örneğin Ankara yarışı için anlatayım.;
Start 08:00
1. İstasyon (26.km) 09:30
2. İstasyon (42.km) 10:20
Finish 11:00
1. istasyon dediğimiz yer var etap üstünde ikram istasyonu orada sponsor ikramları oluyor soğuk içecekler su bazen bar veya muz, ilk istasyona yani 26.km ye tam 1 saatte gitmen gerekiyor, orada zaman ölçüm cihazları var eğer gidemezsen süre geçerse yarışdan eleniyorsun arkadan gelen süpürge dediğimiz otobüsler var onlara bindiriyorlar o araç en arkadan yarış bitene kadar gidip en son başlangıç alanına seni götürüyor.
ardından tekrar 2. istasyonda ölçüm cihazı oluyor o da aynı şekilde hesap yapıyor, En son Finish de bir cihaz var o da bitirme zamanını hesaplıyor.
örneğin 10:20 de 2. istasyondan geçtin 11 de finishi geçmen lazım 11 den sonrası DNF görünüyor sistemde.
finishden geçen tüm sporculara finisher madalyası veriliyor. elenenlere veriliyor mu bilmiyorum.
yarış kiti çok önemli yarış sabahına bırakan çok olduğu için yarış sabahı çok sıra oluyor imkanın varsa il dışına bir gün önceden git il içinde ise bir gün önceden al muhakkak. 2023 beykoz yarışında biz sabah almak zorunda kalmıştık sıra çok vardı uzun parkur start aldı çipini geç alan uzun parkur sporcuları vardı yetişmeye çalışıyorlardı. kısa parkurda ben de geç aldım sıraya en sonlardan dahil olmuştum.
bu da güzel bir tecrübe oldu.
istanbul'da oturuyorsan samsun yarışını da tavsiye ediyorum listene muhakkak eklemelisin.
mesela akra için dün hesaplama yaptım kabaca maaliyetler aşağıdaki gibi.
18-19 NİSAN KEMER – ANTALYA Akra Granfondo
Ulaşım:
Bolu – ankara : 600 TL gidiş dönüş
Ankara – kemer : 1300 gidiş dönüş
Otogar start arası 2.5 km mesafe şehir içi 3 km
Otel:
En ucuz otel gecelik : 650 tl oda fiyatı 2 kişi
Kayıt ücreti : 1650 TL Toplam maliyet kişi başı : 4250 TL + özel harcamalar
bu kemer yarışı için maaliyet örneği mesela biz onu yarış başı 5000 TL hesap etsek ben 7 yarış ekledim 35 bin + özel harcamalar diyebiliriz. tabi konaklama maaliyeti değişken onu da unutmayalım.
bu sene benimle 7 yarışa 500 kişi gelse ortalama maaliyeti bu desek 5000 * 500 kişi deyince ticaret hacmi yarış başı 2.500.000 TL oluyor ulaşımdan konaklamaya güzel bir para akışı demek.
sadece kayıt ücreti 1500 TL den hesap etsek 7*1500 = 10.500 TL sadece kayıt ücreti * 500 kişi = 5.250.000 TL sadece kayıt parası
sadece yarışlar için bu yıl kayıt harcaması 10.500 TL verilir mi sorusu kişiye göre değişir bence imkanı olan o atmosfer için bile verebilir sonuçta bunlar özel yarış olduğu için kişinin kendi tutumu.