@OnurÖzdağ
Aslında konu farklı yerlere kaymış gibi ( Sanki ülkenin en azılı kaçakçısı unvanı bendeymiş). Şu açıklamayı gerekli görüyorum artık.
Çin'den ucuz karbon kadro getirip bisiklet toplama gibi bir planım yok. Bana fikir danışan bir kişiye maliyetini nasıl düşürebilir konusunda iki muhabbetim oldu sadece. Onuda buradan "misal" olarak sordum zaten.
Bisiklet malzemelerimi genelde Avrupa ve Çin'den alıyorum. Çok zora düşmediysem kesinlikle Türkiye'den bir bisiklet malzemesi almıyorum. Çünkü Yurt dışındaki fiyatla ülkemizdeki fiyatlar arasında bir uçurum var. Avrupa yada Çin'de 3 kuruş ise bizde 10 kuruş ve maalesef ki kimse kolay para kazanmıyor. Zira saati 11 TL gibi bir ücretle çalışıyorum. Çoğu zaman Çin'den bir ürün alıp faturasını düşük gösterip yada hediye olarak gönderilen ürünlerin gümrük vergisinin çıkmadığını hepimiz okumuşuzdur. (Hiç bana denk gelmedi o ayrı konu) Daha önce gümrük sınırı 75 Euro iken gayet güzel sipariş verebiliyorduk. 30 Euro'ya düşürüldüğünde çok sinirlenmiştim. Ama benim sinirlenmem hiç bir sorunu çözmez ve çözmüyor da zaten. İki hafta öncede yine Avrupa'dan bir karbon yol bisikleti siparişi verdim. Aslında Yol bisikletim var ama yükselen fiyatları gördükçe ileride 105 setli bir karbon bisiklet almak için kaç asgari ücret ödeyeceğimi kestiremedim ve şimdiden alayım dedim. Bu gümrük vergisini ödememe gibi durumum yok( seve seve ödüyorum). Tabi ki GÜMRÜK vergisini ödememe gibi bir seçeceğimiz olsaydı kesinlikle ödemezdim.
Anayasanın 73. maddesi şöyle:
MADDE 73. – Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.
Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.
Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.
Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna verilebilir.
Şimdi ben bordrolu bir çalışan olduğum için daha maaşımı almadan devlet direkt benim maaşımdan vergisini kesintisini alıyor. Madem herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü neden bazılarının vergi borçları siliniyor? Neden benim sipariş verdiğim bisikletin gümrük vergisi silinmiyor
Ama bazılarının benim hayatım boyunca göremeyeceği kadar tutarda olan bir vergi borcunu tek kalemde siliyor. Bu anayasanın 10. maddesiyle de çelişiyor bana göre. Hani herkes eşitti? Demek ki bazıları daha da eşit
Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. (*)
Daha fazla şey yazılır ama gerek yok. Halk devlet için mi yoksa devlet halk için mi sorusunu kafamda çözdüğümde biraz daha konuşurum belki
Kimseye sitem etmiyorum.
Saygılar.