Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yurtdışı online alışverişlerde son durum

Oguzhan.Pilgir

Forum Bağımlısı
Tepki
431
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bundan 6 ay önceye kadar çok rahatlıkla yurt dışından Türkiye'ye istediğimiz her şeyi getirebiliyorduk. Ama kanundaki yeni düzenlemelerle artık yurt dışı alışverişleri kotalı bildiğiniz gibi. Ben bu anlamda gelen maillerden de gördüğüm kadarıyla hala anlaşılmamış sorular olduğu için direkt Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla görüşüp doğru ve son bilgileri yurt dışından neyi nasıl gümrüğe takılmadan getirebilceğimizi öğrendim.

Bu bilgiler kesindir, yürürlüğe girmiş yasa gereği

- Şahıs başına yılda en fazla 5 kere yurt dışı alışverişi yapılabilinir. ( Eskiden yılda 5 kere ama 2 ayda 1 olarak geçmişti yeni yürürlükte şahıs dilerse 5 kerelik hakkını aynı ay içinde kullanabiliyor, 2 ayda bir kısmı çıkarıldı)

- Gümrük vergisi ödemeden sıradan bir alışveriş için tek seferde en fazla 75 € tutarında alışveriş yapılabiliyor.

- 75 € ile 1500 € arasındaki her alışveriş için Avrupa Birliğine üye ülkelerden alınmışsa %18 ,değilse % 20 vergi ekleniyor toplam tutar üzerine. Mesela 100 €'luk alışveriş yaptınız %18 vergiyle 118 € gelecek alışverişiniz.

- 75 € ile 1500 € arasında yapılan alışverişlerde %18-%20 gümrük vergisi dışında kanunda belirtilmediği halde getiren kargo şirketleri kargo ücreti dışında barındırma ücreti adı altında kendilerince bir para talebinde bulunuyorlarmış bunu ödememe hakkınız var.

- Basılı yayın dvd, kitap, dergi, gazete vb. gibi alışverişlerinizde ne yılda 5 kez kotası var ne € kotası. Dilediğiniz kadar istediğiniz rakamda alışveriş yapabiliyorsunuz.

Yani totalde şahıs her defasında 75 €'luk alışveriş yapsa yılda 5 kereden en fazla 375 € gümrük ödemeden alışveriş şansı sunuyor. Hoş, Türk Lirasıyla yılda 1000 TL alışveriş hakkı az da değil hani. Yurt dışı alışverişlerinde son durum bu. Umarım işinize yarar bu bilgiler.

Not: Alıntıdır..

Scudo
iyi oldu son değişiklikleri bilmek...

ufak bir düzeltme... kitap dvd cd gibi ürünlerde, 75€ altındaki gönderilerde yılda 5 sınırlaması yok.
diğer şart ve koşullar geçerli. yani 100€ luk kitap alırsanız yine %18-20 vergisini ödersiniz.

o 5 defa kuralını ben cok öncedende duymuşdum yok çok sık gelenler takip altına alınıyor falan deniyordu ben 1 yılda 100 den fazla ürün aldım. postacı bi geldiğinde 7 8 ini aynı anda getirdiği oluyordu hiç bir sorun yaşamadım.

epicon masa getirmistim kocamana kutuda herhangi bir masraf odemeden kapiya kadar gelmisti o zamanlarda diyorlardi ama urunler genelde dhl fedex gibi kargolarla gelmedikce takilmadan geliyor ptt ile kapiya teslim :) halen bu oranlar uygulaniyor denilsede olay tamamen gumrukcunun o gunku ruh haline bagli isterse ugrasir tum urunleri tek tek gecirtmez istersede hepsi gecer. bir keresinde urun eve gelmis postaci sagolsun kapiya birakip gitmemis not yazmis gelin alin diye- gittim pttye kocaman kutularda usps yaziyordu git icinden bul kendi urununu al git diyordu cok isim var simdi dedi :) genelde istanbul posta isleme merkezi cok yogun calistigindan gumruge takilmayacak urun bazen yeri gelir memurun gozune carpar denk gelir takilir bazende kocaman urun takilmadan gecer gider.

mesela ben ebay'den ikinci el bir kadro satın aldım. satıcı ürünü devlet postası ile yolladı. ptt benden gümrük vergisini neye göre alacak? kredi kartı ekstresi diye bir bilgi duymuştum. doğru mudur acaba? bilgisi olan süreçten bahsedebilirse sevinirim.

valla bende geçen ay Amerikandan bir Cannondale mağazasından, USPS aracılığıyla Kask+Suluk+Suluk Kafesi+Mini Pompa+Elcik ten oluşan toplam 276,50$ tutarında bir sipariş vermiştim ve yaklaşık 1 hafta önce adresime PTT den aynen şöyle bir yazı geldi;

"yurdışından gelen ürünlerinizi 77TL gümrük vergisini ödeyerek PTT kargo bölümünden teslim alabilirsiniz. Gümrük bekleme süresi 7gündür."

Bende tabi yapacak birşey yok gidip 77TL yi PTT nin gümrük veznesinden yatırdım. Birde 3TL bir pul parası gibi bir ücret daha aldılar, yani toplamda 276,50$ karşılığı yaklaşık 500TL lik ürünlere toplamda 80TL bir vergi ödedim. Hesaplanan vergi ne %18e nede %20ye geliyor, tamamen gümrükçünün kendince hesaplaması. Yani diyeceğim o ki, gümrükçü bir vergi belirledimi yapacak bişey yok, ya gidip ödeyip alacaksınız yada 1 hafta sonra ürünler devlete kalacak. Gümrükçü 77TL değil 177TL vergi çıakrsa gidip yine ödeyecektik mecburen..

Arkadaşlar her ürün grubu için vergi oranı farklıdır. O yüzden %18-20 ortalama veriliyor genelde.

ben taa avrupa yakasındaki hatırlamıyorum yerini gümrüğe gitmiştim gümrüğe takılı paketlerimi almaya. Acaba yeni sistemde herhangi bir ptt şubesinden gümrüğe takılı olanlar alınabiliyorsa ödeme yapılıp yinede fena değil. Burada bulamadığımız malzemeleri getirtebiliriz çokta uğraşmadan gümrük farkını ödeyip.

arkadaşlar şehir efsanesi gibisiniz ya :D

"%18-%20 ortalama veriliyor genelde", "gümrük memuru kafasına göre takılıyor" ne demek yahu :D...
posta kargo yoluyla gelen ürünler; 75-1500 € arasındaysa alınan verginin oranı budur...
vergi fazla alınmışsa, Bakanlığa bi şikayet başvurusu döşersiniz... araştırır size cevap verirler...

oğuzhan bey, sizin 276 dolar içinde de kargo ücreti de vardır. kargo ücreti vergi hesaplamasına dahil edilmediği için, onu düşürmüştür gümrük.

Hiç bir standart yok, heran herşey olabilir.
Kargo hariç 115usd'lik pant-jersey takım, ptt görevlisi tarafından kutunun üstüne küçük bir post it kağıdı iliştirilmiş ve üzerine PARA=40TL ile getirildiğini de gördük :)

kim ne dersin gumrukcunun o anki haline kalmıs bir durum :) isterseniz kalem alın sokar gumruge isterseniz koca bisiklet alın gecirir. her zaman boyleydi hicte degismedi zaten :) yasalar degisse ne olacak . orada calısanın kafası degismedikce

Yazının tamamını okumadım ama BİR UYARI...

Kesinlikle ve kesinlikle DHL EXPRESS kullanmayın!!!!!!!!!
hızlı gönderilerde siteler genelde bu dhl express ile çalışıyorlar fakat tavsiye etmiyorum, özellikle 75 Euroyu geçen gümrüklü gönderilerde.
Size ekstra bir sürü maliyet ve işlem getiriyor, sürekli takip ettiğiniz halde bile 1 haftadan önce alamıyorsunuz, ürün 3 günde türkiyeye geliyor ama bir sürü formal işlem ve üçret çıkartıyorlar, memnuniyetsizlik tavan yapıyor...

bence....

• Beğen
Tepkiler: Uğur Ece
@CandanC

hocam kargo ücreti hariç 75 euro değil mi? ben de internetten ödeme sayfasının ekran çıktısın aldım şöyle:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahttp://img836.imageshack.us/img836/3527/bx2.png

ürün 73 euro, ama kargoyla 79 euro. tam sınırda, iki ucu b.klu değnek yani. sizin dediğinize göre gümrüğe takılmayacak, doğru değil mi?

@Murat.Bagci

Merhaba arkadaşlar,

Ben Gümrük müşaviriyim ve sizin karşılaştığınız sorunlarla her gün karşılaşıyorum neredeyse...Kısa ve öz olarak size şunu söylemeliyim ki ; Rakamlara takılmayın.Muayene Memuru 10 dolarlık bir ürünü gümrüğe tabi tutabilir ya da 200 dolarlık bir ürünü sadece %20 (Bu oran tektir %18-20 olmaz) maktu vergi alarak sahibine teslim edebilir.Ama bunun yanında bu iki durumu da uygulamayıp beyanname açılmasını da isteyebilir.Sadece muayene memurunun önüne gelen ürüne mantıksal olarak biçtiği fiyatla alakalı bir şeydir bu.Şimdiki muayene memurları inisiyatif kullanamadığından, rakamsal işlem yaparlar ama yapmayanlar da mutlaka vardır.Navlun(shiping) çıkarıldıktan sonra hesaplanan tutarlar baz alınır.İyi alışverişler

• Beğen
Tepkiler: Gökhan G.
@Oguzhan.Pilgir

öyle birşey yok. gümrük görevlisi 177 lira vergi dese ödememe hakkınız var. bu kadar boşvermişlik kötü arkadaşlar. biraz araştırın haklarınızı.

Bu "Yılda 5 ürün kotası" hakkındaki son durum nedir?
Son 15 gün içerisinde ebay, dx, buyincoins gibi sitelerden kendi ihtiyaçlarıma yönelik (ticari maksatla toplu alım falan değil), bisiklet ekipmanlarından oluşan 8 ayrı alışverişim oldu. Bunlardan 3 tanesi teslim edildi kalanları da ya Türkiye'ye sevk halinde ya da kargolanma aşamasında. Bunlardan iki tanesi daha bana ulaşıp geriye kalanları gümrükten geriye mi dönecek yani? :confused:

@Sefa.N

konunun ilk mesajını okuduysanız bu soruyu sormamanız lazım. ilk madde sorduğunuz sorunun cevabı. bakanlık'la yeni görüşmüş bu kullanıcı sağolsun.

@Oguzhan.Pilgir

Onu gördüğüm için sordum bende. Konuyu açan şahıs, bunu Mart ayında yapmış, biz şu an Temmuz'dayız ve belki bu konuda bir düzenleme gerçekleşmiş olabilir diye düşündüm.
Ayrıca kalan 3 siparişimin akıbeti ne olacak? Gümrük el mi koyacak, ürünlerim geriye mi gönderilecek? Bu konuda bilgi almak istiyorum ki bende ona göre bir çare düşünmeye başlayayım.

Geri