Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yol bisikletine geçtikten sonra yaşadığınız değişimler

@Turak Hocam ben şuan 700x35C CST Traveller Cross All Season kullanıyorum. Memnunum, ıslak zeminde fena iş görmüyor. Şehir için düz yol lastiği ben hiç görmedim, varsa yazın mantıklı olabilir. Yuvarlanma direnci düşük lastik almak lazım.

Scudo
@Deniz A hocam, ben ölçüm yaptırmadım ama benim de sol bacağım daha kalın ve kaslı. Yani dışardan bakınca bile anlaşılıyor. Ben sağlağım aslında ama kalkışları sol ayağım ile yapıyorum, ilk sol pedala basıyorum. Yani alışkanlık da var ancak dağda sağ ayağım ile kalkış yapamıyorum. Yeterli güç uygulayamıyorum sağ bacak ile.

Hocam bir de siz solak mısınız? Belki o yüzden bu durum oluşmuştur.

Şimdi bu kadar yol bisikleti sürücüsü bir araya toplanmışken şu konuya bir açıklık getirmezsek olmaz.

Tire Rolling Resistance (Teker Dönme Direnci) araştırmalarına göre aynı tür lastiği takan yol bisikleti ile tur bisikleti(dağ bisikleti için de geçerli) karşılaştırıldığında, yol bisikletinin dar olması sebebiyle tur bisikletine göre lastiklerin yere daha büyük bir kısmının temas halinde olduğu gözlenmiş. Temas alanı arttıkça da bunun sonucu daha fazla sürtünme oluyor tabii. Şekil şu -->
patch.gif

Şimdi bu sonuca bakarsak eğer aynı bisiklette ince yol lastiği kullanmak yerine kalın yol lastiği kullanmak hem sürtünmeyi azaltıyor, hem yol tutuşunu arttırıyor, hem sarsıntıyı daha fazla emiyor, hem...... ( daha uzatmayacağım :D )

Aynı zamanda yarış motorlarının da kalın ancak çizgisiz yol lastikleri kullandıklarını da unutmayalım. O zaman neden hala ince lastik kullanıyoruz??????

@dodurgalı_06
Yok hocam bende kalkışları hep sağ ayağımla yapıyorum ama sol baldır şişti :)
ayrıca bariz fark var diz üstü baldır bölgesinde
Bisiklette yapılan dur kalklarda ilk pedala basış anında bu kadar kas farkı kesinlikle oluşmaz

Hani göz tembelliği diye bir hastalık vardır ya
Bendede sağ ayak spd pedal tembelliği var sanırım :)

Yol bisikletine geçilince "yollu" olunur:)
Yol bisikleti hayal edilir, alınır,hayaller gerçek olur.
Önceden hayal dahi edilemeyen süratlere çıkılır,
Rüzgarı cidden hissettirir,
Konforludur, dışardan göründüğü gibi değildir.
Sürüş pozisyonu her ne kadar eğilmeyi hatırlatsa da o duruş aslında ortamı,havayı,hayalleri yırtmak için olduğu hemen hatıra gelir.
En çok sorulan soruya muhatap olunur "Abi kaç yapıyor" gibi,gibi,gibi..:)

Yollu olmak Güzeldir :)

ben en son cocukken bisiklete bindim uzun yillar gecti bisiklet meraki sardi benide boyle istanbul yollarinda ise gidip gelmek trafikten kurtulmak istiyodum cyclocross lara baktim istedigim model bedenini hicbiyerde bulamadim kendi kendime forumlari arastirmaya devamettim en son acaba dedim cyclocross ile yol bisikleti arasinda ne fark var onlari arastirdim en son yol bisikletiyle bu ise baslamaya karar verdim gittim carbon kadrolu 105 setli bi yol bisikleti aldik endurance kadro aldim bisikletim 2 haftaya gelicek bekliyorum beklemesi bile ayri bi keyifli :)

@ysnakblt

Hayırlı olsun, 105 set güzeldir, karbon zaten iyidir, yol olması hepsinden iyidir.:)

@asusmune tesekkurler gelsin foruma resim depolicam :)

Bir hafta bel ve boyun ağrısı yaşadım ve frenleri kullanırken zorlandım ama sonra iki üç hafta içinde yol bisikletine tamamen alıştım. Bundan sonraki hayatımda düz gidonlu veya kalın lastikli bisiklet kullanmayı düşünmüyorum hatta görmeye bile tahammül edemiyorum desem yeridir. :)

Sürüş anlamında bana göre en zevklisi yol, uzun mesafe en uygunu yol, şehir içi ulaşımda en güzeli katlanır, aileyle birlikte sürüşün baş aktörü mtb.

Açıkçası ayrım yapmayı sevmiyorum, bizleri iki teker üzerinde kas gücüyle ileri taşıyan her vasıta güzeldir.

Çocukken benim BMX abimin bir yol bisikleti vardı. Abimin bisikletinin eğik gidonunda iki fren kollu vardı üstte ve önde.
yani diyeceğim o ki Eskiden yol bisikletlerinin eğik gidonunun üst kısmındada fren kolu olurdu.
şimdi hep tek oluyor.

benim açımdan yol bisikletinin en büyük farkı sürüş pozisyonu. yol bisikletine başlayınca bir nevi vicdan yapıp şehir bisikletimi de arada süreyim dedim ama yol bisikletindeki o bisikletle bütünleşme hissini kesinlikle yaşayamadım. daha sonra şehir bisikletini bir akrabaya hediye ettim. benim açımdan yol bisikletinden başkası anlam ifade etmiyor, sadece dropbarlı touring bisikletleri hariç tutuyorum. imkan olursa ileride bir tane almak isterim.

Konu ile alakalı güzel yazı fikir verir.

(link)

Yol bisikletine geçmemek lazım,mtb+yol kullanmak lazım ;)(maddi durumlar elverirse).

Sadece mtb ya da sadece yol kullanmak bence insanı monotonlaştırıyor;şöyle ki sürekli mtb sürdüğünüzde,işe-çarşıya-pazara,dağa-taşa bir süre sonra sıradanlaşma hissi gelebiliyor insana.Fakat maddiyat izin verir de yanına bir de yol alınabilirse,hafta içi şehrin bozuk yollarında,kaldırım inip çıkmalarda mtb sürerken (kendimden örnek veriyorum),haftasonundaki bir günlük tatilimi de (zamanın elverdiği ölçüde) şehir dışı yollarda yol bisikleti kullanırsam haftanın monotonluğu,sıradanlığı hep aynı şeyleri yaşıyorum hissi azalıyor.MTB sürerken ne kadar fazla sürtünme olduğunu uzun turda yol ile anlayıp,sürtünmesi az bisikletin tadını uzun yolda çıkarıyorum.

Ya da tam tersini söyleyebilirim;sürdüğünüz bölgede asfalt koşulları uygun ise işe-okula hafta içi yol bisikleti ile gidiyorsunuz,c.tesi ya da pazar da mtb'yi alıp yağmur-çamur demeden ormanlık alanlarda bol adrenalinli bir mtb keyfi yaptığınızda kalın lastiğin,süspansiyonun tadını alıyorsunuz.Ya da kendimizi kısıtlamaya hiç gerek yok;bazen aynı gün içerisinde sabah yol ile işe gidip,akşam eve gelip yemekten sonra mtb'yi alıp bir iki kaldırım inme-çıkma,şehrin içinde bulunabilecek inşaat artığı çakma parkurları değerlendirip hemen toprak zemine girerek günün stresini atabilirsiniz.

Hatta ve hatta keşke bütçelerimiz elverişli olsa bunların yanına bir de fs bisiklet alabilsek o zaman tadından yenmez :D (bu liste maddiyat ile doğru orantılı olarak biliyosunuz uzar gider şehir bisikleti,dh,tur bisikleti . . . :D ) Yani diyeceğim o ki ''mtb'ciler illa bir gün yola geçicek'',''yol kullanıyordum artık bıraktım mtb'ciyim'',''tarafını seç mtb mi yol mu'' v.b terimler bence yersiz.
(bu arada bu söylediğim genele hitap olup,şahıslar tek tek üstüne alınmasın,polemik olmasın ;) )

Selam ve saygılarımla. . .

Yol bisikletin de uzun yola çıkınca duruş pozisyonu rahatsız etmiyor mu? Yani 5-6 saat bisiklet sürünce bel ağrısı vb. bir durum yaşanıyor mu?

@Turak

Değerli kardeşim kadro boyu sana uygunsa, sele ve gidon ayarın iyi olursa böyle bir sorunla karşılaşmazsın kolay kolay.

Geri