Nasıl ki 90'larda her gelene dağ bisikleti satıyorlardı, şimdi aynısı yol bisikleti için var. Genellikle sahte bir ihtiyaç yaratıyorlar. 19 senedir ulaşım+spor amaçlı kullandığım bir dağ bisikletim vardı. 26 inç olduğu için, çok küçük geliyordu, yenisini almak durumunda kaldım. Trekking diye geçen, hibrit türde bir bisiklet aldım.
- Bisikleti öncelikli olarak ulaşım amaçlı kullanıyorum. Günlük işe gidip geliyorum. Mesela kışın daha dişli bir lastikle değiştireceğim muhtemelen, yol bisikletinde bu çok olası değil.
- Çoğunlukla asfalt kullandığım için çok kalın bir lastiğe ihtiyaç duymuyorum. 700x38c lastik var üzerinde. Ama zırhlı olması sayesinde 1 senedir hiç lastik sökmeden aldığım haliyle kullanıyorum, hiç patlamadı. Öteki türlü mesela işe git-gel lastik yamasıyla, değiştirmesiyle uğraşmak can sıkıcı olurdu.
- Bisikletim 14.5 kg civarıydı. Genellikle şehir içi turlarda 'hızlı gidilsin' mantığıyla yüksek ortalama hız yakalayalım mantığı hakim. Bir ara bisikletimi satıp, bir yol bisikleti mi alayım dedim. O zaman da yukarıda saydığım sebeplerden ötürü bana uygun olmayacak, araç değil de daha çok bir oyuncak işlevi görecekti.
- Yine bu turlarda sabah erken çıkılsın, minimum molayla dönülsün mantığı hakimdi. Ben genellikle bisikletimle bilmediğim yerlere gitmeye, oraları dolaşmaya çalışıyorum. Mesai gibi aynı rotayı tekrar tekrar yapmak bana göre değil. Bildiğimiz yerlere de arkadaşlarla gittiğimiz zaman, kahvemizi, yiyeceğimizi hazırlayıp, dinlenip, öyle devam ediyoruz.
- Birkaç şehir dışı tura katıldım. Orada çantayla eşya taşımak sıkıntı halini aldı. Bisikletin üzerine bagaj+heybe almaya karar verdim. Aynı şekilde düz gidon bileğimi çok ağrıtmaya başladı, kelebek gidon alıp taktım.
Yani özetle bu süre içinde, ulaşım amaçlı kullanabileceğim, eşyamı kolaylıkla taşıyabileceğim, yanımda ihtiyacım olan şeylerin her zaman bulunduğu, hıza odaklı bir şekilde gitmeyeceğim bir bisiklet aradığımı anladım, başlangıçta da bu doğrultuda aldığım bisikletimi böyle şekillendirdim. İleride de eğer değiştirirsem, daha bütün olarak tasarlandığını düşündüğüm tur bisikletlerinden almayı düşünürüm muhtemelen.
Bizde bisiklet alacak kişi başta bu şekilde, bisikletle yapmak istediği şeyi önüne çıkarıp koyamıyor. İşe gidip gelmek için durduk yere arazi taşıtı alan yok ama dağ bisikleti alan çok