Öncelikle Merhaba, elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışayım.
Bikefit güzel, bilimsel, yararlı olabilir fakat benim merak ettiğim soru ne kadar gerekli olduğu. Profesyonelleri bir kenara ayırıyorum amatör bir kullanıcı için çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bikefit yaptırmadan bisiklet süren herkes 10 yıl sonra diz hastalıkları yaşıyorda yaptıranlar 80 ine kadar sağlıklı kalıyor gibi davranmaya gerek yok. Bisiklet üzerinde bir rahatsızlığınız var ve çözemiyorsanız buna ihtiyaç duyabilirsiniz ama bir rahatsızlık hissetmiyor ve kendinizi çok zorlamıyorsanız uzun dönemde sağlık sorunu yaşama olasılığınız da düşüktür. (Tekrar söyleyeyim profesyoneller hariç)
Burada sizin beklentiniz önemli. Herkes için bike fit yaptırmak gereklidir demek tabi ki çok tuhaf bir yaklaşım olur ama bike fit uygulamasının her türde kullanıcıya bir fayda sağlayabildiği de ispatlanmış bir gerçek. Özetle gereklidir değil ama yaptırması faydalıdır daha doğru bir yaklaşım olur.
Ayrıca bu işlem bilgisayarla özel şartlarda yapılıyor diye size özel harika bir sonuç vereceğini de garanti edemezsiniz. Sonuçta bu değerler bir toplumun anatomik ortalamasına göre oluşturulmuştur. Ya o anatomik ortalama size uymuyorsa?
Uygulamada öncesinde oldukça detaylı vücut analizleri ve sizi tanımak adıan bir görüşme yapıyoruz ki ihtiyacınızı anlayabilelim diye. Bilgisayarlar ve sensörler sadece cetvel pergel misali sizin vücudunuzdan ölçüm almamıza yarıyor. Bike fit sırasında bizim yaptığımız şey sizi bilgisayarın söylediği şekilde pozisyonlamak değil kesinlikle. Benim yaptığım bike fit sizin fiziksel yapınız, sürüş alışkanlıklarınız, sürüş hedefleriniz, sürüş yoğunluğunuz, anatomik yapınız, sakatlık ve şikayetleriniz doğrultusunda bu ölçümleri okuyarak yorumlamak ve size en uygun ayarları bulmaya çalışmak.
Burada trainer ortamında çalıştığımız için tabi ki yanılma payımız var. Bunu gidermek içinde siz dışarıda gerçek ortamda sürdükten sonra vereceğiniz geri bildirimlere göre yeniden ince ayarlar yapıyoruz. Genelde ilk kontrol seansında istenen sonuca ulaşmış oluyoruz. Yani bu süreç yaptım oldu değil 1-2 seansta sonuca ulaşılan hassas bir süreç.
Son olarak bir şeyi gerçekten merak ettiğim için sormak istiyorum. Kilo alınca tekrar yaptırılması gerektiği söylenmiş genel olarak. Burada 20 kilo almayı kastetmediğimizi düşünerek 2-3 kilo aldığımızda hatta 5 olsun anatomimizde ne gibi bir değişiklik oluyor ki tekrar yapılması gerekiyor. Sonuçta kemik uzunlukları, basış şekilleri, gidona uzanma miktarı... hepsi aynı kalır.
2-3 kilo alırsanız bir şey değişmez ama burada bahsedilen 5-10 kilolar almak yada vermek. Bu kadar kilo alıp verirseniz bir çok özelliğiniz değişebilir. Pedal basma şekliniz değişebilir. Bir de kiloyu nereden aldığınız önemli. 3 kilo alıp sadece göbek yaparsanız eğilebilme durumunuz çok değişir mesela. Aynı kalmaz.
5 kilo alırsanız ve sırt bel kaslarınız yeterince kuvvetli değilse kollarınıza binen yük artar ve uzanma eğilme durumunuz değişebilir.
Tabi ki sıkıntı hissetmediyseniz sorun olmaz ama yinede kontrol ettirmekte fayda olacaktır.
Umarım sorulara verdiğim cevaplar açıklayıcı olmuştur. Aklınıza takılan başka sorular da var ise elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
Selamlar