Merhaba arkadaşlar bisiklet ve sağlık ile ilgili okuduğum yazıları zaman zaman sizlerle paylaşıyorum. Bu sefer yazımız aç veya tok spor yapmanın kilo vermeye etkisi ve ne derece yağ yaktığı ile ilgili.
Vücutta yağ depolanmasına sebep olan şey genellikle metabolik bir problem söz konusu değilse harcanandan çok daha fazla kalori almak ve bunları yakamamaktır. Bu şekilde vücut, yağ depolama işlemini artırır. Bisiklet sürerken aynı zamanda kilo vermek isteyen pek çok kişinin yaptığı bir uygulamadır aslında aç karnına bisiklet sürmek. Çoğu kişi, bu şekilde daha hızlı kilo vererek daha fazla yağ yakımı sağlanacağını düşünür. Peki vücutta depolanan yağları yakabilmek için aç karnına bisiklet sürmek süreci hızlandırır mı?
Araştırma:
İngiltere Bath Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, benzer kilolara sahip erkek sürücülerden oluşan küçük bir grup oluşturuldu. Grup önce en son yemeklerini yedikten 12 saat sonra, sabah saatlerinde 60 dakikalık bir sürüş yaptı. İkinci sürüşlerini ise yemek yedikten 2 saat sonra yapan grup, sürüş öncesinde mısır gevreği, tost ve portakal suyundan oluşan 650 kalorilik bir öğün tüketti.
(Bath Üniversitesi (University of Bath) Üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği üniversiteler arasında yer alıyor.)
Çalışma sonunda grubun yaptığı her iki sürüş de incelendi ve aç karnına yapılan kardiyo esnasında yağ yakımından sorumlu hücrelerde artış olduğu gözlemlendi. Ek olarak, boş mideyle yapılan antrenmanlarda yalnızca sürüş yapıldığı sırada değil, egzersiz bittikten sonra devam eden süreçte de yağ yakımına devam edildiği saptandı.
Beslenme Uzmanı Asker Jeukendrup, “
Kahvaltıdan önce bisiklet sürün” diyor. “Çünkü bu sayede glikojen depoları tükenmiş halde olan vücudumuz yağ yakımına hazır hale gelir ve sürüş esnasında depolanmış yağları yakıt olarak harcamaya başlar.”
(Triatlet ve beslenme uzmanı Dr. Asker Jeukendrup )
Araştırma:
Dokuz elit erkek atlet
aç karnına ve tok karnına yapılan egzersizin yağ yakımına etkisini incelemek amacı ile üç gruba ayrılarak incelenmiş.
İlk grup gece açlığı sonrası kahvaltıdan önce 100 dakika yüksek tempolu kardiyo egzersizi yaparken, ikinci grup kahvaltı yaptıktan sonra 100 dakika yüksek tempolu egzersiz yapmış. Son grup ise kahvaltı öncesi 50 dakika ve kahvaltı sonrası 50 dakika olmak üzere toplamda 100 dakika yüksek yoğunluklu egzersiz yapmış.
Araştırma sonunda atletlerin 24 saat boyunca yağ ve karbonhidrattan harcadıkları kaloriler hesaplandığında:
- İlk grubun 1142 kcal yağ, 2062 kcal karbonhidrat,
- İkinci grubun 809 kcal yağ, 2374 kcal karbonhidrat,
- Üçüncü grubun ise 608 kcal yağ, 2558 kcal karbonhidrat harcadığı görülmüş.
Sonuç olarak toplamda yaklaşık aynı miktarda kalori yakan gruplarda sabah kahvaltı öncesi
aç karnına kardiyo yapan grubun kahvaltı
sonrası tok karnına kardiyo yapan gruptan yaklaşık %50 daha fazla yağ yaktığı görülmüş.
Araştırma:
Yaşları 18-25 arasında değişen 27 sağlıklı erkek üç gruba ayrılarak
aç ve tok kardiyonun kilo verme üzerine etkisini araştırmak için kullanılıyor. İlk grup (10 katılımcı) aç egzersiz yaparken, ikinci grup (10 katılımcı) tok egzersiz yapıyor ve son grup (7 katılımcı) egzersiz yapmadan araştırmayı tamamlıyor.
Altı hafta süren araştırmada haftada dört gün egzersiz yapan katılımcıların glukoz toleransı, yağ yakımı sağlayan enzim düzeyleri takip ediliyor. Araştırma devam ederken ve araştırma sonunda yapılan testlerde:
- Tok egzersiz yapan katılımcıların kas içine glukoz taşıyan GLUT4 taşıyıcılarının %2-3 arttığı görülürken aç egzersiz yapan katılımcılarda bu miktar %28 olarak saptanmış.
- Translokaz/CD36 ve karnitin palmitoiltransferaz (yağ yakımı sağlayan enzimler) enzimlerinde aç egzersiz yapanlarda %30’luk artış saptanırken tok egzersiz yapanlarda değişim saptanmamış.
Sonuç olarak aç egzersiz yapan kişilerde insülin hassasiyetinin arttığı ve hücre içine daha fazla glikoz alarak fazla glikozun yağ olarak depolanmasını önlediği, yağ yakımını sağlayan enzimlerin artışı ile beraber daha fazla yağ yakımı sağladığı araştırma ile saptanmış.
Toparlayacak olursak aç egzersiz yapmanın tok egzersiz yapmaya göre daha fazla yağ yaktırdığı ve daha hızlı kilo vermeyi sağladığı araştırmalar ile kanıtlanmış.
Bu noktada yapılacak antrenmanın maksimum 60-90 dakika arasında tutulması ve orta tempo olması öneriliyor. Öte yandan antrenman bittikten hemen sonra besin alımının sağlanması da kasların toparlanması ve bir sonraki sürüşe hazır hale getirilmesi için önem taşıyor. Antrenman bittikten sonra 30-60 dakika arasında dört birim karbonhidrata bir birim protein şeklinde dengeli bir öğün (fıstık ezmeli bir dilim ekmek gibi) alınması önerilmektedir. Bunun yanında toparlanmanın hızlanması için 60 ila 90 dakika arasında sıvı alımının aralıklarla sağlanması da gerekmektedir.
Kaynak: (link)
Kaynak: (link)