Scudo Sports

Zincirim bitmiş

3.000 km'de zincir ömrünün bitmesi garibime gitti doğrusu.

Vallahi şimdi bana sorarsan ruble değiştirmene gerek yok. Ruble değiştirince performansa yönelik pek bir + göremezsin diye düşünüyorum ama fiyat iyiymiş alınabilir :harika:

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
Scudo
Murathan dediklerinize dikkate alacağım tekrar tekrar çok teşekkür ederim [emoji39]
Tolga aslında performans beklentim sıfır.Yani zaten şu an memnunum.Sadece alırken kafamda soru işareti olmasın ve düzgün çalışsın diye alıyorum.Yani ağırlık falan da umrumda değil.Sadece dedim Ultegra havalı olur :D :D

@Uptown Cyclist dün çıktım tura koptu benimkide o yuzden söylüyorum çok tatsız oluyor

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
Tamamdır ben karar verdim hepinizin sayesinde.Tekrar tekrar teşekkür ederim.ChainReaction'dan Ultegra Zinciri ve 105 rubleyi alıp mutlu mesut yoluma devam edeceğim.Zaten ruble çok kirlenmişti :p

yılda 12bin km yol yapıyorum nerdeyse 2 senedir kullanıyorum. benim kadar kötü kullananda yoktur belki. çok fazla yağsız kullanmış olabilirsin. bu kadar kısa sürede bitmessi saçma geldi

@Burak_Cakir Tam tersine sürekli hem mazot hem Würth ile temizler ve Zefal Pro Lube ile temizlerim.Artık würth kullanmam o ayrı.İnternetten baktığım kadarıyla zincir ömrü değişken.Yani 2.000 km ile 15.000 arası yazıyor.Ama arkadaş'ın kullandığı aleti de araştırdım internetten.Zincir uzamış benim sanırım.Yani o şekilde karar vermiş eskidiğine.Riske etmeye de gerek yok diye düşündüm ve almaya karar verdim :hrkbuya:

@Yusuf !!WOW!!
Evet, "söylenecek söz yok" seviyesine geldiği zaman atıyorum bunu. :)

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
hayırlı olsun ultegra candır.
yalnız 3000km'de zincir ilginç geldi rublede de hiç bir sıkıntı olmaması gerekir gibime geliyor. Tabi eğer yol bisikletine özgü bir durum ise bilemiyorum.
Tur bisikletlerinde yaklaşık 10.000km'de değişiyor bildiğim kadarıyla.

3.000 km çok az yahu :) forumda takip ettiğim bir kaç kişinin baya baya zincir masrafı olması lazım :) şahsım adına 3,000 den uzun kullanıyorum zincir uzunluğunu ölçüp değişim yapmak en mantıklısı

en sağlıklısı bundan bir adet edinmek

http://www.dogabisiklet.com/modules/catalog/products/pr_01_5648_max.jpg?rev=1450437368

3000 km az degil bence. kimi zaman 1000lere ulastigim zamanlarda dahi zincirimin uzadigini farkettim. biraz da kullanima bagli olarak suresi degisiyor. genellikle kisa ve sert yokuslarda 53/25 kullaniyorum, haliyle capraz kullanimdan dolayi da zincirin omrunden baya baya yiyor.

O ölçme aleti ile ölçüldü zincir.Ben fotoğraf çekip koyayım ona göre karar verin.Bisiklet biraz acemiliğime geldi açıkçası çapraz zincirde kullandım ne yazık ki.Arka 2 ön 2 şeklinde sık sık

@Yağız Gökmen
Yağız abi nasıl ölçüm yapacağım bununla?

Ali Bey sizin performansa kadro dayanmıyor zincir ruble neymiş ama yine de 3000 km de zincir ruble aşındırmak, çapraz ve yağsız bakımsız kullanmak dışında çok mümkün değil gibi.

Zincir uzunluğu için çeşitli yöntemler var bunlardan biriyle zincirin uzun olup olmadığını ölçmek mümkündür.(Yazı mtbtr den alıntıdır).
a) Bu yöntemlerden birincisi büyük ayna dişlisi üzerindeki zincirin bir baklasını çekme yöntemi. Bakla çekildiği zaman ortaya çıkan boşluğa 4mm kalınlığında bir allen anahtardan kalın bir anahtar girememeli, aksi takdirde zincir uzamış demek.
(link)
b) İkinci yöntem cetvel ile ölçüm. Bir pimin merkezine 0’ı denk getirince zincir gerginken, yani pedala baskı yapılırken 254mm’lik ölçü bir diğer pimin merkezine denk geliyorsa zincir yeni durumda demektir. Bu mesafe 256mm’ye çıktığı takdirde, yani 254 yerine 256mm’nin karşısında bir pim merkezi varsa vakit geçirilmeden zincirin değişmesi gerekmektedir.
(link)
c) Üçüncü yöntem ise bugün profesyonel takımlarda da kullanılan bir yöntem. Wippermann, Rohloff gibi zincirve çekiş sistemi üzerine yoğunlaşmış üreticilerin zincir ölçme aletleri var. Bu aletler hataya meydan bırakmayacak şekilde milimetrenin kesirlerine kadar zincirin doğru uzunlukta olup olmadığını ölçüyorlar. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi Rohloff Caliber 2 modelinde aletin S harfinin (A harfi alüminyum dişliler, S harfi çelik dişliler için) altındaki ucunun zincir gerginken tamamen baklanın içine girmesi zincirin bakla başına 0,1mm (diğer taraf 0,075mm) uzadığını gösterir. Bu çelik dişliler için zinciri değiştirmenin vakti gelmiş demektir. Buna göre bu zincir daha birkaç yüz kilometre gider.
(link)

Merhaba,

Konu ile ilgili olarak ben de bilgi vermek isterim,
Belirli bir yük altında çalışan ve gerginleşen zincir zamanla uzar bundan kastımız resmen boyunun örnek vermek gerekirse 1113 mm ise 1114-1115.5 mm gibi değişmesidir.Bunu ölçmeye yarayan özel zincir uzunluk anahtarları da mevcuttur.Bu anahtarlar zincirinizin uzadığını göstermeye yarar.(doğru kullanmak gerekir)
Uzama yapan zincir ile birlikte ruble de değiştirilirse en sağlıklı önlem alınmış olur.Aksi takdirde yeni (sıfır zincir) kullanılmış rubleye tam oturmayacak ve pedala güçlüce bastığınız anda sesli bir şekilde atma yapacaktır.(Aynakol burada bağımsız olup en azından ruble kadar kolay kolay aşınmamaktadır.)
Bilindiği gibi zinciri de seçerken;
5 li ruble ile (5-8li zincir)
6lı ruble ile (5-8li zincir)
7li ruble ile (5-8 li zincir)
8li ruble ile (5-8li zincir)
9lu ruble ile (9lu zincir)
10lu yol rublesi ile (10lu yol zincir)
10lu mtb rublesi ile (10lu mtb zincir)
11 li ruble ile (11li zincir) kullanmak sağlıklı olacaktır.

Zincir uzamasını nasıl geciktirebilirsiniz?

Kalın telli fırça ve mazot yardımıyla zincir ruble diğer vites aksamlarındaki eski ve kirli yağı akıtıp sistemi basınçlı su ile temizleyip sonrasında da yeniden yağlayarak parça ömrünü uzatırsınız.

Saygılarımla
Fatih Ertörün

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/6c637348c2b1b9705440a91845ae79e8.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160110/be6d1113d845f9226c638acc81b7dedb.jpg

Durum bu

şahsen 3000 km de bozulma varsa hatalı kullanım olabileceğini düşünüyorum. En az 10000 km gitmeliydi bence. Birde arkadaşlar sürerken zincir büyük aynakol dişlisindeyken rublenin 5 numara ve altı ruble dişlilerinde küçük aynakol dişlisinde ise 6 numara ve büyük ruble dişlilerinde kullanma kuralına uymuyorlar. Böylece zincir çapraz calışıyor ve herşeyi bozuyor diye düşünüyorum. Bu durumda rubleninde değişmesi gerekecektir. Çünkü kaymaya başlayacaktır.

Geri