Ben de birşeyler yazmak istedim konu ile alakalı.
2016 da Amerika'ya gitme durumum oldu. Oradan ucuza biçok şey toparlarım getiririm diye düşünmüştüm. Ama pratikte öyle olmadı.
Mesela $159 lık bişey görüyorsun amazonda hemen kurla çarpıyorsun, "aa ne ucuzmuş" diye düşünüyorsun.
Ama amazondan alırken ekstra kargo ücreti çıkıyor ayrıca ekstra eyaletine göre vergi ekleniyor.
Bir de bankalar kuru yüksekten hesaplıyorlar az da bir komisyon filan derken bir bakıyorsun Türkiye fiyatına gelmiş, hatta bazen geçmiş!
Bir de amazondan almak için adres vermen gerekiyor, turist olarak gidersen o şansın olmuyor.
Mecbur mağazaya gidip alman lazım. Mağazalar da internet fiyatına göre çok pahalı oluyor.
Sonuç olarak, bisiklet fiyatlarını bilmiyorum ama Amerika'dan elektronik getirtmenin neredeyse hiç avantajı yok.
Tabiiki orada yaşıyorsanız, takip eder çok özel bir kampanya yakalar veya takip eder ikinci el temiz birşey bulursanız avantajı olabilir.
Ama (Tüm masrafları dahil edince - kargo, ulaşım vs. vs.) yurtdışından getirmek ile Türkiye arasında 2 kat fiyat farkları filan pek olmuyor artık.
İnternet sitelerinde görülen fiyatlar yanıltıcı oluyor. "Ben aldım getirdim kardeşim çok da ucuza malettim" diyen varsa tamam. Ama linklere güvenmemek lazım.
10 sene önce internet üzerinden Amerikadan, İngiltereden filan bişeyler getirttirirdim ama son bir kaç senedir sadece aliexpressten aksesuar filan getirtiyorum. Çünkü iki kat fiyat farkı bir tek öyle şeylerde oluyor.
Zaten yurtdışından birşeyler getirttirmenin bence sadece iki mantıklı sebebi var
1- O ürünün Türkiye'de bulunmaması
2- O ürünün Türkiye'de iki katından daha pahalıya satılması (artık ender olan bir durum)
Bu yüzden zaten Türkiye'de bulunan şeyleri, kampanya takip edip n11 den gg den filan almak daha mantıklı oluyor.
Not: Paramız TL olduğundan herşey bize pahalı. Ekonomimiz kötü ve kötüleşmeye de devam ediyor, orası kesin ama o ayrı bir konu.