Scudo Sports

6 maddede daha hızlı ve kolay tırmanma

Ne zaman kilo verdim güçden ve çapdan düşdüm ne zaman kilo aldım gücüm arttı ama yokuşlar işkence oldu ben şimdine yapayım peki yahu:(
 
Scudo
Tırmanışı az çok öğrendik de güvenli iniş nasıl olacak onu gerçekten tam bilmiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: İsmail Selçuk
Yararlı konu için teşekkürler.Yazının çogunda,yaptığım şeyleri görünce mutlu oldum biri hariç.Ben rampa dik ve uzunsa barend lerden sıkıca kavrar kendime dogru çeker asılır öyle çıkmaya gayret ederim ama burda gördüm ki nefesi ve stresi etkiliyormuş.Demek ki yanlış mış.Herkes zayıflamak istiyor bana da biraz antreman ve güç lazım bisikletle beraber 65 kilo civarındayım ama uzun ve dik rampalar ile başa çıkmam antremansızken çok zor.Rampalarda hızlıyım ama şarjım diğer arkadaşlara göre çabuk bitiyor gibi.Bisiklet faktörü de var tabiki 24x28 dişli oranı yetmeyebiliyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Kazuya

Farkı anlamak için şunu denemek fikir verir: Düz bir yolda bisikletle düşük tempo giderken birden aynakolu 53'e rubleyi 11'e alıp; bir kez oturarak, bir kez de ayakta kısa süreliğine hızlanmayı deneyin. Eğer ikisi de zorluk olarak aynıysa, oturarak atak yapmak daha akıllıca olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kazuya
bu 6 madde gerçekten faydalı,vakit yaklaşıyor,8 mayıs 218 km,99 km sonra 15 km eğim,gerçi hep aynı derecede kalıyorum,
esas zamanlama 58 artı 15 artı 15 artı 72 km 'de oluyor ,
58 km 2 saat 25 dakika ,5 dakika mola
15 km eğim ,3 saat ,zirve 10 dakika mola
15 km iniş 45 dakika
1 saat mola olmayacak bu sefer, sele üstü beslenme mola aşağıda 5 dakika
72 km dönüş ,2 saat 45 dakika yalova
 
Yokuş çıkmada en büyük etken kesinlikle psikolojik olarak o yokuşa hazır olmak defalarca tırmandığım yokuşları yeri geliyor bazen tek seferde tırmanamıyorum çünkü yokuşa gelince ben bu yokuşu kesin çıkamam düşüncesiyle hareket ediyorum.Bu da performansı etkiliyor.
 
@Ertan M. 'ye kesinlikle katılıyorum. Şimdiye kadar çıktığım yokuşlarda hep ilk seferleri en zorlandığım olmuştur. Birkez tırmandıktan sonra sanki o leveli atlamış gibi hissediyorum ve kafamdaki psikolojik bariyer yıkılmış oluyor.
 
bende de psikolojik olarak yokuşa başlayınca ayağa kalkma isteği doğuyor ve hep aklıma contador geliyor yokuş bitmeden gücüm hemen tükeniyor :) haliyle bir yokuşu çıkarken 2-3 kere mola veriyorum bu sefer, kesinlikle oturarak ve bir tempo tutturarak çıkmak daha faydalı bence. Oysa ki spor salonundaki cyling dersinde hep ayakta kullanıyoruz hiç yorulmuyorum fitness bisikletinde ayakta gittiğim gibi yol bisikletinde ayakta gidemiyorum :)

@Kudret Kurtcebe
Kudret abi bence hep aynı dereceye ulaşman çok iyi yıllar geçiyor yaşlanıyoruz ama performansta gerileme yok bu da aslında bir gelişme demektir dereceler aynı olsa bile :)
 
  • Beğen
Tepkiler: C.Biberci
@Hasan Tunalı yokusu cikarken otursaniz da tükenirsiniz. Sizin salonda yaptiginiz spinning "stationary". yani sabit bir yerde yercekimi ile herhangi bir etkilesim olmadan yapiyorsunuz 150w diyelim. Yokus cikarken o urettiginiz 150w ile butun agirliginizi belirli bir yukseklige cikartiyorsunuz. Yani yercekimine karsi is yapiyorsunuz. Kisacasi hicbir engel olmadan yapilan 150w'lik bir efor ile yer cekimine karsi yapilan ayni 150w'lik efor arasinda fark olacaktir
 
önceleri beşiktaştan eve dönerken akaretlerdeki yokuşu çıkmıyordum. çünkü yol asfalt değil de arnavut kaldırımından yapılmış (yarısı öyle yarısı asfalt) ama en dik olan kısmı ilk kısmıydı ve ben elde çıkıyordum.

birgün dedim ulan sen bebek yokuşunu çıkmış adamsın burayı niye çıkmıyorsun. baya bir hızlı giriş yapıp güzel bir dereceyle bitirdim. o günden beri bu yokuşu hep çıkarım. lakin ilk yaptıgım değeri henüz geçemedim. ama hani böyle geçeyim diye de pek kasmadım.. ilerleyen haftalarda o derecemi ilertletme niyetim var.
o ilk çıktıgım anı net hatırlamıyorum ama son çıkışlarımda uzun süre ayakta kullandım. kilitli pedal ile ayakta kullanmak sanki daha az yorucu gibi geldi bana. nefes ayarı çok önemli her spor için. vucut geliştirmede agırlıgı kaldırırken nefes verirsiniz. boksta yumruk atarken nefes verirsiniz.

tabi benim gözlemlerin kendi amatör görüşlerim. yazılanlar bilimsel olarak ataştırılmış ıspatlanmış şeyler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Paylaşım için teşekkürler.

Bence en önemlisi nefesini ayarlayabilmek ve son 500 metreye kadar oturarak sabit tempoda çıkabilmek.
 
7 ila 20 km arası yokuşlarda bu önerilerin neden hiç biri yada bir çoğu uygun değil. Kısa yokuşlar sorun ise size bacaklarınız kuvvetli değil bu kadar basit. psikolojik falan hiç bişi yok. Güçsüz bacaklarınız, güçsüz kalbiniz var bu kadar. Bunu geliştirmekte her şey gibi çalışma, emek, ve ACI ister.

Kısaca Bu küreselleşmiş dünyadaki herşey gibi; ilk okul sözü; "Çalışan Kazanır". bu kadar basit. İş ondan sonra ayaktamı oturarak mı çıkmaya gelir ki onda da işin özü hiç bir zaman verdiğiniz tempoyu yani kadansı kaybetmemekdir. yani hiçbir zaman pedal kesmeniz lazım. Öyle hızlı gireyimde hemen çıkayım sizi yorar. olmaz öyle bişi. .. neyse..
 
Bunları bilmek güzel.. Bir de bunları uygulamak için sürmek sürmek sürmek..! Kilo verirken güçten düşmemek doğru beslenme ile oluyor.. Ben geçen sene 65 kiloya kadar indim ve tek yaptığım abur cuburu kesmekti.. Kebap, hamburger, pizza vs yok.. Evdeki sulu yemek ve sebze meyva et süt.. Kışın gayri ihtiyari kilo aldım ve sürüş sıklığım azaladığı için geçen yaz 150 155 nabız ile çıktığım yokuşı geçen 170 gibi nabızlarda çıktım... Aktif sık sürmeye başladığımda aynı değerlere dönmeyi umuyorum. Ama buradaki profosyonelleri seyrettikçe bu seviyeye gelmek için genetik yatkınlık, erken yaşta spor ile haşır neşir olma ve çalışmak.. Ben daha önce basketbol, hentbol oynadım.. Sonra araya sporsuz geçen bir zaman dilimi geçti. Sonra hobi gibi spor salonları, koşu ile geri döndüm. Bisiklete son 3 senedir merak saldım. O seviyede bisiklete binmek çok zor benim için.. Ama yine de denemek sürmek belli bir seviyede sürüş yapabilmemi sağlıyor..
 
Hasan bey muhtemelen daha az watt uyguluyorsunuz spinning derslerinde.Pm yoksa anlamanız zordur.Tek değişmez veri pm dir:ister yokuş çıkın ister rüzgara karşı gidin ister trainerde sürün,spinningde kullanın(doğru kalibre edilmiş pm).Ftp(functional threshold power) değerinizi çok iyi bilmezseniz yokuşun sonunu getiremezsiniz.Stravadan hüseyin çelebinin antrenmanlarını inceleyin.Pm li spinbike kullanıyor o yüzden keskin sonuçlar elde ediyor.Uzun yokuşlar bahsettiğim.
 
Güzel bir konu olmuş. Teşekkürler. Maddelerin çoğunluğunu uyguluyormuşum meğerse :)
Bende ayağa kalkma olayına karşıyım.(şayet önümde ortalaması yüzde 10 un üstünde ve yer yer yüzde 15 lere varan 5km ve üstü bir rampa yoksa). Ayağa kalkınca laktik asit patlaması başlıyor. Çok nadir ayağa kalkıyorum o yüzden. O da yüzde 15 ve üstü rampalarda 52-39 ve 11-25 oranlarıyla kadansım çok düşüyor. Rampa duvar gibi bir hal alıyor o yüzden. Bu işin özü çalışmak çalışmak çalışmak çalışmak. İstediğiniz kadar teknik bilin antreman yoksa herşey yalan:harika:
 
Her şeyi yapıyorum da şu doğru vites olayını bi türlü yapamıyorum..
 
Geri