Scudo Sports

Aç karnına bisiklete binmek

İngiliz Avam Kamarası, 6 bin gıda maddesi, ilaç ve içeceğin içinde bulunan yapay tatlandırıcı 'aspartam'ın kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Avam Kamarası'nın Çevre ve Gıda Komisyonu, 'aspartam'ın kansere neden olduğuna dair ciddi ve güvenilir deliller bulunduğunu açıkladı.

Bu maddenin kolalı içecekler, çocukların tercih ettiği kahvaltı gevrekleri, çikolata ve çocuklar için üretilen bazı şuruplarda kullanıldığına dikkat çekildi.

İngiltere'de araştırma yapan bazı bilim adamları da komisyonun çağrılarına destek vererek, 'aspartam' içeren gıda maddeleri ve ilaçların raflardan kaldırılmasını istedi.

Daily Mail Gazetesi de 'aspartam'ın İngiltere'deki hangi gıda maddelerinde bulunduğunu geniş bir liste olarak yayımladı.

Bu ürünler arasında meyveli yoğurttan dondurulmuş tatlılara, dondurmadan naneli şekerlere, düşük kalorili gıdalardan ilaçlara, sakızdan meyveli içeceklere kadar pek çok gıda maddesi bulunuyor.

Scudo
KAYNAKLAR:

1- Butchko HH, Stargel WW, Comer CP, Mayhew DA, Benninger C, Blackburn GL, et al. Aspartame: Review of safety. Regul Toxicol Pharmacol 35(2 Pt 2): S1-93; 2002.

2- Butchko HH, Stargel WW. Aspartame: Scientific evaluation in the postmarketing period. Regul Toxicol Pharmacol 34(3): 221-33; 2001.

3- Budavari S, O'Neil MJ, Smith A. The Merck Index. 11th edition. U.S.A.: Merck&Co, Inc. 1989; 132.

4- Conning DM. Toxicology of food and food additives. In: Ballantyne B, Mars TC, Syversen T, eds. General and Applied Toxicology. 2th ed. Vol 3. New York: Grove's dictinaries Inc. 1999; 1977-92.

5- Potenza DP, El-Mallakh RE. Aspartame: Clinical update. Conn Med 53(7): 395-400; 1989.

6- Kleinjans JCS. Food toxicity: the toxicological history of aspartame. In: Niesink RJM, Vries J, Hollinger MA, eds. Toxicology Principles and Applications. New York: CRC Press, Inc. 1996; 1055-80.

7- Homler BE. Properties and stability of aspartame. Food technology 38: 50-5; 1984.

8- Baydar T, Şahin G. Aspartam metabolizması ve toksisitesi. T Klin J Med Sci 17(3):141-52; 1997.

9- (link) Assesment report: Opinion on a possiblelink between exposition to aspartame and the incidence of brain tumors in humans. Report in French. AFSSA 2002.

10- Briggs GG, Freeman RK, Yaffe SJ. Fetal ve Neonatal Risk Yönünden Referans Rehberi. Gebelikte ve Laktasyon Döneminde İlaç Kullanımı (Drugs in Pregnancy and Lactation). 5th ed. Çeviri: Dr. Barış Örnek Bügü. İstanbul: Nobel Tıp Kitapevleri. 2001; 68-73.

11- Lipton WE, Li Y, Younoszai MK, Stegink LD. İntestinal absorption of aspartame decomposition products in adult rats. Metabolism 40(12): 1337-45; 1991.

12- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Resmi Gazete. S:23/72; 2,6,7,9,41,46, 47; 16 Kasım 1997.

13- Quinlan M, Mialon V, Everitt M. Effect of storage on the flavours of cola drinks sweetened with different sweetener system. World Rev Nutr Diet 85: 58-63; 1999.

14- Neopterins in clinical medicine. Lancet 5;1 (8584); 509-11; 1988.

15- Janssen PJCM, Heijden CA. Aspartame: Review of recent experimental and observational data. Toxicology 50: 1-26; 1988.

16- Harper AE. Phenylalanine metabolism. In: Stegink LD, Filer LJ, eds. Aspartame-Physiology and Biochemistry. New York: Marcel Dekker Inc. 1984; 77-109.

17- Kaufman S. Differential diagnosis of variant forms of hyperphenylalaninemia. Pediatrics. 65(4):840-1; 1980.

18- La Buda CJ, Hale RL. Anxiety in mice following acute aspartame and ethanol exposure. Alcohol. 20(1):69-74; 2000.

19- Stegink LD, Brummel MC, Mc Martin K, Martin-Amat G, Filer LJ, Baker GL, et all. Blood methanol concentrations in normal adult subjects administered abuse doses of aspartame. J Toxicol Environ Health 7: 281-90; 1981.

20- Nguyen UN, Dumoulin G, Henriet M, Regnard J. Aspartame ingestion increases urinary calcium, but not oxalate excretion, in healthy subjects. J Clin Endocrinol Metab 83(1): 165-8; 1998.

21- Leon AS. Comment on effect of large doses of aspartame on urinary calcium excretion. J Clin Endocrinol Metab 84(1): 383-4; 1999.

22- Pitkin RM. Aspartame ingestion during pregnancy. In: Stegink LD, Filer LJ, eds. Aspartame physiology and biochemistry. New York: Marcel Dekker Inc. 1984; 555-64.

23- Koeppe RA, Shulkin BL, Rosenspire KC, Shaw LA, Betz AL, Mangner T, et all. Effects of aspartame-derived phenylalanine on neutral amino acid uptake in human brain: A positron emission tomography study. J Neurochemistry 56(5): 1526-35; 1991.

24- Beck B, Burlet A, Max JP, Stricker-Krongrad A. Effects of long-term ingestion of aspartame on hypothalamic neuropeptide Y, plasma leptin and body weight gain and composition. Physiol Behav 1-15; 75(1-2): 41-7; 2002.

25- Spiers PA, Sabounjian L, Reiner A, Myers DK, Wurtman J, Schomer DL. Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute and chronic effects. Am J Clin Nutr 68(3): 531-7; 1998.

26- Goerss AL, Wagner GC, Hill WL. Acute effects of aspartame on aggression and neurochemistry of rats. Life Sci 67(11): 1325-9; 2000.

27- Millichap JG, Yee MM. The diet factor in pediatric and adolescent migraine. Pediatr Neurol 28(1): 9-15; 2003.

28- Schwartz GR. Aspartame and breast and other cancers. West J Med 171(5-6): 300-1; 1999.

29- Trocho C, Pardo R, Rafecas I, Virgili J, Ramesar X, Fernandez-Lopez JA, et all. Formaldehyde derived from dietary aspartame binds to tissue components in vivo. Life Sci 63(5): 337-49; 1998.

30- Tephly TR. Comments on the purported generation of formaldehyde and adduct formation from the sweetener aspartame. Life Sci 65(13): 157-60; 1999.

31- Oyama Y, Sakai H, Arata T, Okano Y, Akaike N, Sakai K, et all. Cytotoxic effects of metanol,

formaldehyde, and formate on dissociated rat thymocytes: A possibility of aspartame toxicity. Cell Biol Toxicol 18(1): 43-50; 2002.

32- Karikas GA, Schulpis KH, Reclos G, Kokotos G. Measurement of molecular interaction of aspartame and its metabolites with DNA. Clin Biochem 31(5): 405-7; 1998.

33- Jeffrey AM, Williama GM. Lack of DNA-damaging activity of five non-nutritive sweeteners in rat hepatocyte/DNA repair assay. Food Chem Toxicol 38(4): 335-8; 2000.

34- Belogolovskaya EG, Oreshchenko AV, Durnev AD, Seredenin SB, Litvinova EV, Zubtsov YN. Effects of beta-carotene and aspartame on clustogenic activity of cyclophosphamide and dioxidine in mice. Bull Exp Biol Med 130(11):1102-5; 2000.

35- Mukhopadhyay M, Mukherjee A, Chakrabarti J. In vivo cytogenetic studies on blends of aspartame and acesulfame-K. Food Chem Toxicol 38(1): 75-7; 2000.

36- Leclercq C, Berardi D, Sorbillo MR, Lambe J. Intake of saccarin, aspartame, acesulfam-K and cyclamate in Italian teenagers: present levels and projections. Food Addit Contam 16(3): 99-109; 1999.

37- Verger P, Garnier-Sagne I, Leblanc JC. Identification of risk groups for intake of food chemicals. Regul Toxicol Pharmacol 30: 103-8; 1999.

38- Garnier-Sagne I, Leblanc JC, Verger P. Calculation of the intake of three intense sweeteners in young insulin-dependent diabetics. Food Chem Toxicol 39(7): 745-7; 2001.

39- Puthrasingam S, Heybroek WM, Johnston A, Maskrey V, Swift CG, Turner P, et all. Aspartame pharmacokinetics-the effect of ageing. Age Ageing 25(3): 217-20; 1996.

40- da Silva LC, Carvalho TS, da Silva FB, Pires RF, Giugliani R, Pereira ML. Aspartame loading test in PKU heterozygous individuals bearing severe and moderate mutations. Clin Genet 58(1): 86-88; 2000.

41- Stegink LD, Filer LJ, Bell EF, Ziegler EE, Tephly TR, Krause WL. Repeated ingestion of aspartame-sweetened beverages: Further observation in individuals heterozygous for phenyketonuria. Metabolism 39(10): 1076-81; 1990.

42- Filer LJ, Stegink LD. Aspartame metabolism in normal adults, phenlketonuric heterozygotes, and diabetic subjects. Diabetes Care 12(1): 67-74; 1989.

43- Malaisse WJ, Vanonderbergen A, Louchami K, Jijakli H, Malaisse-Lagae F. Effects of artificaial sweeteners on insulin release and cationic fluxes in rat pancreatic islets. Cell Signal 10(10): 727-33; 1998.

44- Prat-Larquemin L, Oppert JM, Bellisle F, Guy-Grand B. Sweet taste of aspartame and sucrose: effects on diet- induced thermogenesis. Appetite 34(3): 245-51; 2000.

45- Rowan AJ, Shaywitz BA, Tuchman L, French JA, Luciano D, Sullivan CM. Aspartame and seizure susceptibility: results of a clinical study in reportedly sensitive individuals. Epilepsia 36(3): 270-5; 1995.

46- (link) Opinion of the SCF: Update of safety of aspartame. European Commission; 2002.

47- Hertelendy ZI, Mendenhall CL, Rouster SD, Marshall L, Weesner R. Biochemical and clinical effects of aspartame in patients with chronic, stable alcoholic liver disease. Am J Gastroenterology 88(5): 737-43; 1993.

bunlar benim verdiğim linkin kaynakları..Sizin linkinizin kaynakları nerede?Falanca üniversitede yapılan bir araştırmanın sonuçları yazılmıs.Ben arastırmayı incelemek istersem nereden bilgi edinmem gerekiyor..???Bu arastırma hangi sartlarda hangi populasyonlarda ne kadar süre ile denenmiş.Bunların yanıtları nerede..? Demek ki arada bir fark var....Haber ve literatür arasındaki fark budur.Yoksa olay şeker fabrikası ya da üniversite meselesi degil...!!!

3- size 100 mg ile ilgili duyduğum bi haberi söyledim ve siz kaynak istediniz ben üstünden kaç ay geçmiş olan bu haberi bulmamın zor olduğunu fakat başka yapılan deneyleri ve açıklamaları yolladım
aspartamın 100mg lık dozu zararlı değil diye bu gönderdiğim linkte yazılanlarda geçersizmi oluyor?

Siz duydugunuz bir kaynaktan ve 1 ay süre geçtikten sonra kaldırılmıs bir kaynaktan bahsedip FDA yı ve tüm tıbbi literatür ü hiçe sayıyorsunuz..Olay artık inada bindi ben daha fazla yazmayı düşünmüyorum..Demek ki bunca sene bütün eğitimim yalanmıs...Ne diyeyim ...Pes

@nomercy

ben asla sizinkiler yanlış demedim
benim söylediğim üniversitelerde hayalen yapmıyor bu açıklamaları
sanki adamlar gece rüyasında böyle bi deney yaptıda sabah açıklama yaptılar
siz bu tür konuşuyorsunuz

sonuçta yapılan bi deney var geçersizliliği daha güvenilir birileri tarafından kanıtlanana kadar bunları dikkate almamız gerekir
tabi siz kullanmaya devam edebilirsiniz
sizinki aynı ankara büyükşehir belediye başkanı gibi
su arsenikli çıkıyor adam televizyonda su temiz diyip içiyor

@nomercy

ben FDA yı hiçe saymadım
söylemek istediğim bu konuda en güvenilir kaynaklarınız nerelerse o kişiler bu deneylerin geçersiz olduğunu kanıtlayana kadar bu deneylerinde dikkate alınması gerektiği
ben size benim dediklerim daha doğru demiyorumki sizin yanlış anladığınız konu bu

@gokhancan

BRAVO, BRAVO, BRAVO...Kesinlikle katılıyorum...Ve ben bu içeceğin insan sağlığını bozmak için kasten ve bilinçli üretildiğini düşünüyorum...Bildiğim kadarı ile Hindistan hükümeti bu içeceği yasakladı...İçinde tarımda kullanılan bir kimyasal bulunmuş ve içeceğin içeriğinin tam olarak hükümete bildirilmesini istemişler. Tabi Coca Cola bunu bildirmemiş ve biliyorsunuz bu içeciğin tam olarak ne içerdiği tüm yasalar açık ve seçik ortada olmasına rağmen kutuların üzerinde tam olarak yazmıyor. Dünyada en nefret ettiğim içecektir..İnsanlar bu mereti bide ufacık çocuklarına içiriyorlar:(

En nihayetinde hocam anlatmak istediklerime tercüman oldunuz.

Hindistan bu içeceği yasakladı cunku cocacola dürüst davranamadı.

Sadece içeriğindeki şeker bile adamı mahvedicek cinsten. Herneyse hepsini geçelim.

Böyle bir firmanın ürettiği ürünler şüpheli değildirde nedir?

Ben bi kere denedim 5 km yokuş çıktım baya dikti..Su almamıştım yanıma ..En yakın çeşmede suyu başımdan aşşağı boşalttım..

Gerçekten çok riskli bir iş yapmışsınız. Artık bu kulağınıza küpe haat dilinize piercing olmuştur.

Ya sabahları çıkınca genellikle iyi bir kahvaltı.Özel yediğim bir şey yok neitcede.Ama öğleden sonrası için bol karbonhidrat ve proteinli bir yemek tercihimdir.Makarna köfta gibi.Antremanlardan sonra sodayı da eksik etmemek lazım netice vücudun minerallerede ihtiyacı var.

@fatih_brs

Vallaha çok güzel bi yere deyinmişsin bunun için öncelikle tebrik ederim.Bir yazıda okumuştum zamanında bir yarışcı takım arkadaşlarıyla yemeğe oturuyor diyerleri biftek yiyor, bizim adam ise sadece ekmek üstü fındık ezmesi yiyordu.Yarış sırasında diyerlerine göre daha fazla aktif idi.

Sabah çok erken çıktığım zamanlarda ve eğer 2-2.5 saat civarıda bir antreman yapacaksam, genelde yarım ekmek arası beyaz peynir yanına da kocaman bir bardak %100 (şeker ilavesiz) meyve suyu ;) Antremanın yarısına doğruda bir çikolata veya popkek.. Antremandan sonra da meyve suyu ve soda karışımı + bir asprin ve multivitamin hapı..
Eğer uzun süreli 100+ km bir antreman yapacaksam ve yine sabah erken çıkacaksam akşam yatmadan önce bir tabak makarna veya pirinç pilavı, sabah kalktığımda da yine bir tabak makarna veya pirinç pilavı, yanına ekmek ve kocaman bir bardak %100 meyve suyu.. Antreman süresince de eğer ihtiyaç duyarsam çikolata veya popkek tarzı bişiler, bol su.. Antreman sonrasında ise yine bol karbonhidratlı ve proteinli bişeyler, soda+meyve suyu, asprin ve multi vitamin hapı.. Ufak tefek değişiklikler oluyor elbet ancak genellikle durum böyle :)

Bu arada yoğun antreman dönemlerinde beslenme için ;
antreman öncesi = antreman sonrası prensibini unutmayın ;) Vücudunuzun toparlanabilmesi için bu şarttır.. Ayrıca günlük olarak vücut ağırlığınızın gram cinsinden karşılığı kadar da protein almayı ihmal etmeyin. Bu aslında antremanda değil antreman sonrasında gelişen kaslarınız için çok gerekli bir uygulamadır ihmal etmeyiniz.. :)

Elbette antrenmanına göre farklılık gösterebilir, genelde yulaf ezmesi (müsli), meyva vs, filtre kahve olabilir, antrenmandan sonra ise en kısa sürede biraz meyva 5-10 dk sonrasında ise yağsız ekmeksiz yumurta beyazı veya ağır bir antrenmansa protein tozu olabiliyor, bunları 500-1000 mg c vitamini ve multivitamin ile beraber alıyorum, fazla detaylara girmeden bu şekilde besleniyorum...

Çalışmadan en az 2 saat önce yemek yiyorum. Normal beslenme dışında beslenme desteği olarak sadece günlük vitamin ve protein hapları (Amino Acid-L-Glutamin, L-Arginine Ornithine) kullanıyorum. Çalışma sırasında sıvı alımına dikkat ediyorum. Az az sık sık sıvı almaya çalışıyorum. Çalışmadan sonra önce duşumu alıyorum sonra ne bulursam yiyorum :)

Mümkünse antremandan hemen önce pek birşey yememek lazım. Ama uzun süredir birşey yemediysem enerji vermesi açısından az miktarda karbonhidratlı yiyecekler yiyorum. Protein ve yağ uzun sürede sindirildiği için rahatsızlık verecektir. Ben bisikletten önce biraz fazla yersem dalağım şişiyor.. :(
Antreman sırasında ise özellikle 1.5-2 saatten sonra kesinlikle basit karbonhidrat almak lazım..
Ama en önemli olan antreman sonrası öğün.. Bu öğünde basit+kompleks karb ve protein ağırlıklı yiyorum.

@Görkem Kılınç

Enerji konusunda içinde rafine şekerin bulunduğu enerji besinleri bir anda çok yoğun bir nerji verebilir fakat bu önerjiyi uzun süre muhafaza edememektedir.

Bunun yerine içinde doğal şekerin bulunduğu besinler seçilmelidir. Bunlarında kana karışma süreleri uzun olduğundan antremandan belli bir süre önce alınması gerekiyor.

Bunlar nacizane fikirlerim

Geri