@alperK
Aslinda biniliyor... Ama her konuda oldugu gibi bisiklet konusunda bizlerde konformist olduk ve "mumkunse en ideali olsun" kavramina kaydik-kapildik. Nereden mi biliyorum? En basiti oglumdan ve cocuklugum - ilk gencligimden
Soyle ki; cocukken bisikletim olmadi, olanlarida sagolsun buyuk erkek kardesim ben haric herkese kullandirir, parcalanip dagilana kadar bana el surdurtmezdi...
Ilk bisikletimi aldim 18'imde; nerelere gittim gezdim gunluk turlar, ulasim vb. icin! Yedek lastik, yama, pompa, alyan cakisi (ki o zaman uzerinde alyan vidasi bile yoktu bisikletlerin
) aydinlatma hak getire! Reflektor olurdu gorurdu isimizi. Patladi mi sirtimizda surukler gelirdik. Marka, donanim ivir zivir bilmezdik! Bilyalar ve yaglama bilirdik. Zincir uzamasindan habersiz, pedala asilinca tarama yapana kadar kullanirdik
Ter tutmayan forma, bilmem ne seviye ruzgarlik, olmadi goretex yagmurluk, kask, eldiven, spd, km saati, kadans, strada !?!?! bilmezdik...
Ama pedal atar, kahkaha atar, keyif alirdik
Sonra bisiklet teknolojisi gelisti, iletisim teknolojisi gelisti, bilen bilmeyen herkes atip tutar oldu, "bu kadro materyali, su marka, su komponent (dogrusu komponent degil sabit bileşen veya sabit parça - donanımdır onu bile bilgi veya bazen kulturel sosyal seviye gostergesi olsun diye kullanan var), su malzeme ve kiyafet olmazsa binme daha iyi" diyenler cogaldi.
Ve bisiklete parasiz binilmez oldu...
Ust duzey hobi veya belli bir seviyede yari profesyonel veya profesyonel olarak yapacaginiz her spor parasiz olmuyor maalesef bu gercek!
Ancak bisiklet; agir, basit, isler bir bisiklette olsa alip binmekse gercek amac, hissetmekse ozgurlugu ve ruzgari, ulasmaksa bir yerlere cevreci ucuz bir yontemle kendi gucumuzu kullanarak, cokta para degil acikcasi. Onu pahali hale getiren biz, daha dogrusu cevremiz ve kafamizin icinde olusturdugumuz bisiklet ve bisikletci algisi!
Bizim ufakliga bir bisiklet aldik 16 inc. 4 yildir biniyor ve neredeyse 8 yasinda. "Eskidi" dedi sagini solunu zimparalayip iki sprey sıktık mutlu oldu. Agir celik bisiklet, vitesi yok ve o yasta cocuga vitesli bisiklet olmaz zaten. Cocuk bisikletleri agir, zaten aluminyumunu yapmiyorlar. Okula gidip geliyor, 2 basamak merdivenden inince mutlu oluyor, benimle surmekten, hic gecmedigi bir sokakta pedal basmaktan, "gunler kisaldi okula gidiyor" diye alinan 10 TL lik on arka 2 led isiktan mutlu oluyor. Ter tutmayan formasi, ozel ayakkabisi, sortu yok! Bir tek kaski var gerisi gunluk kiyafetleri. Lastigin markasi belli degil, agirliklar umurunda degil, "komponent" ne demek haberi yok. Camurlugun biri curuyup dustugu icin sudan yavas gecme kuralina biraz uyuz o kadar. Okula gitmiyorsa o kuralda gecersiz zaten
Arada hizli gittigini dusunurse "baba kac km yapiyoruz" deyip kadansi arttirip dahada kocaman guluyorsa, pedala basiyorsa, altindaki bisiklet bir yere ulastiriyorsa mutlu iste!
Bu arada kadansida bilmiyor ya ayri
Uzun lafin kisasi, kafamizda herseyi ego haline getiren, pahali - ucuz ovunme ve yerinmesine sokan, bisikleti pahali bir meraga donusturen, gercek guzelligini ortup unutan bizleriz!
Isin kotusu artik bunu hayatimizin her alanina yaydik ve malimiz coksa olmayana acir kucumser bir tavirla, yoksa elimizdekilerle gunun tadini cikaracagimiza baskalarini gozleyip hasetle ve utancla gezer olduk...
Bosverin arkadaslar! Ozunuze donun, kiymet bilin, kiymet verin, cig olanlara gulup gecin fazla muhattap olmayin