Scudo Sports

Yakın zamanda bike fit yaptıran var mı?

Bu konuyu okuyarak karar verdiğim bike fit'i yaptırdım ve keşke daha önce yaptırsaydım dedim aslında bisiklet alınmadan önce yapılması lazım ama ben aldıktan 3 sene sonra yaptırdım bu önemsiz ayrıntıyı geçiyorum ve tecrübelerimi aktarmak istiyorum . Öncelikle işlem 2 saat civarı sürüyor ve yaptırdıktan sonra şöyle değişimler gerçekleşti .Örneğin droplardan tuttuğumda inanılmaz rahatsız oluyordum fakat bu durum düzeldi artık son derece rahatım.İkinci olarak selenin ön kısmının malum yere baskı yapıyordu ve bu gerçekten inanılmaz rahatsız ediciydi bu durum düzeldi. Hoodlarda rahat etsemde dirseklerimde azda olsa rahatsızlık hissediyordum hoodların konumlanması değiştikten sonra bu rahatsızlıkta kalmadı.Kallerin konumu değişti ama uyuşmaya çare olmadı ikinci kez gittiğimde kallerin yeri tekrar değişti ve bu sorunda ciddi oranda azaldı fakat henüz 80-90 kilometre tek seferde binmedim hep kısa turlar attım. İşin özü yaptırmanızda fayda görüyorum bisiklet daha keyifli hale geliyor :)

Scudo
@Seth 350₺
3-5 bir şeyler koyup gerçekten herkesin yapmasını öneririm. Kendinizi sakatlayıp bu spor' a veda etmeyin..

Konuyu ben açmıştım,niyetim de vardı ama sonra düşünce biraz pahalı geldi tabii bu kişinin bütçesiyle de alakalı bir durum. Şu anlık sadece kaller ayarı yaptıracağım. Eğer 200₺ bandında olsa bu çok daha yararlı olurdu. Sonuçta kişinin bilgisi aktarılıyor bu işte,eminim şu anda o alınan aletler kendini amorti bile etmiştir. En azından kış sezonunda ben bir incelik beklemek istiyorum bu işi yapanlardan.

@Tolga Çelebi bence, 350 çok para değil. 200 kenarı atıp, sigara alkol vs kullanan varsa ondan kesip ya da gece hayatından kesip ona atması daha mantıklı açıkçası..
Hoş, kimsenin hayatına karışamayız ama gözle görününce bazı olaylar gerçekten hayret edilebiliyor. Taksit imkanı da var..
Fiyatını bilemem ama işlemi tamamen destekliyorum.

Açıkcası bunu yeni duyanların yada yeni duyup da.. bikefitcilere büyücü gözüyle bakmaları yada kendiniz halledersiniz buna gerek yok para vermeye düşüncesi her zamanki gibi bilimden uzak hallerimizi ortaya seriyor.

Arkadaşlar bikefit denen olay aslında bisiklettlerdeki sizin sadece bir bisiklet aldığınızı zannettiğiniz halde aslında açı ve uzunluklardan oluşan aliminyum yada karbondan yapılmış, cansız demir bir attır. Bir mühendislik harikasıdır da diyebiliriz belli seviye ve üstündekiler için..

Özellikle sık kullanımlarda hatta haftada 2-3 kez bile biniyor olsanız bile sizin uygun oturma poziyonunuz , sele ileri geri ayarınız yüksekliğiniz gidon boğazı uzunluğunuz, duruma göre uzun yada kısa krank seçimi vs. vs. gibi birçok konuda. bilimsel bilgisayar destekli test ve analizlerle vücudunuza elektrotlar bağlanarak işlem yapılan bir uygulama... yani sizin, evde el yordamıyla yaptığınız ayar ve ölçümlerle kesinlikle yarışılmayacağınız hassaslıkta bir işlem bu..

Maalesef Ankarada yok.. istanbulda olsam giderdim çünkü ara ara da olsa bazı sıkıntılar yaşıyorum ve bisikletimi daha efektif kullanmak isterdim doğrusu... Sevgiler :)))

bike-fit bende yaptirdim. kendime uygun kadro icindi. bisiklet sahibi veya kadro yaptiracak herkesin mutlaka yaptirmasi gereken bir uygulamadir. bisiklet sakasi olmayan bir spordur (100km de yaklasik 17000-18000 defa pedal ceviririz), 17000 defa yanlis acilarda pedal basarsak zamanla vucudumuz deforme olabilir. ornekleri cogaltabiliriz, saglikli ve dogru acilarda bisiklet kullanmak icin herkese oneririm. eger boyun agriniz ve ellerde uyusma ile sorunlariniz baslarsa zaten yanlis olculerde pedal basiyorsunuzdur zaten. bike-fit e pahali diyenlere batidaki fiyatlari ogrenmelerini tavsiye ediyorum (batida 2 kat daha pahali, ayrica sagligini kaybettikden sonra tekrar saglimiza kavusmak icin kat be kat daha fazla oduyor ayrica zamanimizdan da kaybediyoruz)

@Serkan Mıstınoğlu o kısım normal şartlarda bence de abartı meğer ki kiloda büyük bir değişim olsun.

Vlogları ise genellikle teşvik edici, bence bu camiadaki önemli bir eksikliği gidermeye çalışıyor. Asıl işini bırakıp tamamen kendisini bu kanala adadı, işi profesyonelce yapmaya çalışıyor. Takdir edilesi derim.

Memlekette tek bir işle uğraşan kaç kişi kaldı ki?

Çok ince ve detaylı bir konu. Araçların rot balansı gibi sensörler ile her bir oynak noktanızın analizi yapılıyor, ama işte ücretleri yüksek olduğu için sürekli yaptıramıyoruz. Aşağıdaki video size bike fitting ile ilgili neredeyse her şeyi anlatıyor.

bu bike fit chazlarının standartları nasıl oluşmuş, sensörlerin ilettiği değerler nasıl bir algoritmaya veri oluyor. bu algoritma hiç mi değişmez, bu algoritmayı oluştururen insan anatomisi ile ilgili kimden ne kadar faydalandılar gibi sorular bende bir merak konusudur

bende @Hasan Çağri ya yaptirdim cok da memnun kaldim. isini son derece titiz ve profesyonelce yaptigina sahit oldum.10 numara da muhabeti vardi hem keyif aldim hemde tanistigima memnun oldum. "sunun parasini alayim da defolsun gitsin" mantigi ile isini yapmayan biri,bikefit islemi bittikden sonrada surekli her soruna cevap veren yardimci olmaya calisan biri. cagri gibi insanlarin desteklenmesi kanaatindeyim. verdigim paranin hicbir kurusuna acimadim, helali hos olsun. sayesinde kendime %100 uygun kadrom oldu. 160cm boyundaki benim gibi kisa insanlar icin piyasada satilan hicbir kadro bize uygun degil (700c jantli bisikletlerin hicbiri uygun degil).

@Onur ŞENKAL

Bikefit güzel, bilimsel, yararlı olabilir fakat benim merak ettiğim soru ne kadar gerekli olduğu. Profesyonelleri bir kenara ayırıyorum amatör bir kullanıcı için çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bikefit yaptırmadan bisiklet süren herkes 10 yıl sonra diz hastalıkları yaşıyorda yaptıranlar 80 ine kadar sağlıklı kalıyor gibi davranmaya gerek yok. Bisiklet üzerinde bir rahatsızlığınız var ve çözemiyorsanız buna ihtiyaç duyabilirsiniz ama bir rahatsızlık hissetmiyor ve kendinizi çok zorlamıyorsanız uzun dönemde sağlık sorunu yaşama olasılığınız da düşüktür. (Tekrar söyleyeyim profesyoneller hariç)

Ayrıca bu işlem bilgisayarla özel şartlarda yapılıyor diye size özel harika bir sonuç vereceğini de garanti edemezsiniz. Sonuçta bu değerler bir toplumun anatomik ortalamasına göre oluşturulmuştur. Ya o anatomik ortalama size uymuyorsa?

Son olarak bir şeyi gerçekten merak ettiğim için sormak istiyorum. Kilo alınca tekrar yaptırılması gerektiği söylenmiş genel olarak. Burada 20 kilo almayı kastetmediğimizi düşünerek 2-3 kilo aldığımızda hatta 5 olsun anatomimizde ne gibi bir değişiklik oluyor ki tekrar yapılması gerekiyor. Sonuçta kemik uzunlukları, basış şekilleri, gidona uzanma miktarı... hepsi aynı kalır.

• Beğen
Tepkiler: Tolga Çelebi
Öncelikle Merhaba, elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

Bikefit güzel, bilimsel, yararlı olabilir fakat benim merak ettiğim soru ne kadar gerekli olduğu. Profesyonelleri bir kenara ayırıyorum amatör bir kullanıcı için çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bikefit yaptırmadan bisiklet süren herkes 10 yıl sonra diz hastalıkları yaşıyorda yaptıranlar 80 ine kadar sağlıklı kalıyor gibi davranmaya gerek yok. Bisiklet üzerinde bir rahatsızlığınız var ve çözemiyorsanız buna ihtiyaç duyabilirsiniz ama bir rahatsızlık hissetmiyor ve kendinizi çok zorlamıyorsanız uzun dönemde sağlık sorunu yaşama olasılığınız da düşüktür. (Tekrar söyleyeyim profesyoneller hariç)

Burada sizin beklentiniz önemli. Herkes için bike fit yaptırmak gereklidir demek tabi ki çok tuhaf bir yaklaşım olur ama bike fit uygulamasının her türde kullanıcıya bir fayda sağlayabildiği de ispatlanmış bir gerçek. Özetle gereklidir değil ama yaptırması faydalıdır daha doğru bir yaklaşım olur.

Ayrıca bu işlem bilgisayarla özel şartlarda yapılıyor diye size özel harika bir sonuç vereceğini de garanti edemezsiniz. Sonuçta bu değerler bir toplumun anatomik ortalamasına göre oluşturulmuştur. Ya o anatomik ortalama size uymuyorsa?

Uygulamada öncesinde oldukça detaylı vücut analizleri ve sizi tanımak adıan bir görüşme yapıyoruz ki ihtiyacınızı anlayabilelim diye. Bilgisayarlar ve sensörler sadece cetvel pergel misali sizin vücudunuzdan ölçüm almamıza yarıyor. Bike fit sırasında bizim yaptığımız şey sizi bilgisayarın söylediği şekilde pozisyonlamak değil kesinlikle. Benim yaptığım bike fit sizin fiziksel yapınız, sürüş alışkanlıklarınız, sürüş hedefleriniz, sürüş yoğunluğunuz, anatomik yapınız, sakatlık ve şikayetleriniz doğrultusunda bu ölçümleri okuyarak yorumlamak ve size en uygun ayarları bulmaya çalışmak.

Burada trainer ortamında çalıştığımız için tabi ki yanılma payımız var. Bunu gidermek içinde siz dışarıda gerçek ortamda sürdükten sonra vereceğiniz geri bildirimlere göre yeniden ince ayarlar yapıyoruz. Genelde ilk kontrol seansında istenen sonuca ulaşmış oluyoruz. Yani bu süreç yaptım oldu değil 1-2 seansta sonuca ulaşılan hassas bir süreç.

Son olarak bir şeyi gerçekten merak ettiğim için sormak istiyorum. Kilo alınca tekrar yaptırılması gerektiği söylenmiş genel olarak. Burada 20 kilo almayı kastetmediğimizi düşünerek 2-3 kilo aldığımızda hatta 5 olsun anatomimizde ne gibi bir değişiklik oluyor ki tekrar yapılması gerekiyor. Sonuçta kemik uzunlukları, basış şekilleri, gidona uzanma miktarı... hepsi aynı kalır.

2-3 kilo alırsanız bir şey değişmez ama burada bahsedilen 5-10 kilolar almak yada vermek. Bu kadar kilo alıp verirseniz bir çok özelliğiniz değişebilir. Pedal basma şekliniz değişebilir. Bir de kiloyu nereden aldığınız önemli. 3 kilo alıp sadece göbek yaparsanız eğilebilme durumunuz çok değişir mesela. Aynı kalmaz.
5 kilo alırsanız ve sırt bel kaslarınız yeterince kuvvetli değilse kollarınıza binen yük artar ve uzanma eğilme durumunuz değişebilir.
Tabi ki sıkıntı hissetmediyseniz sorun olmaz ama yinede kontrol ettirmekte fayda olacaktır.

Umarım sorulara verdiğim cevaplar açıklayıcı olmuştur. Aklınıza takılan başka sorular da var ise elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

Selamlar

@Hasan Çağri bilgilendirme için teşekkürler. Benim merak ettiğim diğer konu ise Bike Fit testini sizler özel bir kurs alarak mı öğrendiniz ? Ülkemizde yeni bir uygulama mı yoksa bizlerin mi yeni haberi oluyor? Yani özetle bu işi yapanlar nerde pişiyor :)

@avkebele Kendisi yine cevaplayacaktır, bende kısa bir cevap vereyim.

İlk Retül işini yapan Sepcialized' dır. Eğer yeni bir bisiklet almak/yaptırmak isterseniz Retül ile bütün ölçüleriniz alınıp yapacak kişiye verildiğinde örneğin "Soulrider" her şeyini sana uygun yapıyor. Eğer bisiklet almak istersen de sana yakın ölçüleri veriyor. Misal, Specialized da 56 de , Trek' de M-L kadro olur der..

Çağrı bu işi Tr' de yapan ve işin içerisinde uzun süredir bulunan birisidir. Trek bu işe sonradan başladı.. 2 Kere gittim Çağrıya ve yaptırdığım her fit den sonra bisiklete binmekten keyif aldım. İlk yaptırdığımda, o kadar yanlış kullanıyormuşum ki her tarafım kas katı kesiliyordu yaptırmadan önce..

Ironman, triatlon vs yapıyorsanız durmadan seyahat ediyorsanız bisiklet ile evet fiti yılda bir kez tekrar için yaptırabilirsiniz. Asla durma dediğiniz arkadaş, kendini bu işe vermiş, keyfinden vermedi herhalde. Bir gelir sağlıyor ki az da olsa videolar çekiyor. Bir kaç videodan sonra izlememeye başladım, fazla gelmeye başladı bazı videolar.. Yapan arkadaşta Bora, henüz 1 ay oldu belgesini alalı. Biraz araştırma yaparsanız, daha detaylı şeyler öğrenebilirsiniz.

İyi akşamlar.

Geri