gümrük mevzuatina göre belirli ürünlerde yurtdisi gönderilerinde gümrüksüz gecis bedeli 100€'dur. meblag bu miktara esdeger dolar, euro, ytl ya da karsiligi 100€'ya denk herhangi bir kur olabilir. ödenen kargo ücreti bu üst sinira bagli degildi. yani kargo 100€'ya dahil olmaz. paketin üzerine "gift" yani bu paket bana oradan bir tanidigimdan hediyedir mahiyetinde gönderilmesi de ayni sekilde 100€ sinirindadir. Ayrica paket üzerinde yazilan fiyattan iyade bir ihtimal gümrükte paketler acilip ürünün üzerinde yazan fiyati degil gercek bedeli degerlendirilebilir bunu da göz önünde bulundurmak lazim.
Bir de türkiye bayramlarinda ve yilbasinda bu gümrük siniri 300€'ya cikar. bunu da degerlendirmek lazim. DHL, FEDEX, UPS gibi özel kargo sirketleri de bu gümrük denetiminden gectigi icin onlara da pek güvenmemek lazim. özel kargo sirketlerinin tek artisi kargonuzu sigortalamasidir. kargonun kaybolma ihitmali sifira yakindir. lakin ulusal kargo sirketlerinde paketin kaybolmasi her daim mümkündür.
Eger kargo gümrükte takilirsa ödenen meblaglar biraz agir olabiliyor. benim hic basima gelmedi lakin depo parasindan tut kdv üstüne kdv ödeniyor. bir de yurtdisindan getirilen paket sayisi artarsa eger yine gümrüge cagrilip konunun arastirilmasi durumu var. bunu da göz önünde bulundurmak lazim. yurtdisindan her seyini alan biri olarak 100'e yakin siparisime ragmen hic bu durumla karsilasmadim ama 15. paketinde cagirilan biliyorum. yine gümrük ücretlerini tahsil ediyorlar bu durumda.
hazir gecen günlerde siparisini verdigim deore m510 (21$) dual kollar ve deore m530 arka V vites ve vites teli (18$) (link) sitesinden kusursuz gelmisken yurtdisindan onlarca kere siparis vermis biri olarak bunlari yazayim dedim. kargo ücreti de bu siteden türkiye'ye gelen gönderiler icin 14,99 dolar. ürün sayisi kac olursa olsun bu fiyat degismiyor.
En sorunsuz kargo sirketleri cin, ingiltere ve amerika'nin ulusal kargo sirketleridir. diger ülkelerden alisveris yapmiyorum bir kez hollanda'dan ve bir kez de belcika'dan gelen kargom kayboldugu icin. bunlar hem ucuz hem de cok güvenlidir paketlerin teslimi konusunda. bu kargolarla ülkeye giris yapan ürünleri adrese PTT teslim eder. PTT paketi apartman girisine birakip gidebilir. birakmadan postaneye dönüp gelip bizden alin diyebilir. hatta 80 dolar verilen oyunu sokak kapisina sikistirip gidebilir. özellikle benim gibi calisan ve pek evde duramayanlar icin ev etrafindaki tanidik bir isyerini adres vermek daha mantikli mesai saatlerinde devamli acik oldugu icin. cünkü biraktiklari yerde kimlik vb. sormuyorlar. adresin o olmasi yeterli. ben bakkalimdan aliyorum tüm paketleri.
sorusu olanlara yardimci olabilirim yine.