Farklı bir bakış açısı:
Bizim asgari ücret 1400 TL
Almanya asgari ücret 1400 €
4 aylık maaş muhtemelen yetmeyecek iphone X için, ama elin Alaman işçisi 250€ para arttıracak
Bizim (TL) satın alma gücümüzün yerlerde olduğu da açık malesef...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Türkiye'deki en iyi servis açık ara Apple servisidir. Ben başka serviste bu kadar birebir değişim görmedim. Bir telefon satın aldığınızda, fiyatının içinde sizin 2 yıllık servis ücretiniz de vardır. Yani bir Apple alırken, iyi bir servis hizmetine de ödeme yapmış oluyorsunuz. Neredeyse kusursuz bir servise sahip, size telefonu 2 yıl boyunca sorunsuz kullanmayı garantileyebilen belkide tek servistir, Apple servisi.
Bir diğer anlaşılmayan konu da, Apple bir telefondan öte aksesuardır
O elma logosu...
Anlayamazsınız arkadaşlar
Telefonunuzla konuşurken işaret parmağınızın elmayı kapatmaması için, herkesin elmayı daha iyi görebilmesi için parmağınızı biraz daha aşağı koyarsınız.
Kılıf almaya gittiğinizde, kılıfların çoğunda elma logosunun açık olduğunu görürsünüz. Neredeyse hiçbir Apple kılıfı arkadaki elmayı kapatmaz
Çünkü siz o elma için de ciddi bir para verdiniz!
Çok öte yandan, Siri'nin giderek daha başarılı ve kolay hale gelişi, İphone cihazlarının çok eskiden beri su geçirmezlik (özellikle spill resistant denilen dökülmelere karşı su geçirmezlik) konusunda zaten başarılı oluşu göz ardı edilemez. Çok eski bir iphone'u bile elinize alıp şarj girişine baksanız telefonun içindeki devreleri veya anakartı göremezsiniz, girişin dört bir yanı kapalıdır içerden. Samsung bunu 1-2 yıldır yapıyor, ama Apple, çok uzun yıllardan beri yapıyor.
İphone kadar özel bir malzemeden yapılan kasa da malesef sadece son yıllarda var. İphone kasaları hep özeldir ve "jilet" gibidir. İşçilikleri, kesimleri çok iyidir ve ek yerleri tam olarak, "cuk" olarak oturur. Aranıza Xiaomi mi6 inceleme şansı olan varsa, canlı canlı görmüş olan varsa ne demek istediğimi daha iyi anlar, kasanın nasıl "kapatılmaması" gerektiğini
Tüm bunlara ek olarak, Apple'ın telefon dünyasına getirdiği çok fazla yenilik var. Özellikle dahili bataryaya Türk halkını bile alıştırmaları bence bir mucize. Yani bu tabuyu nasıl yıkabildiler, hala anlamış değilim helal olsun. "Hee bataryası çıhmıyor mu? E batarya bozulunca çöp o zaman!?" diye dahiyane bir fikri kafalarına vuraa vura nihayet çürütebildiler. Respect! diyorum
Samsung gibi yılda onlarca telefon çıkarıp, sektörü "deneme tahtasına" çevireceğine, 2 yılda bir 2 model (ilk kez bu yıl 3 model çıkarttılar) çıkartan Apple, bence de gerçekten başarılı bir şirkettir
Yazmaya doyamıyorum ama ekleyeyim, Apple da bir ara ekonomi sınıfı telefon yapabilir miyim acaba? gibisinden düşük gelirli tüketiciye yönelmeye çalışarak plastik kasalı İphone 5C yapmıştı, hatırlayanlarınız kesinlikle vardır. Ne oldu? Patladı
Hem maliyetini düşüremediler, hem de telefon Apple kimliğinden çok uzaklaştığı için başarıya ulaşamadı., Halbuki özellikleri iphone 5 ile aynıydı. Tüketici 200-300 lira daha fazla verip plastik kasadan kurtulmayı tercih etti.
Özetle, herkes iyi bildiği işi yapacak arkadaş
İphone'ların kendine has bir çizgisinin olmasına da bayılıyorum mesela. Tıpkı bir Mercedesi, BMW arabayı farından tanımak (bir arabanın mercedes veya bmw olduğunu gerçekten de çoğu zaman farından tanırsınız! çünkü kendine has, oturmuş çizgileri vardır!) gibi, kendine has çizgi ve tasarımları var.
Yine gevezelik ettim