Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yol bisikleti için kışlık giyim

@Sungur
5-10 derece arasında ben bunun üzerine softshell mont giymiştim sadece.
 
  • Beğen
Tepkiler: Sungur
Scudo
arkadaşlar uygun fiyatlı tayt bulamadım. bildiğiniz 200 liranın altında taytlar varsa link atar mısınız?
 
Bu sabah İstanbul'da hava 9-10 derece ve rüzgar hızı düşüktü. Keepdry 500 içlik üzerine Sora SSW Kışlık forma yeterli geldi. Tabi eldiven, buff ve ayakkabı kılıfı şart, hele sabah ayazında :)
Sanırım bu konuda tek tek ürünler önermektense güncel hava + kıyafet şeklinde tecrübe yazmak daha fazla iş görecektir.
 
@BerkEvren Hava ne olursa olsun gidilecek güzergahta çok önemli. Ben Büyükçekmece de oturuyorum göl turu yapacağımız zaman hava nasıl olursa olsun 1 kat fazla giyinmek gerekiyor. Göl den kaynaklı ekstra soğuk oluyor ortam.
 
yol bisikleti için çeşitli şartlarda tecrübe ederek kullandığım ekipmanlarım şu şekilde:

10c ye kadar:
Üst İÇLİK: içimde uzun kollu sporcu içliği, değişik marka ve model olanlar var (link)
ince ve teri rahat atan bir şey olması yeterli. ısınma tarafını aktivite halindeki vucüt hallediyor zaten

Tayt: çok önceden aldığım diğerlerine görece kalın, bazı bölgeleri polarlı gibi olan askılı tayt kullanıyorum. altına içlik yok.

Ceket: çok yağış bekleniyorsa; decathlondan aldığım kırmızı renk neopren(alağıdaki fotoğraftaki) yağmur yoksa fazla geliyor.
az yağış veya hiç yağış beklenmemesi durumunda: btwin anorak 7 (link)
bu iki ceket arasında materyal farkı var. ilk bahsettiğim kırmızı olanın her yeri neopren benzeri tek çeşit yağmura rüzgara dayanıklı nefes alabilen, kalın bir malzeme kullanılırken ikinci bahsettiğim mavi-siyah-beyaz olan bazı yerleri daha ince, dış etkenlere daha çok maruz kalan kısımlar biraz daha kalın. 2. bahsettiğim daha hafif, daha rahat teri dışarı atıyor ama yağmur direnci biraz daha düşük.

Eldiven: çift katlı bileklikli eldivenler çok kalın ve rahat değil. onun yerine 0-5 derece arası bileklikli, yağmur ve rüzgara dayanıklı, nefes alan eldivenlerden kullanıyorum. (link) burada önemli olan eldivenin bilek kısmının, kullanılan ceketin iç ve dış katmanları arasına oturması. yukarıda bahsettiğim ceketlerin bilek kısımları arasında eldiven girecek şekilde çift katmandır.
10-20 derece arasında ise ince ama uzun parmaklı bir eldiven tercih etmek faydalı olacaktır... üstü çok ince elastik bir katman olan bileklikli eldivenler buna uygun.
5-15 arasında önceden aldığım, ama artık pek bulunmayan decathlon dan aldığım bir eldiven çok işimi gördü. tek katmandan oluşan bu eldiven ince bir neopren gibi, üstte bahsettiklerim arasında olan bir kalınlığa sahip.

Ayakkabı kılıfı: decathlondan aldığım neopren ayakkabı kılıflarını kullanıyorum. yağmur soğuk karşısında iyi iş yapıyorlar.

Balaklava: başı korumak için çok başarılı. motosiklet günlerinden kalma alışkanlığım, ama motor için olanlara göre biraz daha ince olması gerek.

ekstermitelerin soğuğa karşı direnci daha az. el ve ayaklar kanın en son ulaştığı, soğuğa direnci en düşük noktalar. kullandığım btwin ayakkabılar kışlık değil, bu nedenle kılıfın atına özellikle parmak kısımlarında sıcak tutacak tarzda, kalın hatta soğuk havalarda yün kaliteli çorap olmalı. eldivenler ise gayet başarılı.

ayrıca yazın soğuk tutan termoslar, kış aylarında da suyunuzu çok soğumaktan koruyorlar, ben şahsen kış aylarında kullanıyorum bunları sadece :)

ne olursa olsun her ekipmanı, uzun bir turda ilk defa kesinlikle kullanmayın. önce 30dk - 1 saatlik turlarda deneyip, ondan sonra orta ve uzun turlar yapmanız. maalesef soğuk ve yağmurlu havanın affı olmuyor. bu havalarda molalı, dur- kalk lı turlar değil, sürekli hareket halinde olunacak sürüşler planlanmalı. dışarı çıktığınızda hafif bir üşüme hissediyorsanız o kıyafet olmuştur. eğer üşüme hisettmiyorsanız, biraz sürmeye başladıktadan sonra pişmeye başlayacaksınız:)

keyifli ve kazasız pedallamalar dilerim
 

Dosyalar

  • YqRLwcstxpBvyNf-kL4TWL1xGnYrQQluXxU4x_9BJIk-1536x2048.jpg
    YqRLwcstxpBvyNf-kL4TWL1xGnYrQQluXxU4x_9BJIk-1536x2048.jpg
    438,3 KB · Okunma: 54
@eyupozturk Bu altta resmini paylaştığınız ceket tam bir hayal kırıklığı benim için Allah'tan indirimden 40 tl ye aldım çok fazla sinir olmadım. Isıtmaya ısıtıyor ancak turdan sonra kollarımdan ter aktığını bilirim. Hafif performanslı giderim, biraz mola veririm turu ceketi değil bence. 20181202_085850.jpg Ben kendilerini katlanır tur ceketi olarak kullanıyorum. :):)
 
@trainspotting35 aynen, belittiğim gibi.. eğer hava çok soğuk, rüzgarlı ve yağışlı olacaksa.. yoksa değil.. çoban gocuğunun bisiklet versiyonu.. kaval yerine pompa koyuyorsun..
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@eyupozturk İlk yazınızda nefes alabilen yazmışsınız onun için uyarı manasında yazdım. Nefes alamayan desek daha doğru olur. :):)
 
pazar sabahı hava 5-6 dereceydi. üstte decathlon kipsta içlik + sora sonbahar uzun kollu forma + sora softshell ceket+ Columbia thermal boyunluk + kışlık şapka
alt tarafta ise mavic kışlık tayt +santini ayakkabı kılıfı üzerinde bbb heavy duty ayakkabı kılıfı. 3. köprü cıvarında derece 3 e kadar düştü. üşüme ve terleme yaşamadım. ellerim üşüdü sadece. oda ali expressden aldığım eldiven miladını yitirmişti. onun yerine de (link) bunu aldım.
 
Yeni iclik almistim o geldi. Haftasonu suruse ciktik garmin'e gore hava 5 derece, 40 km/s'ten fazla ruzgar vardi hisedilen sicaklik 2-3 derece civari tahmini. 2 saatlik suruste zerre usumedim. Altta tayt, overshoe yoktu. Sadece thermal iclik, onun ustune windproof uzun kollu forma ve eldiven. Boyunluk cok sicak tuttugu icin takmadim. Kask altina bere de giymedim.

Yilin 6 ayi bu kosullara yakin havalarda bisiklet kullaniyoruz, bana gore mesele terli kalmamakta. Kat kat giyinince hava sirkulasyonu bir yerde sikisip kaliyor, islak tutuyor insani ve usumeye sebep oluyor, bundan mumkun oldugunca kacinmak lazim.

Kisin ice mutlaka ve mutlaka iclik giymek ( mumkunse uzun kollu ) sart. Iclikle icin thermal olup sicak tutani da var, sadece teri emip buharlastirani da. Bu arada nefes almayan sadece sicak tutmak icin yapilmis thermal iclikler var ( askere giderken aldiklarimiz ) bunlari kullanmaktan kacinmak lazim. Teri buharlastirmiyorlar bir sure sonra buzdan yelek giymis gibi vucudun isisini dusurmeye basliyor. Bunlari kullanmak yerine nefes alan uzun kollu iclik ve onun ustune sicak tutan forma ya da ceket giymek daha mantikli.

Iclik ustune giyilecek malzeme de mutlaka nefes almali. Ama bu tarz malzemeler malesef ucuz degil. Yatirim olarak gorup, paraya kiyip bir kez almak gerekiyor malesef. Surekli olarak ruzgarli bir yerde yasiyorsaniz mecburen windproof urunler almak gerekli. Ruzgar formadan iclige kadar vurursa merhaba zature. Fakat istanbul gibi cok ruzgarli olmayan sehirlerde bunun yerine sicak tutup nefes alan kiyafetler almak yeterli olacaktir. Eger ruzgar varsa da yapilacak hack cok basit, aliyoruz gazeteden buyuk 2-3 yaprak. Katlayip gogsumuze koyuyoruz taytin askilarina sikistirip mis gibi acil durumda ruzgar korumasi oluyor.

Diger bir konu da overshoe. Ayak usudu mu vucudun geri kalanini ne kadar sicak tutarsaniz tutun usumek kacinilmaz. Kan dolasiminin en son ulastigi yer oldugu icin de usumesi kolay ayaklarin. Yagmurlu havalarda mutlaka overshoe kullanmak gerekiyor cunku ayakkabi kislik degilse 10 dk icinde su icinde kalmasi kacinilmaz.
Overhose icin de 2-3 mm neopran olanlari var. Hem ruzgar, hem su gecirmiyor ve sicak tutuyor. Ama bunlari da 30-40€'nun altina bulmak pek kolay degil. Sadece kuru tutacak ucuz bir model alip ayagi sicak tutmak icin baska yollar denenebilir.
En basiti askerde yaptigimiz gibi ayakkabiyi giymeden once corabi aliminyum folyo ile sarmak. Ama giyerken dikkatli olmak lazim yirtilmasin. Ya da ayakkabiyi giydikten sonra overshoe giymeden once eski bir corabin cleatlerin denk gelecegi alanini kesip ayakkabinin ustune giymek. Mis gibi ev yapimi belgian bootie.

Cok soguk havalarda ise benim en buyuk favorim sicak yama ( turkcesi bu mudur emin degilim ) (link)
Bunu direkt icligin ustune ya da formanin ic tarafina sirtin baslangicina, kalcaya dogru yapistirinca usumek gibi bir sey soz konusu degil.

Internette sogukta bisiklet kullanmak icin bir dunya hack videosu var, onlara bakilabilir. Bu konuda benim tecrubem ne yapilirsa yapilsin vucudu terli tutmamak icin nefes alabilir kiyafet giymekte. Dechatlon benzeri yerden alisveris yapip bir sure kullanip pisman olmaktansa para biriktirip bilinir markalarin urunlerini bir kez almak en mantiklisi.
 
@trainspotting35

bir yağmurluk ve ya sauna eşofman gibi olmasada zor nefes alıyor. ama arazi de kış aylarında tırmanırken sıcaklık eksi derecelerdeyken beni rahat ettirmiştir, hakkını yiyemem. ama pek öyle gündelik kullanılmayacağı, zor koşullarda giyilmezse kullanıcılarına zor anlar yaşatacağında hem fikirim :harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@trainspotting35

Haklısınız efendim :) Birde exuma'nın askılı taytı vardı. Bu iki tayt arasından hangisini önerirsiniz?
(link)
 
@pedallıyoruuz Ben de Btwin taytının en üst modeli olan (920 yi di galiba) mavi pedli olan mevcut ben çok memnunum. Exuma daha iyidir diye düşünüyorum. Ancak denediğim ürünü tavsiye edebilirim. Yakında Decathlon mağazası varsa gidip indirimlere bakın. Ben bahsettiğim taytı 199 tl iken indirimle 39 tl ye almıştım.
 
@umutcelik

sıcak yama denilen şey terleme yapıyor. durduğunuzda üşümeye başlıyorsunuz. elektrikli soba ile bisiklet sürmekten hiçbir farkı yok. tavsiye etmiyorum.
 
@muskulpessent sicak yama en son care, cok soguk havalar diye belirttim zaten. hissedilen -5 derece civarinda olunca baska care kalmiyor. terleme ise dusuk nabiz surmedikce kacinilmaz.
 
Arkadaslar. Yagmur altinda kullanip memnun kaldiginiz ayakkabi kilifi onerebilir misiniz? Ben daha bulamadim.
 
Geri