on vitesin tek degisimi arka vitesi yaklasik 2.5 vites atlatmaya denk geliyor (bu oran degisik vites konumlari icin az cok farklilik gosterse de fazla degismiyor)

Bu durumda ornegin on vitesi 1 klik buyutup ayni anda arka vitesi 2 klik kucultmek yarim vites buyutmeye denk geliyor. Ve sonucta benim hesabima gore 19 farkli vites orani kullanabiliyorsunuz.
o nedenle ben aynayı bir büyütünce rubleyi bir küçültüyorum.

• Beğen
Tepkiler: Kadir İLBAY
merhaba, carraro ACTIVE 280 28" 21-V VB bisiklete sahibim, yokuşlarda çok zorladığı için araştırma yaparken 14-34 ruble değişimini gördüm, 28 ile 34 arasında çok fark hissedilir mi?
Ruble olarak bisikletedairhersey kanalının sahibi arkadaşın tavsiyesi ile shimano megarance mf-tz500 aldım aktarıcı olarak ise shimano altus rd-m310 aldım..Ürünler henüz gelmedi..Bir de ruble anahtarı aldım, montajı yapınca yazarım tekrar..
selam, yokuşlarda fark oldu mu?

Sevgili leone1907; evet yokuşlarda inanılmaz fark oldu.Yaşadığımız sokakta inanılmaz çok dik bir rampa var araç trafiğine kapalı bi yer çok aşırı dik.Ben de kullanıyorum ara sıra koltuğu kaldırıp,eskiden ayakta ilk 10 mt sini zor çıkarken şimdi oturarak en sonuna kadar çok rahat bir şekilde çıkıyorum.Oğlum henüz 11 yaşında o bile oturarak çok rahat çıkıyor,çok sevdi tek kötü yanı düzde giderken sanki zincir kopmuş gibi bir his veriyor bazen istemsiz baktığım oluyordu ilk zamanlarda..Bu arada sökme için ruble anahtarı almıştım kargodan çok geç geldi hepsijetmidir nedir..Ben de eskisine kaynak yapıp çıkardım yenisini takmak çok kolay şiddetle tavsiye ederim.

tek kötü yanı düzde giderken sanki zincir kopmuş gibi bir his veriyor bazen istemsiz baktığım oluyordu ilk zamanlarda.
Düzlükte giderken rublenin en büyük dişlisini mi kullanıyorsunuz?

4700 Tiagra uzun bacak aktarıcı için 11-34 ile 11-36 rublede vites ayarları değiştirmeye gerek olur mu?

Low limit vidasının ayarına bekmak gerekir. Tel ayarında belki ince ayar. Bakmak lazım.

merhaba, carraro ACTIVE 280 28" 21-V VB bisiklete sahibim, yokuşlarda çok zorladığı için araştırma yaparken 14-34 ruble değişimini gördüm, 28 ile 34 arasında çok fark hissedilir mi?

selam, yokuşlarda fark oldu mu?
Düzlükte giderken rublenin en büyük dişlisini mi kullanıyorsunuz?
Düzlükte giderken en büyük dişliye alınca zincir kopmuş da sanki boşa pedal çeviriyormuş hissi veriyor,kesinlikle düz bir zeminde kullanılmaz..

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Merhaba vites hakkında bir kac yazı okudum fakat sürüş sırasında ki tecrübelerim okudugumdan farklı oldu. Rampa çıkarken daha torklu cikiyim diye ayna kolu en küçüğe ruble dislisini en büyüğe ayarlıyorum daha kolay pedal çeviriyorum fakat yürüme hızından daha yavaş yol alıyorum. Bende bisikletten inip yokuş cikiyorum. Siz rampalardan nasıl çıkıyorsunuz?

Merhaba vites hakkında bir kac yazı okudum fakat sürüş sırasında ki tecrübelerim okudugumdan farklı oldu. Rampa çıkarken daha torklu cikiyim diye ayna kolu en küçüğe ruble dislisini en büyüğe ayarlıyorum daha kolay pedal çeviriyorum fakat yürüme hızından daha yavaş yol alıyorum. Bende bisikletten inip yokuş cikiyorum. Siz rampalardan nasıl çıkıyorsunuz?

Teorik olarak ya da çok dik bir yokuş veya ağır yük ile yaptığınız doğru. O vites aşırı yumuşak kalıyorsa rublede bir küçüğüne geçebilirsiniz ama rubleniz vidalı 7'li megarange ise, en büyük iki dişlinin arasında 10 diş fark olmasını idare edebilmek gerçekten zor. 24 dişli vitesten 34'e geçmek birden boşluğa düşmek gibi. 10 diş birden değişmesi bence kullanımını çok zorlaştırıyor. Bu yüzden 7'li 14-34 kullandığım dönemde yokuşları mecburen 24 dişliyle çıktım, sonra dayanamayıp değiştirdim.

Ruble vidalı değil de kasetse daha iyi oranları olan bir rubleyle değiştirebilirsiniz.

Mesela 8'li Altus, Acera ve Alivio 11-34 rublelerde (11-13-15-17-20-23-26-34) vidalı 14-34'ten daha iyi olsa da 26'dan 34'e 8 fark da biraz sıkıntılı. Yine 8'li Claris HG50-8'de (11-13-15-18-21-24-28-34) 28'den 34'e 6 fark biraz daha iyi. Vites sayısı arttıkça geçişler daha makul hale geliyor. Ben arkası 8'li sistemde ideal oranı 11-32'de yakaladım (11-13-15-18-21-24-28-32 / ön 48-38-28), arkası 11'li sistemde ise 11-30'da (11-12-13-14-15-17-19-21-24-27-30 / ön 52-42 oval).

Son düzenleme:
Sayabildigim kadarıyla ön 28 38 48T arka 7 dişli (14-16-18-21-24-28-32) bisikletim salcano city fun 60 modeli. Hesabıma göre 60 kadans için 8 km hız çıkıyor.(28 inch x 25.4mm x 3.14 x 60 kadans x 60 dk). Ben zaten yürüyerek o hıza çıkıyorum. 1. Viteste amaç rampa çıkmak hız değil ama bisiklet yol almıyor.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Sayabildigim kadarıyla ön 28 38 48T arka 7 dişli (14-16-18-21-24-28-32) bisikletim salcano city fun 60 modeli. Hesabıma göre 60 kadans için 8 km hız çıkıyor.(28 inch x 25.4mm x 3.14 x 60 kadans x 60 dk). Ben zaten yürüyerek o hıza çıkıyorum. 1. Viteste amaç rampa çıkmak hız değil ama bisiklet yol almıyor.

City Fun 60'ın orijinal rublesi 14-28. Hala o ruble takılı olup 28 çok yumuşak ve yavaş geliyorsa o zaman bir küçük 24'lü rubleyle çıkın. O konfigürasyonda detaylı yükseltmeye girişmeden yapacak pek bir şey yok.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
12'li sistem için 11'li nx aktarıcıyı kullanabilir miyim? Aktarıcı hariç sistem komple 12'li varsayalım.

Geri