Scudo Sports

Araçlara karşı zıpır fikirleri olan var mı?

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash1/28366_119346541420062_100000341516534_187621_3743450_n.jpg

Leman Bisiklet Kulübü bence hoş bir tasarım yapmış. Onlar T-shirt yaptırmışlar ama çıkartma olarak da güzel olur.

Scudo
Daha taze dün Critical Mass etkinliğinde edindiğim tecrübeler. Bu yapılan hareketler hem seviyenin düşmesine, zarara ve bisiklete / bisikletlilere olan saygı ve kültürünü düşürecektir. "Arabadan in, bisiklete bin" sloganlarıyla ilerlerken halkın şaşkın bakışları karşısında "yarış mı var?" gibisinden sözlere maruz kaldık. Sloganı duyanlar ve etkinliği bilenler alkışlarla, helal olsun deyimleriyle destek verdi. Bisikleti taciz eden motorlu araçlarda onlar gibiydi hepsi olmasada. İett otobüs kaptanlarıda kornalarıyla, sözleriyle destek verdi hatta aralarından bir amca "yolu kapatayım mı?" dedi ya düşünün. İşini, parasını bırakıp bisiklete destek vermek için.

Demek istediğim küfürle, hakaretle, olumsuz hareketlerle hem zarar vermiş oluruz hem onların negatif karşılığını almış oluruz. Uyarı olarak uygun hareketlerle ya da sözle dile getirmeliyiz. Tamam insan sinirine maruz kalıyor bazen şiddete yöneliyor, olmuyor değil ama yerinde kullanmak gerekir. Örneğin, 2-3 ay önce caddeye bağlanan bir sokakta trafik oluşmuştu. Bende kaldırıma çıkıp yayaları rahatsız etmek istemedim trafiği bekledim. Arkadan teybin sesi rahatsız edici şekilde açık dadadat kornaya basan arabada iki 20 civarı yaşlarda genç. Ben artık durumdan sıkıldım "şu kornaya basınca trafik mi kayboluyor?" deyince bunlar atarlandı. Neyse arabadan indiler geldiler felan. Atar, gider yapmaya başladılar ki en nefret ettiğim noktalardan biri bu tür pis ağızlar. Kendime güvenim tam, vücut kariyerimde var herhangi ters hareketlerinde tepicem. Bunların atarları devam ediyor benim dediğim sadece "sözlerinize dikkat edip, gidin." Neyse aralarından biri omzuma yumruk atarcasına harekette bulundu bende ipler koptu. Kaputta birisini hallederken diğeri arkamdan yumrukluyordu kimin umrunda. Diğer sürücüler diğerini ayırırken kaputtaki eleman yeteri hasarı aldıktan sonra bıraktım diğerine yöneliyordum o kadar hakaretinden dolayı. Burada amaç şiddet değil yerinde kaba kuvvet, hakedene kaba kuvvet. Bunlar gibilerine derslerini vereceksin.

arkadaşlar yorumlar için teşekkür ederim. ahmet can arkadaşım senin yaptıkların tam filmlik, tam bir senaryo:D bravo yani her duruma karşı ekstrem bir çözüm. :p

diğer maddi zarar verici davranışlarda da bulunmamak gerek bence de. çünkü adamın gözün de bisikletli kötü oluyor hıncını başka arkadaşımızdan çıkarma ihtimali var.:( yağ fikri de iyi ama tur esnasında yanım da yağ mı taşıcam. hem o kadar zarar vermeye gerek yok. yumurta fırlatmak daha iyi olur bel ki,ogün fırlatcak biri çıkmazsa yanında taşıdığın yumurtayı sen yersin:D

şaka bir yana da bu başlığı açmama sebep olan iki olayı anlatayım. ben bu tarz durumlarla muhatap kalmamak için bisiklete sabahları biniyorum,haftasonuda grupla çıkıyorum.

olay 1 (bu kardeşimin başına antrenman da geliyor-2 hafta önce) sabiha gökçen yolunda bi tane kamyon sürücüsü kardeşim ve arkadaşının yanından geçerken yaklaşmış ve kamyonun havalı kornasını çalmış. bizimkiler de bu durumda şöfore laf atmış buna sinirlenen adam da iler de kamyonu durdurmuş aşağı inmiş,onlarda iki kişiler bizimkiler de. düşünün iki koca adam (biri göbekli,faninalıymış bide galiba) iki çocuğa karşı otobanda. bizimkiler tabi ters istikamete dönmüşler,adamlar da peşlerine koşarak takılmışlar, klasik laflar kaçmasınıza gelin buraya falan. kardeşim bakmış ara açılıyor durmuş adamların yaklaşmalarını beklemiş. adamlar bunu görünce yine bir depar atmışlar kardeşim yine uzaklamış böyle böyle adamlar kamyondan 500 mt falan uzaklaşmışlar.
bu hengamede kamyonun plakasını almak akıllarına bile gelmemiş.
akşam eve gelip bu olayı anlattığın da aklımıza geldi adamlar kamyondan o kadar uzaklaştıklarında yanlarından bisikletle sıyrılıp kamyona gidip kontaktan anahtarı (kamyonu çalışır vaziyette bırakmışlar birde) almak adamları öyle ortada bırakmak:D
ama işte olay anında aklına gelmiyor insanın, birkaçkere benzer şey yaşayıp tecrübe kazanmak lazım:)

bu adamlara ne sticker ne bilye ne yağ fayda etmez zaten.

olay 2 bu da benim başıma geldi,(geçen hafta) sabahın beş buçuğunda evden çıktım acıbadem caddesindeyim. arkamdan servis şöforu o erken saatler de yavaş yavaş(30'la falan)ben de 20 ile gidiyorum. acıbadem caddesini bilenler dörtyol ışıkları geçince hafif bir eğimvar,orda ayağa kalkıp bisikleti sürmeye başladım. bu servis şöforu aynı hızda yanımdan geçerken baktım üstüme geliyor(benim hızım hala 20 falan ama şöfor yavaşlıyor) elimi kaldırdım dur yol ver geçeyim ama adam dinlemiyor yetmiyormuş gibi bir de kapısınıda açtı. orda yolcusunu alacak ya. neyse ben aradan sıyrıldım(zaten tehlikeli bişey yoktu hızlarımız yavaş diye ama sabahın beşbuçuğunda bu davranışın olması enteresan) arabayı geçince şöfore doğru baktım ne yapıyorsun görmüyormusun der gibi yapınca şöforden de yolcudan tepki aldım (şöfor neyse yolcunun da olaya girmesi enteresan) neyse ben ilerledim adam yolcusunu aldı yanımdan geçerken el ettim yanıma yaklaştı camını açtı. dedim yani sabahın köründe yaptığın işmi, yol versen ölürmüsün zaten yavaş geliyorsun bir de beni sıkıştırıyorsun diyorum adamın cevabı niye duramıyormusun böyle yaparsan sıkıştırırım tabi böyle yanyana 30 sn kadar gittik. halbuki böyle bir münakaşa yerine aynasını kapatmak veya hiç konuyu uzatmamak gerek.günün normal bir saati olsa hiç umursamazdım ama o saatte olunca adamın moralini bozacak bişeyler yapmayı çok isterdim.
ben plakasını aldım ama onuda eve gelene kadar unuttum:p ama turex'e ait bir servis şöforüydü.

sticker güzel fikir ama bu anlattığım yukarıdaki olaylarda hele olay 1 de hiç işe yaramaz. zaten bu tarz şeyler yapılıyor,arkadaş sağ olsun hemen bir logo koymuş leman bisiklet klübünün "kaportam gövdemdir" diye vurucu bir slogan, yine critical mass var.

bir de şu var bizim şikayetçi olduğumuz şöfor kesiminden herkes şikayetçi taksicilerin kendisi bile. kuralları hiçe sayanlar genelde mesleği şöfor olanlar. olaya belki bu taraftanda yaklaşmak gerekiyor.düşünsenize trafikten minibüsçülerin ve taksicilerin çekildiğini. belki bu şöforlerin bağlı bulunduğu odalarla temasa geçmek gerek. tek tek şöforle uğraşmaktansa.

tekrar belirtmem gerekirse olay 1 deki gibi bir durumla karşılaşmadıkça boş verin bence. ben kendimi bu konuda telkin ediyorum, artık eskisine nazaran daha az tepki veriyorum. anlattığım olay 2 de bile boşverip yoluma gitmeliydim,ikinci defa adamla gereksiz muhabbete girmemeliydim. çok uzun yazdım bari sözlerimi ajda pekkanın şarkısı ile bitireyim:D Hoşgör sen affet gitsin aldırma
Büyüklük sende kalsın sonunda :in:

bu başlık altında konuşması uygun gibi;

sağlı sollu fütursuzca kapı açan şöför veya yolculara ne yapmalı ? o kadar anlık oluyor ki nerdeyse hepsinden kılpayı sıyrılabiliyorum.

okuduğum bir yazıda "dua edin ki kapıyı açan sürücü siz kapıya çarpana kadar araçtan inmiş olsun ki hem çarpışmanız yumuşar hem de size kapı açan sürücüye çarpmanın keyfini yaşarsınız" gibi eğlenceli bir ifade kullanmışlar. durum hayli ciddi aslında son derece riske girmeden bisiklet süren benim en çok tehlikeye girdiğim hadise budur.

• Beğen
Tepkiler: Alper Onur ARSLAN
@Barış Kavas

bahsettiğiniz olay kırk yılın başı gerçekleşip sizin şanssızlığına denk gelen bir olay değil, hayatın doğal bir parçası. insanlar arabalarına gün içinde defalarca kez inip biner, o yüzden kapıların açılması çok normal birşey.

yapmanız gereken tek şey, yol kenarındaki araçlarla aranızda her zaman makul bir mesafe bırakarak ilerlemek. sadece birkaç saniyeliğine yaklaşmanız gerekebilir, onda da biri kapısını açarsa artık gerçekten şanssızsınızdır. ama sürekli bu şekilde yakın gitmenizi gerektirecek kadar dar bir yoldaysanız ya paralel bir sokaktan, ya da kaldırımdan gidin. ne yaparsanız yapın, ama kesinlikle araçların yakınından ilerlemeyin. aksi takdirde illa ki bir kapı açılacaktır önünüzde...

@Barış Kavas

selam bu konu herkesin başına geliyor. bunu tek çözümü araç yanından geçerken bu riski göze alıp kapının açılacağı mesafeyi kestirmeye çalışarak aracı açıktan geçmek, ya da araca yaklaşıreken içinde şöfor var mı diye bakmak (ama bu pek etkili olmuyor çünkü içerisi net görünmüyor) aracı açıktan alacağın esnada arkandan geleni de kontrol etmen gerekiyor. ama duran araba volvo ise korkma, volvo kullanıcıları kapıyı açmadan önce aynaya bakıyor:D bir iki başıma geldi.

• Beğen
Tepkiler: Alper Onur ARSLAN
Kapı hizasına yaklaşıyorsam şartlara göre üçünden birini yapıyorum;
- Yavaşlıyorum baya
- Kapı açılma mesafesini az çok hesaplayıp ona göre yolun ortasına doğru kayıyorum hafif
- Mutlaka hız azaltmadan geçmem gerekiyorsa,arabada yolcu olmama ihtimalini göze alıp yolcu tarafından geçiyorum .

selam, bu yıla kadar şişlide yaşıyordum; sticker fikri 2-3 yıldır kafamdaydı, sticker yaptırmak için bir-iki yer buldum ancak basmaları için yüksek sayıda sticker gerekiyor ve de fiyat fırlıyor. benim sticker nedenim ise, şoför olarak mecidiyeköy-şişli-okmeydanı gibi yerlerde tam anlamıyla embesilce araçlarını yolda bırakanlardı. mecidiyeköyde gülbağ'da gidiş-gelişli yolun bir şeridini kapatıp parkedenler vardı (yolun zaten sağ ve solunda parkeden araçlar mevcut). bu bölge araç akışının en yoğun olduğu yerlerden biri. yol tek şeride inince 2 dk.'lık yolda 10-15 dk. bekliyorsunuz. aracın yanından geçerken bakıyorum kimse var mı diye. bazen rastlıyorum adam sahil kenarında oturur gibi rahat, umrunda değil trafik tıkanmış, adama bağırıp çağırıyoum ama ne fayda. sticker yaptırabilseydim eğer, trafiği felç eden bu araçların herkesin göreceği tarafa sticker yapıştırma düşüncem vardı. stickerda da öküzler parkedemezi gösteren öküz sembolu önünde kırmızı şerit.

maltepe-pendik sahilde de bisiklet yolunun üzerinde araçların parketmesi için cepler var. adam aracını cebe sokamamış, bisikletin geçişi için hazırlanmış yerlere parkediyor. aklınızdan birçok şey geçiyor. ama en iyisi sticker yapıştırmak (herkesin görebileceği bir yerine).

trafikte şoförlerle yaşanacak sorunlarda kask kamerası harika bir çözüm. mümkün olduğunca sakin olup olay kayda almak. sonra bunu paylaşıp deşifre etmek de yanında kar olur.

@Barış Kavas

bu konuya bir de şunu ekleyeyim her böyle hareket eden şöfore her yan yoldan burnunu sokan adama her arkadan korna çalana sert çıkışıcaz diye bişey yok. benim öğrenmek istediğim zıpır fikirler anlattığım spesifik olaylara karşı hergün karşılaşılan değil de göz göre göre bile bile kasti yapılan hareketlere karşı. ciddi bişey olmadıysa adam seni alıkoymuyorsa boş ver git.
belki sende kendine göre bir kartvizit sticker hazırlayıp araçların camlarına takabilirsin. konu altında sticker fikri konuşulunca ordan aklıma geldi. sevgili sürücü bir rica diye başlayan bir metin.
insanlar bisikleti tanımadıkları için yaptıkları davranışların sonucunu kestiremiyorlar (mesleği şöfor olanlar yine tekrarlıyorum yazıdan stickerdan anlamazlar) belki yolda gezerken dolaşırken ortak bir kararla tek elden yazılmış bir broşür dağıtmalıyız araçlara??? sadece critical mass gibi etkinlikler yeterli olmuyor gibi geliyor bana?

@Kudret Kurtcebe

kudret abi çok doğru dersin. konuya burdan bakınca olay sadece bisiklete yol vermemek boyutunu aşıyor. anlattığım kamyon olayı, bu adam iki çocukla otobanda yaşadığı münakaşadan nasıl bir zevk aldı acaba?biz kendi insanımızı sevmiyor değer vermiyoruz. işte kimse kimseyi dinlemediği için karşılaştığım olaylar da hiç münakaşaya girmek istemiyorum artık.bu bisiklete binerken yaya geçidinden geçerken kaldırımda yürürken karşımıza çıkan olaylar anlatmayla çözülecek gibi değil.

@galipulusoy

hahhahahah bu kamyon olayı komik doğrusu ,,galip ,,,,
ben izmite giderken hep yapardım mola esnasında karşıdan kamyonlar gelirdi ve bisikleti sol elimle havaya kaldırır sağ elimle selam dururdum kamyonlar bu olayı çok sever ve korna çalarlardı bunu hep yaptım ve beni o yollarda tanıyan kamyonculara rasladım ve arkamdan korna çalarlardı gelirken, ben de selam verirdim yani beni uyarma yaparlardı bi nevi ve yanımdan geçerkende selamün aleykum derdi kamyon şöförü çünki beni tanıdılar artık 6 senedir sende git aynı yerlerde bak nasıl tanınıyorsun ,,,, yalnız kıyafetlerim hep aynı oldu siyah scott takımlar ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

@Barış Kavas

bunun için bende bir tane havalı korna var arabaya yaklaşırken kapının açılma ihtimaline karşı basıyorum ses ürkütüyor ve farkındalık yaratıyor. tavsiye edilir.

bunların dışında sticker için konu açıyorum ordan tartışıp en doğrusunun bulalım çünkü burda çok karışıyor esas konu bu olmadığı için:)

@galipulusoy

o kamyoncular kesin yabancı zannettiler korkutma yaptılar ,,bazen olur galip, ,,yalnız galip aytekini bilirsin biz onla bayağı tempo sürüşleri yaptık ne hikmetse kimse bize bulaşamıyordu aytekin 100 kiloluk bi dev bisiklet üstünde goril gibi durduğu için sıkımı kamyon yakın geçsin valla yalan yok biz göktürkte antreman yaptık ben aytekin erzan ve onur berberci acaip kamyon sirkülasyonu vardı ama aytek dehşet bastığı için adamların dili açık kalıyordu ve hatta mola verdiğimiz yerde kamyoncuların yeri idi adamlardan biri geldi arkadan ve bize dediki ağbi ne biçim gidiyordunuz arkanızda roketmi var dedi....

:D :D :D :D :D

Ben, başka araçlar sağlığımı tehdit edecek birşey yapmadıkları surece hiç muhattap olmam ama kaşındıkları zamanda arkamızda kapı gibi 155 var onları ararım. Sticker fikri hoşuma gitti. Adamın aynasına felan yapıştırılabilir yada kaputa.

@Tan Yücel

..demiştim ya, bu pazarı buna ayırdım :)

-Önce birkaç eskiz yaptım,

http://i84.photobucket.com/albums/k12/tanarkoburger/Untitled-1-1.jpg

http://i84.photobucket.com/albums/k12/tanarkoburger/Untitled-2.jpg

-Sonra vektörel bir programla üzerinden çizdim...

http://i84.photobucket.com/albums/k12/tanarkoburger/2.jpg

http://i84.photobucket.com/albums/k12/tanarkoburger/1.jpg

...gel gör ki detaya çok takılmışım.. Daha primitif, daha basit grafik bir şey olmalı dedim ve...

Bu aşağıdaki ikisi üzerinde biraz daha çalışacam bu halleri henüz ham..Yani bitmedi daha.

http://i84.photobucket.com/albums/k12/tanarkoburger/helmet.jpg

http://i84.photobucket.com/albums/k12/tanarkoburger/tyt.jpg

isteyene yüksek çözünürlüklü hallerini gönderirim..download edilebilecek link nasıl verilir bilmiyorum..

kırılgan olan hani şu kamyonların üstünde asılı duran ağlayan çocuk portresine benzetilse daha çok bilinç altına iner şoförlerin kanısındayım :)

• Beğen
Tepkiler: turist
Geri