Scudo Sports

Aç karnına bisiklete binmek

@mhtozel

Bu tür saatler sizin ne durumda bisiklet sürdüğünüz anlayacak kadar ileri seviyede değiller.

Yazıda ""Sonuç olarak toplamda yaklaşık aynı miktarda kalori yakan gruplarda sabah kahvaltı öncesi aç karnına kardiyo yapan grubun kahvaltı sonrası tok karnına kardiyo yapan gruptan yaklaşık %50 daha fazla yağ yaktığı görülmüş" deniyor. Sizin de muhtemelen bu söylenilen gibi olma durumu olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Scudo
@srdrmrs

vücut glikojen depolarını anaerobik enerji üretimi esnasında daha yoğun olarak kullanıyor. aerobik enerji üretimi esnasında oransal olarak daha az kullanıyor. zone 2 ve zone 4 için verdiğiniz oran kıyaslaması takriben doğru. ancak şunu da belirtmekte fayda var, 1 saatlik zone 2 sürüşünde yakılan yağ ile 1 saatlik zone 3-4-5 geçişli sürüş kıyaslandığında ikincisinde yakılan yağ miktarı daha fazla olur. oransal olarak yakılan yağ daha azdır ama nominal olarak daha fazladır. çünkü aerobik - anaerobik geçişli antrenmanlarda yakılan total kalori çok daha fazladır.

HIIT ve Tabata yaklaşımları da bu temel üzerine inşa edilmiş. Özetle, yağ yakmak için interval daha etkili.
 
@finarod

O zaman şu soruyu soralım oruçluyken interval yapılabilir mi ya da aç karnına ne kadar yapılması sağlıklıdır. Konu aç karnına spor yapmak.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@finarod

intervaller genelde güçlenmek için yapılır. hııt ve tabata antremanları az zamanı olan insanlar için uydurulmuş programlardır. spor salonlarında koşu bantlarını yakan insanlarla dolu kendilerini interval yapacağım diye hem parçalıyorlar hemde gereksiz nabızlarını çıkarıyorlar. orta üstü derece bir sporcu olmadıkca ben arkadaşlarıma ve öğrencilerime interval yazmıyorum.

intervali aç karna yapılmaz. oruçluyken yapmanın büyük riskleri olabilir. zaten normal zamanda yaparken bile risk az da olsa mevcut.
 
@sadi imren

Interval antrenmanının vücut üzerinde katabolik etkisi ciddidir. Sahurda sindirimi uzun süren casein tipi proteinler tüketmiş olmanız gerekir: yumurta, süt, peynir. İntervali iftar öncesi yapmanız uygun olur. Zira kas yıkımını dengelemek için protein ve karbonhidrat tüketmeniz gerekecektir. Eğer gün içerisinde yaparsanız, evet, yağ yine yakarsınız, ama kas yıkımı da olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Özcan
@sadi imren
Cok guzel yazı tesekkurler
 
  • Beğen
Tepkiler: sadi imren
@srdrmrs

(link)

Tabata protokolünü akademik açıdan değerlendirmenizi öneririm. Profesör Tabata'nın ilk çalışmasının linkini paylaştım. 1996'dan bu yana bu çalışma temel alınarak pek çok kontrollü çalışma ve teorik araştırma yapıldı. Bunlar üzerine eğilmenizi temenni ederim. "Uydurulmuş" ifadesi abes kaçtı.
 
@finarod

tabatayı okudum tabiki. ama konu başlıgı ile hiç çelişmiyor. aç karna bisiklete sürmek ile ilgili konuşurken tabataya girdik konuyu çok uzatmak istemiyorum. tabata ile ilgili düşüncelerim sabittir. bunlar benim kendi uygulamalarım kendi tecrübelerimdir.
 
@sadi imren
Peki soruyu şöyle soralım, yağ yakım oranını en üstte tutmak için bildiğim kadarıyla ikinci bölgede tutmak gerekiyor. Ben de elimden geldiğince bunu yaptım. Oruçlu olmasaydım da bu oranı %40 ların üstüne çıkarmam için hangi nabızda antrenman yapmalıyım.
@sadi imren
İnterval elit sporcular için bir çalışma şekildir VO2max değerleriniz iyi değilse hele yaşınız 35 i geçmişse, ben bir deneyim diye yapmamanızı tavsiye ederim. Normal kardiyo antrenmanlar yeterli gelmediğinde başlanır. Bir antrenör tanıdığınız varsa(fitness işleten arkadaşlar değil atlet çalıştıranlardan) tavsiyesini alın.
 
@mhtozel

Bu tabloyu koyayim herseyi anlatiyor.
Screenshot_20190503-083144-01.jpeg
 
Arkadaşlar sadece kilo vermek için bisiklet süren ortalama bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına (bu ortalamanın 3.5 yıl eğitime denk düştüğünü hatırlatmam gerekiyor) göbek yağlarını nasıl sağlıklı eritir anlaşılır bir şekilde anlatacak bir Allahın kulu yokmu.
 
@srdrmrs
Çok anlaşılır olmadı %100 HRmax (kalp krizi risk eşini) değil mi %110 nedir? Neyse ben bu konuyu bir araştırayım, sonrasında tekrar döneceğim.
@mehmetsunu
Mehmet abi özetle seslenemem gerekirse kilo vermek tek tip antrenmanla hallolacak birşey değildir. Çünkü bisiklet gibi uzun soluklu kardiyo antrenmanlaroğunlukla spor esnasında kalori harcatır. Ama kas gelişimine yönelik yüksek tempolu fitness tipi antrenmanlar ise kas kütlenizi artırarak metabozlima hızınızı yukarı taşır durduk yerde kalori harcarsınız. Eğer böyle bir ihtiyacınız varsa özelden bir iki bilginizi alıp tavsiye niteliğinde bir program verebilirim.
 
@mhtozel
Threshold değerinizi öğrenmeniz gerekli başta. bunun öğrenmek için 20 dakika testini yapabilirsiniz. threshold değerini öğrenedikten sonra size göre zone 2 zone 3 zone 4 kaç geliyor öğrenebilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmetsunu
Sadece göbek yağlarını eritmek gibi bir opsiyon yok vücudumuzda, yıllardır televizyonlarda reklamları yapılan "bölgesel zayıflama" aletleri yada programları tamamen palavradan ibaret. Kilo vermek dünyanın en kolay matematik hesabıdır aslında: aldığınız kalori yaktığınızdan az olursa vücut kilo vermeye başlar. Basit anlatım yapılmasını istediğinizden dolayı kalori hesabına girmeyeceğim şimdi ama bu konunun anahtarı beslenmeden geçer. "kilo mutfakta verilir, vücut sporla şekillendirilir" diye bir söz vardır ki ben doğruluğuna %100 inanmaktayım. Öğünlerinizi hafif tutarak, tıka basa karnınızı doyurmadan sofradan kalkarak, sağlığa faydalı besinlerle dengeli bir beslenme programı yaparsanız kendinize kilo vermeye otomatik olarak başlayacaksınız zaten. Bir de bunların üzerine aktif yaşamı benimser, bisiklet, koşu, yürüyüş, yüzme, fitness gibi faaliyetlerde bulunursanız kilo verişiniz hızlanıp vücut formunuz da düzelir.
İntervaller konusunda ben de arkadaşlara katılıyorum, özellikle ilk başlarda hiit antrenmanlarından uzak durulması taraftarıyım. Ancak belli bir seviyeye gelindikten ve vücut o yükü kaldırabilecek deneyime sahip olduktan sonra, gerek kilo verdirme gerekse de patlayıcı gücü arttırma konularında çok yararlarını gördüğümü belirtmeliyim.
 
@mehmetsunu

her konu geçişinde yazıyorum konu başında @BerkEvren de yazmıştı.

kilo vermek için uzun sürekli zone 2 sürüşü gerekli. aç karna sürmek daha etkili oluyor. min 1 saat olmalı (ben 2 saat öneriyorum) 3 hafta içinde etkileri görmeye başlarsınız.
 
@srdrmrs
Aynen 1 saat üstü olmalı bu bahsettiğim zone-2 sürüşler. Ben yaklaşık 80km - 900m tırmanış seçtim genelde bu iş için. Bu sürüşlerde olabildiğince kadansımı yüksek tuttum hep.
Hatta bu kilo verme döneminde yol bilgisayarımın ana ekranında sadece nabız ve kadans verileri duruyordu.
Bu esnada hazır gıdaları olabildiğince azaltmak, gereksiz şekerlerden - yağlardan uzaklaşmak önemli.
 
beni de kilo verenler arasına yazın. 90->72 kg. 9 ayda. ayda 2 kg vere vere. yavaş yavaş. Vücudu yıpratmadan. Endurance antrenmanları yapın zone 2 max. zone 3. uzun uzun yapın forumda bu konular hakkında oldukça fazla yazı var.
 
@sadi imren bu güzel yazı için çok teşekkür ederiz.
Bende de insülin direnci var. Birkaç yıl önce bazı sebeplerden ötürü düzenim bozuldu, çok yemek yemeye ve sporu azalttım. Sonucunda 80 kg civarı olan ben çok kısa bir süreçte 30-35 kg aldım ve insülin direnci patlak verdi. O gün bugündür kilomu, sporumu düzene sokamadım. Göbek bölgem, simit dediğimiz bölge oldukça genişledi. Öyle genişledi ki 19 Mayıs günü gerçekleştirilen turda fotoğrafların arasından kendimi bulmak pek de zor olmadı :D
İki yıl önce gerçekten iyi kilo vermiştim ve 90'a inmiştim sabah tempolu yürüyüşler ve tenis ile (Boğazımı da tutup porsiyonlarımı oldukça küçülttüm tabii ki). Fakat bunu dakoruyamadım. Crossfit yaptım bir süre, başarılı oldum ama bunu da sürdüremedim.
Dün itibari ile (kendimce) yeni bir hayata başladım ve sabah yürüyüşlerine başladım, yemeğimi kıstım, akşamları da bisiklet sürmeye veya tabata denilen 4 dk'lık antrenmanlar ile şınav çekmeye başladım. Sabah antrenmanlarıma bisikleti de ekleyeceğim tabii ki...
Sizlerin fikrini de almak isterim konu sıcakken. Teşekkür ederim şimdiden.

(Yalnız sizlerden doğruyu/yanlışı anlatırken veya tavsiyede bulunurken yumuşak bir dil ile anlatmanızı rica edeceğim. Kimse istemez kilolu olmayı, çevremdeki insanların her şey çok kolaymış gibi bol keseden bu konu hakkında konuşması veya konu hakkındaki üslup tarzı bazen karşı tarafın kalbini kırabiliyor.)
 
@srdrmrs

BU YÜZDE 30 VE 70 LERİN BİLİMSEL DAYANAĞINI RİCA ETSEK...
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
@dryakup23

phil maffetonenun endurance training and racing kitabı var alıntıyı oradan yaptım. çok iyi bir kitaptır benim çogu görüşümü değiştirmiştir. bunun dışında Friel Joe - The cyclist_s training bible da favori kitaplarımdan biridir.

kitabın o kısmından da bir ekran görüntüsü vereyim bu adam ne sallıyor demeyin :)

198804
 
Geri