yol bisikleti için çeşitli şartlarda tecrübe ederek kullandığım ekipmanlarım şu şekilde:
10c ye kadar:
Üst İÇLİK: içimde uzun kollu sporcu içliği, değişik marka ve model olanlar var (link)
ince ve teri rahat atan bir şey olması yeterli. ısınma tarafını aktivite halindeki vucüt hallediyor zaten
Tayt: çok önceden aldığım diğerlerine görece kalın, bazı bölgeleri polarlı gibi olan askılı tayt kullanıyorum. altına içlik yok.
Ceket: çok yağış bekleniyorsa; decathlondan aldığım kırmızı renk neopren(alağıdaki fotoğraftaki) yağmur yoksa fazla geliyor.
az yağış veya hiç yağış beklenmemesi durumunda: btwin anorak 7 (link)
bu iki ceket arasında materyal farkı var. ilk bahsettiğim kırmızı olanın her yeri neopren benzeri tek çeşit yağmura rüzgara dayanıklı nefes alabilen, kalın bir malzeme kullanılırken ikinci bahsettiğim mavi-siyah-beyaz olan bazı yerleri daha ince, dış etkenlere daha çok maruz kalan kısımlar biraz daha kalın. 2. bahsettiğim daha hafif, daha rahat teri dışarı atıyor ama yağmur direnci biraz daha düşük.
Eldiven: çift katlı bileklikli eldivenler çok kalın ve rahat değil. onun yerine 0-5 derece arası bileklikli, yağmur ve rüzgara dayanıklı, nefes alan eldivenlerden kullanıyorum. (link) burada önemli olan eldivenin bilek kısmının, kullanılan ceketin iç ve dış katmanları arasına oturması. yukarıda bahsettiğim ceketlerin bilek kısımları arasında eldiven girecek şekilde çift katmandır.
10-20 derece arasında ise ince ama uzun parmaklı bir eldiven tercih etmek faydalı olacaktır... üstü çok ince elastik bir katman olan bileklikli eldivenler buna uygun.
5-15 arasında önceden aldığım, ama artık pek bulunmayan decathlon dan aldığım bir eldiven çok işimi gördü. tek katmandan oluşan bu eldiven ince bir neopren gibi, üstte bahsettiklerim arasında olan bir kalınlığa sahip.
Ayakkabı kılıfı: decathlondan aldığım neopren ayakkabı kılıflarını kullanıyorum. yağmur soğuk karşısında iyi iş yapıyorlar.
Balaklava: başı korumak için çok başarılı. motosiklet günlerinden kalma alışkanlığım, ama motor için olanlara göre biraz daha ince olması gerek.
ekstermitelerin soğuğa karşı direnci daha az. el ve ayaklar kanın en son ulaştığı, soğuğa direnci en düşük noktalar. kullandığım btwin ayakkabılar kışlık değil, bu nedenle kılıfın atına özellikle parmak kısımlarında sıcak tutacak tarzda, kalın hatta soğuk havalarda yün kaliteli çorap olmalı. eldivenler ise gayet başarılı.
ayrıca yazın soğuk tutan termoslar, kış aylarında da suyunuzu çok soğumaktan koruyorlar, ben şahsen kış aylarında kullanıyorum bunları sadece
ne olursa olsun her ekipmanı, uzun bir turda ilk defa kesinlikle kullanmayın. önce 30dk - 1 saatlik turlarda deneyip, ondan sonra orta ve uzun turlar yapmanız. maalesef soğuk ve yağmurlu havanın affı olmuyor. bu havalarda molalı, dur- kalk lı turlar değil, sürekli hareket halinde olunacak sürüşler planlanmalı. dışarı çıktığınızda hafif bir üşüme hissediyorsanız o kıyafet olmuştur. eğer üşüme hisettmiyorsanız, biraz sürmeye başladıktadan sonra pişmeye başlayacaksınız
keyifli ve kazasız pedallamalar dilerim