Bilemiyorum ama eskiden her seyin cok daha saglam oldugunu soyleyebilirim.
Kesinlikle öyle,40 lı yaşlardaki bizim jenerasyon çok iyi bilecektir anne babalarımız bir buzdolabını 25 30 sene tık demeden,3senede bir gazını yenileyerek kullandıklarını her seferinde söylerler,ha keza elektrik süpürgeleri öyle.
Dünyadaki yeni teknolojik ve tüketim düzeni kullandığımız malzemelerin ve alet edavatların sağlamlığını ve ömürlerini belli bir sınırda tutmak için özel arge çalışmaları yapıyor,ben zannetmiyorum ki adam ömürlük malzeme yapsında ''aldın aldın hadi bana 20 sene eyvallah'' dedirtmezler adama
en basitinden hayatımızın içindeki elektronik cihazlar 5 sene sonra yeni versiyon yüklenemiyor diyerek çöp ediliyor,hadi yeni versiyon yüklemeden kullanayım desen bataryasını sarf edip yenisini sana satmaya zorluyor,o yüzden kullandığımız bisiklet yedek malzemelerinin uzun ömürlü olmasını zor,adam (kapitalizm) sana sattımı 20bine bir bisiklet seni öylece bırakmaz,sana zincirini fren pabucunu kısa sürede tükettirip yenisini alıp alışverişe devam etmeni ister,birde şu yanından bakmak lazım,zincir diyoruz 10 bilemedin 15binde değiştirmen lazım neden çünkü metal ama haliyle uzuyor uzayıncada rubleye aynakola zarar veriyor,değiştirmezsen bu sefer masraf dahada büyüyecek,istese zinciri rubleyi araba triger zinciri gibi350bin km gidecek kadar sağlam yapamazmı yapar,ama neden yapsın sen ona lazımsın onu sen ayakta tutacaksın...
İşin satın almada psikolojik ve maliyet kısmına bakacak olursak,adam o zinciri,pabucu,fren telini,rubleyi... daha uzun ömürlü yapacak malzemeyi kullansa bu sefer bisikleti satmakta zorlanacak otomatikman bisikletin fiyatı arşa çıkacak,bunların hepsi birbirini tamamlayan şeyler,neyse Rusya Ukraynaya girmiş ekonomi yine felç bi zincir yağı olur 300tl şimdi
makine yağı şart olacak gibi