Scudo Sports

Aç karnına bisiklete binmek

Bisiklet üzerinde 90 kg'dan 70'e düştüm. Bunu tamamen sabah aç karnına zone-2 nabız bölgesinde sürüşlere borçluyum.
Antrenmandan önceki akşam bol bol karbonhidrat alıp (Özellikle bulgur) sabahları sadece bir kahve içip 80-90 km'lik sürüşler yaparak verdim kiloyu. Yani aç karna egzersiz kadar depoların dolu olması da gayet önemli.
 
Scudo
Ben de genelde çıkmadan önce bir muz veya elma yiyorum. Tamamen boş mide ile çıkmıyorum.
 
“Çünkü bu sayede glikojen depoları tükenmiş halde olan vücudumuz yağ yakımına hazır hale gelir ve sürüş esnasında depolanmış yağları yakıt olarak harcamaya başlar.” öncelikle bu önerme doğru değil veya yanlış çevrilmiş.

@BerkEvren de yazmış formül basit. zone 2 sürüş. bunu aç karna yapmak çok daha etkili. zaten ben çoğu sürüşlerime aç çıkarım bunu arkadaşlarımda bilir.

baştaki önerme neden yanlış onu da açıklayayım.

vucut glilkojen depolarını anaerobik reaksiyon yaparken kullanıyor. yağ depolarını kullanmak için zone 2 sürüşler yapmanız lazım. zone 2 de %70 yağ %30 glikojen kullanılıyor (bunlara kabaca değerler) zone 4 seviyesinde ise %30 yağ %70glikojen.

yani glikojen ve yağ birbirinden bağımsızdır diyebiliriz.

geçeen tcr başlıgında da yazdım zone 2 sürüş ile 3-4 saat ara vermeden sürüş yapabilirsiniz. hepimizde bu enerji var. sadece suyu ve izotoniği eksik etmemek gerekiyor.
 
Çok güzel ve bilimsel bir paylaşım. Teşekkürler!
 
  • Beğen
Tepkiler: sadi imren
Aman performans sürüşlerini aç karnına yapmayın. Yoksa çakılıp kalıyor insan.
Ama düşük nabız aralıklarında faydalı olacağı kesin.
 
@sadi imren

mesajımın başına copyalamıştım ama buraya da kopyalayım.

“Çünkü bu sayede glikojen depoları tükenmiş halde olan vücudumuz yağ yakımına hazır hale gelir ve sürüş esnasında depolanmış yağları yakıt olarak harcamaya başlar.” öncelikle bu önerme doğru değil veya yanlış çevrilmiş.
 
  • Beğen
Tepkiler: sadi imren
enerjim düşük algılayamadım pardon @srdrmrs
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@sadi imren
estahafurlah , oruçken zor oluyor tabi :)
 
  • Beğen
Tepkiler: sadi imren
aç olduğum zamanlar benim hiç enerjim olmuyor ki..
özellikle sabahları kahvaltıdan önce kıpırdayacak halim olmuyor..
siz nasıl pedal çeviriyorsunuz çok merak ediyorum..

ben genellikle 10-11 gibi kahvaltı yapıyorum.. 3 gibi kahve içiyorum..
sonra ancak kendime geliyorum da öğleden sonra tura çıkıyorum 70km pedallıyorum işte :D
 
Buraya bunun aksini söyleyen bir yazı bırakam da tartışma büyüsün.
(link)
 
Dün yarım saat çıktım bir dolanayım diye. 10, 15 dk. iyiydi, açlık yoktu. İniş, çıkış, düzlük derken 27 km/sa. ortalama ile gidiyordum. Bir yokuşu çıkarken kalbim teklemeye başladı. Dayanmadı sanırım ani yüklenmeye ?.
 
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@BerkEvren
Doğru olan da bu zaten kilo vermek isteyen insan için. Aç karna sürüş eğer öncesi akşamı vs iyi beslenilmediyse kesinlikle sağlıklı bir durum değil.
Ha ben kasları da yakarım sorun değil, böbreklerim de taş gibi(!) çalışıyor diyen varsa kendi bilir.
 
Ben hiç kendimi aç bırakmadan, ara ara lifli küçük krakerler, proteinli süt, bisküvi yiyerek, günlük 20-30 km'lik sürüşler yaparak 5 ay gibi bir sürede 10 kilodan fazla verdim. Sabah aç karnına sürmeyi denedim, dayanamadım. Ama hep tok olarak ve hem sürüş esnasında sık sık molalarda hem de gün boyu düşük kalorili yiyecekler ile kilo verebildim.

Göreceğiniz üzere biraz da bünye meselesi
 
Merak ettiğim bir konuydu, teşekkürler.
 
Sadiciğim, yazı için teşekkürler...
Hep konuşa geldiğimiz " yağ yakma " konusuna bilimsel çalışma ile bir pencere açılmış...
Yılda 8 - 10 bin km. bisiklet süren biri, uzun erimli olarak belli bir kiloya iniyor.Esas olan kişinin kendi bünyesine, yaşına, sağlık limitlerine uygun olan ve kas - eklem - kemik yapısını koruyan bir beslenme/antrenman rutinini ara vermeden sürdürebilmesidir.
Kendi adıma sabah kaçta kalkarsam, nereye gideceksem hiç farketmeden mutlaka kahvaltı yaparım.
Aktif bir yaşantım olduğu için de yıllardır aynı kiloda olduğumu söyleyeyim..
Hülasa, vücudumuzun özelliklerine göre beslenip, fazla kilomuz varsa aç karnına bisiklet sürersek yağ yakımına yardımcı olacaktır.
1.84 cm. ye 76 kg. biri olarak yakacak yağım olduğunda ancak aç karnına turlamayı düşünebilirim...;)
 
@srdrmrs
Bugün oruçluyken kendimi denemek istedim toplamda 50 km civarı bisiklet sürdüm ve kendimi çok yormamak için de nabız takibi yaptım. Özellikle ikinci bölgede kalmaya çalışmama rağmen yağ yakım oranım çok düşük olarak hesaplandı. Üstatlardan bana yağ yakımını maksimum yapmak için yorum bekliyorum. İşte dönüşteki yaklaşık 30 km lik bölümün analizi
198762
198763

198764

198765
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Öncelikle bu faydalı bilgiler için teşekkkür ediyorum.

Daha önce de yorumlarda değinilen bir konuya değinmek istiyorum. Su yiyeceklerden çok daha önemli. Zihni, damarları, hücreleri, böbrekleri, ruh sağlığını, ..., daha birçok şeyi yakından ilgilendiriyor. Bol bol su içmeye çalışalım.
 
Bisiklet benim için hobi, sporcu değilim. O nedenle anlamam beslenmeden, kilo işinden ama aç karnına yaptığım sürüşlerde daha rahatım ve daha fazla keyif alıyorum. Geçen hafta katlanır bisikletimle erkenden evden (Ortaköy) çıktım ve Sarıyer'e yaklaşık 18 km'lik sürüş yaptım. Aç karnına daha rahat ve performanslı bir sürüştü sanki. Sarıyer'e varınca da bir börek çaktım. Gerçi nerede o eski Sarıyer böreği. Tadı tuzu yok.
 
@mhtozel

hocam bu veriler doğru değil. sadece nabız değerinden calori hesabı yapmak çok mümkün değil. strava ve benzeri programlarda bu hesabı yapıyor ama tutarlı değerler vermiyorlar. elde ne kadar done olursa o kadar tutarlı olmaya yaklaşılıyor. powermetre ile en yakın sonuçu elde edebiliyoruz.

basit bir formül var. sürüş sonrasında ortalama watt x sürüş zamanı x 3,6 yani avg watt 100 olsun 1 saatlik bir sürüş olsun 100*1*3,6=360 cal eder. (daha tutarlı bir değer)

(link)

yakılan kalorinin yağdan mı şekerden mi oldugunu bilecek bir teknoloji bildiğim kadarı ile yok. ben vucudumu iyi tanıdıgım için direkt anlayabiliyorum.
 
Geri