Tüm dünyada kabul görmüş olan Bike-fit sistemi Retül bildiğim kadarı ile Türkiye'de sadece 2 yerde yapılıyor. Başka da yapan varsa bilmediğimden dir.
Aktif Pedal Çağrı ve Trek Türkiye Göksen.
Bu arkadaşların ikisini de tanıyorum. Amerika'da bu işin eğitimini almış sertifikalı kişiler.
Ben retül yaptırdım. Bisikletim bedenime göre ayarlandı. Kal açıları, konumları, Sele yüksekliği, sele ileri geri pozisyonu,set-back ayarı, gidon boğazı uzunluğu,yüksekliği, gidon açıklığı, krank boyu, boynuzların pozisyonu. Bunlardan ayarlanabilir olanlar ayarlandı. Değişmesi gerekenler( krank kolu ve gidon boğazı) tavsiye edildi ve zamanla da değiştirdim.
İşin özeti retül sonrası daha rahat etmeye başladım. Diz ağrısı boyun sırt ağrısı uyuşma hissizlik yaşamadım. Ayrıca yapılan tüm ayarlar retül sistemine kayıt oldu ve bana dijital ortamda yollandı. Dolayısı ile ilerde farklı bir bisiklet alsam bile bu ayarlar kolayca uygulanabilir halde. Veya farklı bir komponent aldığınızda bile gidip, hemen 5 dakikada yeni komponentiniz sizin kayıtlı retül ayarınıza göre bisikletinize uygun ayarlara getiriliyor.
Sağlıklı olarak bu sporu yapmak için ben tavsiye ederim. Ben bu işten para kazanan biri değilim. yarışlara da katılmıyorum. Gerek var mı yok mu tartışılır ama belimde 4 tane fıtığım olmasına rağmen, bisikleti bu şekilde kullanmaya başladıktan sonra 1 defa bile sorun ve bel fıtığı krizi yaşamamış olmam belkide buna örnek olabilir.
Ha şu da olabilir. Siz zamanla rahat ettiğiniz ayarları kendiniz yapmışsınızdır. Ama yinede bir bike-fit yaptırayım diyerek gidip, "tüm ayarlarınız doğru" cümlesini duymak içinde 300 tl civarında para da verebilirsiniz. Bu da şans.