Wiggle gönderilerinde hatalar ve gecikmeler ortaya çıkmasıyla birlikte kargolar hakkında bildiklerimi paylaşayım istedim.
Bir ara Amazon USA' dan birşey aldım. Kargo takip no ile kargoyu takip ediyorum. Ürünler Arizona depodan çıktı. Ordan New York' a gitti. Ordan da gece Almanya' daki merkeze geldi. Avrupa kargoları sanırım orda ülkelere göre ayrılıyor. Aaaa, bi de baktım benim kargo Finlandiya' da bir adrese gitti...Kargo firması DHL idi. Hemen en yakın DHL' e gittim, sordum belki onların sistemde farklı birşey görünüyor olabilir diye... Adamlar sitemden baktı. "Yok abi, koli Finlandiya' ya gitmiş ama sana gelir merak etme, biraz gecikir" dediler.
Neden böyle oluyor diye sordum: Bizde ana dağıtım merkez depolarında robotlar çalışıyor. Bu robotlar evdeki sehpaların benzeri gibi. Altlarında tekerlek ve elektrik motoru var gibi düşün. Kolilerin barkodlarını okuyup ona göre ayırım ve istif yapıyorlar kendi başlarına. Sizin koliyi başka bir koliyle birlikte alıp başka bir yere götürmüştür. Eğer koliniz ufaksa, üst üste olan kolilerde böyle hatalar yapıyor. Finlandiya DHL kargoları şehirlere göre ayırırken hatayı farkeder, size geri gönderir merak etmeyin dedi.
Gerçekten de kargom 7-8 gün gecikmeyle bana geldi. Üzerindeki adres etiketi yenilenmiş bir şekilde...
Hani derler ya, el işçiliği daha değerli diye. İnsan çalışssa bu hata olmaz. Bu robotlar bir yere gelince saçmalıyorlar. Yazılımsal bir olay.
Wiggle gönderilerinde ana sorun wiggle' ın çok satış yapması ve bu satışı karşılayacak bir kargo sistemi olmaması. Anladığım kadarıyla Royal Post da işin içinden çıkamıyor. Yanlış adrese gitmeler falan. Bir de wiggle takip sistemi 14 gün sonunda takip sistemini otomatik olarak kapatıyor. Bu saçma bir durum. Benim son iki kargom 20 gün civarında geldi. Koliyi wiggle dan takip etmek istediğimde "sistem tarafından kapatılmıştır" lafı çıkıyor. Neyse ki bizim PTT ve RoyalPost sayfaları çalışıyor süre uzun olsa bile.
Bir de şunu farkettim: Royal Post' a fason iş yapan Parcel Woldwide diye bir firma var. Buna giden paketlerin başına iş geliyor. Royal Post iş yükü artınca hizmet alımı yaptı sanırım. Bu Parcel Worldwide işin altından kalkamıyor.
Almanya' dan alış veriş yaptığım firmalar oldu. Gönderi ücreti yüksek ama DHL le yolluyorlar. Biraz ağır geliyor 20 gün civarı. Ama klasik posta yoluyla geliyor ve sistem normal çalışıyor.
Wiggle yorumlarını okuyorum arada, Çince, Japonca yorum yazanlar var. Demek adamlar oraya kadar satış yapıyor. Bu iş yükünü Royal Post kaldıramıyor o belli oldu.