Scudo Sports

6 maddede daha hızlı ve kolay tırmanma

@MtbHastası01
1 Haftalık ara tamamen dinlenme ise çok fazla bence. Kazandığınızın çoğu ziyan olur öyleyse. Antrenman öncesi beslenme / bisikletin dişli oranları gibi birçok etmen var. %15-20'ler ciddi rakamlar. Belkide sadece kadans çalışmak iyi gelecek @Şafak Atilla Akpınar 'ın dediği gibi. Rotayı paylaşırsanız daha kolay yardım edebiliriz.

Scudo
Adsız.pngsdsd.png
google earttan bu kadar alabildim

@Cem cm Hocam kas kütlesinin fazla işe yaramadığının farkındayım lakin antrenman sayımı artırmam gerek herhal çünki haftada 2 veya 3 kere çıkıyorum bu eğimleri.

@MtbHastası01
"Kasta problem yok" dediginiz kasa kramp girmesini konusmuyor muyuz? :naslyany:

Fitnessa gitmis olmaniz avantaj degil dezavantaj. 3 sene fitnesa gitmis birinin vucudunda hic ihtiyaci olmadigi yiginla kas vardir :naslyany: Mantiginiz hakli olsa Chris froome kasli masli bir abi olurdu. Ama chris froome'un en cok sevdigi seyi herkes bilir: koşmak :D Belki de bu yuzden 1.90 boy ve 60 kusur kilodir kendisi :islik:
Tekrar ediyorum, fitness ve bisiklet birbirine ters sporlardir. Birini yaparken digerini yapmaniz mantiksizdir. İkisi de birbirini goturur. Ornek: uzun yillardir bisiklete binen, ozellikle de uzun mesafeler yapan birini dusunun, zayiftir ve ozellikle bicepsleri cok ama cok kucuktur, omuzlari da olmasi gerektiginden az dardir. Şimdi de 3 yil boyunca fitnesa giden birini dusunun, omuzlari genis, sirt kaslari, omuz kaslari, biseps triseps ne ararsan var, kanat kaslari zaten var oglu var. Kas agirdir arkadaslar. Bu adamin belkide 5 kilodan fazla kasi var. Ve bu saydigim kaslar tirmanis icin gereksiz. Gereksizi de gectim, dezavantaj. Bu adam bu haliyle yokua cikmaya calisirsa sirtinizda 5 litrelik damacana ile yokus ciktiginizi dusunun ne kadar kotu oldugunu fark edebilmek icin..
Ben fitnesa gittim, sirf bacak calistim da diyebilirsiniz. Size yine ayni seyi soylerim. Bacak acma hareketi yapiyorsunuz, kapama hareketi yapiyorsunuz, bu kaslarinizi gereginden fazla sisirim guclendiriyorsunuz tamam. Ama bisiklette bu kaslar kullanilmiyor. Yine zarardasiniz.
Ben illa hareket de calismak, gucume guc katmak istiyorum derseniz olmazsa olmaziniz squat arkadaslar. Tek ihtiyaciniz olan şey bir halter yani :kötü:
Bunun disinda kosmak, ip atlamak, kendi agirliginizla yaptiginiz şinav, barfiks cekmek gibi hareketler fazlasiyla onerilir cunku vucudu isindirir ve sekle sokar, gereksiz sisirmez.
Fitness, sizin kullanmadiginiz kaslarim aslinda hic ihtiyaciniz olmayan kaslari buyutup, goze hos gorunmenizu saglar. Ama o kaslara gunluk hayatta ihtiyaciniz yoktur. Fitnessi birakinca gunden gune yavasca erime sebebimiz de bu, o kaslari kullanmiyoruz cunku. Kullanilmayan kas erir. Bisikletcilerde de gecerli bu. Bisikletcilerin en zayif kaslari bicepstir. Cunku kullanmiyoruz, eriyor :)

Sondan bir onceki maddede yokus antrenmani tuyosu paylastim, %80 eforla 30 dakikalik tirmanis. Bunun temel mantigi laktat esigi, threshold siniridir yani kabaca. Bu hem kaslara duzenli ve uzun sure guc uygulamanizi saglar(haltersiz 30 dk squat yaptiginizi dusunun, kaslar surekli efor harciyor) hem de nabzinizin "yola gelmesini" saglar. Her amatorun nabzi kotudur. Ve bunu ancak bisiklet uzerinde kalarak, gunden gune iyilestirebiliriz.

@MtbHastası01 15. dakikada krampin girmesi, tirmanmaya basladiktan 15 dakika sonra bacagin iflas etmesi demek, acik. "Ben bittim kardeş" diyor bacak :snzdglsn: demek ki o noktaya kadar ciddi bir eforla gelip, bacagi haddinden fazla, alisik olusundan fazla zorlamisin. Bisikletin sana uygun beden ve ayarda oldugunu, selenin de normalden alcak olmadigini varsayarak soyleyebiliyorum bunu. Belki de bacak yanlis konumda basiyor pedala o_O bilmiyoruz

Ben kondusyonsuzluk diyorum. Gunluk 40 km kotu degil ama iyi de sanmayin. Formda bir yol bisikletcisi icin 1 saat 15 dk demek 40 km :snzdglsn:

Son olarak, tek tip antrenman oldugunu sanmayin. Yok cunku. Uzun mesafe (endurance) antrenmani, kabaca 100+ km diyeyim, sprint veya interval antrenmani, araliklarlam dinlene dinlene ayaga kalkip tam gaz basma antrenmani (sure degikenlik gosterir ister 10 saniye ister 1 dk, zamanla artirilir bu), yokus antrenmani (evden cikip direk tirmanmayin, duz bir etapta isinin, duzluk yoksa evde isinin, ip atlamak, kosmak veya hareket yapmak olabilir, krampin sebebi isinmadan fazla guc uygulamak da olabilir bu arada), veya grup surusu, genellikle haftasonlari, dinlene dinlene gidilen sohbetli, sosyalli 10 numara suruslerdir :) hepsini yapmak lazim. Hepsinin kendine has getirileri var...

@MtbHastası01

Kaslar guzelce dinlenmeden tekrar yukleniyorsaniz yine kramp girebilir :snzdglsn: yani hurma yiyip maden suyu iciyorsunu, harika da, bilinmesi gereken en onemli seyleri kaciriyorsunuz. Biz profesyonel sporcu degiliz ve 24 saatimizin icinde yapmakla mukellef oldugumuz cok fazla is var, okul, aile, arkadaslar, is gibi. Tum bunlardan zaman bularak bisiklete biniyoruz ama zaten yorgun oluyoruz. Haftada 3 kere yuklenebilmek bu yuzden mumkun degil. Saglam yuklendiginizde 1-2 gun sonra kendinize gelebilirsiniz cunku. Profesyoller gibi antrenmandan gelip, masaj yaptirip uzanmiyoruz... Ben antrenmandan gelir gelmez ise gidiyorum genellikle. Baska carem yok cunku :snzdglsn:

@Serkan Mıstınoğlu biraz ağır olmuş ama :) 69 kiloyum bu arada kilo sıkıntı değil. 15. dakikada kramp giriyor bisiklet sürmeyi bırakıyorum demedim aşağıya inip düz yolda devam ediyorum.Bisiklet boyuma uygun sele borusuda keza ayarlı. Fitness la bisiklet gitmez denilmiş aksine çok daha iyi gidiyor. Öyle sanıldığı gibi fazla ağırlık kaldırmam. Bacak konusunda haklısınız biraz fazla yükleniyor olabilirim sadece antrenman eksiğim olduğunu düsünüyorum tırmanış için :)

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
85kiloyum yokuşları çok zorlanmadan çıkabiliyorum. Bu iş bacak, antrenman ve de hırsta biter. He ama 75olsaydım daha iyi olurdu tabi.

• Beğen
Tepkiler: Ruhullah.Grbz
güzel ama ingiliççe

@MtbHastası01

fitness'tan kastettiğin vücut geliştime sporu mu? @Serkan Mıstınoğlu ne kadar türkçe karakter kullanmayarak yazıyor olsa ve okuması zor olsa da :snzdglsn::p doğru söylüyor hatta vücuttaki kas hiç kullanmadığın zamanda bile enerji harcar. kaslı biriyle kassız biri aynı öğünü yeyip sürekli otursun, kaslı olan daha çabuk acıkır. bodybuilding şampiyonlarını izleyin adamlar konuşurken bile nefes nefese kalıyor :) kilon cidden fazla değilmiş ilk 15 dakikada giriyorsa ısınmadan da olabilir. 6 ay önce yazmışsın kramp hala giriyorsa belki de kapasiten bu kadar.

bir de bana kramp girdiği zaman değil düz yola inmek oracıkta diz çöker tövbe isterim :D kramp değil de aşırı zorlamadan başka bir sıkıntı olmasın bu? çünkü kramp feci birşey. bu arada çok ilginç senin bacakların iflas ediyor, ben ise yokuşta hiç bacaklarım yoruldu diye durmadım, hep nefes nefese kaldığım için durdum. (benim kilo 82)

@efeozata hocam %15-20 arası eğim ve bu eğim 40 km boyunca hiç ama hiç düzlüğe çıkmadan devam ediyor,ölüm yolu gibi :) yani 10 dk sürüp 2-3 dk dinlenerek çıkabiliyorum 2 kere tam olarak çıktım ama bazen çok kötü giriyor bu meret işte antrenmansız kalınca daha fazla oluyor genellikle.

40 km yol ile 1860 m rakıma ulaşılıyorsa ort. eğim %15-20 kesinlikle olmaz. uludağ'da 32 km de 1870 metreye çıkarsınız ve ort. eğim %6 civarındadır.
strava kaydından inceleyebilirsiniz.

(link)

başlangıçta çok zorlamadan ritm tutturmanız, ayağa kalktığınızda da boş pedalla yorulmamanız ve en az 70 kadansla tırmanmanız yararlı olabilir...

@Şeref Tuzcu 60 70 arası kadansla cıkıyorum evet eğim gerçekden %15-20 arası bazı yerlerde %7-8 e iniyor o kadar.

MtbHastası01 Ne güzel yokuş bulmuşsun in çık durmadan bi süre sonra şikayetlerin geçecek.O kadar süren yokuşta elbette %15 ler %20 ler olacak,ancak eğim hakkında daha bişey yazma bence.

(link) Yokuş bu ve sağlam yokuş,arada bir çok iniş te var.

• Beğen
Tepkiler: Şeref Tuzcu
@MtbHastası01
Osmaniye Mitisin yaylasına çıkan yolun strava rotası;
Mitisin Yaylası.png

(link)

Eğim %4 - %8 arasında değişken. Çıkarken yolu değil araziyi kullanıyorsanız tabiki eğim artacaktır. Ama çıkışı bu yoldan düşük eğimle yapıp, inişi araziden yapabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Ruhullah.Grbz
@Serkan Mıstınoğlu 2.madde sürekli uyguladığım 1 şey mesela benim asla bayırları ayak sürmeme gibi 1 huyum var ayağa kalkınca rahatsız oluyorum açıkçası adamın bu söylediğine katılıyorum diyebilirim. Konu için teşekkür ederim

10 bin metrede 1800 metre tırmanış yüzde 18 eğim yapar. 40 bin metrede yani 40 kilometrede ortalama yüzde 4.5 eğim demektir bu.

Serkan Mıstınoğlu
Doğru gidon açısı nedir,gidonun yüksekliği nasıl ayarlanır?, tarzında hiç makalen yok mu hocam? Böyle bir şey daha isterük. :D

Geri