Scudo Sports

Alkolü yeteri kadar iyi biliyor muyuz? Buyrun gelin içeri...

Scudo
evet gene trollenen bir konu. arkadaş gayet safiyane bir şekilde araştırmalar sonucunda elde edilmiş alkol yan etkilerini aktarırken her zamanki gibi işi olmadığı halde, hiçbir bilgisi olmadığı aynı zamanda bilgilenmek gibi bir derdi olmayan, aynı şey kendi açtığı konularda olduğunda forumu ayağa kaldıran, forum yöneticilerini giderim haaa diyerek tehdit eden samimiyetsiz, iki yüzlü kısacası ahlaksız kişilerce trollenmiş. konuyu açan arkadaş insan biyolojisine hakim olması neticesinde bilimsel çok güzel bilgileri aktarmış bu yüzden forum yöneticilerinden isteğim trolcülerin mesajlarının temizlenmesi ve bizlerinde bu konu hakkında faydalanmaya devam etmemizin sağlanmasıdır.

@yusufgs3625
On numara yorum bu
Forumda bi kactane ciddiyetsiz kürdan kollu arkadas var
Hangi konuya girse trolluyor
Yonetim goreve:)

Trollemek, dalga geçmek hoş değil.

Birbirine karıştığını düşündüğüm iki şey var, hepiniz biliyorsunuz: Alkol almak ve alkolizm. Tüm bilimsel çalışmalar, istatistikler alkolizmle ilgili olan olumsuzluklara işaret eder, alkol almaya değil. Bilinçli alkol alan birisinin sağlığının bozulduğuna dair tek bir bilimsel çalışma göstermeniz gerekir. En azından Almanları ele alın, ama Almanların içinde alkolik olanları ön plana çıkaran çalışmaları değil. Alman toplumunun milli içeceği birayı ele alın. Bu toplumun sağlığından şüphe ediyor musunuz? Biz nasıl çay içiyorsak onlar da bira içiyorlar.

Sorunun kökeninde alkolün nasıl tüketildiği yatıyor. Genellikle sorunlu toplumlarda bilinçli alkol alımı yok. Sorunun kaynağında da her daim psikolojik sorunlar var (kendisine değer vermemek, saygı duymamak, güven eksikliği vb.). Maalesef en büyük tehlike böyle toplumlarda, çünkü alkol sorunlardan kaçış aracı olarak kullanılıyor.

@Bahadır Gürel
Malesef ki Bahadır bey,malesef..:kötü: Bu kadar ciddiyetsiz insanların konuya dadanacağını hesap etmemiştim.Ama gel gör ki yeri geldi durum öyle oldu.Herneyse sonuçta yazıyı yazmış oldum,metin arşivde duruyor,artık müsait bir zamandada admin beylerden bir tanesine konuyu yorum olarak kilitlemelerini rica etmeyi düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
@Ahmet AKÇA
gevşek gibi bir laf çok efendice, çok düzgün zaten... tabi.

Bazen bir insanı kullandığı tek bir kelimeden çözebilirsiniz. Misal şu gevşek lafı da sizin hakkınızda çok önemli bilgiler veriyor.

@hayatçokgarip kastetdiğim şeyler efendilik değildi sevgili vatandaşım,kastettiğim 'gereksiz yere alaylı tabirler','dayanaksız boş laf sarf etmeler' benzeri şeylerdi aslına bakarsan.Bu konu o özellikte,eğlenilecek bir konu değildir,içeriği itibariyle.
Sizinle polemik içine girme gibi bir niyetimde yok,sadece ne demek istediğimi anlamadığınızı varsayarak bir açıklama yazdım.

- Alkol (etil alkol) ödül yolağını etkileyen ve beyin plastisitesini etkileyen bir maddedir. Bağımlılık yapma potansiyeli vardır.
- Alkol vücuda alındığında karaciğer enzimleri ile farklı ürünlere dönüştürülür ve bu ürünlerin yıkım ve atılım hızı, alkol alım hızından düşük kaldığı sürece (bir oturuşta çok içmemek) ya da süreklilik olmadığı sürece (hergün hergün içmek) karaciğerde yaratacağı uzun vadeli zarardan önce bir aracın size çarpma riski daha fazladır.
- Bağımlı olunmasa da bir seansta aşırı tüketilen alkol koma ve ölümle sonuçlanabilir.
- Alkol içen herkes bağımlı olmaz, bağımlılık genetik altyapı ve sosyal faktörlerin beyinde yarattığı değişimler ile gerçekleşen bir hastalıktır.
- (yeri gelmişken) Bağımlılık bir beyin hastalığıdır, ahlaksızlık değildir. Diyabet birine terbiyesiz demiyorsanız, alkolik olana da diyemezsiniz.
- Bağımlılık düzeyinde tüketilen alkol sonucu, beyinde tiamin eksikliği gibi ciddi sonuçlar oluşur. Hafıza ve koordinasyon başta geri döndrülebilir şekilde sonra ise dönüşümsüz sekteye uğrar.
- Yine bağımlılık düzeyinde tüketilen alkolde karaciğer fonksiyonları hasar görür ve toksik ara metabolitler birikir. Ayrıca normalde daha az aktif olan bir parçalanma yolu olan ester oluşumu artar ve siroza varan bir tablo oluşur.
- Alkol üretimi tarihsel olarak insanın gelişimi ile paraleldir. Bira birçok keşiş tarafından şifalı içecek olarak kullanılmıştır, Bologna / İtalya' da antik bir yazı "ekmek doyurur, şarap güldürür, ****" der (**** kısmını sansürledim, konu iyice dağılıp kilit olmasın)
- Fermente ürünlerin kendisi tüketilmiş, posası hayvan yemi ya da gıda yapımında kullanılmıştır.
- (Tehlikeli kısma geldim, sakin okuyun lütfen) Alkolün fizyolojik etkileri dinlerden bağımsızdır. Alkol, müslümanlarda da musevilerde de GABA ve Glutamat reseptörlerini etkiler, alkol dehidrogenaz enzimi ile yıkılır. Bir dinin bunu ayinde kullanması ya da başka bir dinin bunu yasak ilan etmesi alkolün deneysel veriler ile elde edilmiş etkilerini değiştirmez. (umarım ucuz atlattık bu maddeyi)

Diğer:
- Sütün zararı ile ilgili çalışmalar birçok bilimsel cevap almış ve metodolojik olarak yerden yere vurulmuştur. Süt zararlıdır çalışması birçok veri arasından "cherry picking" denen yani işine gelen veriyi alma huyuna sahip kişiler tarafından propaganda malzemesi olmuştur (veganlar kızmayın en çok siz paylaşıyorsunuz bunu facebookta, sizden sonra yogacılar)

dip not : @Ahmet AKÇA ilk yazınızda kullandığınız tarz için sizi tebrik ve size teşekkür ediyorum. Somut veriler ve kişisel görüşlerinizi ayırmış olmanız, verilere dayandırmaya çalıştığınız yazınız umarım bu forum ve diğer platformlarda tartışmaların standardı olur. Yazdıklarınıza tamamen katılmasam da belli bir konuyu tartıştığım kişilerin hep sizin gibi olmasını dilerim.

@Ahmet AKÇA
İnsanlar alkolü genelde eğlenmek için içiyor oysa.

Gevşek lafı için özür dilemelisiniz. Bilimsel bilimsel diye tutturduğunuz yazınızda da hiçbir bilim kaynağına atıf yok. Sanki kahvedeki adam yazmış gibi. Yani kaynaksız bir yazı da aslında dayanaksız boş laftır. Sizin deyiminize göre siz de gevşekçe yazmışsınız.
Başlık da zaten anlatım bozukluğu içeriyor.

Öyle üst perdeden, amir edasıyla gevşek hoşlanmam etmem tutmam gibi laflar bende biraz ters etki yapıyor. Evet sen alkolden hoşlanmıyor dini nedenlerden ötürü içmiyor olabilirsin.Eğer sağlıkçı, doktor değil, yeni bir buluş gerçekleştirmiş bilim adamı değilsen söylediklerinin internetten toplama bilgiler olduğunu ve isteyenin araştırıp bulabileceğini sen de kabul edersin. Tahmin ediyorum burada elinde kadehle bisiklete binen bir arkadaş da yoktur. Ayrıca yazdığın bu alkol kötülemesinden evet rahatsız oluyorum. Rahatsızlığımın nedeni alkolün zararsız olduğunu savunmam değil. İki gün sonra biri çıkıp bunlar var ya bunlar berduş laflarının zemini oluyor bu laflar. Ben edebi ile içki içen neşeli insanların yaşadığı bir ortamı sevimsiz yasakçı bir ortama tercih ederim.

@luneris Anlıyorum ki alkolün aşırıya kaçılmadan tüketilmesinde sorun görmüyorsunuz.Her insan ifade özgürlüğüne sahiptir,tabi ki öyle düşünebilirsiniz.Kendimden bahsetmek gerekirse,birşeyin özellikle sağlık bakımından negatif etkiye sahip olduğuna ikna olursam,o şeyden istemsizce zaman içinde soğuyorum.Mesela eskiden bazen kola içerdim,koladam soğudum.

Birşey daha söylemek gerekirse,içkiyi tam sarhoş etmeyecek kadar,2-3 ayda bir içsem,vücudum bunu tolere eder(düşünce olarak neylere kapı aralar orası da var tabi).

Ama bu seferde işin benim için dini boyutu var,Allah azını da çoğunu da içmememizi söylüyor,bende hiç içmiyorum.

@tamayaytam Ankara üniversitesi ingilizce eczacılık bölümündeyim,anatomi,fizyoloji,farmokoloji başta olmak üzerede genel anlamda biyolojiyle oldukça ilgiliyim beyfendi,tatmin olabildiniz mi acaba?

@hayatçokgarip Bu yazılar benim kendi bilgi birikimim,ders kitaplarında öğrendiklerim,nasıl bir kaynak istiyorsun anlamadım..:naslyany:
Polemiklere girmek için cahil cahil konuşuyorsun,o zaman git,ne demişsem araştır bakalım doğru muymuş yanlışmıymış.

Dayanamıyorsanız böyle bir konu olmasına çıkın gidin o zaman,forumda tek bu konu yok ya,bakın bir konudada evde bira yapımı var hoşunuza gider,siz oraya girin.

Gereksiz cevap yazmayın yeter,hala anlayamadınız mı niye yazdığımı tüm bu yazıları,benim sizinle bir derdim yok,alkol yasaklansın diye imza kampanyası başlattığım da...

Herkes yaptığından sorumludur.Kendi işinize bakın.

Edepsizce içtiği alkolden dolayı topluma zarar veren bir insan görürsem, hiç acımam onu alır bir yere kapatırım, kafası yerine gelince ona öyle şeyler yaparım ki; alkol içince bir daha kendisini kaybetme korkusundan içemez hale gelir. Bu kadar net.

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
Derim hocam, ben gayet ciddiyim. İçmeyi bilmiyorsa içmeyecek. Karışık değil, gayet kolay anlaşılıyor değil mi?

Valla benim bir yanim egeli, diger yanim trakyalidir. (Nick'imin acilimi da budur.)
Biz iceriz dostlar, mutlu olur iceriz, kederlenir iceriz. Ama tadinda birakiriz, ictigimizde de efendi efendi dumduz yolumuza gideriz, yikilmadan, bayilmadan, kimseye bulasmadan..
Kimsenin karisina kizina bakmayiz. Kimsenin helaline el uzatmayiz. Delikanli gibi oturur, delikanli gibi kalkariz. Neremizle icecegimizi de cok iyi biliriz. Iki yudum aldik diye dayilanmayiz kimseye.
Icene de saygim var, icmeyene de. Neticede herkes Allah'in kulu. Bu nedenle yargilamak da Allah'in isidir. Kimse tanri rolune soyunmaya kalkmasin.
Ulen goren de beni alkolik sanacak. Ayda yilda bir icerim ortamini buldugumda, zaten her sabah 5te isbasi, eve gelince cocuk tepemde, disari cikayim desem hanimin yuzu mahkeme duvari, len zaten mental olarak bitmisiz, bari dost sohbetlerini kacirmayalim.
Agziyla icen adamdan zarar gelmez beyler. Baska tarafiyla icenden korkun ama.

@Kuzey Ege
Keşke herkes sizin gibi içse de başkasına zararı olmasa.

• Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Beyler terminatör reis geldiğine göre dağılabiliriz. Karışık değil, değil mi? Ayrıca bin gassaraylı, on bin fenerliyi yok eder bence.

@dodurgalı_06

Katılıyorum.Ne yapacaklarını hiç kestiremediğiniz için nerede görsem mecburen yönümü değiştiriyorum sürüş alanım daralıyor bunların yüzünden.

Geri