Hazır konu varken bende soruyu patlatayım, ben üniversitede 3,5 yıl Amerikan Futbolu oynadım, tabi kısa sürede efor ve sprint gerektiren bir hücum pozisyonuydu benimki, antrenmanlarda ağırdı, sakatlık olmadan bugünlere geldim, 9 yıl geçti üzerinden.
2009'dan beri bisiklete biniyorum ama son 2 yıl frekans artmıştır, ayda 100 km yapıyorum vakit buldukça mtb ile.
Şu anda benim uyandığımda nabzım 55 - 58 aralığında, sorunum ise 160 - 170 bpm aralığında sürüşü sürekli yapamıyor olmam.
Örneğin 2.5 km'lik %7'lik bir eğim var, ben 80 kadans, 5 km ile 700 - 800 metrede bir duruyorum nabzı 120 seviyesine indirip tekrar devam ediyorum. 45 sn ile 90 sn arasında değişen kısa molalar veriyorum.
Ben MTB kullanıyorum, %4 - %8 arası yollarda genelde geziyoruz hafta sonları.
Merak ettiğim ise bu tırmanma kondisyonumu artırmak için kısa ama eğimli yolda mı yüksek kadans daha çabuk sonuç verir yoksa düz ama uzun yolda mı daha kısa sürede performansımı artırırım.
Örneğin 75 km'lik bir düz yolu 1.50 lastikle 85 - 90 kadans ile 20 - 23 km aralığında gidip geldiğimde pek yorulduğumu hissetmiyorum.
Ama 45 km'lik ve hemen hemen yarısı %5 eğime sahip farklı bir dağ yolunu tamamlayıp eve geldiğimde daha yorgun oluyorum. Tırmanma hızım 5 - 6 km/s gibi oluyor şu anda.
Bu konuda daha tecrübeli arkadaşların fikirlerini merak ediyorum.
Nasıl bir antrenman önerirsiniz ?