Scudo Sports

Aç karnına bisiklete binmek

Scudo
Aç karnına yaptığım sadece 75dk lik, vücudu çok zorlamadığım, düz bir rotada yapılan sürüş sonrası eve geldiğimde, gözlerimin kararıp, midemde ağrı olması sonucu, artık aç karnına sürüş yapmaktan kaçınır oldum.

Bu fizyolojik bir durum olduğuna göre, sizde nasıl böyle sıkıntılar olmuyor merak ediyorum.
 
@Kıvanç Pürtelaş
75 Dakika vücudu zorlamadan yapılan sürüş idmanlıysanız ve grup sürüşü yapıyorsanız sizi rahatlıkla 40-50 km mesafeye taşımış demektir.
Karbonhidrat depolarınız doluysa (Önceki akşam yenmiş bulgur örneğini verdim mesela yukarıda) bu mesafe artacaktır.
Bu arada bahsettiğim bir avuç badem'in verdiği enerji gerçekten oldukça yüksek :harika:
Burada asıl nokta besinsiz kalmış bir depoyla değil, yeni beslenmemiş bir depoyla yola çıkmak :harika:
 
Merhaba,
Rumelifeneri dönüşünde dik yokuştan mı aşağıya iniyorsunuz? Yoksa daha az eğimli bir yokuş var mı? Geçen cumartesi ilk defa rumelifenerine bisiklet ile gittim.
Dönüşte yokuş aşağı inerken çok dik olduğundan baya tedirgin sürerek indim.
 
boş mideye 1 tane muz yanında kahve attıktan sonra en ufak bir açlık hissetmiyorum daha doğrusu bunu yapmaya yeni başladım şuana kadar bir sorun görmedim
 
@Kıvanç Pürtelaş yağ depoları yerine glikojen depolarını kullanırsanız duvara çarparsınız. daha da açıklamak gerekirse @BerkEvren in dediği gibi düşük nabızda çok uzun mesefeler katedebilirsiniz. biraz da vucuda hükmetmek ve onu zehinsel olarak hazırlamak gerekiyor. ben günde tek öğün yiyorum ve açken de çok zorlu ağırlık antremanlarına girebiliyorum. hatta geçen hafta sabah 10km koşup akşamında da bisiklet yapmıştım (aç karna)
 
40-50kmlik turlarda, giderken 1 adet dönerken 1 adet şeklinde olmak üzere 2 tane görseldeki üründen yiyorum.. bu sağlıklı mıdır acaba?

OD8lz3.jpg
 
@Türka¥
Bende kullanıyorum ve bana göre tek eksi yanı çok susatması. En azından bende o etkiyi yaratıyor.
 
@srdrmrs


bilmedigimden mantigima gore bi sorum olacak protein almadan buyume hormonu olsada buyume nasi olacak
 
@BerkEvren
Mutemelen öyle.
Fakat kahvaltı yapar yapmaz yola çıktığımda herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Yemekten hemen sonra spor yapmak uygun değil ancak kendimi zorlamadan pedal bastığım için midede bir baskı, bulantı vs. oluşmuyor.

@srdrmrs
Yüksek kadans-düşük viteste kendimi zorlamadan sürüş yapıyorum. Herhalde kan şekerim düştüğü için bir defa başıma bu geldi.
Daha da önlemimi aldığımdan olmadı.
Alışık olmayan vücudun tepkisi de olabilir.
Ama senin yaptığın aktiviteleri tek öğünle çıkarmak çok zor kendi açımdan. Tebrik ederim Serdar.
 
  • Beğen
Tepkiler: srdrmrs
Yağ depolarım deve hörgücü ile yarışır. Gençken ben de saatlerce, güneşin alnında su içmeden, bisiklete binerdim. Sorun olmuyordu. Ancak, şimdi, 1 saati geçireceksem, yavaş salınımlı çiğ badem, ceviz veya fındık yiyorum bisiklete binmeden önce. Biraz zorlarım kendimi diyorsam eğer, kayısı kurusu 2 veya 3 tane ile depoya katkı sağlıyorum.
 
Bunları eğer uzun bir plana yönelik değil de rastgele yapıyorsanız mantıksız bir yaklaşım izliyorsunuz. Nedenini açıklayan uzun, hormonal bilgiler içeren bir yazıyı zamanım olunca yazarım.
 
aç bisiklet sürülebilir hatta sağlığa da faydası olabilir, ama susuz bisiklet sürmek eminim ki sağlıksızdır. vücudunuzda en ufak bir su kaybı olduğunda metabolizmanız yavaşlar, ve vücut besin saklama moduna girer. stres hormonları yükselir, yakılan enerjiyle ortaya çıkan toksinler atılamaz ve vücutta birikir. tonla kötü yanı var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kitamichiru
Susuz binmeyin arkadaşlar. Kan dolaşımı bile sekteye uğruyor su kaybı sonucu, kan çamurlaşıyor :krktm:

Aç olarak ise 1 - 1.5 saat süreyle bisiklete binilebilir. Daha uzun süre aç kalmak ise karbonhidrat depoları boşalacağı için aşırı bitkinlik ve halsizlik yaratacaktır :harika:

@keremkeke

Sebebi bu o_O
 
  • Beğen
Tepkiler: Edip D.
Merhaba arkadaşlar bisiklet ve sağlık ile ilgili okuduğum yazıları zaman zaman sizlerle paylaşıyorum. Bu sefer yazımız aç veya tok spor yapmanın kilo vermeye etkisi ve ne derece yağ yaktığı ile ilgili.


Vücutta yağ depolanmasına sebep olan şey genellikle metabolik bir problem söz konusu değilse harcanandan çok daha fazla kalori almak ve bunları yakamamaktır. Bu şekilde vücut, yağ depolama işlemini artırır. Bisiklet sürerken aynı zamanda kilo vermek isteyen pek çok kişinin yaptığı bir uygulamadır aslında aç karnına bisiklet sürmek. Çoğu kişi, bu şekilde daha hızlı kilo vererek daha fazla yağ yakımı sağlanacağını düşünür. Peki vücutta depolanan yağları yakabilmek için aç karnına bisiklet sürmek süreci hızlandırır mı?

Araştırma:

İngiltere Bath Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, benzer kilolara sahip erkek sürücülerden oluşan küçük bir grup oluşturuldu. Grup önce en son yemeklerini yedikten 12 saat sonra, sabah saatlerinde 60 dakikalık bir sürüş yaptı. İkinci sürüşlerini ise yemek yedikten 2 saat sonra yapan grup, sürüş öncesinde mısır gevreği, tost ve portakal suyundan oluşan 650 kalorilik bir öğün tüketti.

university-of-edinburgh.jpg

(Bath Üniversitesi (University of Bath) Üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği üniversiteler arasında yer alıyor.)

Çalışma sonunda grubun yaptığı her iki sürüş de incelendi ve aç karnına yapılan kardiyo esnasında yağ yakımından sorumlu hücrelerde artış olduğu gözlemlendi. Ek olarak, boş mideyle yapılan antrenmanlarda yalnızca sürüş yapıldığı sırada değil, egzersiz bittikten sonra devam eden süreçte de yağ yakımına devam edildiği saptandı.

Beslenme Uzmanı Asker Jeukendrup, “Kahvaltıdan önce bisiklet sürün” diyor. “Çünkü bu sayede glikojen depoları tükenmiş halde olan vücudumuz yağ yakımına hazır hale gelir ve sürüş esnasında depolanmış yağları yakıt olarak harcamaya başlar.”

a04440_ed7965364f4e4dee8ccf92c1196882ae.jpg

(Triatlet ve beslenme uzmanı Dr. Asker Jeukendrup )

Araştırma:

Dokuz elit erkek atlet aç karnına ve tok karnına yapılan egzersizin yağ yakımına etkisini incelemek amacı ile üç gruba ayrılarak incelenmiş.
İlk grup gece açlığı sonrası kahvaltıdan önce 100 dakika yüksek tempolu kardiyo egzersizi yaparken, ikinci grup kahvaltı yaptıktan sonra 100 dakika yüksek tempolu egzersiz yapmış. Son grup ise kahvaltı öncesi 50 dakika ve kahvaltı sonrası 50 dakika olmak üzere toplamda 100 dakika yüksek yoğunluklu egzersiz yapmış.

Araştırma sonunda atletlerin 24 saat boyunca yağ ve karbonhidrattan harcadıkları kaloriler hesaplandığında:

  • İlk grubun 1142 kcal yağ, 2062 kcal karbonhidrat,
  • İkinci grubun 809 kcal yağ, 2374 kcal karbonhidrat,
  • Üçüncü grubun ise 608 kcal yağ, 2558 kcal karbonhidrat harcadığı görülmüş.
Sonuç olarak toplamda yaklaşık aynı miktarda kalori yakan gruplarda sabah kahvaltı öncesi aç karnına kardiyo yapan grubun kahvaltı sonrası tok karnına kardiyo yapan gruptan yaklaşık %50 daha fazla yağ yaktığı görülmüş.

Araştırma:

Yaşları 18-25 arasında değişen 27 sağlıklı erkek üç gruba ayrılarak aç ve tok kardiyonun kilo verme üzerine etkisini araştırmak için kullanılıyor. İlk grup (10 katılımcı) aç egzersiz yaparken, ikinci grup (10 katılımcı) tok egzersiz yapıyor ve son grup (7 katılımcı) egzersiz yapmadan araştırmayı tamamlıyor.

Altı hafta süren araştırmada haftada dört gün egzersiz yapan katılımcıların glukoz toleransı, yağ yakımı sağlayan enzim düzeyleri takip ediliyor. Araştırma devam ederken ve araştırma sonunda yapılan testlerde:

  • Tok egzersiz yapan katılımcıların kas içine glukoz taşıyan GLUT4 taşıyıcılarının %2-3 arttığı görülürken aç egzersiz yapan katılımcılarda bu miktar %28 olarak saptanmış.
  • Translokaz/CD36 ve karnitin palmitoiltransferaz (yağ yakımı sağlayan enzimler) enzimlerinde aç egzersiz yapanlarda %30’luk artış saptanırken tok egzersiz yapanlarda değişim saptanmamış.

Sonuç olarak aç egzersiz yapan kişilerde insülin hassasiyetinin arttığı ve hücre içine daha fazla glikoz alarak fazla glikozun yağ olarak depolanmasını önlediği, yağ yakımını sağlayan enzimlerin artışı ile beraber daha fazla yağ yakımı sağladığı araştırma ile saptanmış.
Toparlayacak olursak aç egzersiz yapmanın tok egzersiz yapmaya göre daha fazla yağ yaktırdığı ve daha hızlı kilo vermeyi sağladığı araştırmalar ile kanıtlanmış.

Bu noktada yapılacak antrenmanın maksimum 60-90 dakika arasında tutulması ve orta tempo olması öneriliyor. Öte yandan antrenman bittikten hemen sonra besin alımının sağlanması da kasların toparlanması ve bir sonraki sürüşe hazır hale getirilmesi için önem taşıyor. Antrenman bittikten sonra 30-60 dakika arasında dört birim karbonhidrata bir birim protein şeklinde dengeli bir öğün (fıstık ezmeli bir dilim ekmek gibi) alınması önerilmektedir. Bunun yanında toparlanmanın hızlanması için 60 ila 90 dakika arasında sıvı alımının aralıklarla sağlanması da gerekmektedir.

Kaynak: (link)
Kaynak: (link)
 
Çok doğru bilgiler, paylaşım için teşekkürler ama bunu belli bir düzen dahilinde sürekli yapmak lazım.

Haftada bir gün bisiklet bir gün de tempolu yürüyüş olmak üzere (genelde Cumartesi ve Pazar sabahı) yapmaya çalışıyorum ama antrenman sonrası oturulan kahvaltıda bir dilim fıstık ezmeli ekmekle yetinemiyorum. Ekmeği sucuklu yumurtaya batırınca o harcanan kaloriler ne yazık ki misliyle geri geliyor...:D
 
Son düzenleme:
Ben sabah antrenmanlarimdan once kahvalti yapmiyorum fakat bos mideyle de cikmamak icim cok kucuk miktarda ( yarim dilim ekmek ve fistik ezmesi gibi) biseyler yiyip daha sonra antrenmana cikiyorum , 30 dakika gibi bir surede glikojen depolarimin dolmasi mumkun degil diye biliyorum bu sekilde yapilan bir antrenmanda hangi durum gozlenecektir?
 
Geri