Herkese merhabalar,
Kendime yeni bisiklet toplarken bir çok hususta bir çok araştırma yapmam gerekti. Araştırma yaptığım konulardan biri de dış lastikler. Son 2 gündür bunlar hakkında bir şeyler okuyorum.
Eleme usulüyle secim yaptığım ve hakkında bilgi edindiğim birkaç model konusunda öğrendiklerimi kısaca sizlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki ben bir MTB kullanıcısıydım ve bisikletimde 1.5'lik Schwalbe Marathon kullanıyordum. Bu lastiklerden ne kadar memnun kaldığımı anlatmam mümkün değil. Bu yüzden de Schwalbe kullanma taraftarı biriyim.
Gelelim lastiklere.
Schwalbe Durano Plus
Bu lastikler şuanda üretilen en korunaklı lastiklerdir. Lastiği az havayla kullandığınızda oluşacak yan çatlaklara, aşınmaya ve patlamaya en dayanıklı lastiktir. Öyle ki lastiğe yan kısımlardan değil ama orta taraflara doğru bir raptiye batırsanız bile iç lastiğiniz kesinlikle zarar görmez. Doğal olarak bu lastiğin ağırlığı diğerlerine nazaran biraz fazladır. 350 gram civarıdır.
Yol tutuşunun ; bırakın kuru zemini ; ıslak zeminde bile iyi olduğuna bir çok kişi yorumlarında yer vermiş. Aynı zamanda dönüşlerdeki yol tutuşunun da iyi olduğu söyleniyor.
Durano Plus, güven isteyen kişiler için birebirdir. Son derece dayanıklıdır. Ama mükemmel kadın olmadığı gibi mükemmel bir lastik de yoktur. Dayanıklılığının bu denli üst düzey olmasına karşın lastiğin yuvarlanma direnci biraz yüksektir. Asfalt için tasarlanmış bu lastiğin off-road tutuşu ise yol lastiklerinin neredeyse hepsinde olduğu gibi oldukça düşüktür.
Schwalbe Durano DD (Double Defence)
Durano Plus'ın bir alt modeli olan Durano Double Defence'in Plus'tan farkı yuvarlanma direncinin Plus'tan 1 seviye daha düşük olup koruma seviyesinin 1 seviye aşağıda olmasıdır. Durano Plus gibi bu lastik de sert hamurludur.
Michelin Pro3
Birçok kişi Pro4'ün neredeyse 3'te 1 fiyatı olması nedeniyle Pro3'ü tercih ettiğini fark ettim. Bu lastikleri dışarıda kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Bu lastikler ancak Roller lastiği olarak kullanılabilir. Korunaklı bir lastik olduğunu kesinlikle söyleyemem. Yabancı sitelerde birçok kişi lastiğin sık patlamasından şikayetçi. Aynı zamanda lastiğin çok çabuk erimesi konusundan şikâyetçiler. Direnci düşük bir lastik olmasına rağmen oldukça zayıf.
Michelin Pro4
Alt modeli olan Pro3 ile kıyasladığımızda arada dağlar kadar fark olduğunu görebiliyoruz. Pro3 gibi bu modelin de yuvarlanmaya karşı direnci düşük. Bunun dışında yol tutuşu oldukça methedilmiş. Hem kuru zeminde hem ıslak zeminde hem de dönüşlerde. Yumuşak hamurlu olan bu lastiğin dayanıklılığı oldukça yüksek. Tartışmasız, modelin en iyi ürünü olarak görüyorum. Çatlamaya ve patlamaya karşı dirençli olduğu; hatta bazı kullanıcıların 2000 km yol katetmesine karşın lastiğin henüz hiç patlamadığı bile kaydedilmiş.
Continental Grand Prix Serisi
Açıkçası bu lastiği tam olarak araştırmadım. Çünkü, ben Pro4 ve Durano Plus arasında gidip geliyorum. Yalnız şunu soyleyebilirim : Bu lastiğin yuvarlanmaya karşı direnci oldukça düşüktür ve yol lastikleri arasında çok önemli bir konuma sahiptir. Bu da gerçekten kaliteli bir lastik. Yol tutuşu ve koruma seviyesi hakkında bilgi sahibi olmasam da koruma seviyesinin Schwalbe Durano DD'ye çok yakın olduğunu tahmin ediyorum.
Benim gözümde dünyada her sektörün bir ya da birkaç sahibi vardır. En iyi mallar onlarındır. Bu demek olmuyor ki diğer modellerin iyi malları yok. Kesinlikle var. Fakat ben 2 günlük bir araştırma yaptım ve bilindik markaları ele aldım. Eğer ben hepsine bakıp en iyisini bulmak istiyorum derseniz kayda değer bir zaman sürecini bu iş üzerine harcamanız gerekmekte. Ben bunlar dışındaki markaları araştırmadım. Bu markaların da tüm modelleri arasında en iyi ürünleri bunlardı. Şimdi de Pro4 ve Schwalbe Plus arasında düşünmekteyim. Roller lastiği olarak da Pro3 alacağım. Bir sitede buldum. Çifti 90 liraya geliyor.
Takdir edersiniz ki benim bu lastiklerin hepsini tek tek alıp bu kriterlerin her birini teker teker deneme lüksüm yok. O yüzden size Türkçe sitelerden, yabancı sitelerden ve markaların kendi sitelerinden yaptığım araştırmaların sonucunu derleyip özetleyerek elimden geldiğince aktarmaya çalıştım.
Ben ince eleyip sık dokuyan, bir şey alırken kılı kırk yaran biriyim. Günlerce düşünüp bana en uygun olanını seçmeden pek bir şey alamam. Umarım bu yazdıklarımla birilerine yardımcı olabilirim. Hele ki benim gibi birilerinin kafasında bir cevap oluşturabilirsem ne mutlu bana.
Teşekkür ederim. İyi forumlar...